Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Monday, December 21, 2009

Hasya Vs Amna

Kenapa yea

1. aku akan ketawa dan tersengih bila melihat Amna tersengih2, ketawa dan cuba menarik perhatian. Tapi aku kadang2 kurang memberi respond pada tingkahlaku Hasya..

2. Aku akan sentiasa peluk, cium, bermain dengan Amna. Tapi jarang sekali dengan Hasya

3. Hasya akan datang kepadaku untuk sesuatu dan bukan aku yang menanyakan kepadanya seperti yang kerap aku lakukan pada Hasya

4. Aku mesti tido dengan Amna. Kekadang lupa yang Hasya terjatuh dari tilam atau sejuk tanpa selimut.

5. Semasa di pasaraya, aku mesti terpikirkan makanan untuk dimakan Amna dan makanan Hasya bukanlah keutamaan..

Terkadang terasa seperti Hasya terbiar.. uhukss.. bukan aku membiarkannya tapi alpa kerana Amna.

Aku akan cuba perbaiki.. !

Emosi..

Semua kami sudah membesar dan ada keluarga masing2.. semua cuba untuk membahagiakan keluarga masing2. Semua sayangkan anak... Semua orang

Kami cuba menggembirakan hatinya dengan hadiah perkongsian berlima dari berenam. Aku membayangkan anak2ku berkongsi kegembiraan, tetapi mengenepikan seorang. Aku merasakan kekecewaan.. Dan aku juga melihat kekecewaan itu dihatinya

Tapi, bukannya kami mengenepikannya. Dia yang menghilang dari kami.. hingga bila..?
Aku mendoakan semoga dia akan kembali semula bersama kami.. yekkk

Aku suka..

Banyak perkara yang membuatkan hati berbunga riang la la laaaa

1..
Mestila sebab kami selamat dan dijauhkan dari hantu SIRIM ha ha haa.. semua bergembira di ofis pada hari2 terakhir hantu tu berada di kampus utama

2.
Kami bercuti2 di Gambang Water Park walaupun masa tu hati tengah bergelora dengan hantu2 yang bakal tiba di kampus huhuuu. Tapi hati tetap berbunga riang di sini..

3.
Result peperiksaan kekal sama seperti semester lepas. Alhamdulillah. Sungguh tak disangka dan aku tidak begitu teruja untuk melihat keputusan kali ni. Kawan baik yang menyemak keputusan dan memaklumkan.. hehee..

2-3 hari sebelum result peperiksaan keluar, aku bermimpi melahirkan seorang baby girl yang mirip Amna seberat 3.67. Aku cukup tak faham maksud mimpi.. tapi seorang kawan meramalkan itu adalah cgpa semester ni.. haha aku cuma tergelak dengan ramalan kerana merasakan agak mustahil bagiku
Tapi sungguh tak dijangka, ramalan menjadi kenyataan.. Terima kasih atas semua doa yang tersayang

4..
Akan dan sedang bercuti selama 17 hari... sehingga tahun baru... dan akan cuti2 malaysia di Trg, Bentong, Kedah, Kulim, dan KL.. insyaAllah

5.
Bercuti dengan anak2 selama seminggu di kampung halaman. Walaupun mungkin rumah ni agak uzur, tapi aku suka.. dan aku rindu akan rumah ini.

6.
No more pressure pasal kerja2.. takde panggilan2 penting dari boss or second boss or assingment yang perlu disiapkan.

7.
Yang paling penting.. hehe mestila boleh tido ikut suka hati dan bangun ikut suka hati jer.. tu yg paling penting yesss yess

Thursday, December 10, 2009

Aku tak sukaaaa

Aku boleh control stress kalau ia berpunca dari diri sendiri atau bebanan kerja, belajar atau persekitaran yang memang tak boleh dielakkan.

Tapi aku cukup tak suka kalau stress tu berpunca dari orang lain.. haishhhh geram betul.

Aku dah tanya pada 'orang tu' tentang kerja yang perlu dilakukan. Aku melaksanakan dengan cukup teliti, kemas, bersungguh dan selesai dalam masa yang lebih awal dari yang sepatutnya. Tapi tup tup semalam.. dalam meeting, kami (bukan aku sorang..) dimakulumkan oleh 'orang tu' yang kerja tu sepatutnya perlu dilakukan dengan cara lain. Habis camne tu.. bertimbun banyaknyer aku kena buat semula.. banyak giler tu.. kena print semula, coding, cop, cop, banyak tuuuu...

Aku masih tak dapat mengawal stress kali ni. Semalam, balik kerja aku pulun vakum kereta, basuh kereta.. jiran2 tengok pelik jer. Almaklumla aku tak pernah basuh kereta kat rumah.. mesti hantar kedai. Hinggakan ada jiran aku tanye.. basuh kereta tu sebab nak amik kereta baru ker.. hu huuuu

Selesai cuci kereta, aku sambung tengok nur kasih. Kemudian, aku sambung kemas rumah. Alih perabut kat sini.. kat sana... haha macam berseri jer rumah. Lepas tu sambung jemur baju, basuh pinggan.. mcm2 benda aku buat smlm. Pukul 12 baru tido dalam kepenatan.. dan sungguh lena.

Memang patut pun aku sibukkan diri camtu. Bimbang aku tak boleh tido lena memikirkan stress yang berpunca dari orang lain..

mmmmm... doakanlah arini mood aku dalam keadaan stabil hehee..

Tuesday, December 8, 2009

Komited

RTNY
wwahhh sungguh komited kerja arini. bersungguh2 demi menetapi due date yang diberi. caiyok2.. Insyaallah siap by today amin

Hantu..

Minggu depan hantu SIRIM datang.. semua orang takut tapi tak dapat mengelak. Cuti semua staf dibekukan selama 3 hari sepanjang hantu2 tu berada di kampus.

Ha haa .. kedatangan hantu ni sebenarnya perkara rutin. Setiap tahun mereka perlu datang untuk audit kerja2 di kolej. Tapi semua orang fobia.. termasuk aku. Walaupun semua kerja dah lengkap dan selesai, kemungkinan ada soalan2 cepu mas dari mereka yang mengelirukan. Bimbang akan jejas segalanyer..

Untuk aku.. semua kerja2 yang bertimbun banyaknye tu.. dah selesai.. alhamdulillah. Yang berbaki cuma:
1. update attendance budak
2. key-in student yang fail dlm 10C

Insyaallah akan diselesaikan arini. Berdoala semoga hantu2 tu tidak mendekati kami yang selesai buat kerja tapi mendekati mereka2 yang selalu berprasangka buruk dan bersikap negatif untuk pembangunan kolej.. aci dok? heheee

mmmmmmmm....

Salam..
banyak perkara nak diceritakan..
tapi macam takde mood nak menulis.. opss menaip.
time ada idea.. takde intenet la.. bz laa.. kt umah laa... mcm2 hal
tp bila rase nak tulis dlm blog ni.. mcm takde idea lak.
hahaa... inikan maksudnyer kepentingan blackberry??

Tuesday, December 1, 2009

Zoo Lanchang





































Ahad, Raya Haji ke-3 kami singgah di Pusat pemuliharaan Gajah Kuala Gandah dan Deerland di Lanchang.. dah terlewat sampai, tak sempat nak bagi gajah makan dan naik gajah. Ape2 pun.. kami enjoy espc kanak2 Addiniku yg berkali2 nyanyi lagu
'Gajah berkaki empat.. gelek2
Hidung sangat panjang.. gelek2
Gading bercabang dua..
Tapi gajah tak makan orang.. gelek2'
kadang2 aku tukar lirik terakhirnya begini..
'Tapi gajah nak makan Amna... auuummmmm..
lalu.. si Amna pun berlari lintang pukang dikejar Gajah Hasya, Ibu gajah dan Abah gajah hahaaahaaa

Hari Raya Aidiladha







Salam Aidiladha

Raya di Chemomoi agak berbeza dengan kampungku. Kampungku akan meriah dengan korban dan agihan daging dari rumah ke rumah. Tiada rendang, lemang, kuih raya dan sebagainya seperti Hari Raya Puasa.

Tapi Chemomoi pula amat meriah seperti Hari Raya Puasa. Mak sibuk buat ketupat. hehee aku dah pandai buat sarung ketupat chaiyok2! Makwan dan lain2 sibuk bakar lemang. Rendang akan dibuat, nasi himpit dimasak dengan kuah kacang. Di sesetengah rumah lain akan dilengkapi dengan biskut raya dan kuih muih.. best jugak.

Rumah mak kali ini meriah dengan rumah baru. Cantik, hebat bergaya.. Insyaallah lantai tile mewah akan dipasang nanti.

Monday, November 9, 2009

Foto sekitar birthday party Amna 20.10.09























Amna macam pelik jer pasang lilin atas kek..
dah balik umah baru dia sibuk praktis nyanyi happy birthday n tiup lilin.. hahaa





Foto


Dah lama tak masukkan gambar... ni saje jer gambar2 yang i suke .. hehe

ni masa kat tioman
bawah kat kuantan parade



masa raya dengan adam
bawah : hasya n nur ahmad











Halim Othman

Pagiku diserikan dengan suara yang cukup ku kenal.. sungguh ku rindu.!
Halim Othman kembali.. so lepas ni aku mesti berkepit dengan radio di pagi hari..

Dia..

Dia lebih muda padaku. Tapi dia agak matang kut.. hehe ntahler

Tapi aku dan dia..hubungan kami sungguh rapat. Aku di hatinya dan dia dihatiku.. cewahh. Dia cukup memahamiku dan aku juga memahaminya. Kami berkongsi banyak perkara.. termasuk hati dan perasaan.Tapi terkadang jarak waktu, memisahkan kami. Hubungan tetap tak putus. Masa sungguh cemburu. Kami tak banyak masa bersama. Masa yang ada diperuntukkan sepenuhnya.. terperinci..

Aku kagum dengan kebolehan diwarisi arwah. Mesti si ibu begitu bangga darah yang mengalir di jiwanya. Dia membuat rumah seperti arwah, bertukang sepertinya walau mungkin tak sehebat arwah.. tapi bagiku itulah tanda dia adalah anak arwah.

Aku tersenyum bangga ketika kakak kesayangan bersanding di pelamin., abang membuat keputusan memilih teman hidupnya, adikku bersanding indah dan aku bersama pilihan hatiku.. Tiada airmata.. aku hanya senyum, sengih, keletihan pada majlis2 indah itu. Tapi hatiku pilu ketika dia menamatkan zaman bujangnya. Kami menangis bersama ketika dia menuju ke masjid untuk dinikahkan. Kami berpelukan .. dan ketika kami tinggalkan mereka bersama pengantin, ibu berpesan di dalam kereta .. nanti jangan lupakan kami. Tapi masa tu mungkin dia tak dengar. Hanya aku yang mendengar bisikan ibu itu. Tapi, aku dapat rasakan seperti dia memahaminya hingga kini

Raya yang lalu, aku mula menangis bila bersalaman dengannya. Suasana gembira bertukar sayu ketika bersamanya.. itulah kami.

Ketika kami kehilangan Engku Aqif Naufal.. dialah juga yang menenangkan hatiku..

Sungguh hubungan kami hebat.

Tapi satu kesalanku padanya..
Perkara yang lepas .. lupakanlah. Apa yang ditakdirkan semasa kita anak yatim, dihina, terbiar, lupakan ajer. Allah akan membalas pada mereka2 itu. Tapi silaturrahim mesti diteruskan. Arwah dan ibu tidak mendidik kita begini. Mereka cukup hebat memberikan didikan agama..

Itu saja yang terbuku dihati. Sudah lama dipendam. Begitu juga hati bonda. Mesti lega dan setuju..

Jumpa December nanti insyaallah

End of semester 2..

Alhamdulillah.. final exam semalam berkahir dengan senyuman. Banyak yang dibincangkan dengan Zurai my best friend keluar dalam soalan. Dan Alhamdulillah teramat, Allah tak putus memberikan aku idea dan ingatan semasa menjawabnye. cuma ada 2-3 yang aku lupa.. dan dah tak cukup masa nak berpikir lagi.. Semoga semuanya membuahkan kejayaan..

Sungguh sekejap 2 semester berlalu. Cuma berbaki satu mini projek yang perlu disiapkan bersama Zurai. Due date 5 hari lagi. Insyaallah akan selesai pada masa yang ditetapkan.

Lagi dua semester tempoh belajar. Tahun lepas, tika masa dan saat ini, aku masih termangu2.. terpikir samada keputusan melanjutkan pelajaran ini tepat atau menyusahkan. Tujuan utama bukanlah kenaikan gaji sebanyak RM1k+ untuk pensyarah master. Bukan.. walaupun itu mungkin sebagai perangsang utama kebanyakan mereka yang menyambung pengajian. Matlamat utamaku adalah untuk tingkat ilmu, perbaiki diri, tergolong dalam mereka2 yang berada pada tahap selamat.. maksudnya, tidak perlu lagi dipaksa melanjutkan pada ketika2 yang mungkin diwajibkan. Aku rasakan sekarang ni adalah masa yang sesuai berikutan anak yang semakin membesar..

Hari ini, fikiranku tenang.. aku mampu membuat pelbagai perancangan sepanjang cuti semester ini.

Semoga Allah memudahkan urusanku pada masa2 akan datang. Dan juga semoga doak2ku dimakbulkanNya!

Aku dapat rasakan perbezaan Engku Artini pada tahun lepas dengan hari ini..

Friday, November 6, 2009

Hasya : keanakan Vs kematangan

Salam

Rilex jap. Ahad ni final lagik. Semoga aku dapat menghadapinya dengan penuh semangat dan cemerlang!

Aku perlu ceritakan ini.. takut terlupa. Tengok, sanggup aku ketepikan masa untuk study dan tinggalkan cerita2 lain yg patut ditulis di blog ni semata2 kerana ANAK.. huhu.. aku sayang mereka..

Aku mengadu kat Hasya..
"Ibu periksa Ahad ni.. tak habis baca buku lg la kakak.. camne ni"
"Tak apa ibu.. Sabtu ni kan cuti, Ibu bacala Sabtu ni sampai abis."

Semasa nak tido semalam, Hasya buat perancangan rapi dengan abahnya untuk ke Zoo teruntum Sabtu. Aku pun mencelah..
"Ala.. ibu nak ikut jugak.."
"eh ehh ibu kan periksa. Ibu kena baca buku, nanti ibu tak dapat A dan dpt no 1 camne..? Kakak g dgn abah dan adik.. ibu baca buku yerk..!'

uhuk uhukk.. teringat satu ketika dulu, aku merajuk lagi.. hehe.. saje jer nak manja2 haha kuang kuangg kuangg.. dan mereka nak ke pantai..
Kakak memujukku..
"cepatla ibu, abah dah tunggu dalam kereta.."
"kakak tunggula ibu.. ibu nak pakai tudung"
"ye laa.. ibu jangan risau. kakak tunggu ibu kat buai ni .. kakak dah kunci pintu dapur .. ibu cepatla pakai tudung.."

Terkadang perangainya cukup keanakan.. terkadang aku kagum dengan pemikirannya pada umur 4 tahun.. terkadang aku lupa yg sebenarnye dia bukan lagi baby manjaku.. tapi anak2 penghibur dan penemanku.

Oh ya.. doakan aku yek

Monday, October 26, 2009

Sebak di pagi hari..

Pagi hari, di dalam kereta menuju ke sekolah Amna, sekolah Hasya dan ofisku..



Aku tengah bergembira melihat telatah amna di dalam kereta. Gelakku baru saja reda. Hasya bersuara sayu..

"Ibu .. kenapa abah ibu dah mati?"
"mm sbb dia sakit"
"Ibu tak bawa dia gi hospital ker?"
"dah bawa.. tapi tak baik jugak. dia mati pun kat hospital".. aku dah mula rasa sesuatu
"pastu tak tanam ke ibu?"
"mestila tanam.."
"kat mana ibu? kakak nak tengok..?'
'kat terengganu la. kenapa kakak nak tengok?'
"sebab kakak tak pernah tengok lagi tanam kt mana.."
"tapi kakak tengok kubur je la yek.."
"ye la ibu"
"ok, insy nanti kita balik lain kali ibu bawa kakak"
"tapi, ibu tau ke kat mana tempatnya."
"mestila ibu tau.."

Aku terasa sebak di pagi hari.. aku tak pernah bawa Hasya ke kubur arwah. Tak berkesempatan. Dan aku pun dah lama tak mengunjungi pusaranya. Waktu yang singkat semasa pulang bercuti bukanla satu alasan.. sepatutnya.!

Tuesday, October 20, 2009

Happy Birthday Amna Addini

For our love.. Selamat Hari Lahir ke-2.

Kami amat menyayangimu.. rasanya lebih dari kasih sayang terhadap Hasya. Buktinya adalah..

..aku terjumpa gambar lama Hasya ketika kecil. sungguh comel dia, manja dan ceria. ingatanku kuat ketika ini dimana aku amat menyayanginya. Kasih teramat. Mungkin sebab dia saje permata hatiku ketika ini. so, bila dibandingkan sekarang, kasih sayang dan perasaan ku padanya tidak lagi sama seperti dulu. Mungkin kerana kasih sayang yang harus dibahagi dua antara mereka..

Apapun..ibu mana tak sayang anak. Ingatanku sentiasa bersama mereka.

Harapanku, dan mungkin juga harapan kami

Anak-anak ibu..
membesar sebagai anak yang solehah
menceriakan hati kami selalu
berbaik-baik sesama adik beradik sentiasa
kasih sayang takkan putus walau apa perkara berlaku
tidak memutuskan silaturrahim sesama muslim
berjaya di dunia akhirat
mendoakan kesejahteraan kami selalu
menghormati orang tua
menjadi insan berguna pada masyarakat
dan semua yang bermanfaat untuk mu..

sungguh tinggi harapanku
mereka masih tak paham
tapi akan kutanam dan didik mereka
untuk ke arah itu

Petang ini.. simple birthday party
special for Amna.. yang mana akan meniup lilin bersama Hasya ..opss.. lupa beli lilin daaa

Wednesday, October 14, 2009

I'm back

Salam dan selamat hari raya aidilfitri..

Aidilfitri dan hampir ke penghujung. Aku belum sempat bercerita kisah hari rayaku.. Insyaallah, di kesempatan yg ada nanti.. tak taula bila.. akan ku kisahkannya..

Aku teringatkan kisah semalam. Ntah kali keberapa Hasya mengeluarkan isu ni..

'Ibu, bila ibu dah besar macam abah..ibu nak jadi ape? Kakak nak jadi pari2, doktor dan polis. Adik pulak jadik puteri yg comel. Pari2 hebat sebab dia ada kepak dan boleh terbang'.. hahaa aku tergelak dengan cita2nya..
'Jawabla ibu...' katanye pabila tawaku masih belum berhenti
'Ibu jadi lecturerla..'
'Bukan, tu sekarang.. kakak tanye bila ibu dh besar mcm abah, tinggi dan besar mcm abah'
'Ibu dah besarla kakak. Ibu kan dah jadi lecturer..'
'Tapi, ibu tak besar mcm abah pun.. cepatla, ibu nak jadi ape bila ibu dah besar macam abah..'

uhuksss.. ape lg yg harus kuceritakan pade kanak2 pandai ni.. hhuhuhuu.. semoga impiannya tercapai..menjadi doktor dan polis. Pari-pari dan puteri comel tu ...???

Monday, September 28, 2009

Raya yang gumbira..!




My sweatheart di pagi raya..


Keluarga tercintaku













3 org kanak2 nak mintak duit raya

Tengku Anif n family






Keluargaku di pagi raya



Monday, September 14, 2009

Pengorbanan

Di bulan puasa ni, begitu banyak pengorbanan suami untukku


Ketika ramai si isteri sedang sibuk memikirkan resepi untuk juadah berbuka, mencari bahan mentah untuk dimasak atau sedang sibuk membeli keperluan raya, aku tidak berpikir langsung tentang ni. Aku sedang berada di kelas, tekun mendengar syarahan pensyarah, atau mungkin sedang bertungkus lumus menjawab ujian, atau mungkin sedang bermati-matian membuat perbentangan atau mungkin sedang mengulangkaji dan berbincang dengan kenalan.


Tapi suami berada di rumah ketika ni. Sedang sibuk menyiapkan 2 orang puterinya untuk di bawa ke bazar ramadhan membeli juadah berbuka. Di celah2 kesibukan orang membeli makanan, suamiku terpaksa berkeseorangan melayan karenah puteri2 sambil membeli juadah.


Dan ketika si isteri sedang sibuk menyendukkan nasi si suami dan anak2, menghidangkan segala jenis masakan mereka, aku masih di dalam komuter, tiba di hentian Bank Negara, meneruskan perjalanan menaiki tren ke pekeliling. Terkadang aku masih berlari2 untuk mencari tpt berbuka ketika azan dilaungkan, dan terkadang aku berbuka di Sogo, di hentian pekeliling.. yang pastinya keseorangan..

Si suamiku pula sedang sibuk melayan si puteri2 di rumah sambil menyediakan juadah berbuka di dalam plastik yang dibelinya. Dan dia pun keseorangan berbuka

Katanya, besabarlah atas rutin yang sungguh tidak selesa ini. Ia hanya sementara.. Setiap pengorbanan pasti dibalas dengan kejayaan.

Sesungguhnya aku amat menghargai pengorbanannya..

Dejavuuu

Semalam adalah hari terakhir kuliah. Hari penamat segala assignment yang susah, teramat susah ,presentation dan segala jenis kuiz dan test yang mengelirukan. Semalam jugak kami mendapat beberapa markah ujian, carry mark dan komen atas segala tugasan.

Alhamd. aku terima segala result tu dengan tersenyum

dan jugak.. semalam adalah presentation untuk group project yang agak besar markahnya..20%. Kami kumpulan ke-3. Semasa group 1 & 2, membuat perbentangan, kami semua terketar2 ketakutan. Sungguh banyak soklan2 diutarakan pensyarah. Bertubi2 soklan dan ada presenter yang berjaya menepisnya, ada yang terkapai2 mencari jawapan.

Tiba kumpulan kami, aku doakan semoga semuanya dipermudahkan Allah. Kami yakin dengan bahan dan jawapan kami. Aku sejukkan hati dengan berkata.."kami semua adalah pensyarah yang hebat, kami mesti boleh buat yang terbaik". (semua group members adalah pensyarah)
Akhirnya, presentation kami berakhir dengan begitu mudah. Pensyarah cuma bertanyakan soklan yang begitu mudah untuk kami. Kami semua begitu bersungguh2 dan yakin atas hujah2 kami.

Alhamdulillah. presentation berakhir dengan pujian dan tepukan. Hanya group kami yg dpt tepukan tau... hehee

Akhirnya, setelah selesai 6 group membuat presentation. Pensyarah membuat komen keseluruhan.

Katanya..' Group kami adalah group yang paling hebat sekali. Markah penuh diberikan. Kami semua menyampaikan maklumat dengan penuh sempurna hinggakan beliau takde soklan untuk dipersoalkan. Semuanya telah diterangkan dengan jelas dan betul."
"Yela dr, patutla sbb diorng ni seme lecturer' sahut seorang kawan.
'Ooo no wonderla u all are very good".. sambung pensyarah

Chewah... terasa aku berada di kayangan. Terasa Dejayu melanda.. perasaan yang sama ketika dapat pujian hebat dan tepukan gemuruh dari Prof Dr Faizah semester lepas. Tersengih2, kembang semangkuk. Dan kami semua berpelukan gembira, saling bersalaman ucap tahniah, berterima kasih atas komitmen semua.

Oleh kerana dia adalah presentation terakhir kami untuk semester ni, aku terasa amat puas. Aku rasa berbaloi atas segala pengorbanan dan kesungguhan kami.

Juga bersyukur pada Allah kerana memakbulkan doaku, juga doa suamiku dan bonda tersayang..

Wednesday, September 9, 2009

090909

Cantik no ni.. dulu 9.9.99.. ramai org yg kawin pada tarikh ni kerana keunikan nombornya termasukla kenalanku, abang Zul dan Kak Pah di KL.

Dan juga di sebalik angka 9 ni, rupanya mlm ni adalah mlm ke-19 berpuasa. Hampir menjengah 10 malam terakhir. Aku tak sedar itu. Terawikhku baru berkesempatan sekali. Aku ingin mengejar rahmat 10 mlm terakhir ni..tapi, final examku menyusul 6 hari selepas raya. Ulangkaji perlu dibuat lebih awal. Aku begitu sibuk mentelaah sekarang dengan menyiapkan 2 lagi assgnmt. Aku kesuntukan masa kini.

Mana satu perlu kuutamakan..??

Friday, September 4, 2009

mIMPi

Dah pukul 4.08 pm.. ada lagi 22 minit nak balik. Satu kerja dah settle td. So dah tak boleh nak start keja baru sbb nanti kerja tu terbengkalai..lai..lai sbb nak balik dah.. hehee

So.. better berblogging

Mimpi malam. Aku selalu akan terbawa-bawa sesuatu perkara tu dalam mimpi. Aritu aku ada belikan kerongsang baru unt raya.. kira cantikla bagiku. Tup-tup malam tu, aku minta Cik Su Ja pun bergaya dgn kerongsang yg sama untuk raya nanti. Kiranya pilihanku itu hebat sebab jadi kesukaan orang lain jugak..

Kemudian malam lepas, aku cukup pusing dengan student yang bermasalah dalam membuat permohonan graduat. Almaklumlah aku sebagai ketua unit graduat ni, bertanggungjawab sepenunya atas borang dan proses untuk mereka grad. Tapi, adala 3-4 kerat individu ni yg duk banyak songel sangat, itula inila.. at last, aku termimpi.. aku mengadu pada bekas ketua aku dulu perihal ni. Dan dia memberikan aku beberapa idea untuk menyelesaikan masalah tu. walaupun ideanya kurang bernas bagiku ... hehee

Hal2 mcm ni selalu berlaku dlm mimpiku. Terkadang mimpi tu cuma penyambung cerita di siang hari, dan kadang2 melalut entah ke mana..hahaa

Tapikan, aku teringin bermimpikan arwah abah. Aku tak ingat kali terakhir aku bermimpinya. Sungguh! Yang aku ingat, arwah pernah hadir dalam mimpi semasa aku mengandungkan Hasya. Dia amat kurus seperti masa sakitnya.. dan dia cuma merenungku dari jauh. Aku jugak pernah bermimpikan wajahnya di hospital seperti kala dia menanggung kesakitan dulu...

Sesungguhnya aku cukup rindu padanya. Aku membesar bukan seperti kanak-kanak zaman sekarang yang boleh bersembang mesra, bergurau, bermain, berpelukan dan bercium mesra. Aku tak berkesempatan itu semua. Kami dididik tegas olehnya. Kami begitu menghormatinya. Ingat lagi aku, ketika kecil kami akan bergegas di depan tv menononton muqaddam Ustaz Hassan tepat jam 6.30. Sebabnya.. hehe arwah akan pulang kerja hampir jam 7 nanti. Aku akan rasa cukup bangga kalau arwah melihat aku sedang mengaji muqaddam di depan tv... walaupun kadang2 itu cuma taktik untuk menarik perhatiannya.

Pohonku, semoga beliau aman di sana. Aku teringin menziarah kuburnya untuk raya kali ni. Dulu, setiap kali menziarahi kuburnya, aku hanya tunduk membaca alfatihah..tanpa apa2 perasaan. Mungkin sebab dah lama ketiadaannya dalam kehidupan. Tapi, kali ni aku rasa syahdunya. Aku paham kenapa bonda menangis setiap kali berada di kuburnya.

Aku sentiasa membayangkan ayah mertuaku seperti arwah. Aku cukup sayang padanya. Cuma aku belum berpeluang untuk memeluk mesra dan mencium tanda kasihku sebagai seorang anak..

Thursday, September 3, 2009

Happy belated Birthday

Tengku Afza..
Aku tau.. dia adalah adik bongsu kami. Kehidupannya tidak seperti kami. Masa kecilnya ditemani ibu dan dikelilingi kasih sayang kekandanya. Dulu.. aku selalu membonceng motor dengannya. Aku di depan, dia di belakangku. Tapi agak lucu jika dilihat dari arah depan, kepala si pembonceng lebih tinggi dari pemandu. Kemudian, zaman berubah. Aku di belakangnya, sementelah dia sebagai pemandu.

Hidupku lebih banyak di asrama. Kami berjumpa ketika cuti je. Aku menyayanginya seperti adik bongsu. Samar2 terbayang kemesraan kami dulu. Seingatku, aku kerap membelinya hadiah..loket, baju raya.. ntah dah tak ingat.

Yg pasti, aku cukup ingat yang ni.

1. Masa kecilnya, kami berjalan bersama. Tanganku diletakkan di atas bahunya. Tapi kini.. tanganku tak sampai nak dipautkan pada bahunya lgi..
2. Dia suka bergaya ketika kecil
3. Kami tak pernah tidur sekatil .Dia mesti tidur bertemankan bonda
4. Kami akan bakar kuih raya sama2 setiap tahun
5. Pernah dia dimarahi seseorang kerana inginkan permainan. Tapi nenda yang baik hati tetap belikan untuknya
6. Masa kecilnya, dia cukup gemar dengar lagu fantasia bulan madu.. nangis2 nak tape..yang akhirnya dibelikan jugak oleh ...?(tak ingat)
7. Selalu ikut bonda pergi kerja kat rumah orang sakit.
8. Aku berhoneymoon di Tioman semasa dia mendaftarkan diri di USM.. rasa terkilan aku
9. Aku tak dpt hadir majlis konvokesennya.. aku agak kecewa pasal ni
10. Aku kurang mengambil berat perihal pelajarannya di USM..
11. Yang pasti.. dia rapat dgn abangnya, Anif.
12. Arif cukup dihormatinya
13. Atan masih berhubungan dengannya

24 tahun dah berlalu. Tapi aku masih membayangkannya seperti di zaman keanakan kami. Dia cuba yang terbaik untuk disayangi dan dikasihi semua..tetapi jiwa mudanya terkadang lari dari ketetapan keluarga.

Doaku.. semoga kecintaan kami bertambah untuknya, dikurniakan teman penghibur, diberikan rezeki berpanjangan, dikuatkan semangatnya dlm meniti usia muda, tabah dalam kehidupan harian dan semaking matang mengharungi kehidupan..

Konsert SATU Siti

Hari merdeka.. Hasya berkompromi.
"Petang ni kita g jalan2 ..tp kakak kena bg ibu tengok cite ibu."
"ok.. hooreyyy"

Maka bersenang lenangla aku tanpa gangguan menonton siaran yg dinanti2kan. Hasya & amna leka bermain bersama, dear sibuk baiki kipas rosak (yang akhirnya rosak terus..).

Bagiku, siti cuma sekadar menghiburkan dengan lentok suara merdunya serta senyum manisnya. Itu saje. Tiada kehebatan seperti Faizal Tahir dan Rosyam Nor. Aku kurang terasa auranya seperti dulu.

Namun, aku puas. Tercapai impianku untuk menonton percuma konsert ni..

Aku harini

Selamat berpuasa

Aku dah hampir melepasi minggu2 kritikal. Cuma berbaki 2 asgnment. Otak aku hampir kosong minggu ni. Ha haaa.. aku berjaya melaluinya dengan kepenatan. Aku berjaya menewaskan nafsu malasku. As a reward, aku bermalasan di rumah. Amna dan Hasya jadi mangsa gurauan. Sehelai kertas tak ku sentuh, inikan pula buku dan artikel... Aku inginkan balasan atas pengorbanan..

Tapi.. itu sementara saja. Malam ni ..ingatkan aku untuk kembali bertungkus lumus seperti biasa. Prepare yourself early ..for final exam. Remember that.. Raya is not for holiday... masih ada sesuatu menanti di Hari Raya 6&7

Tuesday, August 25, 2009

Salam Ramadhan..

Terkesima aku dengan pesanan dari Prof Kamil ini di pagi hari..

Kurangkan tidur. Bersolat malam, berzikir dan bermunajat. Dalam suasana aman, damai dan bersendirian marilah kita melupakan perselisihan faham, perasaan buruk-sangka, keinginan untuk mengucapkan kata-kata buruk kepada sesama manusia

Thursday, August 20, 2009

Alhamdulillah

Dalam aku kebuntuan.. Allah memudahkanku. Terlalu banyak bantuan dan petunjuk dariNya. Lalu untuk apa lagi kalau bukan untuk bersyukur tak terhingga kepadaNya..

Dan selamat berpuasa semua. Harapanku dikurniakan keajaiban Ilahi .. akan kudoakan lagi

Wednesday, August 12, 2009

Help

Aku rasa dunia ni seakan makin kecil, masa begitu cemburu.. semua perlu dibuat dalam satu masa..
aku kebuntuan, bingung, panik, resah, stress,
tolong.. aku perlukan semangat
sebagai momentum perjuangan

berikanku doa ..please

Prof Kamil

Terasa sesuatu dari tulisan Prof Kamil ini..

Bangunlah pada 1/3 malam yang tersisa. Marilah kita bersolat malam, solat hajat dengan penuh keikhlasan dan berterusan. Mohon keampunan Allah, agar Allah melindungi kita, isteri [suami], anak-anak, sanak saudara dan kaum muslimin dan muslimat.

Rasulullah [salawat dan salam kepada baginda, kaum keluarga dan sahabat handai] ada bersabda [hadis Qudsi] yang bermaksud:
“Tuhan kita turun ke langit dunia, ketika tinggal 1/3 yang akhir dari waktu malam, lalu menyeru:
Adakah siapa yang mahu berdoa supaya Aku mengabulkannya?

Adakah siapa yang mahu meminta supaya Aku memberi kepadanya?
Adakah siapa yang mahu meminta keampunan supaya Aku mengampuninya?”

Baginda [salawat dan salam kepada baginda, kaum keluarga dan sahabat handai] juga bersabda yang bermaksud:

“Hendaklah kamu lakukan solat di tengah malam, sesungguhnya ia adalah kebiasaan orang salih sebelum kamu, ia boleh mendekatkan kamu kepada Tuhan, penghapus segala dosa, penghalang daripada terjebak kepada maksiat dan dosa dan penawar kepada penyakit yang ada di tubuh.” (Hadis riwayat Imam Ahmad dan Tirmizi)

Monday, August 10, 2009

cUTI

Boleh tak seseorang majikan beri cuti bergaji untuk 6 minggu jerk.. ada tak.. ?Boleh tak kalau aku buat permohonan bertulis.. layak tak..?? ha haaa.. tensionnyerrrrrrr .. 6 minggu je lagi nih.. camne yekk

Friday, August 7, 2009

Happy Birthday to my dear..

Semalam.. kami bergembira lagi. Birthday my dear. Kami belikan kek dan hadiah untuk dear. Kami gembira bila dia gembira..

Bagi kami..
dia adalah hero
dia adalah McGyver kami..
segalanya dilakukan olehnya
semuanya dibawah perhatiannya.. tiada yang terkecuali
Aku cuba mendidik puteri2ku supaya sentiasa menghormati dear
aku akan menegur mereka sekiranya meninggikan suara pada dear
aku meminta mereka untuk meminta izin atas sesuatu perkara

dan bagiku..
dia adalah cinta hatiku
cinta kami utuh
dia adalah penemanku
aku tidak lagi berseorangan
dia adalah penyelamatku
aku tidak lagi ketakutan
dia adalah segalanya untukku
aku juga adalah segalanya untuknya
aku pasti itu

semoga kebahagian kami kekal
kasih sayang kami berpanjangan
dan hanya ajal memisahkan kami
dengan restumu Ilahi

Buntu..

i'm in the blank mood.. no idea.. stop thinking.. stop reading.. stop everything
there is only one thing in my mind now.. hehe.. sorry have to say..
i'm just thinking about him.. really miss him..
He's in the kl now..attending meeting .. but dont' know why..
agaian.. i miss him

cepatla balik !!

Wednesday, August 5, 2009

My individual BIG assingment ... gone..!

mmmmmmm.. I am sooo frustated.! Semuanya salah diri sendiri. Biasanya aku cukup cekap perihal save file, backup file dan semua yang berkaitan komputer. Kawan2ku kagum tengok kemahiran aku guna komputer.
Tapi.. dah ditakdirkan, aku lalai, cuai.. yang teramat sangat. Yelah.. sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua.
My big assignment.. with 2600 words, involve 10 articles.. has gone..!!
The due date is next week. So.. has to start again .. again yer..
All my plannings to finish up the another assignment has to postpone yet

Doakan aku tabah dan lebih berhati2 kali ni..
Cekalkan hati..kuatkan semangat Engku Artini!!

Friday, July 31, 2009

Hooreeyyyy







Horeeyyy horeyyyy horeyyyyyyy!!

Aku org yg paling gumbira semalam .. Handphone lama dah berganti baru. Complete with touch screen walkman, radio, camera.. and yang penting... purple.
Memang telefon motorolaku rosak. So terpaksa gunakan telefon lama LG.. yg agak konservatif penggunaanya., yela without camera, video, mp3 pun takde.. uhukkss tapi aku tak pernah bersungut. Aku bersyukur jer masih ada phone spare sementara nak baiki motorola.

Tup tup.. semalam.. setelah dah puas korek rahsia hadiah untukku. Jawapan Dear.. handbag baru & selipar baru.. Aku menjerit gumbira.. tetapi gembira tu hilang bila hadiah tu hanyalah handbag & selipar baru BARBIE katanya. Puas jugak dia mengusik aku.. itu jer jawapannya. Katanya.. syukurla org nak bagi hadiah. Hadiah tu tak boleh dipaksa.. terima jer seadanya. Mana boleh paksa orang bagi hadiah.. uhuhuuu.. aku merajuk sepetang semalammm

Tapi.. jeng jenggg... rupanya hadiah ni adalah komplot Dear dengan Hasya. Oooo pandai Hasya simpan rahsia yerkk
Anyway, thanks dear.. really appreciate it.. I love you all sooo much.

Kenapala 30hb July tu sekali jer setahun..?

Thursday, July 30, 2009

Happy Birthday!

30hb Julai 2009.. It's my beautiful day!

Today.. 12am.. dalam lena, aku dikejutkan call.. oh my dear rupanya.. maybe call biasa untuk mengejutkan aku study.. tetiba terdengar suara yang kurindui itu..
'Assalamualaikum... Selamat Hari Jadi. Selamat Hari Lahir ke 32. Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. Semoga terus menjadi isteri yang baik, jadi ibu yang penyayang kepada anak-anak kita...
..diikuti lagu happy birthday to me..


Thanks my dear.. soo sweet & really love u!


Pagi hari ..

Kubaca mesej from Anif & Arif, aku tersenyum ceria

Tengahari.. call bonda.. dan bonda.. semakin banyak mengadu domba, mengadu kepedihan hati, kesedihan yang disimpan.. Dan aku.. cuma mengiakan jer. Tak mampu berkata kerana air mata dah mula bergenang.. Bersabarlah bonda. Aku hanya mampu menjadi pendengar setia..

Banyak mesej yang kuterima dan kata ucapan Happy Birthday .

Kak Tina, Emi, Ja, Liza, Zurai, Shakira, Huda, Fida, Tini, Akmal, Ita dan beberapa orang lagi..Semoga doa mereka dimakbulkan Allah..

Harapanku..

Aku berjaya mencapai impian di dalam kerjaya dan ilmu yang dicari.

Silaturrahim kami bertambah erat.. di sebelah bonda juga di sebelah mak. Terasa rindu pada pak di kampung..

Aku akan terus tersenyum berharap untuk yang satu itu..

Kebahagiaan kami berkekalan dan Allah merahmatinya

Kesihatan kami berpanjangan dan di dalam redhaNya selalu

Sentiasa dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan olehNya

Dan pelbagai impian lain untuk menjadi yang terbaik

Cuma aku tertanya-tanya.. perlukah aku meneruskan peganganku yang satu ni..

"Walaupun hari-hari aku terima batu yang keras dan busuk, aku tetap berikan mereka bunga yang indah dan wangi".. " seakan terasa begitu banyak bunga yang dah kuhulurkan, tetapi batu itu seakan makin busuk dan sengaja dicampakkan untukku.. arghhh aku bingung!

Sambutan tahun ni terasa lebih bermakna kerana Hasya beria2 meraikan Harijadiku.. dengan janji manisnya "VIOS yang ada tv untuk ibu.." Bila ku tanya mana VIOS ibu?.. Ibu ni.. sabarla.. ibu ni tak sabarla.." Hingga kami tertidur dalam kepenatan semalam.. masih itu juga jawapannya.. uhukss..

Semoga aku berkesempatan untuk tahun hadapan dan menuntu semula VIOS TV ku itu.. ha haaa

Wednesday, July 29, 2009

Dear all my visitors

Salam semua..

Bilangan pengunjung semakin hari makin bertambah. Semuanya terbukti melalui bilangan nombor di hit counter.. terima kasih my friends.
Dan jikalau sudi.. my lovely visitors.. just say hello to me.. hanya sebagai salam perkenalan.. untuk merapatkan silaturrahim.
Jika keberatan memperkenalkan nama.. just introduce yourself as anynomous. At least i know.. ada seseorang.. yg sudi berkongsi keluh resah dan kegembiraanku.

Please yek..
thanks.. i love u!

Tomorrow..

One day more..

Tuesday, July 28, 2009

Vicky & Jonny

Sekadar untuk melupakan sekejap stress yg tak henti-henti datang bertamu..

Kami suka cerita Vicky & Jonny. Hasya dan Amna akan berlari-lari memanggilku untuk menonton cerita ni. Kami tengok cerita ni pada setiap hari.. Kami akan ketawa terbahak2 tengok cerita ni.. ha ha haa haaa...kami akan ketawa hingga tamat cerita.. Kemudian, Amna akan sambung cerita ni dengan bunyi..."toing.. toing.. toingg..." dan kami akan ketawa lagi... ha ha haaa

How sweet we are at this moment.. I love it

Friday, July 24, 2009

Stress

Semalam.. tido semalam.. pagi ni.. terasa semacam.. Aku tau apa tu. Stress.. dia dah mula.. dia dah datang menjengah di pintu.
Hushhhh aku ingin menarik nafas ... panjanggg... hushhh tapi masih belum boleh menarik nafas lega..
Hahh lagi 8 minggu!!
Pray for me yea .. bonda, my dear, my family, my friends..

Friday, July 17, 2009

Aku rindu lagi

Amna yang suka tersengih2, memanggil ibuuu ibuuuu untuk menarik perhatian, Hasya yang selalu berkongsi cerita, dan my Dear... mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
semua balik kampung. Hari ni, esok, lusa, tulat...
Lamanya...
Pagi ni aku pergi kerja sorang2.. takde peneman dalam kereta.
Uhuuu aku rindu Amna, rindu Hasya.. dan oh my dear
I miss u all a lots!!

Monday, July 13, 2009

She smiles at me..

New semester began.. new lecturers.. okla not bad, new friends too.. especially junior.


1. Uhukss berita yang paling ditunggu2.. Date for final exam.. uhukss is on Hari Raya 6. So how..? Can u imagine it? Sabtu lepas sakan aku shoping baju raya putri2 kat sogo.. tapi, camne ni... uhuuuu


2. Thanks to all my beautiful friends there. I miss u all!! Thanks to make me laugh.. laugh.. and laugh.. all the day except for pray and lecture


3. She smiled at me..!! Big smile from her to me... Yeaaah!!.. she waived me back.. through the door. What miracle you have.. i don't know. But it make me smile during the terrible journey last night.. during my nite.. and also during my day.. hopefully until i get your smile back next week yeah.. I miss u !

Friday, July 10, 2009

My soul

Ini hanyalah untuk kenangan dan ingatanku sebelum aku sibuk mentelaah esok..

Hasya
1. Lancar baca doa beserta terjemahan dalam bahasa melayu dan bahasa inggeris... hehee aku sedikit bangga pasal ni
2. Bangun pagi dengan senyuman sebab dengar suara sumbang ibu dia nyanyi lagu rama-rama, teko comel, twinkle2 litle star. Hasya dah tak nangis bangun pagi... kadang2 aku saje nanyi lagu dgn lirik salah, pastu dia akan betulkan dan nyanyi semula pastu terus bangun mandi.
3. Setiap petang lepas sekolah, mesti singgah beli dadih. Setiap hari dadih dia bertukar warna pilihan. Coklat, purple, pink, hijau, putih.. hitam dan biru jer takde. Aku dah try buat dadih sendiri kat rumah, tapi dia tetap nak beli atas alasan nak makan dlm kereta.. uhuuu dadih tu mahal .. kadar keuntungan bisnes dadih ni 50% tau.
4. Pandai eja dan suka belajar ngeja.. abah, ayah, ibu, adik, kakak, buku dll. Kadang2 penat aku nak layan eja semua
5. Suka tengok buka, buat latihan kat buku. Macam biasa, aku selalu jadi mangsa tolong dia buat latihan ni

Amna
1. Suka menyanyi ala-ala pelat dia. Happy birthday, Selamat hari jadi, Allah selamatkan kamu, twinkle2 little star, rama2, jim jam
2. Pandai nanyi ABC sampai berterabur dan bilang we, tiga, empat, mmaa, ujuh, apan, lan, luhhh
3. Masih gatal2 ekzema.. jap baik, jap gatal .. sian amna
4. Suka tengok vicky & johnny, jim jam & sunny, tom tom bak
5. Dah gemukkk.. berat. penat angkat dia pagi2 letak dlm car seat
6. Suka nangis ngada2 dengan mimik muka untuk tarik perhatian
7. Manja dan inginkan peneman masa minum susu.. biasanya nak suruh orang letakkan tangan kat atas badan dia ajer
8. Suka main sudu.. pantang tengok sudu mesti dia nak. Bersepah rumah aku dengan sudu dia ni
9. Masih tak nak makan nasi. Makan nestum walaupun umur dah 1 tahun 8 bulan

Warna kegemaran..

Semua orang ada warna yang mereka suka. Putih, hitam, merah, coklat, biru, pink, hijau, coklat, oren dan sebagainya. Ada orang tu setia pada satu warna sepanjang hidup mereka. Adakah itu tandanya mereka seorang yang setia? Bagiku, warna kegemaranku sentiasa berubah mengikut mood. Tak pernah setia pada satu warna. Ahahaa... adakah aku seorang yang suka mempermainkan seseorang? Tak.. aku pun jenis yang setia..

Satu ketika masa aku kecik2 dulu, aku begitu minat pada warna biru. Sebabnya.. hehee ada seseorang tu pun suka biru. Semua barang dia biru. Pernah aku ke rumahnya dulu, semua biru. Dari peralatan bilik, lilin, cadar, kereta pun biru. Sekarang pun adikku minat pada biru. Pernah juga dia mengangankan kereta biru.. hehe okla tu sis.. dah dapat pun.

Kemudian aku minat warna merah. Aku rasa merah tu tanda bersemangat, ceria dan berani. Banyak koleksi pakaianku merah. Dan tika ni aku cukup alergik pink colour. hehee sorry my friend ita.. tu dulu la.. sekarang dah suka warna pink. Semenjak ada 2 org puteri comel, barang dan pakaian mereka banyak sgt pink. Aku pun dah ada serba sedikit koleksi pink.

Lepas merah, minatku bertukar coklat. Rumah dicat coklat, tema raya tahun ni pun coklat seakan peach. Tapi sejak akhir-akhir ni.. hatiku macam terpaut warna purple pulak... light purple.. cam sweet je. ha ha haa what kind of habit aku ni..

Sesuatu..

Sucinya hati mereka. Membuka akaun Tabung Haji untuk anak didik. Amaunnya cuma RM2 untuk setiap seorang. Tak kisahlah berapa ramai anak ddik itu. Nilai tu mungkin hanya dipandang rendah oleh anak-anak muda sekarang. Tapi aku terpaut dengan kata ikhlas mereka.

"30 tahun nanti, mungkin mereka sudah menemui Yang Maha Berkuasa atau mungkin masih cuba menghabiskan sisa hidup mereka di muka bumi Allah ini. Tapi, mungkin anak didik mereka itu telah pergi menunaikan Rukun Islam ke-5. Dan ada sedikit sumbangan mereka di dalam pemergian anak didik itu. "

Bukankah besar sumbangan mereka itu.. Aku tak pernah terlintas tentang signifikannya RM2 itu. Betapa jauhnya fikiran mereka untuk bekalan kelak. Dan aku.. apa yang boleh dilakukan untuk RM2. Anak didikku tak akan ingin duit sebanyak tu. "Puan Tini kedekut'.. mesti di fikiran mereka. Apa yang boleh dilakukan..?

Ustaz Zaharudin memberitahuku dan semua pembaca blognya.. Melalui blog, alhamdulillah beliau akan berterusan mendapat pahala. Semasa tidur, dalam perjalanan, rutin kerja, ketika makan dan sebagainya. Maklumat yang disampaikan melalui web akan berterusan dibaca dan dihayati oleh semua pembaca yang inginkan maklumat. Tanpa perlu membuat sebarang aktiviti, ceramah dan sebagainya.. dia memperolehnya sebagai bekalan.

Aku teringat pada blog sahabat mekah. Hanya melalui foto, dia juga beroleh keberkatan. Ramai orang mendoakannya sebagai ucapan terima kasih tak terhingga atas pengalamannya yang tinggal di kota Mekah. Tak inginkah kalian.. setiap detik terpandang kaabah.. Kaabah itu hanya di depan pintu biliknya. Mungkin hanya beberapa minit untuk sampai di Kaabah. Bebas melakukan umrah pada bila-bila masa.

Ikhlasnya hati mereka. Jadikanlah hatiku sesuci dan seikhlas mereka Ya Allah

Wednesday, July 8, 2009

Yeaa dapat hadiah favourite!!





Minggu lepas minggu terakhir kami bercuti sebelom start kuliah minggu ni. Kami menghabiskan masa sehari suntuk di Rantau Panjangg... here we come...!!

Dan... aku ternampak sesuatu.. jeng jengg
Woowwww aku rase aku suka dgn benda ni. Mcm hobi baru.. so aku pun ehem2 kt dear.. hehee.. dia mcm suka jer koleksi ni.. aku pun ehem2 lg.. dan.. yeahhhh Dear belikan for me as hadiah exam aritu..

Aku dah simpan elok2 dlm kabinet cermin. Belom ada tetamu yg datang.. silap haribulan aku hidang untuk aku dan Dear jer laa ... tak salah kan.. kan..

I like thiss soo much. Thank you Dear.. and of course I love You tooo!!




























Monday, July 6, 2009

Aiyookkk tak tauuu

Esok Selasa, lusa Rabu, tulat Khamis, pastu Jumaat... uhukss aku mcm tak berapa bersedia... belum bersedia sepenuhnya. Huhhhh...dah puas aku buat mental preparation.. masih tak berkesan. Ada tak ubat paling mujarab untuk tune mood? Aiyookkkkk tak tauuu

Please Artini.. be ready for 11th July!

Thursday, July 2, 2009

Balik kampung lagi

Minggu ni minggu terakhir kami bercuti2 balik kampung. Maklumla minggu dpn dah start kelas. Tapi kan.. rasa mcm berat hati jer nak balik jumpa bonda mlm ni. Aku rasa mcm berhutang sesuatu dengan dia..Hajat dia, impian dia.. aku tak tau bila akan tercapai. Aku tak tau bila akan ditunaikan.. Aku pun kerinduan seperti dia. Tapi, how to make it happen..?

Kalau angin tak bertiup, pokok2 tu takkan bergoyang dengan sendirinya..

Oh angin..
jika kau dengar bicara hati bonda itu
pergilah engkau .. hebahkan tentang gundah hati bonda
Bonda berkeseorangan..
penemannya cuma berita indah
yang pasti akan sentiasa menceriakan hatinya

Oh bulan, bintang, matahari
engkau sama sepertiku
diperlukan dan saling memerlukan
aku telah kehilangan dua bintang dalam kehidupanku
aku tak mahu lagi kehilangan sang matahari
yang dulu amat bersinar.. tapi kini redup disebalik awan

oh bulan .. khabarkan kepada semua
ini bukan kisah dongeng semata
tapi seakan kisah pungguk yang rindukan bulan

Siti Nurhaliza

Mmmm .... aku rasa aku dah angau nk tgk konsert SATU siti ni. Aku bukanla fanatik gila kat dia. Aku tak pernah beli dan tak pernah ada koleksi CD ker, kaset ker ape2laa berkaitan siti ni. Tapi dalam2 org duk mengutuk dia, termasuklah aku kadang2.. hehee aku tetap suka dia. Aku cukup minat dia. Duluu aku amat suka lagu ni.. purnama merindu. Masa ni aku tengah study kt UKM, duduk rumah sewa kat kajang.. sakanla aku menghafal lagu dia ni

Pastu aku suka dengan lagu ni.. Cahaya Cinta. Bila aku stress giler, depress ker, sedih ker, rindu ker, marah ker, sakit hati ker, aper2 ker yg berkaitan tu.. pasti semuanya hilang tak kala aku terdengar lagu ni. Pernah sekali tu, aku baru balik workshop dari UTM KL, penatnyer badan, dahla tensen keje tak reda lagi.. tetiba terdengar lagu ni... husshhhh lentok aku.. terus tersenyum. Kuat betul penangan lagu ni.

Pastu sejak lagu Wanita mula glamer.. aku pun mula la sibukkan diri cari lagu ni. Puas aku suruh kawan download lagu ni. Kalau nak tahu, dalam lappy aku ni hanya ada lagu ni dan lagu Lelaki ini sahaja... sebab aku bukan kaki simpan lagu heheee .


Mmmmmm.... kalaula ada sesape yang teringin nak kasi hadiah kat aku, hadiah hari jadi ker , hadiah periksa ker, hadiah rindu ker oppss ade ker org nak bg.. hadiah persahabatan ker, hadiah untuk Hasya dan Amna ker atau ape2 hadiah jerla.. tak payah pening2 kepala. Beli jer CD siti yang ada lagu cahaya cinta or wanita or yg paling aku suka sekali mestila VCD konsert SATU siti coming soon ni.. ushhhh aku sayanggg kat sape2 yg nak bg hadiah ni. Tapi sape yang nak bagi ni..


Dulukan... dulu2la.. ada org tu suka beli or pinjamkan tape2 cerita best untuk kami tgk kat kg. Dulu cerita famous.. sembilu, tragedi oktober, senario dan mcm2 lg la.. Org tu kan suka belikan aku hadiah. Baju raya, belanja aku makan, bawak aku g jln2.. tapi, sekarang ni dia... mmmm mesti mmmm... ntahler.. Kalaula dia yg bagi CD ni kat aku, mestila aku org yg paling gumbira di dunia ni.. tapi..


Tapi kan.. nak mintak kat sape belikan hadiah ni.. Takkanla aku beli hadiahkan untuk diri sendiri. Kan aku dah kata, aku tak pernah beli benda2 ni. Dear... belilah satu for me...yekkkk.. or you all pembaca blog ni.. sebagai hadiah perkenalan.. dahla tgk blog aku free ajer, dahla aku tak tau sape yg baca blog ni kecuali 2-3 org yg beri komen tu jerkkk

Heheheee plssss .. aku dah kemaruk nak dengar lagu Siti ni.. hahahaaaa

I like..




Hasya & Amna memang suka bunga Kak Leha, pengasuh Amna. Setiap petang masa nak balik, mesti Amna cukai kak leha.. nak ngee.. nak ngeee.. hehee hiiihiiii

More rtny.. more !!

Ini adalah senarai yg aku buat sebelum start cuti semester.

List to do during semester break (04.05.09 – 10.07.09) 10 weeks
Must Do..

1. Find out & update Literature review
Title : Internet financial reporting among public listed Shariah companies
Min : 2 articles per weak
I /2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10/ 11/ 12/ 13/ 14/ 15/ 16/17/18/19/20
Progress : 1 or 2 only. More moreeee plsss

2. Find out creative & interesting background for power point presentation
Min : 10
Progress : lebih 10.. good!!

3. Update Uitm’s file for part 1 to burn in a CD
PSA / RAC / ACC / AIS
Progress : Updated but doesn’t burn to CD yet

4. Study .. ‘How to use End Note’
Progress : Already install, study... 65%

5. Finish up your project “Nice curtain for new house”
Progress : 40% done.. balance next week

Personnel
6. Filing : Uitm’s documents & house’s documents
Progress : UiTM part-1 - done

7. Preparation for Hari Raya..
Din + Tini = Eldest Addini + Youngest Addini
Progress : tempahan 100%, shopping.. this week

Personnel
8. Continue ‘kuih raya project’.. cornflake, kiss chocolate, almond london, kuih siput
Progress : Terbengkalai.. la la laai

9. Be ready for ISO, teaching plan, quizzes and test questions for coming semester
Progress : 20 %. COME ON RTNYYYY

10. Update : Mentor’s file, Graduat’ file
Progress : 80%

11. Days to play with sweethearts..Every weaks
Progress : Enjoy ..

12. Special day to celebrate anniversary with LOVE’s one..Where..? 30.05.09
mmm..

13. Birthday parties for cute girls! .30.05.09
Done

14. Looking for semester 1 result..? June
Alhamd..

15. Registration for semester 2.. June
Done

16. EPF withdrawal OR apply Yayasan Trg loans? June
Progress : In progress

17. Others ..mental preparation
Progress : 18%

Ke pantai Batu Hitam


Comel..

Kutip kerang sambil nyanyi lagu ..


sayangg adik



Adik kena cepat besar lg tau




Wednesday, July 1, 2009

Sejuk perut ibu mengandungkan Kakak Hasya..

Ahad lepas, kami balik kampung lagi. Aqila mengajak Hasya ke birthday party anak jiran sebelah, Kimi. ok.. be good girl, makan banyak2 tau.. usikku kerana Hasya ni biasanya malu nak makan di rumah orang.
Selesai acara, aku bertanya kakak.. makan apa.? makan kek, nasi kunyit.. sedap., katanya. Hasya makan banyak... kata Aqila menambah.
Hampir sejam berlalu cerita birthday party tu.. aku pun macam dh hampir lupa sebab bagiku ia hanyalah party yang biasa saje.. Tetiba sedang aku bersembang bersama mertua, ipar, Dear.. Izudin (sepupu Hasya yang turut ke party) bersuara..
"Tadi.. Hasya yang baca doa makan kat rumah Kimi. Mak Kimi yang suruh. Haysa baca sampai terjemahan dia sekali"..
Seketika aku memanggil Haysa bertanya kebenaran. Katanya..
"Semua orang diam masa kakak baca doa bahasa melayu ibuuu."..

Dan aku... kembang kuncup mendengarnya di depan mertua dan ipar. Terasa seperti air batu berendam dalam perut..

Bebanan mula terasa..

Setelah hampir 2 bulan berhoneymoon di ofis, akhirnya semester pengajian makin hampir bermula. 2 minggu lagi bermulalah semula siri pengembaraanku Kuantan-Shah Alam. Bulan depan semester pengajian pelajar kolej akan bermula. Bermula mingu ni, beban kerja dah makin terasa. Meeting, discussion, draft dah bermula. Minggu depan, sesi yang makin rancak. 2 minggu lagi, kepala kena dibahagi 2 opss 3. 45% kerja, 50% study & mcm semester lepas, hanya 5% boleh diperuntukkan untuk Amna dan Hasya kesayanganku. Aku akan kerinduan seperti dulu..


Aku cuba membuat persedian mental dari semalam. Yupp.. ianya satu perkara yang amat penting. Perubahan mendadak akan dialami sejurus kuliah bermula. Pengalaman semester lepas membuatkan aku lebih bersedia kali ni. Aku seboleh mungkin menghabiskan semua masa yang ada untuk bersama mereka sahaja. Amna, Hasya dan Dear.


Dulu, aku hanya mampu untuk tersenyum dari jauh memandang keletah. Aku tidak ada masa walau seminit untuk menghiburkan mereka. 3 bulan pertama aku terpaksa hanyut dalam duniaku tersendiri. Rutin harian isnin-khamis ..balik kerja, study, makan. 8.30 aku kena pastikan yang kepalaku dah berada di atas bantal empuk untuk beradu. 4 pagi bangun semula untuk solat dan study. Jumat, rutin berbeza. 3 orang kesayanganku harus kutinggalkan. 10 mlm aku akan menaiki bas Sani yang cukup mewah seat 38 menuju ke Shah Alam. Keperluan utama adalah bantal U, sweather & stokin. Aku akan set dalam mindaku untuk tido selena2nya di dalam bas. 2 pagi sampai di Shah Alam, ipar yang banyak berjasa setia menunggu.

Sabtu, tidoku lena bercampur kerinduan di rumah kakak. MyVi kegemaranku menjadi kereta sewa percumaku untuk ke kuliah. Bermacam cerita disini. Tension, tertekan, sedih, pedih, kecewa, dan bermacam lagi. Ahad malam, aku menaiki bas Sani lagi seat 38 lagi untuk balik rumah.. bertemu buah hati yang sedang mencari ibu.. hu huuu sedih.. kesian mereka. Aku akan sampai ke rumah pada pukul 3 pagi, tido sekejap sebelum memulakan rutin harian mcm biasa ...


Alhamdulillah bulan ke-4 pengajian agak berbeza. Ia hanyalah untuk intensive subjek. Banyak masa terluang bersama keluarga.

Macam mana yek.. Amna cukup manja bersamaku. minum susunya mesti bertemankan aku, tidurnya mesti dalam pelukanku dan tepukan manjaku, gurauannya mesti bersambut. Nanti.. Amna perlu belajar bermanja dengan kakak yer.. untuk 3 bulan jer.. plss sayang

Hasya yang suka merajuk dan suka dipujuk.. Seakan satu perasaan lain timbul semasa memandikannya saban pagi ke sekolah. Aku amat suka memandikannya.. bangga, sayang, kasih, dan bermacam perkara terlintas. Nanti.. kakak kena belajar mandi sendiri.. jangan suka merajuk lagi tau..

Kali ni.. doakan aku semakin kuat dan tabah. Semester kedua semakin sukar, semakin mencabar. Aku perlukan kekuatan, doa dan semangat dari kalian yang menyayangiku..

Thursday, June 25, 2009

Happy Birtnday Bonda!

Semalam birthday Bonday ke 63. Setelah ucapkan selamat hari jadi bonda berkata sesuatu..
"Terima kasih. Ma pun nak minta sesuatu ni.."
"Apa dia.." aku seperti menghidu sesuatu
"Sebelum ma mati ni, ma nak tengok semua anak ma berbaik2 macam dulu. Setiap kali ada sesuatu, mesti tertinggal seorang. Ma sentiasa berdoa. Tapi.."
Ma mula menangis. Aku pun menangis. Ma jarang dan seingatku tak pernah menangis meluahkan isi hatinya begitu. Munkin Ma dah tak mampu untuk berselindung menyorok isi hatinya.

Ya Allah..lembutkanlah hatinya

sooo cute!


Monday, June 22, 2009

Balik kampung

3 hari balik kampung mertua.. lain benar rasanya. Ini kali kedua aku balik kampung untuk tahun ni semenjak sibuk belajar. Rumah mak dah besar, cantik,berbeza dgn rumah lama. Aku jugak lupa yang rumah mak dah jadi rumah orang lain juga.

Hasya..
Sebelum balik kampung, aku selalu bercerita kat Hasya.
"Ayah kakak sape?""Abah..." Mak kakak sape?""Ibula.."
"mm mak ibu sape?""Tokma. Ayah Ibu sape?".."Ntah sape ibu..?"
"mmm.. ayah ibu dah meninggal.. kesian ibu.. ayah ibu adalah tokki kakak"jelasku cuba memahamkannya.
Sejak hari tu, dia sentiasa bertanya pasal arwah tokkinya ni.
"Ayah ibu dah mati kan. Ibu sedih tak?Ayah ibu kena tanam dalam tanah kan?"
Aku cuma menjelaskan serba sedikit.
2hari lepas masa tengah makan2 dengan mak dan pak, Hasya bercerita..
"Ayah ibu saya dah mati. Tokma saya tinggal sorang2 jer.." Aku sedih.. begitu banyak yang dia faham rupanya.

Pak..
Sebelum balik Kuantan, aku bersalam dengan mak sambil berkata.."Nanti mak doa dapat A lagi yer""InsyaAllah". Kemudian aku bersalam dengan Pak. Sebelum sempat aku berkata2, Pak bersuara.."Pak selalu solat hajat setiap malam Jumaat berdoa" Aku terharu.. teringin aku memeluknya tetapi segan dikelilingi ipar duai. Aku rasa puas balik kali ni.. sebab aku sempat hidangkan nasi dan sediakan air kopi kegemaran Pak

Thursday, June 18, 2009

Merraa

Baru lagi aku bercerita pasal Merra ni.. tup tup pagi dpt mesej dari dia.. selamat melahirkan baby boy semalam. Alhamdulillah. 2004, aku mengunjunginya melihat seorang baby lelaki yang cukup comel.. Setahun kemudian, aku menerima mesej darinya..'Tini, aku cuba call mu 2-3 kali tak dapat.. Anak aku meninggal Tini..". Terkejut aku lantas menghubunginya.. Dan aku cukup bersimpati. Anak meninggal diribaan. Bermacam nasihat cuba kuberikan. Tapi yela.. berat mata memandang berat lagi bahu memikul. Lama kami berhubungan..dari Kuantan ke Sabah.

Berbulan2 aku mengikuti perkembangannya.. Katanya lagi..
"Aku dah merasa mati ayah, pastu mati abang, mati mak, nenek.. tapi mati anak ni tak sama Tini. Aku tak kuat.."

2006 dia dikurniakan cahaya mata perempuan. 2007 aku dikurniakan cahaya mata perempuan dan dia datang mengunjungiku dengan Nor Hafizah.. lawa, tapi mungkin tak sama dengan yang dah pergi.
Semalam, alhamdulillah penggantinya sama seperti wajah arwah. Semoga dia akan terus tersenyum..

Wednesday, June 17, 2009

Amarah

Sudah 2 hari aku seperti dikelilingi perasaan amarah.. terutama bila berada di dalam rumah. Hasya menangis dipukul Amna, Hasya melengah2kan pakai seluar selepas ke toilet, Hasya menyepahkan botol susunya, Hasya tidak mengemas permainannya, Amna yang manja menangis inginkan susu, Amna minta diberikan perhatian, Amna menangis malam.. semua dimarahi dan terkadang dengan nada yang tinggi. Aku menghubungi Dear yang bermalam di Kemaman, dia cuma menasihatiku supaya bersabar.. kemudian kupohon maaf pada Hasya dan Amna, aku mencium mereka dengan penuh kasih
Semalam aku marah2 lagi... Amna dan Hasya dengan keletah mereka di kedai makan.. bermain, melambatkan2 makan, dahla nyamuk banyak kat kedai tu.. Kemudian ke Tunas Manja, aku masih boleh bersabar dengan karenah Hasya .. Tapi amarahku memuncak apabila aku terhidu bau shieldtox yang dispray di dalam bilik tidur juga di sekeliling rumah sejurus ketika nak tidur. Bermacam perasaan masa tu.. marah, geram, busuk.. tapi syukur aku dapat mengawal dan cuma melepaskan perasaan didalam hati..
Kenapa yer.. jarang dan sungguh jarang aku berkelakuan begitu. Puas aku muhasabah diri lewat tengah malam. Akhirnya kutemui jawapan. Syaitan mula menguasai diri. Aku terlalu banyak membaca dan belajar sesuatu dari blog Ustaz Nawawi, Manzlie dan Prof MKI. Telah hadir sesuatu ketika aku tekun menghayati blog mereka. Dan aku pasti, syaitan telah mula memainkan peranannya, menghasut dan mempengaruhi Hamba Allah ini supaya hancur kehidupannya.
Pagi ni dia berjaya melalaikanku. Terjaga dari lena yang indah jam 7.43 am. Subuh entah kemana. Aku sampai ke ofis jam 9 am..
Jahatnya si syaitan laknatullah ni. Hancurkanlah mereka ni. Jauhkanlah aku darinya Ya Allah..

Ikhlas

Aku cuba jadikan diriku iklas dalam setiap perbuatan. Aku ikhlas dalam perbuatanku. Aku ikhlas berkawan, tidak berprasangka buruk pada kawan, sentiasa berfikiran positif pada setiap tindakan kenalan. Tapi tula.. bila kita sentiasa lurus.. kita kena sedar bahawa tak semua orang seperti apa yang difikirkan. Kini aku belajar untuk mengenal sikap manusia. Ada yang berpura2, ada yang menjauhi, ada yang sekadar melepaskan batuk di tangga, ada yang dalam keterpaksaan dan sebagainya..
Kenapa manusia dilahirkan begitu..?

Tuesday, June 16, 2009

Akrab

Dulu aku begitu akrab dengannya. Banyak kisah suka dukaku dengannya. Dia sentiasa dihatiku. Semasa aku terbang jauh meninggalkan keluarga untuk menuntut ilmu, dialah yang begitu mengambil berat tentangku. Saban minggu yang terluang, dia akan membawaku bersiar2, makan2, selalu menghulurkan tangannya untukku. Kalaulah masa tu dilengkapi kemudahan internet dan handphone, pasti lagi manja aku bersamanya.. Dia banyak memberikan kata peransang, memujukku dikala aku kerinduan pada bonda.
Dialah satu2nya didalam hidupku. Dialah jua yang telah mewalikanku. Bukan semua orang berpeluang memilikinya. Dan akhirnya dia dimiliki seseorang.. mungkin dia amat bahagia..dan aku mula terasa sesuatu yang menjauhkan kami.. keakraban kami akhirnya makin layu.. sesuatu berlaku menjarakkan lagi kami..
Ya Allah, satukanlah semula kami sekeluarga..

Monday, June 15, 2009

Bosan..

Dulu aku cukup meminati novel2 cinta.. kisah rindu antara 2 insan.. tapi kini, aku cukup bosan untuk menelitinya. seakan terasa jengkel. Kenapa yer.. mungkin kerana aku telah menemui cintaku.. aku mempunyai kisah rinduku sendiri, kebahagianku sendiri.. Aku takut untuk membaca novel2 cinta2 itu. Kerana.. biasanya novel itu akan diindahkan bahasanya dengan dendam kesumat, hati lara, perpisahan, orang ketiga, cemburu, sangsi dan pastinya akan memaksaku untuk menitiskan air mata kesedihan yang teramat. Aku tak mahu semua tu hadir dalam kebahagianku sekarang.. Aku hanya ingin ditemani keriangan, mabuk di syurga duniaku.. yang dianugerahkan Ilahi ini..
Aku menyintai Mahayudin, Amna Addini, Hasya Addini, Tengku Asmah dan semua yang juga menyintai dan mempunyai perasaan rindu terhadapku
Semoga berkekalan Ya Allah

Friendship

Masa di sekolah rendah.. best friendku adalah Wan Mahira ataupun Mira atau Merra panggilanku. Semasa aku berada dalam Darjah 5, Siti cuba nak berkepit.. jadikan aku sebagai bestfriendnya. Lantas Merra mempunyai gengnya sendiri, Zurina, Mahani. Aku kurang menyenangi Siti.. dan perhubungan kami hanya sekadar suam2 kuku

Masa di Tingkatan 1, aku masih sekelas dengan Merra. Tp aku tak punya best friend di sekolah. Aku tinggal di asrama Anak2 Yatim Darul Falah. Best friendku adalah Zuriah Mokhtar. Kemudian aku tak paham kenapa Kak Junainah dan Kak Syamsiah beria2 nak jadikan aku adik angkat mereka. Aku dijaga, dibelai, dimanja hehee... best jer masa ni. Kemudian Zuriah mula mesra dengan Siti.. (siti lagi..).

Tingkatan 2, sekelas dgn Merra lg. Aku masih takde bestfriend. Aku cuma menumpang kemesraan Wan dan Cik.

Tingkatan 3, (masih sekelas dgn Merra) tetiba Salmi datang memohon keizinan untuk berkawan denganku. Ahakss lawak masa ni. Aku tau sebabnya.. Angkara kawan makan kawan.. Tapi persahabatan kami seperti ada sesuatu yang tak kena. Aku sebenarnya teringin berkawan dengan Syikin, best student kelaas kami..

Tingkatan 4, (masih sekelas dgn Merra) , Salmi meninggalkanku ke Sekolah Berasrama Penuh. Alhamdulillah, Zan muncul untuk menjadi member kamcingku. Tapi hanya untuk sementara kerana dia pun terpilih ke Sekolah Teknik. Nik Suzila yang jelita menjadi temanku. Dan aku cemburu lagi kali ini dengan Nadiah. Persaingan sihat antara kami berlaku.

Tingkatan 5, (masih sekelas dgn Merra) , Nadiah adalah my partner table di kelas dan partner table di room study kat hostel. Tapi Nadiah tetap dengan perangainya.. gedik manja yang semulajadi. Tapi dia disukai ramai dan dipuji ramai terutama Sedi & Hashim. Nadiah, Mawar Afizan & Kasmaliza.. satu group. Merra dengan Suhaila, Mahani. Aku.. sekejap dgn group Nadiah, sekejap dgn group Merra. Dan kami masih berhubungan hingga kami.. aku & Merra

Matrikulasi Seremban.. Kami berpisah semua. Aku berjumpa kenalan baru. Rashidah or Shid. Agak serasi, kamcing gila.. tapi dia kelihatan sedikit mementingkan diri. Aku terima seadanya. Kemudian Nani.. kami bertiga bersama.

UKM.. sem 1. Aku tinggal berlainan kampus dengan Shid. Tapi hubungan tetap utuh. Nani terpisah di kampus lain.

Sem 2-.. tak ingat berapa semester kami disini. Taman Bukit Mewah Kajang. Aku, Syinaz, Hani & Shid.
Sem berikutnya.. Aku, Syinaz, Hani, Shid & Yung.. satu rumah. Akrab.. tapi tetap berakhir dgn perpisahan pada semester 6

Rumah sewa 1 , Kerja 1- KL.. Aku tinggal di Selayang dengan Kak Teh yang baik & Izan yang tipu duitku. Semoga Allah membalas atas kejahatannya. Bestfriend..? mmm.. takut tertipu dgn kawan.. aku berkawan gitu2 jer

Rumah sewa 1, Kerja 2 - Batu Caves.. Kawan baru, ani, Jee, Izan penipu, boss, En Kamal (yang suruh aku doakan dia berjumpa cinta hati baru selain isterinya yang baik chesss dan yg ada hati nak isi borang kekosonganku masa tu.. tapi aku tetap suka dgn dia. maybe sebab dia ada karakter pilihanku, begitu mengambil berat & bertanggungjawab.. nasib baik dia tak pakai ubat guna2.. kalau tak meraungla aku sampai sekarang sbb rasanya dia ada masalah kewangan.. pernah beberapa kali pinjam duit aku, tetapi tetap bayar beransur.. mm aku rasa aku rindula kat dia.. rindu sebagai seorang kenalan, bekas pekerja dan sekadar ingin tau perkembangannya.. syyyy), dan heheee... iskk malu... disini jugak aku bertemu jantung hatiku.. my truly best friend.. Mahayudin

Rumah sewa 2, kerja 3, hanya sementara.. 1 bulan ++.. disinilah hatiku terbuka untuk menerimannya .. seadanya.. atas kesabarannya & kesungguhannya. Aku memilihnya juga setelah hati meronta2 mengatakan ya walaupun lidah mengatakan tidak.. Sebenarnya hati tak pernah menipu dan tak akan menipu.. Syukur diatas petunjukMu ..

Rumah sewa 3, kerja 4.. Kenalan baru lagi.. Eda, Ati &... sorry tak ingat nama. Kami bersahabat. Aku respect dengan pengurusnya.. Tunku Manja Suria. Tapi dia hanya sementara denganku. Dipindahkan lalu mohon diberhentikan.. Orang baik selalunya macam tula.. mesti ada si pendengki dan si pengkhianat. Kemudian aku ditugaskan di bawah si hensem Nash.. mmm cuba mengorek rahsia diri.. rupanya dah berpunya.. hu huuuu Tapi aku tetap bersama Si Dia pilihan hati..

Rumah sewa 4, kerja 4.. Aku berpindah ke rumah Ati & geng. Kami bertambah rapat. Hampir 2 tahun aku disini.. akhirnya aku mengasingkan diriku diriku dari mereka.. Ada sesuatu yang berlaku.. atau mungkin juga kerana aku terlalu leka dengan Si Dia..

Rumah sewa 5, kerja 5.. Aku berpindah ke Kuantan selepas 2 minggu majlis pernikahan. Pengalaman mengajar sementara bersama Siti Nur, Kak ... (sorry tak ingat lagi..), kemudian bekerja bersama Afni..

Rumah sewa 6, kerja 6.. Pindah lagi dan kali dengan kerja tetap. Kak Ilah, Ina, Kak Ja, Huda.. hubungan kami kekal hingga sekarang..

Rumah sendiri 1, kerja 7.. tukar keje lagi sebab kolej tutup. kebanyakannya non muslim.. so, just a friend with them

Rumah sendiri 1, kerja 8.. kolej tutup lagi. Tempat kerja baru agak menarik dengan janji2 manis majikan. Aku bertemu sahabat baru.. Aswa, Ina, Zawati, Ayu, Laila. Aswa & Laila... still as my bestfriends..

Rumah sendiri 1, kerja 9.. kontrak tamat.. hilang sudah janji2 manis majikan dulu. Kali ni, di tempat baru dengan suasana berbeza, stress berbeza.. aku banyak belajar. Tapi sahabatku tak ramai. Boleh kuhitung dengan jari. Berkali aku cuba menjadi terbaik, berusaha, tapi sahabatku tetap itu sahaja.. jadi aku terus meneruskan kehidupanku dengan cara begini.. tanpa mengganggu sesiapa.. hidupku untuk mereka yang sudi untuk mengenaliku..

I Love Kemaman

Pintu pagar utama
Syiling kapur cantik

Aku suka design kat tingkap tu.. bukan si baju merah tu hehee.. sekadar hiasan


Bahagian tepi.. saiz tanah kat tepi hampir 2 kali ganda dari foto



Nice.. i love it!
Malam minggu kami tidur di rumah Kemaman. Ini kali ke-2 aku tidur sini untuk tahun ni. Bila stay kat sini.. rase mcm tak sabar jer nak pindah. Nak hias rumah..nak bina taman, nak renovate dapur, nak buat balcony, nak letak perabut baru, nak tanam mempelam favouriteku, nak lepak kat pondok cantik di taman yang ada air terjun.. dan macam2 lagi

Dulu masa kami membuat keputusan untuk beli rumah ni, aku bersungguh untuk cari kerja dan pindah sini. Jadi orang Kemaman yang hampir dengan hometownku. Kami memasang angan2 indah di sini. Rumah semi banglonya yang sangat luas.. hampir 2 kali ganda dengan rumahku di Kuantan. Lamannya yang tersangat besar hingga boleh memuatkan 2 gelanggang takraw atau 6 biji kereta atau sebuah rumah baru. Macam2 perancangan untuk rumah ini.

Tapi aku memohon keampunannya. Aku belum mampu untuk menunaikan hasrat itu. Aku mempunyai komitmen atas kerjaya dan juga matlamat utama sarjanaku. Tapi aku juga mempunyai matlamat lain setelah tamat pengajian... Hmm.. susahnya untuk memikirkan antara kerjaya, impian dan suami tercinta.

Adakah aku melebihkan kepentingan diri sendiri dari keluarga .. Aku cuba untuk bersikap adil.. tapi aku tak mampu berfikir. Aku memohon untuk Allah memberikan yang terbaik untuk kami sekeluarga..

Dilema..

1. Motorola rosak gara2 amna main air.. so buat sementara pakai samsung lama. tapi mcm tak ada life langsung. bleh guna untuk call & sms jerk.. no camera & video.. nak baiki tak bleh dah rasenya bab masuk air ni. Nak beli baru, at least 500++ gak.. hussshhhh camner nihh

2. Road tax mati 18 June. At least 400 .. Plan nak tukar Myvi sblom renew road tax. Ntahla jadi ke tak.. yg pasti duit lagi..

3. Air cond kancil rosak. Bulan lepas dah baiki radiator & geng2 dia 350. ushh.. nak baiki aircond nih.. 420 pulak

4. Contact lens dh expired. Nak tempah baru.. 300 lagi

5. Nak beli baju raya .. hehee mintak Dear jer

6. Nak borong kat Rantau Panjang.. mmm kena bawa bekal banyak nih.. brape ekkk

Huhuhuuuuu duit.. dimana kau duit..
Bulan depan dah start belajar. Tambang bas lagi. Tapi biasanya time belajar ni.. banyak ada duit lebihan. Sebab takde masa nak g rendett shoping2.. tengok kertassss & komputer jerr...

Semoga Allah memurahkan rezeki kami sekeluarga.. Amin

Friday, June 12, 2009

Family gathering.. 070609

semua berebut nak duduk dekat tokma sampaikan adam merajuk
Best friend.. Hasya & Amna potong kek

Semua ada kecuali.. Wan, orang jauh dan Ajmal yang tidur


My family



Kak Tina & Family




Anif & family

Arif & family



Suka gambar ni.. ada peristiwa sedih di sebalik kehadiran Ajmal.. setiap kali memegangnya, pasti terasa syahdu..

Koleksi hadiah untuk budak2

Meriah seolah perlu dijadikan acara tahunan..

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini