Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Thursday, December 30, 2010

hati

any tipss best tak.. untuk riangkan hatiii

tula pasal bila kena paksa dan dipaksa
tak bleh ker kalu terus terang jer.. duk ikut cakap org jer.. pastu aku gok kena
bleh cakap buleh.. dokleh cakap jer dokleh.
tu yg penting.. barulah hasilnyer berkualiti
kerja pn setle
hati pn riang


argghhhhh helpppppppppp meeeeeeeeeeeeeee!!!!!

geram di hari sepatutnya gembira.. mesia menang bebbbbb. hebatla cik khairul kt!

Dear ARTINI

Hi Artini.. nice to see u here

ikhlasla to be u as Engku Artini.
bersabarlah atas setiap yang telah ditakdirkan
even excluded from ur sechedule
redha jer laa yerkk
enjoyy.. jgn stress2
stress a bit dah la yerk
pastu smiler jer la.
bukan salah sape2 pn
walaupun hati tak aman.. amna kn dah ada
walau rasa gelisah.. enjoy jer la.
pejam mata.. feel free ur self..

dan hati.. pls be cool n rilex yer

dan artini..
please enyoy urself as u are
do smile for a single minute u'll spent for

ok..??
tak ok pun buat2 ok jer la.
yg penting happy..

walaupun sebenarnyer aku tak nakkkkkkkkkkk n aku kurang sukaaaaa

eh azam tahun br ker?? bukan2.. cuma geram jer sket.. huk alohhhh

Monday, December 13, 2010

7.11.2010

4 pm 7.11.2010
Tipon bunyi... ish tak dan angkat. eh.. ja tipon. ja jarang tipon.. nape yek.. eh mcm tak sedap hati jer
aku tipon smula
elo ja.. nape
kak.. tokki.. (dan aku mula hidu sesuatu).. tokki dah takde.. tadi

dan aku terus syahdu.. bergegas balik
kami sampai dalam kul 12 tgh mlm.. dan aku masih takut kisah org mati tengah mlm..

pg esok barula aku bacakan yassin.. bersama suami

dan pg ni juga..
adik beradik lelakiku bertungkus lumus menguruskan jenazah.. dari masa mandi.. kafan, solat, hinggalah dikebumikan
malah mereka naik van jenazah yg jaraknye hampir 1.5 jam perjalanan..

tentu bonda bangga
tentu arwah abah pun bangga jika dia masih ada

arwah tokki takde anak lelaki.. dan rasanye.. arwah abahku adalah lelaki hebat dimatanye. dan kini anaknye mewarisinya

jika dulu, anak2 bonda tak dapat atau tak reti nak uruskan jenazah ayah mereka, tapi hari ini mereka bersungguh2 untuk untuk itu
jika dulu aku takut untuk cium org mati, tapi kali ni aku ciumnya.. sungguh wangi, bersinar, berseri.. hasya juga cium.. jgn jd mcm ibu, takut cium org mati.. pastu nyesal tak sudah

dan aku sungguh bangga dengan mereka..

cucurilah rahmat ke atas roh ayahku.. nenekku, datukku.. dan semua muslimim dan muslimat.. amin

Menjelang 5.10.88

Aku di library.. tunggu student baru daftar
mereka2.. nunnn duk happy sakan kat sana..
jadi dari aku duk sedih2 kt depa.. aku nk cite ni.

Awal tahun 1988
1. dia mula sakit2.. demam manjang.. sakit gigi, cabut gigi, sakit kpala.. sakit badan. bonda akan selalu picit tubuhnyer hinggalah dia hampir terlena, pastu disambung oleh kami anak2nya. dan bila dia terjaga, akan dicari bonda.. maka aku akan berkata.. 'ma g keje'.. lalu dia pun diam, dan aku terus picit2 badannya

2. sakitnya terus melarat. masuk spital, kuar spital.

3. pernah satu malam dia meracau. katanya ada orang duk mkn2 atas syiling. lalu dipanggil tok imam untuk baca doa2 tertentu

4. dia makin kurus ..

5. dia bersungguh untuk solat berjemaah dengan tok bilal sayang sahabatnyer. dia berjemaah di atas katil

6. ketika sakit di rumah, dia berpesan pada kami semua.. masa tu sume org ada
"abah tau abah akan mati. takpela mati kat mane2 pun. abah cuma nak tanam di ... (aku tak ingat).. p/s tu jer yg aku ingat.. ada lg kut yg dia pesan

7. dia pernah sakit teruk di rumah.. panggil doctor dtg umah, cucuk.. dan dr kate.." kalau dia hidup pun mungkin tak ingat ape2.. or ntahle

8. pernah satu hari dia tak boleh cakap,.. org kate kalau dok leh cakap, tanda ajal menjemput dah tak lama.. tp dia mcm sihat jer. bangun duduk atas katil dan aku tlg bacakan paper untuknyer, pastu esoknyer alhamd dia dh boleh cakap mcm biasa

byk lg kut perihal sepanjang tahun 1988 tapi ini jer yg aku ingat.

dan pada 5.10.88..

balik sekolah.. tengahari..
ma duk termenung atas kerusi.. aku tanye nape'
"tadi ada org kabo, atan tipon kate abah sakit kuat"

masa tu rumah kami takde tipon. cuma ada public phone nun dkt 2 km jalan kaki baru sapa.. dan cuma atas ehsan org2 tertentu jer yg akan angkat tipon tu kalu dia dengar dan sampaikan pada org tertentu.. susah kan

sambung cite tadi..

aku tak paham cakap bonda tadi.. sakit kuat. abah memang sakit kataku.. so aku tak kisah pun mcm bonda tu..

ptg sket.. cik su ti datang.. kami atas rumah. aku dalam bilik.. dan aku cuma dengar dia kata .. "dah takdok".. maka aku pun terduduk..
then.. bonda suh kemas baju

sampai kami di rumah Losong.. arwah dah diletakkan atas katil. agak uzur wajahnyer.
"nape abah camtu..?"
"sebab abah dah lama sakit.. " sahut sape2..

dan aku terus nangis dan nangis..

tika dimandikan.. bonda suruh anak2 lelakinye tengok...
tika saat akhir.. sume org cium.. arwah tokki, adik beradik2nyer... dan bonda suruh aku cium.. tp aku tak nak.. aku takut cium org mati.. "ohhh betapa pendeknya akalku masa ni.... maafkan aku abah"

dan dia dibawa ke kubur.. dikebumikan.. didahului olehnya sebelum dituruti olehnya yong, ayahnye, bondanye dan bapa mertuanya..

Ya Allah ampunilah dosanya..
aku merinduinye

Wednesday, November 24, 2010

33

Ofismates nak kawin.. ohhh aku sungguh gumbira.. sebab.. dia boleh dikatakan agak terlajak

brape umur dia..? lahir taun 78.. 32 lah kan..
ooo.. baru 32 rupenya takdelah terlajak bagi kaum Adam bagiku.. sesuai untuk majlis tersebut..

tapi.. ehh dah 32... aku? 33.. eh.. dah kategori berusia dah aku ni.. 33.. nice number. tp nape aritu tak celebrate beria with d nice no.?? ehh.. kan aritu dah celebrate beria.. special lg ngan partner dlm pewut bonda lagi.. ish.. lupa lak aku nihh..

tapi 33 tu sepatutnya dah archieve something in ur life n carier.. supposed! kan... tapi apa yang aku ada...

life..
A man behind
2 doters
2 houses
3 cars..

carier
1. moving towards as master holder's lecturer.. insyaallah
2. title head of unit..

mm.. syukurlah.. syukurlah..
jangan lupa tengok bawah Engku Artini..!!

mmmmm thinking about it

duk tengok fb fren.. with 2 doter 1 son.. wahhh dah penuh satu frame

tengok lak family tokma.. 6 + cucu... mmmm meriah bila sume2 ada
tengok lak belah mak tok.. 5 + lagii ramaiiiiiii... meriah kan
tengok lak tok pah... 3+ 2... sunyi jerk
cik yah.. +1 jer tu pun syukur rezeki angkat Allah bagi..
kak ilah...+ 1 gak... sunyi jer rumah

kdg terpk gak kalu 2 org je kan.. mu elo aku.. aku elo mu.. kalau plan tak jalan.. tak jalan..
macam kami.. ada 6.. elo kat 5 org.. mu dok leh join.. ajok hok lain plok.. best kann

mmmmmmmmmm... wanee...??

Monday, November 15, 2010

My students



I'm soo proud of you.. Convocation at Utm

Me..

Hadiah untukku




sampai ofis pepagi.. buka beg laptop, kuarkan laptop, alatulis,kemas meja.. on lappy. buka zip pencil case.. ternampak kertas kat atas ni...

ohhhhhhh baru ku ingat. kelmarin hasya datang padaku masa aku leka ngadap lappy..
"ibu.. ni kakak bagi hadiah kat ibu.."
"mmmmm.. hadiah apa.. mcm gambar jalan jer"
"bukanla.. ni kakak potong gambar hadiah ni.. ni kan gambar reben dia.. kakak nk bg kt ibu.. "
" ooo ye kerr..... tq sayangg.. ibu sayangg kakak"
" kakak letak dalam bekas pencil ibu ni. nanti ibu tunjukla kt kawan2 ibu kt ofis nanti yer.. kakak yg bg hadiah ni kt ibu.."

ohhhhhh dan pagi ni aku ceritakanla pd kwn opis. kata mereka..
"betulla gambar hadiah ni.. dia takde duit nak beli hadiah , so dia pun bgkan hadiah ni.. bagusnyer hasya ni.."

mmmmmmmmmm. LUV U my Hasya Addini

Tuesday, October 26, 2010

22.10.10 New life begin






Alhamduliillahh.. bab kata okb.. 1 impian telah tercapai..

aku.. kurang hebat cozzzzzzz

hehehee... dah 7 taun kawin.. dah 7 taun jg aku tak pandai bab2 ni.

1. bangun buat susu anak tgh2 mlm dan awal2 pg

dah lama rasenya aku bersara dr buat susu ni.. Dear akan volunteer bangun setiap kali anak2 nangis nk susu.. sebelum pegi keje 6.30 pg pun dia akan siap2 cari botol susu dan buatkan mereka sorang satu.. jawabnyer kalau dia outstation, aku hanya buatkan susu mereka bila aku dah siap pakai baju nk g keje. tu pun on demand purpose.. tak order, takde la..

aku jg hanya bangun mlm jika tilam basah sbb pampers bocor, mereka demam.. mmmmmmm tu jer kut.. lainyer aku bangun jika Dear kejutkan suh tengokkan budak2 tu.. heheee

2. layan amna nangis mlm2
amna tak habis2 gatal exzema.. tiap mlm dia mesti nangis gatal minta org garukan.. dan dia akan tolong garukan badan dia.. hinggala dia tidoooooo . time dia nangis mlm2 pun dia akan temankan lg .. garu2 badan dia... aku....???? zzzzzzzzzzzzzzz except on demand purpose

3. sikat kutu
anak aku mmg ada masalah kutu. aku tak boleh lg nk pura2 bab ni.. dulu malu jg bila org tau anak aku ada kutu. tapi nk buat camne.. dah rumah pengasuh ada kutu... maka, berjangkitla anak aku.
jadi, sejak kami tau mereka ada kutu, maka operasi membanteras kutu ni akan diadakan pd setiap hari. maka.. Dear akan sikatkan kutu mereka ni, setiap hari.. ulangg... tiap2 hari tau sapa takde kutu tu. esok dia sambung sikat lg kasi clearance stock lg.. begitula tiap2 hari. Tapi aku... cuma tengok dan buat2 tengok, buat2 sibuk, buat2 terjerit nampak kutu.. etc.. huhuuuu... dah setahun lebih rasanye aku tak pegang sikat tu dan penyek kutu tu rasenya... mmmmmmmmmmmmm... thanks a lot dear

3. bersih laman or taman
dulu.. sejak duduk kt rumah ni.. hinggala aku start blajar master, berulang n bz manjang ngan assignment n exam, aku tak pernah bersih longkang ker, tebas rumput ker, sapu laman ker.. pegang cangkul dan sabit lagi laa tak pernah... huuu haru betul aku ni..
tapi sejak aku dh free ni, rumah aku dah bersih sentiaasa. walaupun aku tetap tak pernah pegang cangkul n bersih longkang... tp aku tetap akan bersihkan laman... sapu sampah, kutip sampah, kiranye dh bersih ... yeaaa tamanku cantik

4. kebersihan anak2
aku tak pandai potong kuku anak masa diorg baby.. tak berani konon2nyer.. heheee.. thanks Dear kerna tolongku bab itu yer. dan hinggalah diorg ni dah besar pun.. Dearlah yang tetap tulung potongkan.. aku dah pandai dah potong kuku diorg yg beso ni cuma kadang2 cuai.. tak perasan kuku depa dh panjang rupanye.. heheee

5. kesihatan anak2
pantang anak bersin or selsema or panas sket, Dear mesti pesan kat aku suh bg makan ubat or beli ubat kt diorg.. huuu... aku lak.. ala sket2 takpela.. kalau dah teruk sangat baru bg ubat

6. paku
anda sume pernah paku rumah? aku ni.. bab nak paku langsir mmgla suruh Dear kan.. sebab tinggi.. tapi aku tak pernah paku rumah aku sendiri.. sume Dear.. ntahla.. aku dah jadi tak pandai nak pegang tukul kut.. ahakss

7. bersih kipas..
kalau kakakku begitu hebat cuci kipas tinggi masa preggy, tapi aku ni.... kipas tegak pun tak pernah aku cucikan inikan pulaa kipas tu..

8. buang ulat
dia akan jadi superhero hasya bila ada ulat gonggok dalam bilik air. dia akan buang ulat tu tak kirala spray ngan air ke apa2 laaa... yess dia jg akan jd superheroku setiap kali ada katak yang tumpang berehat kat pondok indahku.. uweekkk geli ooooo

9.
10


mmmmmm apa lg yek... banyak dan tak terbilang rasenya..
so ooooo adakah aku ni terlalu tak hebat mengalahkan kakak aku yg cukup hebat tuuu!!
ooohhhh my dear thanks a lot atas jasa2mu... pandai ejas my kelemahan kannnn.... eh ehhh kelemahan ker ambil kesempatan.... hahaaaa sebenarnya... untuk manja2 sayang.. kan kann..!!

semoga dirimu akan tetap menjadi our heroes selamanya.... yeahooooooooooo!

Kakakku hebat!

mmmmmmmmmm...... yess!! dia hebat di mataku.. sebab aku tak hebat sepertinya di mataku.. huuhuuu

Aku tak penah buat benda2 ni semenjak aku kawin..

1. cuci kipas syiling..
kakak aku cukup hebat! dia cuci kipas syiling yang tinggi kt rumah dia masa dia dah 9 bulan preggy dan duk tunggu hari jer.. wahh hebat kan! aku..?? huuuu.. jolok kipas pun tak pernah

2. bancuh susu anak2 tengah malam buta
haaa betul2! kakak aku akan bangun malam2 buta untuk buat susu anak dia... masa dlm pantang anak ke-3 pun dia juga akan bangun bancuh susu anak dia yg no. 2. hebat kan!! aku... huuuuu ....... oohhhh... aku cuma akan bangun jika perlu untuk tukar pampers yang bocor, anak2 aku demam dan muntahh.. dan kritikal2 sajeee....

3. cuci longkang or sink tersumbat yang kotorr amat
yeaaa... aku masih ingat dia buat sume tuuu sorang2! sampai clear sink n longkang tu... hebat kan kannn... aku??? ishhh.. amat mustahil dan pelikla kalu aku yg buat sume tu... aku rase cam nak muntah jer... errkkkk teruk ker aku nii??

4. uruskan sume belanjawan keluarga
dialah menteri kewangan keluarganyer. dia akan uruskan sume2 belanja dan pendapatan keluarganye.. dia akan kira campur tolak, file apa2 yg patut dan sebgnya laa.. akuu?? aku uruskan juga.. tapi tak semua dan tak sedetail dia.. dia cukup lengkap n perfect. kira kalu ada auditor datang takde masalahlaaa . baguskan!!

5. urusan anak2
sume dia akan bereskan.. dari hal potong kuku, basuh berak anak, tukar pampers, pakai baju anak bab kata sume laa... waahh respect betul aku..! sebab... potong kuku anak-----> aku buat time terpaksa jer.. huuuu masa Dear takde jer, basuh berak ----> anak2 suh Dear jg, tapi lately ni anak dah mula suh aku daa huuu, pakai baju----> tu kdg2 aku buat laa

6. masak2
dia sentiasa masak. pagi, tghr, mlm. dan dia akan masak dan duk kt dapor sorg2.. dari mula masak, hinggala basuh periuk belanga.. hebat kann!! aku...??? haaaaa mesti Dear ada skali... kalau tak tukang kacau senduk, tukang basuh periuk belanga , or tukang wat air or tukang wat sibuk2 kt dapo or tukang jenguk2 jer or tukang kemas meja mkn or tukang sapu nasi tumpah kt lantai... huuuuuu dia mmg hebat leh wat sorang2 tak macam aku nii

Monday, October 18, 2010

No.1

Alhamdulillah
Hasya dapat no.1
4 paper 100 - BM, science, math, jawi
BI-98, Arab -99

lebih kurang gitu la..
aku tau dia boleh buat yang terbaik.. cuma kdg2 dia careless masa jawab periksa
so.. kali ni, aku pesan kt dia tips jawab exam.. hehe.. sekadar nak bagi moral support
dan alhamd.. Hasya masih anak ibu n abah yang hebat

Amna..??? sibuk tanye "Amna dapat no. brapa ibu...??
"Amna pun dapat No. 1 kt school mamak (k. leha).. hehe.."
lalu dia pun cam biasa menjerit riang... over lak tuu... haishh.. anak2 ibu penyeri hatiku... I luv U!!

Haru

Kami ke kubur lagi.. di bulan Syawal.. bersama bonda dan kami berempat
sempat baca yassin beramai2.. tiba2 Hasya bersuara.. dengan nada yang agak perlahan..
"ni kubur suami Tok Ma ker..? Suani Tok Ma tanam dalam ni ker"
"ye.." sahut tok ma.

huuuuuuu apa perasan kalian jika ditanye begitu oleh cucu? nasih baik suara Hasya masih dalam nada menghormati orang tua..
haru..
dan aku tak tau apa perasaan tok ma.. moga dia terus tabah seperti selalu.. amin

Ibu Mertua

Petikan kata2 bondaku suatu ketika dulu..

"Ibu mertua saya baik ngan saya masa suami saya ada.. tapi bila suami saya takde.. mcm2 hal yang berlaku.."

Tapi yang aku tengok.. bondaku masih memuji2 akan ibu mertuanya itu.. rasenya jarang atau tak pernah aku dengar keburukan ibu mertuanya itu kecuali yang masih terbayang2 di ingatanku.

Seingatku.. bukanlah ibu mertuanya terlalu teruk.. tetapi lebih kepada pengaruh ahli keluarganya yang lain..

dan aku.. ibu mertuaku.. ada kelebihan dan kekurangannya

awal perkahwinan.. biasala.. proses kenal mengenal, suai kenal, hahaa.. banyaklaa jugak gaduh2 sayang.. heheee
tapi dah lebih 7 tahun kenal dia.. maka aku dah kenal hati budinya.. aku sayangkannya sama macam kasihku pada bonda.. betulll tak tipuuuuuuu
kami akrab, berborak (mesti pilih topik dia la.. hehe), shoping, jalan2, masak2, mmm macam2la..

semoga hubungan kami akrab hingga ke akhir hayat.. amin

Al Fatihah

Al fatihah.. untuk nendaku Tengku Endut pada 071010 .. disemadikan bersebelahan kubur anaknya Engku Yusof (arwah ayahku yang meninggal pada 051088) dan suaminya Tengku Ibrahim (datukku)..

Maka janganlah kerana pemergian mereka2 ini.. maka semakin terputuslah lagi hubungan sesama muslim antara kita dan saudara2 sebelah arwah ayah kita...

Apa2 yang telah mereka buat ke atas kita semenjak peninggalan arwah abah.. akan diberi pembalasannya di akhirat kelak..

Percayalah.. kalian akan dapat menumpang kasih sayang arwah abah atas mereka2 yang berkaitan.. seperti aku yang makin lama makin menagih kasih itu..

Rinduku pasti sedikit terubat .. kalian juga mungkin
Tidakkah kasih sayang itu yg kita cari selama ini.. yang dirindukan selama ini..?

Wednesday, September 29, 2010

u shuld come n enjoyyyyyyyyy it!
















rumahku cantik

aku suka rumah aku skrg.. dah cantik..
ada pondok cantik
laman indah
dan kabinet baru...
nanti upload gambo k!

workload!

wehh.. tolonglaa pk orang lain jg. adakah benefit dia akan sampai pd si polan tu..? tak ke mananyer.. diorg tak pernah hargai apa yg kita dh buat selama ni..


haishhh.. sorry tak yah baca sape2 yg rase nyampah.. aku dah lama tak kuasa nk wat extra job tanpa recognition ni.. bukan aku nak ganjaran tapi penghargaan jer.. susah sgt ker

-telah diedit smula-

windu..

arini mc.. sakit perut.. cirit. mmmmm... boringnyer.. malas nk buka kitab, malas nk buka lappy.. nengok tv jer yg ntah aper2 cite astro ni

dan kala ni la baru aku perasan...... windunyer kt dia.. agaknyer mcm ni lah dia rasa ms dia free wekend or free lepak2 kt umah tp masa tu lah time aku bz ke s. alam or aku bz wat asgmnent.. or bz takde kt umah manjang... mesti dia rasa kosong cam aku rasa sekarang ni kan.........

oooohhh sorry my dear.. baru aku mengerti erti rindu!

Wednesday, September 22, 2010

2

dia kali ke-2.. semoga berjaya kali ni.. berjaya tuk hilangkan dejavu tu......

dia tu pun kali ke-2 gok.. macam dejavu gok.. tp lain sket... moga pengakhirannya pun lain gok..tapi nape?
moga tercapaila sudah impian tinggi menggunung tu.. tapi agaian.. nape dan untuk apa? kepuasan diri kah .. ?
please refer to Maslow's Theory.. not mat slow keh!

anyway best of luck to both of u! opss.. me too k

sunyi

5 hari beraya dan dipenuhi suara2 keliling.. penuh.. bingit, riuh,
being respond and responds tuk aper2 jer.
hangat, syok..

tapi lepas tu...
sunyi...
cuma aku, Dear.. dia dan dia jer kt rumah...
argghhhh sunyinyerr

datangla rumah kami pula yer
rasa macam tiba2 jer hilang....
semua.. hilang sekaligus!

matured?

arghh.. pedulikan apa kata orang
yang penting pesanan tu sama dan sampai!

whatever it is.. our family is no. 1! not your family.. but our family!

ada pahammmmmmmm
aku dah lama paham dan akan terus berusaha untuk paham
tapi...........
pahamkah dan ingatkah dia?

nekad?

tinggal lagi 11 hari.. konfirm .. nekad! Dear pun dah tau pasal ni dan fully supported!
jadi.. harapnyer.. ini yang terbaik untuk aku dan kami!
semoga masih cerah jalan2 kt depan..
dan moga bos2 sume.. dapat memahami ye bosss! u've done n through this a years agoo kan kan..

Ya Allah.. permudahkanlah urusan kami seterusnya..
semoga ada hikmah di sebalik kurniaan mu semua ini

dia.. kecewa..?

mmm.. setelah berdebar2 semalaman.. dan menunggu dengan penuh suspens.. akhirnya ... dia kecewa hehee.. sory dear!

aku...? kecewa pun tak.. bersyukur pun tak.. biasa2 jer.. aku tak mengharap dan tak berharap..

tapi selepas hampir 8 jam ni.. aku rasa sedikit kecewa mybe.. mmmm...
lagipun not under our planning.. suka2 jer kan... kan...

try agaian k.. bukannya dah game over pun.. hihihi.. sib baik kakak tak tau pasal ni

Hantu lagi

seperti biasa .. setahun sekali hantu tu datang lagi.. kali ni lepas raya jeng2.. dan tika ni dia sedang dihiburkan oleh bos2 kami.. tak taulah sape lg yang perlu menghiburkan mereka

aku dah cuba yg terbaik dan termampu..
semoga dia dijauhkan dari kami sumee.. hahaa!

Saturday, September 4, 2010

Syahdu..

raya lagi beberapa hari..
lagu raya makin rancak
dan tahun ni aku syahdu
tak dapat beraya bersamanya..
dia dah kembali bersama cintanya..
menurut jejak isteri tercintanya menemui Ilahi..

dan aku ..
terasa kasihnya kembali suatu ketika dulu
aku ingat kasih ikhlasnya padaku..
tapi redhalah wahai hati..
itu semua ketentuan yang telah ditakdirkanNya

aku takde ayah.. dijemput ilahi ketika kecilku
diala.. pengganti ayahku
aku membesar dengan didikannya..
aku diasuh di Asdafa
aku disanjung dan dipuji seperti anak kesayangannya
aku ditatang sepenuh kasihnya
aku suka tak kala tudung kepalaku diusap lembut
membelaiku dan menyayangiku sepenuhnya
tanda kasihnya pengganti abah

maka.. hilangnya dia.. hilangla sudah pengikat kasih sayang kami di Asdafa
..
memang aku syahdu
aku akan mengelak dari lagu raya
...
tapi makin kerap yg aku dengar .. sepanjang perjalanan ke opis..

al fatihah

Monday, August 16, 2010

Puasa ke-6

Alhamdulillah Hasya puasa penuh untuk kali pertama hari ni..

ohh BONDA..

time2 kritikal ni mesti ingat dia..
tinggal lg 13 hari untuk siapkan collect data.
pastu 2 minggu for essay n analysis
ohh... lg 13 ari.. sempat ker..???

time2 ni jugala.. aku akan sentiasa teringat impian aku suatu hari nanti
angan2 indahku
aku nak BONDA ada dalam dewan.. macam suatu waktu dulu..
dia mengiringiku ke atas pentas dengan pandangan dan mata hatinya
dia akan sentiasa bersamaku di dalam dewan
dari masa perarakan menuju ke tempat duduk .. hinggalah selesai anugerah
dia mesti ada.. InsyaAllah
dia amat pentingku
dialah yang bersamaku dari kecil, hantarku ke Seremban, UKM, dan kali ni InsyaAllah ke UiTM
bagiku kasih dan pengorbanannya tak pernah berhenti

aku juga membuat angan2 indah untuknya
dia akan diterbangkan khas
untuk hadir ke majlis ku
tak perlu lagi menaiki kereta .. merentasi desa menghirup udara highway
kali ni bleh lambai tangan dari udara ye

argh.. indahnye angan2
untuk mencapainye, aku perlu terus berusaha!
yes.. penuhilah impianku ini Ya Allah

Doakanlah yang terbaik untuk kami

Thursday, August 12, 2010

Ramadhan

Puasa Day 1

Hasya.. minum susu kul 7 pagi.. dia kata nak pose. aku suh dia pose half day jer. dia kate nak pose sampai mkn petang jer. amik skolah pose lg rupanya.. bagus2! dia ajak g bazar ramadhan.. nak berbuka ngan cendol dan satay katenya..

balik umah.. 6.20 kut.. dia mula kata dahaga.. nak air.. last2 abahnye kasi berbuka.. takpela dah bagus lebih dari half day pose

puasa day 2..

kejutkan saho.. dia cuma order susu.. pastu tido semula.. hopefuly arini pose penuh ye ..

Monday, August 9, 2010

mmm

sori.. dah lama juga nk cerita pasal ni.. just nak share between husband n wife hehe.. jgn gelak or feel apa2 yek.. kalu nyampah tak yah baca

mm.. mungkin aku suka lepak ngan Dia bila duk tengok tv. tak kirala.. kalau dia tengok bola ke.. kartun ke.. ape2 je. mybe juga sebab aku ada banyak masa lapang now

hehe.. tabiat aku ialah.. aku suka tido bawah ketiak Dia.. hahaha.. lawak kan.. dari dulu sampai sekarang.. aku suka camtu.. rasa selamat. disayangi.. dan yang penting.. hehe mestila rasa dimanjakan..

so.. betulla pasal cerita yang anak2 suka tido bawah ketiak mak dia kan.. memang best! cuma anak2 aku tak tido bawah ketiak aku.. sebab ketiak aku takde.. hahaa.. pepaham je la ye..


ok dh 5.24 pm
nak balik da...
calo!

Hasya n Amna

Dah lama nak update pasal si 2 beradik my princess nie..

hasya
wahh lancar baca buku. semua cikgu terkejut tengok dia dah boleh baca buku.
kakak juga dah tido kat bilik sendiri.. sorang2.. dia kemas bilik dia cantik2.. kemas.. wah.. seperti yg kami janji, kalau berjaya tido 5 malam, kami akan belikan lampu tido..
dan sekarang dah lebih seminggu dia tido.. dah ada lampu tido yang dijanjikan,, dan bilik sangat kemas, cantik ! bangga aku dengan anak dara ni
kakak juga dah tak minum botol. minum gelas je katanye.. bagus2!
semuanya atas inisiatif diri dia sendiri
kami tak ajar dia baca buku, tak ajar tido sendiri dan tak suruh pun berenti minum susu dalam botol..

amna
suka bergaduh ngan kakak, suka merajuk, pandai nyanyi, pandai sembang cam org tua..
tp cam biasa.. mesti akan rindu amna lebih dari kakak
nape ye

New semester begin

Yes.. dah start semester baru setelah hampir 3 bulan cuti mengajar.. so today start giving lecture.. jumpa semula student2 kesayangang..

selamat datang semester baru
selamat berjuang semula student2 kebanggaanku semua..

Wednesday, July 28, 2010

bila aku merdeka nanti....

aku berangan2... nov nanti aku totally merdeka InsyaAllah!!
so.. aku akan
1. layan hasya belajar kut tenet
2. layan hasya main game kut tenet
3. biar dia pandai lappy sorang2..

coz.. sekarang ni..
jangan kan nak belajar kut tenet.. sentuh lappy pun aku tak bagi.. huhuu... sian hasya..
kanak2 baya dia sume dh pandai tekan tenet.. tau ape itu tenet..

InsYaAllah.. lepas ni Hasya akan jadi budak IT dah.. cuma adik jangan kacau kakak guna tenet tau..!

Wednesday, July 7, 2010

Tetamu istimewa

Hati berbunga riang..
seperti ada kupu2.. terbang riang
arghhh sungguh tak disangka
it's work!
my PhYsCO CALL!
kali ni dengan tetamu yangggg sunggguhh istimewa

bertahun lamanya ku tunggu khabar beritanya
akhirnya.. from Arab Saudi!
wah.. dah jadi anta ente dah dia..
untuk mencari rezeki keluarga..

sungguh aku rindu..
pada bual bicara kami
rasa macam kejap jer duk sembang tadi..

dan mungkin juga perasaanku kali ni...
lagak seorang adik yang terputus kasih dengan abangnya..
lama...
hampir 10 tahun
walaupun perkenalan hanya hampir setahun

kudoakan untuknya
semoga dimurahkan rezeki untuknya
makin dimurahkan rezeki untuknya dan keluarga
dipermudahkan segala urusannya
dekatkanlah dia dengan keluarga dan sumber rezekinya
juga
semoga kami berkesempatan untuk bersua muka suatu hari nanti..
amin..


--------------------------------------

jika dia membaca coretan ini..
ataupun kenalannya atau sahabatnya atau sesiapa yang mengenalinya..
khabarkanla padanya..
hebahkanla
bahawa
aku akan sentiasa mendoakan yang terbaik dalam kehidupannya
sebab dulu..
aku pernah bagitau dia..
yang doaku selalu diperkenankanNya
..
aku selalu doa supaya kami dipertemukan..akhirnya dimaklbulkanNya
cuma mungkin aku terlupa
untuk doakan kesejateraan dan kebahagiaanya
dan kali ini,
aku takkan lupa lagi
InsyaAllah

Sunday, June 27, 2010

psiko kol

mmm.. aku selalu nasihatkan kwn aku untuk buat psiko kol
means.. kita berbisik or bercakap pd hati kita tentang apa yg kita nak dia buat
contohnyer.. kita nak dia tipon kita..
so wish or berbisikla....tiponla aku.. tiponla akuu
sometimes it's work for me

so kalu ini
aku nak berbisik
eh bukan
nak bagitau satu blog
yg aku nak dia respon kt proposal aku
please Dr..
please sangat
respon samada emel or msg or tipon aku
aku dh beberapa kali inform kt dia pasak proposal aku nih
ishh... tak jalan la keje kalau proposal lom approve

Dr..
please do worry as what i am
please do cooperate as what u promise
please respon as soon as possible
kalu boleh selewat2nya mlm ni juga
sbb esok Dr dah mula bz smula..

Dr..
please guide my way
i really need ur help and advise or comment

Dr,,

malam ni feel free for me yek
malam ni kol me yek
baru kol 8.30
tipon kul 12 mlm pun takpe
i'll open my eyes

Really need it

----------------------------------------

hopefully it's work!!
psiko call
aminnnnnnnnnnnnnn

Saturday, June 26, 2010

mmmm sila tiup lilin bagi yang berkenaan

tak puas hati..
lom masuk geng2 30+ lagi rupenya dia niii
takpe.. tunggu taun depan
tengok samada dia manage to be budak skolah smula, ngajo budak skolah or join Sam d fireman..
ha haaa.. aku teringin nok tengok dia as a Sam d fireman..
mesti muat smula suite kuda
mesti sama cam gambo dlm frame kt umah dia tuuu
dan mesti hasya n amna akan tanyee soalan cepu mas..
teka laaa soklan apa
hahahaaaaaa

anyway ... just to wish (not WRC944 aaaa)
happy birtday
what ever numbet it is
it's just a number from 0-9
but u r still no 5
kecik jerr
walaupun hakikatnye tak samaaaaa
huuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

mane gambo hadiahhhhhhh

AND
we luv u... really
as no.5.
in between of 1-6

---------------------------------

sory.. merapu jer... pening daaa.... penuh... full... beku...........

Please pray 4 me!

Aku bersungguh.. tp dia pulak bz manjang..
aku dah settle part aku.. dia pulak kate 'will let u know..

tp aku dah bazirkan masa tunggu dia ni..
plss doakanla sume..
supaya dia paham bahawa masa aku sangat sangaat berharga kala ini
doakanla juga semoga dia bersungguh2 bantu aku guna masa emasku ni..

doa yerrrrrkk

thanks all

Friday, May 28, 2010

Cuti2 edisi ke...

Pulau Kapas....
Here we comeeeeeeeeeeeeeee
tomorrowwwwwwwwwwwwwwww
tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

to celebrate :
1. Hasya Addini's birthday
2. Our 7th anniversary.. alhamdulillah atas kurniaan terindah dalam kehidupanku

Happy birthday

Dear Tengku Nur Ahmad

Selamat Hari Lahir ke -4
semoga kehadiranmu akan terus menyinari kebahagiaan dan kehidupan kami semua

rindunyer kat budak gigi rongak ni.. hehe

sabarla...

semuanya telah ditakdirkan
semuanya ujian tuhan
bersabarlah
berdoalah

aku jua mendoakan kebahagiaan dan kesejahteraanmu
semoga akan kembali bersinar
suatu hari nanti
bersabarlah ye

yang baik dibalas baik
yang jahat akan dibalas setimpal2nya

Thursday, May 27, 2010

Emo

pagi ni.. emosiku terganggu.. sangat beremosi.. hati rasa pilu, sayu..ohhhh ya Allah

1. Sejak 2-3 hari ni, aku sentiasa teringatkan arwah Hj Abdullah. Arwah baru meninggalkanku selama 5 hari. Kali terakhir aku berjumpanya di hospital seminggu sebelum beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir. Berita kematiannya ku terima ketika aku baru sampai untuk shoping2 di Sogo KL..

Aku terima berita kematiannya dengan tenang. Aku redha.. tambahan keadaannya yang sungguh uzur ketika itu.

Tapi, makin aku redha.. makin aku merinduinya.
Ketika aku mendapat semula kasih sayang dari seorang yang lagak seorang ayah bagiku.. dia meninggalkanku dengan beberapa pesanan. Rupanya itulah amanat terakhirnya..

Tenangkanlah dia di sana Ya Allah.
Juga tenangkanla hatiku

2. Pagi ni aku melihat seorang pakcik tua yang cacat sebelah kaki, menunggang motosikal beroda 3. Hatiku tersentuh.. pilu

Azamku hari ini adalah :
1. Dapatkan idea untuk proposal thesis untuk Dr Faizah
2. Dapatkan LR dan method
2. At least ada beberapa content dalam proposal

Aku berada di library Ikip 3
Aku ingin menyendiri hari ni
Aku ingin menumpukan sepenuh tumpuanku untuk proposal
At least aku dah decide variable, n framework

Bagilah ketenangan untukku
Bagilah idea yang mencurah2
semuanya perlu selesai selewatnya minggu depan

FOCUS ARTINI!!

Friday, May 21, 2010

Pengantin baru

Kami.. seperti pasangan pengantin baru.. yang baru mengenali cinta

Maka setiap detik yang ada diperuntukkan sepenuhnya
untuk berhibur, berbual, berborak, bersembang, berpegangan tangan,
sama-sama memasak, menonton, bermain dengan anak2..
memasang angan2 indah
tidak lekang walau seminit
tak kisahla apa orang nak kata
kami dah jadi seperti sepasang merpati
seiring bersama
terbang bebas

--------------------------------------------

- Kami balas dendam jer tuh, sebab dah lama aku bz manjang..
tapi sementara je .. pasni start bz semula untuk 3-4 bulan

pastu kita jadi pengantin baru semula yehh sayang

hahaaa jangan jeles

First date!

Yesterday :

10 am - sms to her : to hav a date tomorrow moning
10 pm - baru la dia balas mesej aku.. ok, 2 pm saturday

So, tomorrow 2pm, date with her
Adat orang bercinta, so arini aku bertungkus lumus membuat persiapan untuk our meeting esok.
Semoga semuanya berjalan lancar..
semoga dia akan menitipkan buah2 cinta baru untukku
semoga aku akan lebih bersemangat
bersama harapan dan impian

..alamak dah pening ni.. nak prepare apa lg ni.. banyak lagi ni.....huuuhuuu

Thursday, May 20, 2010

Masih menanti

Aku menantikan sesuatu
perkhabaran yang sungguh bermakna
Semoga Allah melembutkan hatinya
memberikan aku peluang yang sungguh bermakna

Doakanlah sume
untukku.. untuk masa depanku

Status.. menunggu lagi..

Jatuh cinta pandang pertama

I'm goin to hav a date with her.. this week.. InsyaAllah
i'm still waiting for her acknowledege..

Aku dah mula jatuh cinta padanya sejak pertama kali kami berjumpa
aku sukakan segalanya
penampilan, gaya, ilmu, stail, sikap, profesional
aku pernah mengimpikan menjadi sepertinya

Semoga jodohku dengannya kali ni kuat
semoga ikatan kami kukuh
semoga dia jua sepertiku
saling memahami dan membantu
aku amat memerlukan bantuannya

Juga semoga pilihanku kali ini tepat
seperti pilihanku dulu untuk bersama buah hatiku..
seperti aku yang telah ditakdirkan berjumpa dan bercinta dengan kekasihku dulu
begitu jugala harapanku kali ini
semoga pilihanku kali ini untuk bersamanya tepat

Bantula aku Ya Allah
Aku telah membuat pilihan ini
atas takdir dan petunjuk darimu jua

Semoga semuanya berjalan lancar

Wednesday, May 19, 2010

Invigillate

Semalam.. Kali ke-2 aku kena jadi invigillator

hampir 3 jam.. memang boring, ngantuk, penat,,
macam2 ragam studen dalam dewan exam
ada yang sempat tidooo.. hu yoooo penat study ker
ada yang tak putus2 angkat tangan mintak kertas. penat aku gi anto kertas
ada sorang tu.. duk tunduk2 bawah meja.. aku intai tengok dari jauh.. mak aiii rupenya duk cabut bulu kaki. adussss sempat lagi tuuuu
ada yang tekun jawab.. bagus2!

dan masa duk boring2 tula.. aku perasan..
pesen rambut muda2 skrg ni..
rambut pacak!!
pacak2. ramai sungguh yang buat pesen ni
ada yang pacak setinggi rambut trojan
lagi tinggi pun ada
hushhh aku lom ada anak jantan.

dan aku juga sempat duk perati student2ku yang cun melecun
mestila.. si lisa, syikin,
yang comel2.. radiah, saadiah, ikmar dan yang aku tak kenal
pelajar yang sangattt hensem.. n macho kut
helmi, shahrul n shah. & beberapa orang lagi..
sib baik takde si naim hensem.. memang dia hensem ehemm... arap2 dia tak tau blog aku
rasenya tak ada visitor dari kuantan.. so takdela mereka2 ni kut

aku jugak sibuk duk intai2 jawapan si zetty.. pelajar yg hebat
tekun jer dia

juga vijay si CBS

gud luck sume pelajar2ku.
arini n esok boleh fokus untuk FA2 pulak yer

Demam peperiksaan

Dah lebih seminggu pelajar2 kesayanganku menghadapi peperiksaan.
2 paperku dah berlalu

1. DDW2163 Cost Accounting

Aku ajar mereka sehingga hari terakhir sebelum peperiksaan. Aku korbankan masaku untuk mereka. Aku doakan mereka beroleh kejayaan cemerlang!
Tetapi, soalannya sungguh susah. Berganda susah dari soalan peperiksaan UTM Perdana. Ada soalan yang tak disangka keluar, muncul. Ya Allah, aku sekali lagi mendoakan agar jawapan mereka tepat. Mendoakan agar hasil yang dituai berbaloi dengan usaha mereka

2. DDW3293 Advanced Financial Accounting

Penyelaras UTM bertukar. Kembali semula kepada penyelaras asal. dan bentuk soalan juga kembali mengikut rentak penyelaras asal. Seperti dijangka, soalannya susah, complicated, soo comprehensive dan unexpected. Juga ada soalan yang takde dalam silibus. Penyelaras ni agak sempoi. tapi.. soklannya sungguh creative..
Aku ingin mendoakan agar.. dilembutkan hati pemeriksa ini ketika menyemak jawapan pelajar..

2 lagi paper akan muncul.
Jumaat n Sabtu.
Berusahala dengan bersungguh2 pelajar2ku.
Korbankanlah masamu buat seketika..
Azab ini cuma sementara.
Kamu akan merasa nikmatnya di kemudian hari

Aku juga seperti kamu
Merasai semua pahit maung hidup sebagai pelajar
Tapi aku boleh tersenyum sekarang
hasil pengorbananku dulu..

Datangla kepadaku..
Aku akan menolongmu selagi ada daya ku

Pensyarah itu hebat!

Suatu masa dahulu.. sekitar tahun lepas ingatku..

"Ma nampak seseorang kat umah kenduri mama tadi. Nampak dia sungguh hebat."
" Camne ma tau dia hebat?"
"Ma boleh agakla.. mmg dia seorang yang ada ilmu... penuh ilmu dan sangat hebat. Dan memang betul pun dia hebat sebab dia pensyarah rupanya"
"Kenapa.. Ma rasa kerja pensyarah tu hebat ke"
"Memangla.."
"Abis tu.. anak Ma yang jadi pensyarah tu hebatla kan.."

Aku tak ingat jawapannya.. puas aku cuba ingat2kan.. tak datang.. tapi rasanya, itulah juga maksudnya..
Terima kasih bonda mendoakan anakmu ini hingga menjadi seorang pensyarah yang hebat di hatimu..

Akan ku curahkan jasaku untuk mendidik anak bangsaku hingga berjaya dan hebat di mata orang tua mereka jua..

InsyaAllah

Monday, May 10, 2010

Apa anda rasa..

Cuba korang baca n fahami isi hati cite ni yerk. Ni kisah masa sepanjang aku berada di UiTM

sem 1
1. kami ber-4 dalam satu kumpulan. Tapi setiap kali ada tugasan, kami bincang ber-3 jer. si A (grup member) sibuk nak balik cepat n datang ngam2 masa kelas dah start. pastu, time present, dia akan present jer ape yg dah kami buat

sem 2
1. kami satu kumpulan lagi... ber-5. asgnment 1- aku buat ngan zurai. dia langsung tak amik peduli. tak tanye kabar pun. so, untuk asgmnt 2, aku n zurai pun buat benda yg sama kat dia.. fairkan!

2. satu kumpulan lagi. ber-4. Kami perlu dapatkan data untuk asgnment dari data stream kt library uitm. hanya uitm shah alam yang ada data stream ni. aku tak reti pakai sistem ni. sume org tak reti, walhal petugas libary pun tak tau. aku pakat ngan grup membet untuk datang awal ke library untuk tenyeh sistem ni. minggu pertama aku dtg ngan zurai jer. dia bagi alasan tak bleh datang. aku dah bazirkan setengah hari kt sistem ni, tapi tak dapat juga.

minggu ke-2. aku suh lagi sume grup member dtg awal untuk godam sistem ni. aku cam biasa datang se awal 9 am. zurai datang 9+. tapi dia boleh bagi alasan

"aku tak boleh datang awal, aku nak basuh baju"
helloooo ko sorang jer ker nak basuh baju, aku tu haaa.. siap travel s.a- ktn, sempat jer manage kain baju.. please laa nak seribu daya..

dan akhirnya dia datang time kitorg dh nak g lunch. kul 1 kut. sengih2 minta kitorg amik data tuk dia jg.. dan aku, tolong la juga..

sem 3

1. satu kumpulan ber-3. tak taula camne bleh sama2 ngan dia lg. ntah camne satu hari tu dia demam.. terukla kut, tak leh bangun. maka aku ngan zurai buatla assngmt yg susah giler tu ber-2 jer. dan bila time present, dia present jer.. hangin tak ko

sekali tu, asgmnet terakhir untuk paper ni, aku dh siapkan ngan zurai. aku suh dia presen je sbb malas nk pk lagi pasal preparation tuk presentation. aku bgtau dia, aku n zurai dh siap buat. ko present je nanti. ok katenye.

aku pakat ngan zurai. nak tengok setakat mane dia amik berat pasal grup asgmnet kali ni. langsung dia tak tanye kabar hinggala 2 hari sebelum present, aku yg mesej dia,

aku dh emel slide presentation. ko print sbb aku takde printer.
ok sok la aku print. aku dah balik umah
aku tanye lagi. ko tak nak baca dulu ker tuk present sok
' takpe, esokla'

nah amik ko.. esok tu, aku biar jer dia kontang kanting sorang2 prin, n presen. angin tak ko,, betapa dia tak amik kisah walaupun benda tu dah siap. sebabnyer... sebelum ni, sume aku n zurai yg kena pastikan bab compile n prin. dia cuma submit part dia.. pastu present. tak amik tau sape nak compile, sape nk prin... haaa puas hati aku..

2. another paper ber-4. kami buat presentation ikut negara. bila tiba masa present, dia bleh buat special presen ngan buat idea bagi ucapan selamat pagi dalam bahasa negara tu.. kononnyer nampak kelainanla.. mmgla cantik.. tapi bukanker lagi bagus kalau ada ucapan tu kongsi ngan kami sume. kami ada 4 negara. kalu sume org bagi ucapan dalam 4 negara masing2, bukan ker lagi hebat namenya. tu maksudnyer.. untuk kepentingan diri sendiri.

pastu, untuk report writing.. zurai dah siap emelkan satu soft copy supaya sume org compile dalam file ni. dah siap edit ngan header, footer, tajuk, cover dan sgbnya.. tapi punyela dia ni tak amik kisah.. dia hantar dalam page kosong. maksudnya bukan dalam file zurai bagi tu.. last2 sape yg kena compile n edit smula.. aku jugak... hampeh

aku emel kt sume org suh betulkan references... banyak salah.. tp hampeh.. aku jugakkk
pastu, zurai suh dia emelkan complete report kt Dr. punyela dia ngelak tak nak buat.. nak suruh emel pn tak nak.. angin betul zurai. pastu, zurai nampak dalam emel dia... dia tak pernah buka or click pun complete report yg kami dh compile n edit tu.. maksudnyer, cam biasala.. dia settlekan part dia jer.. pastu tak kisah daa apa berlaku lepas tu.. ape punye org daa camtu

so.. ape yang anda fikir n rasa. adakah sama seperti yg aku n zurai rase? dan adakah patut kalau dia tak nak tegur aku n zurai pastu.. atau adakah aku n zurai yg sepatutnya tak tegur dia..

ape2 pun.. aku rasa aku tak bersalah dalam hal ni..
anda?

Aku yang mabuk

Tamat exam semalam.. kami meraikannnya dengan Nasi Ayam Lemon di Shah Alam. Aku, Fida dan Zurai sefamily.

Kemudian, aku dan fida soping2 kat Jakel .. sebelah UiTM. baru buka.. dann aaaaaa aku mabuk kain.. cantik.. aku tangkap 2 untuk aku dan kakak. 2 lagi tak sure lagi untuk sape. kalau bonda nak, aku bagi.. kalu tak jadi baju aku jer la..

Pastu aku ke Jalan Tar.. sowang2. Fida dah balik kg.. huhuuu aku mabuk tudung. nak beli tak nak.. pegang angkat letak.. saborrr .. aku ke kedai K Ju, Aked Malindo, kawan Lin. Lin kate murah kak ju jual. Aku pun sebutla nama Lin.. ooooo... tu kawan kak ju katenya. amik2.. kak Ju kasi murah.. dan aku mabuk lagi. nak amik 5, 4,3.. last2 aku angkat 2 jer. setelah beberapa kali telan air liur. lagi cantik dan murah dr jakel sehh.. nyesal beli kat Jakel td. Aku angkat cotton hijau untukku dan sutera wangi special untuk Kak Leha. tanda ingatan dan terima kasih tolong jaga puteri2ku di hari minggu. pasni, mereka akan pergi macam biasa jer. tak ganggu weeken mereka sefamily lg..

pastu.. otw ke sogo.. aku lalu ikut org jual tudung n baju.. aishhh aku mabuk lagi.. tolonglaa... aku nak datang soping lg lain kali. maklumla dah beberapa bulan aku mabuk dengan buku.. kali ni, tengok tudung syria baru n baju yg lawa2.. aku pening.. aku mabuk. sume nak angkut .. tapi control lagi. dengan alasan nak soping kt sogo lak

haaahhh sapa sogo, dasyat..! macam semut hurung gula. penuh.! aku cam biasa akan redah jer dgn beg galas aku yg agak besar. penuh ngan kain soping. haha.. padini, ladylike, hebatt.. sume hebat. aku angkat 3 untuk try dulu.. tp mak aiii lamernya masing2 dalam fitting room. tak jadi la.. aku naik level 1. fuhhh lagi hebat. aku mabuk lagii... round2 satu level tu....... pegang amik letak.. eh dah pukul 6. kalau nak beli, amik. kalau tak nak, sempat kejar bas kul 6.30

aku decide kejar bas. letak sume baju seluar yg aku pegang. rushing amik lrt ke pekeliling.

kaunter tulis tiket bas 6.30 n 7 dah abis. 8 ada lagi kut
aku pun tanye. tiket bas 8 mlm ada lagi ker
6.30 ada. opppsss aku pun terus beli n baik bas.. mak aiii bas plus liner, bas 2 tingkat. aku kena duk atas.

untuk pertama kalinya aku naik bas duduk tingkat atas. harap2 sumenya ok.
mulatu.. sepanjang highway aku tido jer.. n so far ok.
tp sat bila sampai kuantan, bas duk berenti2 sebab ada org nak turun. dan setiap kali bas berenti, tiap kali tu laa aku rasa goyang2.. macam dibuai ombak.. hanyut jer..
alahai.. aku mula rasa pening..
sampai terminal makmur, aku biarkan sume orang turun dulu. dengan harapan aku akan kurangkan rase pening. tapi... lagilaa bas goyang2 bila sume orang turun tangga.. adussss memang aku pening.

lastly.. aku selamat turun, naik kancil. sementara aku duk panaskan enjin kereta.. aku rasa lagi hanyuttt ... macam dibuai ombak tu la.. hahaaa sampai balik rumah, lepas atas sofa pun hanyut lagi.. mabuk . sume Dear yang tolong amikkan barang dalam keta.. aku tak larat daa

tak larat mabuk soping n mabuk naik bas 2 tingkat!

Selamat Hari Ibu

Semalam.. Hasya dan adik ucapkan selamat Hari Ibu untukku. Terima kasih kerana jaga kakak n adik.. mesti abah dia yang ajar ni.. dan dia cakap "ibu nak hadiah apa.." huhuuuu.. Dear janji nak bawa ibu makan2 nanti.. janji yer.. walaupun belated.. no problem!

Juga Selamat Hari Ibu untuk bondaku dan mak tercinta yang selalu berkorban dan mendoakan kesejahteraan serta kejayaanku. Semoga mereka sentiasa dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan berpanjangan dan diredhai Allah selalu..

Tak terbalas jasamu ..

Merdeka

Salam merdeka

aku dah merdeka.. pasni tak perlu berkorban weekend dgn family lg
aku dah tak sanggup tinggalkan amna n haysa..
aku akan sentiasa bersama mereka
dan aku akan cuba berjanji
takkan tinggikan suara lg pada mereka yg selalu curi masa studyku
marahkan mereka yg tak selalu duk kacau aku baca buku or buat asgnment
takkan suruh amna duk diam tengok tv dan tak ganggu aku
takkan biar hasya baca buku, mengeja sorang2 lagi semasa aku tengah bizi
takkan biarkan amna merengek2 kat aku nak tido
takkan lengah2kan masa buat susu mereka.. sampaikan aku selalu juga lengahkan masa untuk basuh berak amna... huhuuuu
takkan biarkan mereka layan tengok tv berdua aje
takkan biarkan mereka main, nyanyi2 berdua aje
takkan tinggalkan mereka dengan pengasuh di hari Ahad, sedangkan org lain tgh hapy dgn family

aku akan cuba
sayangi mereka sepenuh hatiku
jaga mereka sebaik2nya
layan mereka selagi terdaya

maafkan ibu atas segala kekasaran dan layanan yang tak seberapa selama ini
semuanya untuk masa depan kita

Aku akan cuba jadi IBU yang terbaik untuk mereka!
Insyaallah

Thursday, May 6, 2010

susahhhhh

napelaa Dr rashid ni bagi case study yg susah sgt ni
dahla nk suruh bg jawapan 3000 words
dahla aku tak leh nk concentrate pikir.. sbb...
lecturer sebelah aku ni duk beleter kt students
students yg malassss
student aku jgk
yg carry mark nyer tersangat rendah
sbbbbb dia selalu tak datang kelas
selalu tak buat latihan
bila ditegur, merajuk meradang
so. no peluang untuk student2 mcm ni

ok.. dia dh berenti belebet
aku nk continue pk jawapan ni
sambil online discusiion ngan zurai

huuuuuuuuuuuuuuuu susah nooooo soklan ni
helpppppp me!!

Wednesday, May 5, 2010

lega

dah anto sume MKK. settle.. !
pasni tutup kitab ikip jab
buka kitab acg plok.
jab jer. arini rabu, khamis, jumat sabtu, ahad
pastu sume buke bleh tutup.
buka kitab ikip smula..
nok ngadap hantu iso selasa plokk

huuishhh ringan jap pale
amna.. mlm ni sembang ngan kakak jer tau
kakak.. mlm ni tulung jaga adik tauu
nanti ibu kasi hadiah tulung ibu jaga adik minggu depan keyyyyy

calo.

Tuesday, May 4, 2010

status arini

Today :

1. Marking paper n MKK tuk 3293, 1323 dan 2163 dah settle. dah potostat simpan n letak dalam fail n dah submit unit exam
2. 1 more subject kena mark-2232, pastu kira MKK . mission : siap mlm..
3. seperti dijangka, arini keluar memo ituuuuuu
"Hantu ISO akan muncul selasa depan... semua dikehendaki bersedia.."
Helpppppp, ada ubat jadi halimunan tak

4. esok- mesti dah settle MKK ni.. siapkan case study ACG704 plak. mesti siap mlm sok. sbb esok byk masa free..
5. Khamis-start study final tauu!! paper ni kena score sbb senang nk score!! mesti !

and

sorry my dear hubby.. mlm ni n malam seterusnya .. tak sempat masak lagi.. kena beli nasik kt kedai River lagi yerk. Minggu depan janji masak ari2. janji umah bersih berkilat dan cantik berseri.

n amna.. sorry, ibu tak dapat nak layan amna sembang lagi..
n kakak,, tq sebab pandai mandi sendiri n main lek lok ngan adikkkkkk

n mybe minggu depan akan balik kampungggg setelah 5 bulan tak jenguk tokma n nyang..

out!

Monday, May 3, 2010

Critical week!

To do dis week!

1. Marking for pre-final bebudak = 32+18+22+18 answer script (at least 4 pages per answer script )
2. Submit MKK to exam unit for 4 subjects
3. Do final Case Study for ACG704 (more than 10 questions to be answered with 3,000 words)
4. Study for final exam dis sunday.(all chapters come out)
5. do revision class with students
5. do personal class with students

hadusssss peningggg...
yang ni lagi peninggg

1. layan amna sembang... (huisshhh banyok mulut skrg ni.. suh org layan sembang sokmooo)
2. Kemas umah.. ada orang nak datang tdo umah cuti hari hol ni (jumaat)
3. kena jawab emel orang jauh pasal birthdy party .. huuuss kena plan game n menu utama
(bukan ker bab menu serah kat juara bertahan bab makan.. huhuuu)

ok chayo all
hopefully minggu depan settle

opssss minggu dpn kena siapkan ISO pulak.. ada hantu kecik nak spot cek ISO.......kuang kuangggg kuangggggg

DOakan aku dipermudahkan segala urusan.. n for u tooooo

Wednesday, April 21, 2010

rasa rindu

aku rindu..

rinduuu

cepatla masa berlalu...

My great student!

I'm sooo proud of her.

Dia hebat. Result cun melecun. 100 marks tu dalam tangan jerk. Aku sangat hepi bila dia dapat less than 100. biasanya paling teruk pun 90+. hepi maksudku .. ada lagi yang dia perlu belajar dariku, ada lagi kekurangan yang dia perlu tingkatkan. Ape pun, mestila aku sangat bangga bila dapat full marks dan selalu dapat hadiah best students dari pelajar yang failed. Congrate dear!

Aku cuba mengenali pelajar ni lebih dekat. aku cuba kenali background dia...her life, frens, family, frenship n.. little bit about her life as a 18 yrs girl n as a students.

Monday, April 19, 2010

video kol

so.. bila dua2 dah ada intenet, ape lagi.. tak main daa tipon. video kut skype terus. online!
chewahh.. dan aku dah mula melalut main intenet jerk. keje skolah tak buat

opsss ahad ni ada test
ahad ni juga ada pertandingan pakaian beragam hasya.
uhuuu tak dapat nak join hasya .. tengok dia bergaya ngan imad.. opss bukan izad ye kakak

esok perlu :
1. submit surat to boss...
2. cari baju untuk pakaian beragam hasya
3. kol zila pasal kelas minggu lepas
4. selak2 nota tuk test ahad tau!

semoga dipermudahkan semua urusanku

New broadband!

Yes.. alhamd. dah dapat broadband baru.. dah boleh online, anytime, anywhere..

hehe.. semalam tak g class uitm gara2 tak larat, lenguh badan, lemah badan, macam nak demam tapi tak badan tak panas, sakit tekak dan seangkatan dengannya.
balik dari gambang water park.. badan dah mula rasa semacam. malam tu.. mak aii.. tak daya nak bangun.. sampaila pagi ahad.. melepak jer keje aku. sib baik budak2 tak meragam sangat

so, petang semalam dah mula gagahkan diri.. jemur baju, masak meggi, panaskan keropok lekor dalam microwave.. pastu makan.. pastu baring lagi.. pastu bangun mandi.. masak nasi, goreng ikan, goreng sotong, masak kicap ikan.. makan..

mmm.. kalau layan satu hari mau aku baring jer nih... lagi penat tak berdaya badan aku nih. so kami pun berjalan2 ke mega mall .. ada PC Fair! ada pulak promosi broadband.. yang memang aku nanti2kan .. yelah nak guna untuk buat thesis nanti. amoi tu kate, malam ni terus bleh guna.
cissss.. ape daa.. dari malam tadi, pagi tadi.. mane ada dapat.. caittt tengahari baru dapat line..

cam biasa, mesti ada orang yang nak join skali. so, Dear dapat satu, sempena FIFA Cup, (broadband, bola n pen drive kasut bola) n aku nyer satu .. (yang biasa jer.. coz tak minat bola). tapi pen drive kasut tu.. aku sapu dulu.. hehe..

so, semalam, tangkap broadband 2, pen drive brand Pen Drive 4G.. pastu shoping barang dapo kat EC Mall.. pastu.. barulah badan mula rase ok

camtula aku.. senang jer nak cari ubat mujarab. jalan2, window shopping, beli something for motivated my self.. then okla.. insy.

ok.. dah ada brodband ni... senang sket nak main tenet..

see u.. by

Thursday, April 15, 2010

Tired..

Bila idea mencurah2 tuk tulis dlm blog, laptop pula takde depan mata..
bila laptop dah ada depan mata.. idea ntah ke mana.. keje jek yang nampak
huuuuuuuuu
sorry.. lama tak update.

sekarang ni. lagi 10 minit nak balik
badan rasa sungguh penat.. tak larat..
ntahla.. kenapa..
ada somebody eat my energy ker..
hahaa..
jeng jengg..
okla.. rasenya nak shut down pc dah..
walaupun ada lg 9 minit
otak tak leh pk daaa
tangan pun tak l a r a t nak taip daaaaa
mata pun kena relax jap..
nanti.. ai update lg yer
chaiyokkkk
salam

Wednesday, April 7, 2010

Entry CINTA..

CINTA

Setelah tamat peperiksaan untuk 3 paper minggu lepas, maka tinggal satu paper jer lg yang perlu dihabiskan bg program master ni. InsyaAllah. Doakan yang terbaik untukku yer. Cuna berbaki 1 paper dan peperiksaan akhir pada 9 May nanti.

Maka bermula sesi berpoya2 aku dengan family tercinta.

HASYA..
Semalam, kata Hasya..

"Ibu, kakak kena denda berdiri dalam kelas semalam sbb tak bawa buku latihan kat sekolah."
alahai.. kesian dia. Tahun ni, dia dah mula kena buat latihan kat rumah.. yang simple2 jerla.. tapi oleh kerana bz nya ibu dia ni, maka aku selalu lupa nak tanya pasal latihan ni. Tetiba jer aku akan tengok dia duk sibuk buat latihan atau tanya aku cara menjawab. Huhuu nasih baik anakku ni tersangat rajin .. tak perlu disuruh..

dan aku mula rasakan perasaan cintaku pada Hasya.. sungguh mendalam. aku mula rasakan keinginannku untuk lebih mengambil berat perihal sekolah dan pelukanku untuknya.. makin utuh

AMNA

mmm.. aritu dia merajuk tak nak kawan ngan ibu.. aku paham.. sbb salah aku jugak .. seminggu tinggalkan dia sebab nak final exam. tapi sekarang ni, dia dah tak merajuk. dia akan tolong ibu jemur baju, basuh cawan, lipat baju, teman main, teman sembang.. dan yang paling penting adalah ..

"malam ni Anna nak tido dengan sape" "mmm anna nak tido ngann.. aaaa ibu'.. lalu aku pun tersengih bangga kat abah amna
"malam ni Anna nak tido peluk sape?" "mmm anna nakkkk pelokkkk IBU laaaaaa" lalu aku pun menjerit gembira sambil menjeling abah Amna tanda aku menang... hooreeyyy

itu tandanya Amna dah cintakan aku .. yessss alhamdulillah

My DEAR

mmm.. heheee malu ...(blushing muka i..)

dah lama kami (aku kut..) tak keluar same2..sambil menikmati keindahan waktu malam.. bersama hati yang kosong.. tak fikir pasal kerja, takde bercelaru ingatkan assingment or presentation yg tak siap2 lagi...

Isnin, fikiranku kosong jer .. kami ke Mega Mall.. menikmati special dinner di Pizza Hut (of course my favourite).. dengan ditemani gelagat puteri2 kami.. so enjoy..

dan yang paling specialnya..

kami sempat jalan sambil pegang2 tangan, kakak pegang tanganku, aku pegang tangan Dear, Dear pegang tangan Anna .. macam 4 serangkai..
dan yang paling bestnya mesti aku rasa sungguh istimewa..

dah lama tak jalan pegang2 tangan mcm zaman bercinta mula2 kawin dulu..
aku rasa mcm aku baru bercinta.. hihik .. malu...
syok.. ada orang sayang kita.. pegang tangan kita.. hihii...
hehe dan mcm orang bercinta la..
Dear pegang erat tanganku..
haha.. stoppp

Aku bahagia
Aku CINTA my Dear, Amna dan Hasya..
Aku rindu keluarga di kampung..!

Tuesday, March 23, 2010

Final exam

Dis week.. final exam bermula..
Doakan kami sume berjaya
doakan aku dapat anugerah dekan..
walaupun kali ni papernya agak sempoi tp soo tough!

ada 4 hari setengah lagi
fuhhhhhhh byk lg lom baca ni..

Wednesday, March 17, 2010

Today..

Setelah sekian lama .. bertahun lamanye hasrat dipendam.. akhirnya aku berjaya to do it today..
tak susah sebenarnya, cuma quite difficult in terms of ... tak reti nk cakap

anyway.. agaian.. same as i did it dis monin..
just to wish

Happy Birthday to You.. my one n de only!
Semoga apa yang dicapai hari ini, berkekalan selamanya.
dan mencapai kebahagian sebenar yang dicari.

Aminn
We Luv YOU

Tuesday, March 16, 2010

Lalalaaa

Lalalaalaaa
hati berbunga riang..
pabila assignment dh siap
tapi baru siap 1
ada lagi 4 yg perlu disiapkan tuk kelas minggu nii
fuhhhh 5 asgnmt for this week!!

ape2.. it must be a reward..
mmm ape yerk.. nak g pantai .. hasya demam
mmm.. nak buat aper yek...?
any idea..?
haaaa masak lempeng specel hasya.. mesti dia suka!
okeh,, caiyok

Thursday, March 11, 2010

Dear my lovely students

Aku betul2 sibuk.. between kerja n assignmnet yg perlu disiapkan.

Dan aku tau.. ada beberapa student yang perlukan belaian manja.. or special treatment dariku. Ada yang minta face-to-face discussion. Ada yang nak buat perbincangan untuk semua latihan dan soalan peperikasaan akhir tahun2 lepas.

Semuanya aku jawab dengan alasan yang kurasakan sangat logik.
"Saya akan bincang semua latihan yang diberi. akan reschedule semua kelas yang terpaksa dibatalkan kerana cuti tahunan, akan buat beberapa kuiz dan ujian, akan pulangkan semua markah dan kertas kuiz yang belum dipulangkan (sebenarnya tak tanda pun lagi..). Saya janji akan tunaikan semua janji saya ini terutamanya untuk kelas ganti"

untuk beberapa kelas, aku berterus terang jer..
"saya mintak maaf banyak2 sebab tak dapat nk ganti kelas yg banyak cancel, bla.. bla.. (cam kt atas..) sbb saya tak dapat nak focus on your test preparation n so on.. sbbnya saya akan ada final exam pada.... Jadi saya janji, lepas my final exam. sy akan tunaikan everything janji2 sy. Saya amat mengalu2kan sesape yg nak buat date dgn saya."

Alhamdulillah. ramai yang memahami. tapi, kadang terasa bersalah. Seperti mengutamakan study lebih dari tanggujawab sebagai pensyarah.

Insyaallah. aku akan tunaikan semuanya. Aku takkan abaikan mereka2 yang amat memerlukan aku.. dengan izin Allah jua.

Wednesday, March 3, 2010

Climax

lg 2 minggu Final Exam bermula.. banyak asignmnet perlu disiapkan. Minggu dpn pula ada internal audit ofis.. , ada test tuk budak2.. tensen tull

for my personnel reminder!
1. marking bberapa quiz yg tak siap marking lg
2. prepare 4 set soklan test 2 minggu dpn
3. marking soklan test 2 ni .. for sure lepas final
4. teaching plan.. dh siap
5. unit graduat.. kena settlekan application budak2 tuk grad dis week

Uitm
1. Assignment individu CG - Human governance Vs Corporate Governance
2. Group assignmnet CG- 4 articles
3. CSR- mamee n Coca Cola .. ingatkan present jer, rupanyer write up juga.. huhu
4. Tax- electronix tax- grup
5. Indivd tax ??
6. Final exam tax- 21 mac
7. Final exam CG & Advanced Accoun 27 Mac..

tensennnnnn
rasa mcm nk nangis... tp tak boleh, kena kuat!
Boleh tak nk minta mc 2 minggu..??????
semuanya tiba serentak dlm satu masa
Climax!

betullaa.. after 10 weeks kelas.. i need vacation! tp tak sempat daaaaaa

Wednesday, February 24, 2010

Yesss!!

Yess Alhamd.. dh siap asgment yg sgt susah ni. Corporate governance in Hungary. Negara tu pun aku jarang dengar ni kan pula nk discover pentadbiran negara tu. Tapi, alhamd dh siap. Sabtu present. wish me luck k

so, mlm ni leh bfoya2.. lepak2.. ENJOYYYYYYYYYY yahoooooo

Maafkanku

Semalam..

6.30 pm aku dh berada di depan meja study, dlm bilik kat rumah. Tengah khusyuk layan assignmnet.. Amna datang minta pen n kertas.. aku layan. Kemudian, Hasya datang tunjukkan lukisan yang dia warnakan. cantikk kataku.
pastu, Amna datang lagi..minta lukiskan gambar cat, gambar bintang dan macam2.. pastu Hasya pulak datang minta tanda right untuk lukisan dia dan lukiskan bintang serta tarikh mcm yg selalu dibuat oleh cikgu2 sekolah...

haaa... masaku dicuri mereka. Kadang aku minta mereka supaya jangan kacau aku, kesian kan. Kadang Dear datang jenguk.. bersembang seketika.. mungkin dia juga nak kan perhatianku.. Aku akan berhenti seketika tuk solat dan makan. Pastu concentrate semula di meja study.

11.30 Amna datang merengek2.. nak duduk dukung.. aku pun peluk di ribaanku sambil buat assigment. Dia rengek2 lagi.. munkin nak tido. Dia minta baringkan di katil sebelah meja.. sambil genyeh2 mata.. hu huu.. sian anak ibu ni.. okla tunggu ibu habiskan keje jap yek. kan kita masuk bilik..

Aku sudahkan apa yang patut. Journal berselerak atas meja kubiarkan. Cuma laptop dan printer dioffkan. Kami masuk bilik.. beriringan. Ku kejut Dear yang dah lama lena di depan tv.. Dan Amna.. macam biasa.. nak tido ngan Abah.. huhu.. Amna tido peluk Abahnya.. huhu.. merajuk aku.

So.. mana masaku dengan mereka. Mana masaku bermain2 bersuka ria dan berbual mesra ngan hubby..

Maafkan aku sayang.. 1 bulan lagi. InsyaAllah...

Sunday, February 21, 2010

Rindu Bangat!

Aku.. sekarang.. semalam.kelmarin.. di Subang dan UiTM

Ke kelas dan buat assgignment. Tapi.. semester ni sungguh banyak masa terluang. Aku cukup rindu pada mereka. Aku terbayang2 Amna yang akan tidur malam bertemankan pelukanku. Teringatkan Hasya yang suka berleter dan suka mewarna buku dan lukisan..

Aku sentiasa teringatkan mereka. Ketika buat assignmt, tika discussion, tido malam, walhal tika jawab test pun aku terbayangkan mereka.
Dan mereka2 yang ada anak jer yang akan paham perasaan aku. Mereka ini saja yang paham tentang harga setiap minit yang dibazirkan. Inilah yang dikatakan masa umpama emas. Bagiku masa itu lebih dari emas nilainya..

Aku stress ketika menjawab test semalam. Agak susah dan tak kunafikan kedaifanku menjawab soalan. Aku stress teramat. Ingin balik kuantan berhibur dengan anak malam ni juga. Tapi esok masih ada kelas dan dah berjanji dengan Zila, kenalan di Kuantan untuk memandu pulang bersamanya esok. Oklah.. padamkan keinginan membaramu itu Artini!

10 malam.. sms dari Eda.. 'kelas Dr No esok cancel'. Chettt hampeh betul! Angin betul aku. Nape tak bagitau awal2. bleh aku balik mlm tadi. Tapi, masih ada perjanjian dengan Zila. Perlu balik temankan dia memandu. Haahh aku stress lagi.. semuanya perlu dikotakan. Tapi tak ramai orang paham erti kerinduan si ibu. Hanya Zurai yang memahami.. thanks my fren

Kuatkanlah hati Artini. lagi 3 jam bertolak balik Kuantan. Pastu lagi 3+ jam sampai Kuantan. 15 minit pastu akan jumpa mereka si jantung hati. Memandu jangan laju. . tak perlu jadi seperti pemandu F1.Takkan lari mereka.

huhuuu sungguh aku rindu. Hati menangis tak siapa nampak..

Wednesday, February 17, 2010

cuti .. cuti lagi

Today.. hari ke-3 raya cina.. selepas 4 hari cuti sabtu ahad + public holiday isnin selasa
tapi.. peel students ni.. tak pernah berubah..
yang rayanye cina.. tp yang melayu lebih2 pulak sambut raya
kelas arini.. 8 orang yg datang dari total 18 orang..
so tuk bagi fair.. i give lecture n exercise for them.., next week will be de quiz.. yang tak datang tu, pandai2 belajar sendiri yeerr

minggu lepas lg best.. ada pelajar yang sanggup tak datang test, alasan nak balik kg kt utara dengan family.. so, senang jer, i give ZERO jer. no more retest or special test tuk mereka2 ni.

cubala ubah mentaliti.. !

Kasih sayangnya..

Aku dibesarkan di rumah anak yatim Darul Falah Bukit Payung Kuala Terengganu. Aku diasuh dan dididik oleh Penyelia asramanya.. Hj Abdullah dan isterinya.. arwah Azizah .. (Al-Fatihah)

Aku dan mereka.. cukup rapat. Mungkin kerana kasih sayang dan tumpuan mereka untukku. 3 tahun aku bersama mereka sehinggalah aku membuat keputusan untuk berdikari dan tidak lagi berada di bawah payung mereka.

Utuh hubungan kami... terputus ketika aku melanjutkan pelajaran di universiti.. sehinngga aku tamat pengajian dan memulakan pekerjaan di Marang.. aku kembali kepada mereka.. hampir sebulan rutin harian, kutinggalkan motor di rumah mereka sebelum menaiki bas menuju ke tempat kerja.

Kemudian, hubungan terputus semula.. aku hampir melupakan mereka kerana sibuk dengan alam baru.. kerja. Tapi, kasih sayangnya tak putus, saban tahun ku terima kad ucapan hari raya darinya.

Undangan perkahwinan kuutuskan kepada mereka. Mereka datang seminggu awal .. kerana urusan keluarga pada hari perkahwinanku. Aku ingat sungguh semasa kunjungan mereka itu..

Pertemuan terakhir kami adalah mungkin pada tahun 2004 or 2005. Aku mengujungi mereka di hari raya. Kelihatan keceriaan di wajah mereka. Kemudian hubungan kami terputus semula

September 2009, ketika aku sedang sibuk mengulangkaji untuk persediaan terakhir peperiksaan sarjana, aku dikejutkan dengan panggilan..
'Assalamualaikumm'
'Waalaikumussalam... (suara lelaki mana la ni yang tipon tengah aku duk bz ni... bisik hatiku)
'... haaaa lamanye dok dengor kabo .. ni abang Loh ni..'
... dan aku terasa rindu yang teramat... hilang stress exam! kami berbual seketika. dia memaklumkan isterinya sakit kencing manis, dah dipotong kaki
Aku berjanji untuk mengunjungi mereka takkala habis kuliah november nanti.

dan.. hampir sebulan kemudian.. ketika aku masih terbayang2 untuk mengunjungi mereka, berada dalam dakapan kasih sayang mereka.. tetiba, panggilan diterima lagi darinya.. dengan kata2
'Abang Loh nk bagitau ni.. Kak Zah dah takde ni.. semalam.. dia selalu duk sebut.. engku artini.. bila nak datang..'

Aku terkesima. tersandar aku di kerusi empuk pejabat. Allah lebih menyayanginya.

Aku menunaikan janjiku untuk mengunjunginya di bulan November.. tapi sayang, dia tiada di rumah. Berada di Johor (rumah anak).. mungkin untuk menghilangkan resah dan kerinduan arwah.

2 minggu lepas, dia menghubungi aku lagi. Katanya di hospital, masalah jantung dan kolestrol.

dan minggu lepas aku mula menghubunginya.. betapa kasihnya dia padaku, betapa sunyinya dia tanpa peneman di rumah. Tapi, kedengaran suaranya seperti seorang tua yang kesunyian, kerinduan..

Teringin aku untuk membawanya menetap di rumah. Akan ku jaganya seperti dia menjagaku dengan penuh kasih sayang.. tapi, agak mustahil rasenya. sementalah aku yang sentiasa tiada di rumah, anak2 yang riuh rendah di rumah..

Teringat aku kisah dulu2..
1. dia sentiasa memberi peluang aku untuk sebarang pertandingan yang diadakan
2. dia bersungguh2 menjaga pelajaran dan kesihatanku
3. dia yang menunjukkan keputusan cemerlang SRP kepadaku dengan senyum lebarnya
4. dia membacakan surat ucapan terima kasihku kepadanya di depan semua kawan2 di asrama..

dan aku terasa sangat rindu pada kisah yang satu ini..
1. dia selalu membelai dan mengusap kepalaku.. beralaskan tudungku..dengan kasih sayangnya.. mungkin kerana anak yatim sepertiku rindukan belaian dari seorang yang mungkin bergelar ayah..seperti dia.

Hari ni.. aku mendoakan akan kesejahteraannya.. moga dia cepat sihat, hatinya tenteram dan tenang.. dimudahkan dalam segala urusannya. Kata ibuku.. hanya orang yang baik2 saja akan kehilangan isteri dahulu.. kerana biasa si isteri yang akan kehilangan suami terlebih dulu

Insyaallah, akan bertemu di kesempatan yang ada

Anak Lebai Din.. hihi

Hasya.. haha mcm anak ustaz!
bayangkan.. dia akan baca doa setiap kali..
1. nak tido.. okla biasala ni
2. bangun tido.. ok biasa lg
3. nk makan.. rutine
2. lepas makan .. normal

tp yg ketara sgt macam anak tok lebai bila dia duk baca doa ni
1. doa masuk tandas
2. doa keluar tandas

bayangkanla .. tiap2 kali dia nk masuk keluar tandas or bilik mandi, dia akan bc doa.. dan bayangkan lagi.. doa tu sangat panjang.. dibaca dengan speed 10 km/jam dan dalam 3 bahasa.. arab, malay n english..
dan bayangkan lg.. dia sanggup terkepit2 tahan kencing semata2 nk habiskan bacaan doa dulu..

dan bayangkan lagi.. anak tok lebai ni.. akan mengaji, baca surah al-iklas, al-fatihah, dan mcm2 surah lagi.. serta bacaan2 doa hafazannya di sepanjang perjalanan kami menaiki kereta ke sesuatu tempat.

hebat betul anak tok lebai din sorang ni! Alhamdulillah..

Jeles sungguh!

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm aku jelessssss!!!

kenapa?
1. semua orang berkumpul di rumah baru kak tina
2. semua orang tido kt rumah baru kak tina
3. sume orang makan nasik kenduri kt rumah baru kak tina
4. sume orang duk bersembang, lepak ramai2 jumpa tetamu, sedara mara kat umah baru k tina
5. sume orang duk basuh pinggan periuk belanga tanda kerjasama wonderpet sedang berlangsung

huhhhhh
tp aku..
1. duk kerja, marking paper, key-in markah, giving lecture
2. duk opis sorang2, concentrate keje, kul 7 baru balik dr opis.
3. mlm.. sambung marking paper, pastu buat assignment, print artikel sambil tengok tv tuk hilangkan takut duk sorang2 kt umah
4. tido sorang2 ..

yg paling jelessssss... aku duk sorang2 kt umah, yg lain sume balik kg!!!!

arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh . sure takkan berulang lagi perkara ni! no way for excuses..

Friday, February 12, 2010

Agaian.. dejayu..

sama.. seperti ketibaan cuti Chinese New Year tahun lepas..

pagi.. aku keseorangan memandu.. tiada teman berbicara, tiada suara riang, tiada suara yang minta singgah di kedai belikan kuih, tiada suara orang menyanyi sumbang haha.. tiada orang yang geletekkan aku, tiada orang yg picitkan bahu.. Sunyi.. cuma kedengaran celoteh dj di radio

Sama, seperti tahun lepas.. mereka semua balik kampung di awal pagi.. tinggalkan aku keseorangan..

walaupun Dear bagi offer untuk tunggu habis kerja then tido di bentong.. tapi aku yang suruh mereka semua balik awal.. dengan alasan, mlm ni nk siapkan assgmnt. sbb nak bercuti dgn aman..

tapi, rasanya semuanye hampeh
aku kena siapkan marking 4 answer script students.. yang bertimbun tebalnyer uweeekkk
than, asgmnt tu rasenya amat mustahil bleh disiapkan mlm ni juga..

kesimpulannya, aku takkan dpt bercuti dengan istilah cuti yang sebenarnya..

hope everything fine tonite. temankan aku weehhh!

Thursday, February 4, 2010

kuih tuuu

terasa nak makan tepung kapur..!! nyum2 nyumm
dh bertahun rasenya tak jamah kuih tu
tiap ari aku boleh beli kt warong je ..
tapi aku tak nak yang tuuu
aku nak special punye!
made in Manir.. heheee
terbest in the world!
tiada bandingan
aku akan makan.. makan.. makan... sampai la habis
tapi mungkin air tangannya dah penat
fikirannya bercelaru
mindanya kacau
hatinya penuh tompok2 duka
simpati..

semoga air tangannya
sudi menyuapkan untukku
takkala sinar kembali menjelma
lukanya sembuh
tiada dompok2 lagi

hadirlah .. dalam jiwanya
dah lama dia menangis
since 1988

Lengkap!

Alhamdulillah

Aku miliki Ibu, Mertua
aku jua miliki seorang kakak
seorang abang
seorang kembar
seorang adik lelaki
seorang adik pompuan
seorang suami
2 orang anak .. walaupun pomp

so.. aku bersyukur.
tak ramai org yg ada keistimewaan begini
perasaan sebagai..
seorang adik kepada abang dan kakak
seorang saudara kembar
kakak kepada adik lelaki dan pomp

lengkap dan sempurna
semua dah kembali
walau apa berlaku
air dicincang takkan putus
janji pada Ilahi
takkan putus lagi!

Cantik

Hati cantik bila disertakan keikhlasan
aku amalkannya..
tiada balasan dipinta
cuma harapan tinggi menggunung
kejayaan dan kasih sayang!

Kosong

Agaian..
buntu

Esok Jumaat, cuti
Sabtu, Ujian menyusul
Ahad, balik rumah semula

tapi jiwa bergelora
Rindukan Amna
Rindukan Hasya
and for sure rindukan Dear..

Aku perlu masa
untuk bermalas malasan di rumah
menikmati kehijauan pokok di laman
menghirup udara segar di petang hari
berkejaran dengan keletah si comel
juga berjumpa bonda nun disana
aku rindu mereka

ahhh merapu sudah
sabar diperlukan untuk 2 bulan
tak lama daaa
sem depan bleh lepak2, mkn2, jln2,
lepak sesuka hati

Hati

Hati yang suci
berbicarala sejujurnya
bahawa aku mengharapkan seperti mereka
sama seperti impian kalian
disayangi dan menyayangi
dikasihi dan mengasihi
dilimpahi kasih sayang
dimudahkan atas segala
diberkati sepanjang hayat
dirindui dan merindui

Hakikatnya diaturkan Allah jua..

Wednesday, February 3, 2010

Balanced..

Hehe.. gambo bukit bendere kt atas ni.. nampak cam hv equal height..hehe no more problem ngan balancing hahaa.. i likee!! jgn jeles noo org ganu, kerteh n org kl tuuuu

Tuesday, February 2, 2010

One Husband Four Wives

Prof Madya Dr Noraini pesan.. satu jawapan yang lengkap mesti ada One Husband Four Wives !
H-how
W-why
W-who
W-when
W-What

tapi aku takde jawapan untuk WHY?? please xplain to meee!!

Sunday, January 24, 2010

Rahsia Jalan Raja Muda Abd Aziz

Haaa... dah tau dahhh..
Rahsia si pengunjung dr Jln Raja Muda ni ... i dah jumpa dahhh
patutlaaaa
rupanye diaaa
nak tau camne i tauu..?
sbb i acces dis intenet dr addres yg sama dgn pengunjung ni..
haaaaa jgn nyorok lg
rahsia dh tak jd rahsia...
hahahaaaa i like

Monday, January 18, 2010

Perangggggg!!!

Salam
Peperangan bermula.
1. Kuliah, asignment, projek, kuiz, test, final exam - aku yg perlu melalui
2. Kuliah, asgnmnt, projek, kuiz, test, final- aku yg perlu menyibukkan diri membantu pelajar hingga berjaya
3. main, jalan2, ronda2, mkn2, happy dgn family

Aku dh berada di medan perang
aku keluarkan semua senjata yg ada untuk bertarung
hahaaa doakan aku semua!!

Saturday, January 9, 2010

Aku tak kuat..

Pagi ni kelas bermula. Semester ke-3 kuliah bermula semula..

Tetapi akibat terlalu lama dimanjakan kakak dan ipar, aku merasakan kesusahannya kali ni.. sangat susah, menyusahkan dan melemahkan semangatku. Aku lemah dan longlai.. tak berdaya untuk berjuang pd semester ini . Biasanya mereka akan jemput dan hantar aku ke kuliah dan bermalam di rumah mereka. 2 semester mereka begitu banyak berjasa..

Aku tiba di Puduraya pukul 5 pg. Terpaksa tukar bas lain untuk ke Shah Alam. Aku takkan naik dah bas ni. Menyusahkan orang jer. 2 drebar bas pakat tukar penumpang ke Shah Alam naik bas A, ke Klang naik bas B. Jadi yang untungnyer mereka. Yang susahnyer aku jugak.. dengan beg lg.. sib baik tak tido mati td.

Pastu tiba syeksen 17 shah alam pukul 5.30 am. Tunggu cerah sebab takut nak naik teksi sorang2 pagi buta. Kul 6.05, aku naik teksi ke Masjid Seksyen 2. Solat, tunggu cerah lg takut nak jalan kaki sorang di pg hari. 7.05 Aku keluar masjid. nak tuju Bas stop syeksen 2 or terus ke UiTM? Tengok mcm UiTM dh dekat. Macam jarak lebih kurang sama jer.. aku pun jalan.. jalan .. jalan .. masuk UiTM.. mak aii.. jauh jugak.. pastu panjat bukit.. panjat lg.. panjat lg.. tapp terpijak taik.. puitt .. ishh.. sapu2 dgn daun.. mane ada kain nak sapu.. pastu berenti.. penatnyer. jalan lg.. panjat tangga lagi.. berenti.. penat.. aduss.. aku nangis.. aku tak kuat.. susahnyer nak cari ilmu.. hampir 2km jalan huhuuu

Naik lif, ke level 14, pintu opis tutup lg. masuk toilet (unt lecturer ajer..) tp aku masuk juga.. then, ada lecturer masuk. aku segan turun ke tandas student level 13. mandi.. mandi.. tukar bj.. bedak sket.. then naik semula level 13, pass hadiah dr indra dlm box. then go to level 12. kunci lg.. tunggu.. tunggu.. 8.15 baru abg kunci dtg. Masuk.. pass hadiah dr su and dr radiah. masuk kelas.. cop tempat 4 kerusi. go to surau. nak lelap mata.. vv kol.. dh sapa dlm kelas. bimbang pulak kalau tido ni.. mau terlajak.. terus bangun masuk kelas..

hu huuuu jumpa eda, zurai, azrul, k maznah, farah, fiza, cik bakri, students baru, kenalan dr shah putra n kpm kuantan.. hahahaaaa aku bersemangat semula.

Tapi.. berilah kekuatan semula padaku. dari Mu Ya Allah

Monday, January 4, 2010

Bini Boote!

Jalan2 diteruskan dengan misi utama .. Reunion 20 tahun Asrama Felda suami. Sekali lagi aku diperkenalkan kepada kawan2 suami. Kali ni sebagai .. bini BOote! hehe.. Boote tu nama glamer BUTA. Mereka semua ada nama gelaran. Ayam, Lanun, Bulan, ntah ape2 lg. Masa mula2 kenal geng hubby pun, aku tak brape paham ape ke name diorg panggil dia. setau aku org panggil dia Din jer. last2 pecah jugak rahsia dia. Buta tu gelaran sebab dia memang terer timang bola takraw.. sambil pejam mata pun bola tak jatuh. so.. lekatla nama BUTA. nak komersialkan ejaan dia pun tulis Boote.. sebut 'buta'..

dan alhamdulillah. semua perancangan reunion pun berjalan lancar. aku gembira sbb dia pun gembira.

ok hv to go.. nanti sambung lg dgn foto!

Bini Adik Din..

Pertama kali setelah 6 tahun kahwin, aku balik ke kg halaman mertua, Ayer Hitam Kedah. Bukannya tak mau balik, tapi takde kesempatan dan mak pun dah 6 tahun juga tak balik. Maklumla ibu dan ayah mertua dah tiada.. hanya mengunjung sedara terdekat. Kami balik pun bersempena kenduri kahwin anak Pak Ngah.

Lalu aku pun diperkenalkan oleh mak sebagai.. ni bini adik din.. . Semasa kami berkahwin, hanya Paksu dan Mak su yang datang . Jadi, ni la masanya aku mengenali mereka. Dan akhirnya aku sendiri memperkenalkan diri sbg bini adik din setiap kali bersalam.

Di kesempatan itu juga, kami mengunjungi Mak Cik. Satu2nya adik mak yang tinggal. Semua adik beradik Pak dan Mak telah meninggal. Agak sayu melihat jejak kasih ni. Terputus hubungan agak lama akibat jarak.

Kemudia kami ke rumah Tok Wa. Bini arwah Pak Long. Matanya buta. Rumahnya sangat uzur..
Ke rumah arwah Pak Su. Sepatutnya rumah dihuni oleh Mak Su dan anaknya. Tapi, mereka hilang entah ke mana. Bimbang kedatangan Mak untuk menuntut hutang jualan tanah yang belum langsai. Memang kehilangan mereka dah lama dijangka. Pak Su mati pun tak dibagitau Mak. Takut mak datang tuntut hutang. Manusia.. manusia. Hutang dunia perlu diselesaikan di dunia. Kesian pada mereka yang meninggal..

Kami juga ke rumah Salwani. Anak Cik Jara. Sarat dia menunggu hari kelahiran cahaya mata ke-3. Mungkin dah bersalin..
Dan kami sempat jalan2 di Padang Besar Perlis, Pekan Rabu atau nama glamer Che Det Mall, juga ronda2 bandar Alor Star.

Cuti2 Malaysia

Siri cuti2 malaysia kami bermula di Trg
17-25 Dec- Rumah Tok Ma, Manir
25-26 Bentong
26-29 Ayer Hitam, Kedah & Padang Besar Perlis
29-1 Kulim, Penang
1-2 Puchong
2-3 KL

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar seperti yang dirancang..

Selamat tahun baru 2010

Salam sejahtera

Terima kasih kepada semua pengunjung blog. Maaf blog lama tak diupdate. bercuti panjang 17 hari hehe.. jgn jeles. Nanti akan diupdate cite2 baru.

To all my visitors, harap sudi perkenalkan diri untuk eratkan silaturrahim. ini antara list visitors yang mengunjungi blog dr 20 Dec -3 Jan
1. Penang
2. Batu caves
3. Kl
4. Marang
5. Negeri Sembilan
6. Intel.. mestila si #5 nih
7. Mentakab
8. Johor bahru
9. yang paling kerap ..
Celcom internet service provider, Kuala Lumpur - 21, 28, 1,
Jalan Pantai baru Kuala Lumpur - 24, 27,2,4
Telekom Malaysia Bhd Kuantan - 24, 29, 31,
VDSL network sdn bhd Marang 22, 27, 3.. si # 6 ker nih??

Saya juga mengharapkan semua yang terbaik untuk tahun 2010 untuk kita semua. Azam?? tak sempat nak berazam sebab sibuk dgn cuti2 malaysia hehee

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini