Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Sunday, November 13, 2011

postnatal cost






oleh kerana si comel masih tdo.. aku nk senaraikan kos yg terlibat selepas bersalin

1. kos bersalin- 1996
bagi aku, aku sanggup perabis saving demi kesihatan dan keselesaan. aku tak pernah bersalin di hospital kerajaan tapi pernah 2 kali admit sebab misabortion. dan sungguh aku kurang selesa dengan servis n kemudahan yg disediakan. bukanlaa aku ni nk berlagak bersalin kt tpt mewah, tp bg aku, servis dan kemudahan serta keselamatan aku dan baby tu lg penting.. jd tak kisahlah kosnyer

2. kos jaundis - 513
yess baby kena admit masa hari ke-3 dia lahir. misi suh masuh GH tp aku decide pergi swasta lg demi keselesaan. seperti yg aku xplain kt atas, aku sanggup perabis duit demi baby

3. kos ngurut 3 hari - 200
ni jer pakej yg aku jumpa paling murah skali. siap tukang urut dtg rumah, dia mandikan aku dengan air serum, urut, tungku dan barut skali. urut bess tp yg kureng besnya ialah si xxx ni suke urut sambil soksek ngumpat hadusss

4. kos breast pump - 473
yg ni mmg dh plan nk beli b4 bersalin lg. tp x beli2 jgk lg hinggalah aku terpaksa beli sbb baby warded dan aku tak dpt menyusukan dia setiap masa. makaa.. aku terpaksa beli pump untuk kurangkan bengkak susu adusss sakit tau!! aku pilih spectra satu set lengkap. harap2 berbaloi untuk fully bf after this. hubby dh siap warning make sure beli n berbaloi2.. ye la bangg n pls do support me too!

5. kos barut - 17x2 = 34
aku dh ada bengkung. tp dh siap2 bw balik kg sbb plannyer after deliver terus nk balik kg. tp oleh kerana bby admitted kt kuantan, maka terpaksala aku pinjam bengkung kak leha. dia bg bengkung zrapp cosway. mmmm selesa sangat. tak perluu pakai tali2 lg, dan zrap dia pun senang jer untuk ejas.. so, aku decide beli sendiri kt cosway 2 untuk lg selesa pakai dari dada ke punggung.

6. kos jamu nona roguy - 133
mmg kena makan jamu. oleh kerana bby jaundis, maka aku tak beli apa2 jamu sehinggalah dia dh sihat. hampir seminggu aku tak mkn ape2 jamu lg. dan adusss mmg aku tak larat.. even nk langkah kaki or bangun dari kerusi pun aku rase sakit2 kaki n badan. dulu masa hasya aku beli set mustika ratu, masa amna beli set amway, tp semua set tu tak pernah habis aku guna.. mcm2 set dia bg dlm tu, tepek dahila, minumla, tepek perutla, cucian, mandian dan mcm2 laa. oleh kerana aku tak mboh membazir dh kali ni, maka aku decide beli set makan jer untuk tingkatkan kekuatan badan. mahal tu.. RM133 untuk 90 tablet equal to RM1.50 sebijik. uishh kena perabih jgk ni

7. kos minyak urut, tepek perut - 55
ni aku beli ngan tukang urut jer. murah pn murah janji mmg sesuai untuk orang lepas bersalin

8. kos urut hari ke-20 - 40
urut saje yek.. 40 ringgit untuk sejam jerk. mmmm kali ni mcm kureng best sket dia urut..

9. besen mandi baby - 20
hehee.. besen mandi hasya dulu dh reput. so, kena beli baru.. beli pn lps baby dh lahir warna pink.. aunty nora, ibu dh pandai mandikan baby dlm kolam tau.. hehe

ok.. ni antara kos2 wajib kut. maybe ada lagi tapi ntahler tak ingat sgt dah. ni pun belum masuk kos susu anmum for bf, pampers bby, kos travel pegi balik kg, wet tissue, dll..

nanti nk tulis kos b4 bersalin lak.. ni sume untuk rujukan n ingatan aku jer tau.. takde niat nk eksyen or ape2 jer

2 comments:

#5 said...

Fully support on #4. ade org dulu2 bukan datap sokongan. duk kene smash lg ade..

Nora Karim said...

saya baru baca entri ni... dok godek2 blog ni jumpa entri2 yang saya belum baca... heheh seronok la baca entri ni...!! saya tak pernah terpikir pun nak buat entri cam ni... bagus juga entri cam ni... nanti bersalin yg seterusnya boleh cek balik... makin mahal or murah (mustahil la..) 0r sama je... (^_^)

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini