Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Monday, December 31, 2012

‘Kenapa saya ingin tersenarai di dalam bloglist Abang Ensem’s Blog

Ohhh.. arini adalah due date yg dah abang ensem (AE) setkan.. .. ok2.. kena kejar masa sebelum terlepas.

Due date apa? owhh due date buat entry melambung AE .. tujuannya adalah supaya my blog yg tak seberapa ni akan tersenarai dalam blog AE yg gah tu.. heheee sape tak nak kan..

Okeh, sebelum saya bagi reason kenapa nak tersenarai dlm blog AE ni.. sebenarnya saya pernah buat entry pasal kekaguman saya pasal AE ni kat sini...Dalam hati ada taman   
So.. AE.. sila jangan sangsi tentang keikhlasan saya memuji AE kat entry tu yek..

Ok.. strett to d point.. inilah sebabnya kenapa saya nak tersenarai dalam blog AE:

1. Supaya my bro a.k.a bakal usahawan hartanahah akan terbeliak matanya tengok myblog tersenarai dalam blog list AE ni. Sebenarnya saya mengenali AE ni pun melalui frenlist dia juga. Mungkin AE juga salah seorang idola dia sebab kehenseman yang hampir sama hohooooo

2. Ohhh ... saya selalu or pernah juga tengok senarai blog list AE ni. Tapi pelik juga kenapa tak ramai blog list yg AE senaraikan. Mungkin AE lebih berminat untuk letakkan rakan blogger yang menyampaikan ilmu hartanah dan islamik saja.. huhuuu sangat keciwa . Jadi, kali ni blog saya mungkin boleh disenaraikan sebagai blog ibu2, general, pendidik atau idola idolu..heheee

3. AE pernah tinggalkan komen di blog saya dengan ucapan tahniah di entry saya di sini.. ....pre convo! Wahhh masa ni sangat bangga tau dapat ucapan tahniah dari AE dan tertanya2 camne AE boleh tinggalkan jejak kt blog saya ni .. tengok kat blog list takdepun tersenarai blog kat sini. Mungkin dari traffik kut. Walaupun myb AE dah lupa akan ucapan tahniah tu.. tapi ianya sangat2 memberi semangat pada saya untuk meraikan kejayaan saya tu tau.. Sangat terharu tauuuu!

4. Mmmmmmm last skali.. moga ilmu yang AE sampaikan akan menjadi panduan pada saya dan semua blogger untuk menyahut seruan AE... hidup dalam bebas kewangan!! Terbaiklah!! 

Okehh.. itu sajalah kut..  
Tarraaaaa

Friday, December 28, 2012

hai.. selamat hari jumaat

lamanya tak update.. hohooo cite dalam hati ada taman tu pun dah lama basi.. hihihiiii
nanti kalau rajin , akan update ehhh.. ntahla nk update update apa.

ohye.. semoga gembira di hari minggu esok!

Wednesday, December 12, 2012

Dalam hati ada taman?


Petikan ni dari blog abang ensem.com. Mmmmmm sangat2 memberi perangsang kepada aku yang sudah beberapa kali atau berkali-kali berazam nak tukar keta baru. Berkali-kali jugak dah buat pengiraan dan bajet tapi masih mampu mengawal nafsu untuk beli keta baru. Berkali-kali aku teruja-uja bercerita kt hubby pasal nissan almeralah, suzuki swiftlah, vioslah, citylah,  hahaaa tinggi sungguh taste aku. 

Kumpul aset, bukan liabiliti! New car is liability..faham rtny!
Takpe2... lepas baca ingatan dari abang ensem ni, berpegang teguh pada janji lama ye.. setia pada si putih yg comel.. boo layan pada nafsu2 membazir tu..walaupun dalam hati masih ada taman untuk sebuah swift merah huaaaa!!

ohye.. abang ensem ni , kalau tak silap aku dah ada lebih dari 20 rumah sewa (or maybe banyak lagi ..). Semua hasil rumah sewa tu dapat menyara kehidupan dia, malah dia dah berenti keje semata2 untuk menceburi bidang pelaburan hartanah sepenuhnya. Ada juga rumah sewa dia ni yang dah abis bayar loan bank pun (atau semua dah habis bayar kut...kalau ikut cerita dlm blog dia ni la kann). Maka dia boleh duduk goyang kaki je kat rumah sambil menikmati hasil rumah sewanya. Hebatkan..tambah2 dia belum berusia 40 tahun lg.!  ohhhh... kalau salah info harap maaf ae.. sila betulkan ye..!

Owhhh aku bukanlah nak jadi sehebat dia. Tak mampu ..hehee.  dan rasanya, ada seseorang tengah mengejar impian memburu bintang di langit sekarang ni. kan kannn okb! kami hanya mampu mendoakan kejayaan anda. Dah dapat bintang di langit, jangan lupa ict cct kami di tepi pantai pok jennn... hahaaa !

ohye.. blog abang ensem ni klick sini ye..

Update : AE ni dah berjaya hidup dalam bebas kewangan sekarang ni.. best kan! Alhamdulillah rezeki masing2..





Jawapan Yang Mengejutkan


Aku sebenarnya tertarik kepada soalan terakhir yang ditujukan kepada aku ketika sesi Q&A untuk ‘Charity Seminar Lend A Helping Hand 2012′ yang baru lalu dan aku dapat rasakan ada sedikit kejutan dengan jawapan yang aku berikan tempohari. Ya, soalan yang antara bunyinya adalah seperti berikut :
“AE baru je berhenti kerja kan? Sejak bila AE mula terfikir untuk berhenti kerja tu?
Dan jawapan yang aku berikan adalah, “Semenjak tahun 1997 iaitu tahun pertama saya mula bekerja”. Ya, bunyinya agak sinikal tetapi itulah jawapan sebenarnya.
Mungkin korang pernah mendengar caption “Rome wasn’t built in a day” kan? Begitu jugalah dengan aku. Segalanya bukan dilakukan dalam tempoh masa yang singkat. Ya, 15 tahun adalah tempoh ideal yang aku ambil sebelum nekad melayangkan ‘resignation letter’ kepada majikan aku.
Buat pengetahuan korang, aku adalah seorang yang sentiasa merancang setiap detik kehidupan aku. Aku mempunyai perancangan 5, 10, 15 tahun malah aku mempunyai perancangan kehidupan sehingga ajal menjemput aku dan aku akan cuba untuk mencapai setiap apa yang aku rancangkan. Justeru, semenjak hari pertama aku bekerja (15 tahun dulu), aku telah pun membuat satu resolusi yang mana, aku mesti bersara sebelum umur aku menjangkau usia 40 tahun dan alhamdulillah aku berjaya (dengan izin Allah).
Namun ianya tidak semudah itu. Setiap detik aku akan berfikir cara terbaik untuk ke arah itu dan alhamdulillah kesedaran tentang peri pentingnya perancangan kewangan telah berjaya membawa aku ke status pesara di usia muda.
Sepanjang 15 tahun aku bekerja, setiap imbuhan yang aku terima samaada kenaikan gaji, bonus tahunan dan sebagainya, semuanya aku simpan/labur agar aku dapat merealisasikan impian aku. Jika rakan-rakan seusia aku sibuk membeli Honda, Toyota malah ‘Beemer’ sebagai kuda tunggangan mereka tetapi aku ’terpaksa’ meredah ke setipa destinasi dengan hanya menggunakan ‘besi buruk’ berjenama ‘Kancil 660GX’. Apabila keluarga makin bertambah dan ‘raga susu anak’ semakin mengambil ruang ‘Kancil 660GX’ku, barulah Iswara 1.3 menjadi pengangkutanku sebelum akhirnya kereta impianku, Wira 1.5GL (M) mengambil tempat di awal tahun 2007. Walaupun begitu, aku masih boleh berbangga ketika rata-rata rakan-rakanku baru berdikit-dikit mengumpul modal untuk membeli rumah pertama mereka, aku telah pun memiliki sejumlah 7 buah rumah ketika itu, yang mana sewanya sahaja sudah cukup untuk membolehkan aku memiliki Honda CRV tetapi tuntutan nafsu itu terpaksa aku tahan buat sementara demi untuk bersara sebelum angka 40.
Kini (Alhamdulillah dengan izin Allah), aku sudah mampu mengecapi impian aku. Hidup tanpa hutang. Malah, lebih menggembirakan aku apabila dapat melihat anak-anak membesar di depan mata terutamanya ‘baby’ aku yang semakin nakal keletahnya. Jadi buat korang yang selalu mengimpikan hidup seperti ini, nasihat aku :
  1. Tentukan matlamat hidup korang terlebih dahulu ;
  2. Lakukan perancangan untuk mencapai matlamat itu dari awal dan fokus terhadap perancangan itu ;
  3. Dalami ilmu-ilmu berkaitan yang dapat membawa korang mengecapi matlamat korang itu ;
  4. Tahan nafsu untuk menambahkan liabiliti sebaliknya cuba fokus terhadap pembinaan aset ;
  5. Bertawakkal kepada Allah dan sentiasa memohon padaNya kerana DIAlah yang akan menentukan segala perancangan korang itu akan tercapai.  
AE : Masih terbayang penghinaan yang aku terima dari ‘seseorang’ semata-mata kerana aku berkereta Kancil 13 tahun dulu *sedih*.

mesti wangi!

balik rumah.. mesti perfume wangi2..
balik makan2.. mesti nak bau wangi2..
basuh baju ..mesti wangi2..
gomol2 durah khayla.. mesti tika dia wangi2..

owhh...tp baru sat td balik dari kedai makan..aduishhh bau minyak2 nya sangat menyengat hidungku...
bila terbayang je kedai makan.. aduihhh... sungguh tak tahannnn
huaaa rase nak balik umah je ambik pewangi letak kat meja
atau pakai losyen wangi2...

makkk tolongggggggggg... sape ada pewangi pinjam jap!
wat keje sambil tutup hidung sbb tak tahan terbayang bau tadiiii.... nak tulis pun tahannnn..
huhuuuuuuuuuuuu
nak balik ke tak?

Monday, December 10, 2012

Welcome back to d ofis!

haishhh.. sib baik takde monday blues today...sebab blues monday dh tukar ke bules sunday! huhuuuuu... Dari semalam lg dh cari mood untuk keje harini. Dari semalam lg, berkali2 pesan pada Addinies..

'esok kena pergi umah pengasuh, ibu abah tak dapat jaga esok...
kenapa? huhuuuuu soalan maut rasenya.
dah start keje... cuti dah habissssss daaaa
huhuuuu sib baik mereka faham.

Hampir seminggu tak update blog...bukan update je, bukak pun takkk hahaa.. maklumlah bercuti katakan. Semua entry (kecuali entry bab makan2 tu) dah siap2 set auto publish .. so, takdelah kosong je blog aku ni..

ok... dahhh dahhh....keje keje..! nanti update pasal big day our BUSU.. kalau rajin heheeeee
daaaa

Tuesday, December 4, 2012

Atasi masalah sembelit dengan berkesan

Anda sembelit..? Tak payahlaa malu.. aku pun hadapi masalah yang sama. Ianya sangat menjadi2 semasa aku tengah mengandungkan durrah khayla. Aduishh.. tiap2 hari sembelit. Kalau terlupa makan buah-buahan macam betik or pisang.. mesti terus sembelit.

Sakitkan sembelit ni. Habis rosak program cuti-cuti PD kami gara2 aku yang terpaksa cari ubat sembelit kat farmasi...huhuu. Oleh kerana serik dengan sembelit ni, aku selalu standby ubat sembelit (yg masuk ikut tuuuutttt). Selalu jugaklah sepanjang mengandung tu aku terpaksa ambil ubat ni. Tapi ianya kurang bagus la kann..

Masa aku tengah berpantang pun aku tetap hadapi masalah sembelit ni. Pernah satu ketika aku tak boleh nak duduk, nak berjalan pun terpaksa tahan sakit tauu (malu sangat masa ni..) huhuuu

Tapi.. sekarang ni.. alhamdulillah tak sembelit dah. Sejak aku amalkan petua ni, terus tak pernah sembelit. Sebenarnya petua ni mudah sangaat.. aku je yg malas nak buat sebelum ni. Suami dah selalu pesan suruh amal petua ni .. hehee tp biasalah aku ni, hehee. Okeh nak tau petuanya?

Bangun pagi.. terus minum air masak. Senang je kan.. mungkin anda pun dah biasa dengar petua ni. Minum air masak sebelum berus gigi or berkumur-kumur..senang cite masa ada lg lelehan air liur basi kt mulut tuu... uweeekkkkk..  (alaaahh mulut sendiri tak perlu nak geli2lah....heheeee)

Alhamdulillah.. hari2 aku amalkan dan hingga sekarang aku dah tak perlu risau pasal sembelit lagi.. dan tak perlu risau lg kalau lupa nak makan buah-buahan...yeaaa..!! Boleh pergi bercuti2 dengan selesa!

Cubalah dengan lafaz bismillah..

Monday, December 3, 2012

Menghilangkan ruam susu atau kurap susu

Ibu-ibu yang menyusukan pasti tau masalah ruam susu ni. Aku pun menghadapi masalah yang sama. Kekadang rasa malu untuk bawa bb berjalan2 sebab nanti mesti ramai yg salahkan ibunya yang tak pandai merawat masalah kesihatan anak huhuu... walhal dah mcm2 cara dan ubat yg aku buat tau..Manusia ni memang suka sangat menuding jari tanpa usul periksa.. huhuu emolah pulak aku ni..
tengok ruam dia.. memang masa ni sangat terukk


ketara kan merah mcm blusher plak
ni pun ada tp kurang jelas sebab ambil gambar jauh.
 Macam2 ubat, krim dan petua yg aku guna.. on off je ruam ni tau. Tak pernah hilang terus. Hinggalah suatu hari masa kami ke SOGO.. terjumpa dengan sorang makcik ni.. macam biasalah semua orang akan tegur durrah khayla yg comel ni.. pastu sambil2 borak ringkas makcik ni pun tegur ruam susu durrah ni. Aku pun terus cite yg aku dah cuba mcm2 ubat tp tak berkesann... Makcik ni pun bagitau.. ohhh cucu makcik pun ada jgk kena macam ni.. mak dia letak minyak. Nanti makcik tanya dia minyak apa ..
Dang dang tu terus makcik tu tipon anak dia.. hehee bagus sangat makcik ni tau.. Pastu dia bagitau.. haaa minyak VCO... virgin coconut oil. (kelas makcik tu cakap omputih hhihihi). cubalah kut2 berhasil
Aku pun ye kan je lah..

Balik je kuantan, aku terus cari minyak ni kat kedai jual2 minyak.. Banyak jenis pulak rupanya vco ni. Tuan kedai tu kata semua minyak ni sama je.. bezanya brand je. Jadinya..aku kan baru first time nak cuba, jd aku ambil minyak yg paling kecik dan paling murah regenya.. hehee..
Ni brand minyak kelapa dara yang aku guna hingga sekarang ni
Aku pun terus menerai sapu kat pipi durrah khayla ni.. Alhamdulillah.. dalam masa beberapa hari, memang pipinya dah jd halus mulus... takde dahh ruam susu ni.. dan ianya berterusan hingga sekarang. Bagus sangat minyak ni tau. Sekarang ni aku dah guna 2 botol. Sapu masa sudah mandi..

Baru2 ni masa kami mandi manda kt Gambang waterpark, kulit muka amna teruk menggelupas sebab panak terik. Kami pun try letak minyak ni. Alhamdulillah.. dlm masa 2-3 hari dah licin semula kulit muka amna.

Minyak ni pun boleh dimimum tau.. tujuannya untuk perubatanlah.. aku pun tak berapa ingat sbb tak pernah pun minum..erkk rasa pelik je nak minum kann.. hihii

Silalah cuba kan.. dari letak krim kt klinik yg penuh dgn bahan kimia tu, rasenya minyak nyior ni memang kita dah sedia maklum penggunaannya dari zaman tok nenek kita kan..

Apapun.. yang baik tu datangnya dari Allah SWT. Kita hanya mampu berusaha dan berdoa..

UPDATED : 25/05/2016

Ramainya yang review pasal ruam susu .. terima kasih... hampir 23k semuanya

Untuk makluman,, Untuk baby yang seterusnya.. Dhia Zaara yang lahir pada tahun 2013, juga alami masalah yang sama. 
Jadi kali ni.. aku tak guna minyak kelapa dara ni. 

Cara atasi ruam susu kali :

Senang je.. sapu air masak setiap kali lepas menyusu. Lepas menyusu je aku bangun basuh pipi baby. Malam pun sapu jugak. Sediakan air kat tepi katil siap-siap.
Alhamdulillah cara ni lagi cepat baik dan berkesan. 
Maybe takde bahan kimia yang terlibat
Ruam ni kan sebenarnya sebab sisa lebihan susu tu.. melekap kat bibi baby. Jadi aku assume bila dah bersihkan.. takdelah kulat or ruam yang akan melekat kat pipi tu.

See.. senang je kan.

Tapi terpulanglah pada anda.. Kita cuma berusaha.. Semoga baby kita semua sihat dan pulih dari ruam susu yang buat baby kita nampak blushing (nampak merah ..nampak merah macam LV hihi)
Tapi sebenarnya kesian kat baby sebab gatal pipi dia tu kan..

Ok.. all the best!

Sunday, December 2, 2012

Minum air masak

Dulu.. i mean, masa aku mula fully bf durrah khayla, aku sentiasa dahaga. Air masak mesti sentiasa ada depan mata.. even kalau pergi window shopping, mesti aku order air masak or air suam... tak nak dahh air batu or air manis. Memang sentiasa rasa dahaga. Bangun pagi mesti cari air masak dulu. Kadang2 tengah malam pun bangun untuk minum air masak. Yeaa.. bagus kan minum air masak banyak2 kan.. sekurang-kurangnya 8 gelas (ye keer?) atau 2 liter sehari kan.

inilah botol air yg aku selalu bawa ke opis.
botol air 
Biasanya aku akan minum 2 botol air. 1 botol tu lebih kurang 1 liter lebih. Kiranya aku dah minum 2 liter ++ kat opis, then kat umah pun minum lg.. Wahhh masa tu memang akulah juara menghabiskan air kat opis hahaaa... Tapi sebelum ada air mineral kat opis, terpaksalah aku angkut 2 botol air ni setiap hari untuk pergi kerja.. 2 botol tau.. lagilah dengan beg pam, beg laptop, hanbag.. hohooo akulah jugak juara bawa beg paling banyak kat opis huhuuu penat tauuu

Ok back to the story, kelebihan minum air masak ni banyaklah kan.. Yang paling utama bagiku adalah dia akan melancarkan perjalanan darah dalam badan kita. Lain-lain tu.. sila tanya En Google la. hehee

Tapi, apa yang aku nak citekan arini adalah.. Sekarang ni.. setelah aku dah resign bawa beg pump kat opis, a.k.a tidak lagi membuat penyimpanan ebm.. aku dh kurang minum air masak. Nak tau brapa banyak aku minum skrg ni..? huhuuu sangat sedikit. Bayangkan.. sebotol air masak di atas tu, aku akan hanya akan habiskan dalam masa maybe seminggu atau paling cepat 4-5 hari. Hohooooo... sangat2 sedikit kuantiti air yg aku minum. Alasan aku yang pertama adalah.. ohhh aku tak dahaga, so tak perlu minum air banyak. Sebab ke-2 adalah.. bila minum je nak g toilet.. minum je nak terkucil.. hahaaa...  alasan banyak daa rtny!

Okehla.. hari ni.. aku nak mulakan balik amalan minum air masak ni . Sekurang-kurangnya 1 botol sehari. Mesti minum tauuuu.. Untuk kesihatan badan..

Anda minum brapa liter air sehari yekk?


Saturday, December 1, 2012

@ kg already!

9 hari di kampungg... wowww!!

So, menu today:
nasi lemak ikangg mok nab
mesti dohhh sate ikangggg
kepok lekor manir yg super duper besttt
nasi ayammmm
dannnnnn ASSYURA yang mavelesss!!

ohhh tadi nak roti paunggg, tp ada orang suruh control... simpan esok pulak. Yelaaa yelaaa bosss

aktiviti today:
aktiviti wajib ke library.. reading, playing
zupppp ke mydin mall... ohhh banyaknya barang murahhh..!
cari homestay untuk mertua
beli kopok
balik makan makan
packing brown paper bag dibantu dayang2 yg sangat rajin
makan
main buai
makannn

Friday, November 30, 2012

I can walk @ 13 months

2 minggu lepas, Durrah Khayla Addini dah start bertatih. Tapi tak lama pun.. adalah dalam 2-3 hari je. Pastu dia lebih suka merangkak. Bila kami train dia bertatih..dia akan cepat2 duduk. Ok..tak perlu paksa.. nanti dia akan berjalan sendiri.

Tapi, start Monday baru ni.. balik dari rumah pengasuh.. dia terus bangun dan berjalan. Kali ni bukan bertatih..tapi berjalan. Mula tu ingatkan dia nak bertatih, tapi.. eh ehh non-stop pulak dia jalan kali ni.. dan nampaknya lebih stabil. Banyak jugalah dia berjalan malam tu.. sampai penat then terus tido..hihi. Owhhh kami pun xcited tengok dia dah mula berjalan dan tak jatuh tau..

Esok, tanya pengasuh, ajar bb jalan ke semalam. Dia kata tak. Semalam dia tak berjalan pun kat rumah. Mmmm.. pelik juga. Nampaknya bb sendiri yang tetiba rasa nak berjalan2 kut. So balik rumah pengasuh on Tuesday.. pun sama. Dia terus berjalan... ronda2 dalam rumah.. ke dapur, ke ruang tamu, ke bilik  dan merata-rata lah.. kali ni boleh kira berapa kali dia merangkak heheee... Wahhh kiranya makin ada kemajuan! Bagusss bravo2 sayang!!

Hingga semalam.. memang dia dah boleh berjalan sepenuhnya.. tak pernah jatuh, dan tak terhuyung hayang.. Cuma masih berjalan dengan perlahan dan kadang2 masih cuba untuk balancekan badan masa berdiri tu.

Ohye.. oleh kerana durrah khayla ni dikira agak lambat mula berjalan.. (lambatlah compare tu kakak2 dia semua masa umur setahun dah boleh berjalan), tapi kira cepat dapat kawal pergerakan badan dan berjalan sepenuhnya. Masa Hasya dan Amna belajar berjalan dulu, jenuh kami kena sambut dia jatuh, tengok dia berjalan, tak boleh biarkan dia berjalan sorang2 sebab konpem akan jatuh dan sebagainya. Pendek kata kena beri perhatian sepenuhnya semasa dia mula belajar berjalan. Tapi, durrah khayla ni.. ahaa.. mula2 je tengok, tapi dah tak pernah jatuh, stabil je berjalan, kira pass untuk ujian berjalan hehe. Sekarang ni pun, kami just perhatikan dari jauh je masa dia berjalan2 ni.. risau juga kut terlanggar benda then jatuh dan sebagainya. Tapi so far, alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar.

Wahhh.. esok balik kampung. Rumah kampung ni biasanya banyak bendul sikt. So kena lebih hati2 ..
Caiyok2...

Thursday, November 29, 2012

Makan sampai 'seehh' kat Kg Pelet

Selesai naik feri kat penang,,,, zuppp kami terus dibawa ke sini. Makan kambing spesial kat KG PELET. wowww memang best kawww2. Hilang penat main2 atas feri tadi.. hihiii
ni pintu masuk utama
En Hulk (nama baru sebab pakai baju ijau ala-ala hulk heheee...logik kn) tengah cite pasal kesedapan makan kt sini dan rahsia meja no.40 yg kami duduk ni.. hehee betulkan 40?
tengok menu.. pilih pilih... mmg best blake
ok sudah oder kt jalan2 ronda kawasan dulu. memang luas kawasannya dan bersih. . ni kat kolam ikan
peaceeeeeeeee sambil tunggu makanan sampai!
kat sini pun ada mcm ala-ala mini zoo.. ada mcm2 spesis kambing, rabbit, ehh animals apa lg yg kita tgk aritu ekkk...?
yeaaa makanan sudah sampaiii!! 
kakak makan eskrem banana.. ibu pun powww sama hehehe.. dlm bakul tu  apa ekk... udang celup tepung ke? lupa daa maklumlah cite dah lama.. bulan mac aritu hehe

Jom makannn..
sudah makannn kenyanggg.. celebrate pulak birthday someone special kt sini. Staff bawa kek birthday sambil pasang dan nyanyi lagu happy birthday lg.. Memangg meriah sangat.. Ce teka birthday sape.. yg bertiga tu excited sungguh nk potong kek

Yeaa.. happy birthday dear Nurlina. Moga diberkati dan dimurahkan rezki oleh Allah selalu.
tengokkk ... licin kami makan.. durrah khayla sampai tertido2 tengok kami makan hehee.. sian dia x dpt join makan lagi.  Masa ni dia baru 4m+. Lain kali kita dtg sini lg yek..

Balik time.. wahh mmg best dan 'seeh' makan kt sini. Terima kasih  banyak2 En. Hulk dan isteri bawa kami ronda2 naik feri pastu makan free kt Kg Pelet ni. Jasamu ku kenang..hihii Moga dapat makan lg kt sini insy.

Wednesday, November 28, 2012

Bergumbira naik feri Penang!

Gambar2 semasa naik feri Pulau Pinang.. dah lama nak upload tp ni br berkesempatan..
Yohteh.. sila tengok puas2 gambo anda..hihiii
Ohye.. ini kali kedua kami naik feri ni.. wallllaaahh suka sangat.! Encik Ayu pun pening tengok napelah bini dia ni suka sangat naik feri ni.. apalah faedahnya ..dah naik feri ke seberang, pastu patah balik semula ke darat naik jambatan ..aduishhhh layan je laaa kannnn hihihiiiiii.. (biasalah orang darat undang, camnilah gayanya..hehee)

08 Mac 2012

Semua mood happy kan. Left : Aku, busu, yoh tehhh... my bro n  sis, tp tak taulah nape diorang gen tinggi, aku ni  tinggi tu jek.. kata orang, gen tinggi aku dah kena bagi 2 dengan orang tuuuu.. ye ker... huhuuu

smileeee




chewahhhh menikmati pemandangan sorang2... pasni dah ada peneman dahhhhh... sukelah  tuuu
Bonda pun ada.. ehhh jgn lupa ada org sakit dalam keta tu tau.. pakai kain batik je baru keluar spital hehee



Semuaa happy!
Dialog rekaan semata :
Suami : Ok dah puas naik feri...jom balik
Isteri: Nak pusing naik feri lagi skali boleh hehee
Suami : Adehhh...kerja dalam feri terus laa senang boleh naik feri hari2...
Isteri : hahahaaa

Tuesday, November 27, 2012

First impression?

Pentingkah first impression? Yess it is.!!

Kami ke bilik boss.. atas urusan kerja. Sebelum masuk bilik, kami intai dulu bos ada ke x.. intai2.. ok ada.. bos tengah mengadap pc. Bos pun terpandang kami depan pintu bilik... Kami pun mula buka pintu bilik. Ehh.. tiba-tiba.. tetiba.. ehhh.. bos ambil kopiah then pakai. Ehhh.. aku terkejut. Kenapa bos tiba-tiba. pakai kopiah. Kami bukan ahli masjid nak kutip derma hihii.. ada gaya ke kami ni.. Mmmmm aku terpikir lagi, ehh arini ari Jumaat ke .. penyebab bos tetiba pakai kopiah. Semestinya arini bukan Jumaat.. Ehh aku makin konpius.. nape yek. Takpe.. settlekan dulu urusan kerja yg perlu dibuat. 

Ok.. dah settle kerja, tetiba terpandang satu bekas tertulis "SILA AMBIL' (lebih kurang gitulaa maksudnya).. Ohh bekas berisi gula-gula.. wawww walaupun ianya hanya gula2.. aku nakkk.. 
Bos.. boleh ambil ke.. 
Ambil2.. kata bosss..
Aku pun ambil 2. Satu untuk aku, satu lagi mestilah untuk baby..

Ohhh.. bestnya pagi ni.. masuk bilik bos dapat gula-gula.. alaahh gula-gula pun seronok, mcm kanak2 je.. tapi, ianya percuma dari bos tau.. Bos anda ada bagi gula-gula percuma? takde kan...hihihiiii

Inilah gula-gula percuma yg tak dapat dibeli dimana-mana kedai
 Mmmm selesai urusan, kami berterusan bercerita kisah bos memakai kopiah... owhhh mungkin tujuan bos pakai kopiah tadi supaya dilembutkan hati untuk berurusan dengannya, dipermudahkan urusan kami dengannya.. ye lahh.. sejuk hati kami berususan dengan bos yang macam penuh ilmu agama je kann walaupun hanya berkopiah. Kesimpulannya, itulah pentingnya FIRST IMPRESSION! Apa perasaan anda jika berususan dengan majikan yang berambut panjang, kaler oren, berjambang bagai dan berpakaian selekeh. Mesti macam2 tanggapan kan walaupun mungkin hakikatnya dia sangat baik dan sangat berilmu.. Well itulah pentingnya First impression.

Tq boss kerana meyakinkan kami untuk berurusan dengan mudah hari ni.. 

Monday, November 26, 2012

Make your holiday special!

Weekend kami selalunya indah.. Owhh memang indah..Alhamdulillah !

Caranya mudah je.. jadikanlah cuti anda sebagai sebuah percutian yang indah...senang kan! Tak kiralah samada bercuti di rumah atau di luar rumah.

Cuti kami tetap indah kalau hanya duduk di rumah..sebab 'My home sweet home'.. Buatlah aktiviti berfaedah bersama ahli keluarga atau rakan serumah.

Kami akan selalu makan sama -sama terutamanya makan di pondok .. inilah aktiviti yg paling seronok skali.. yelah sape tak suka makan kan.. sambil dibuai angin pagi, sambil membaca paper, sambil mendengar celoteh anak... owhh indahnya cuti..

Kami juga suka menonton sama2, bermain basikal sama2, main masak sama2, kemas rumah sama2.. dan yang paling utama adalah solat jemaah sama2. Kami akan solat sama2.. Durrah Khayla biasanya akan bermain2 kat tepi kami solat. Kadang2 dia akan datang peluk kami sekejap pastu bergerak ke tepi. Kadang2 dia akan bermain kat tempat kami sujud, tetapi kemudian beredar ke tepi. Dia dah biasa tengok kami solat. Masa kami mula2 solat dulu, lama jugak kami terpaksa biarkan dia duduk atas riba masa kami solat, ataupun ketika dia cuba memanjat badan kami yg tengah solat..jadi kami biarkan saje.. lama2 nanti dia akan berlalu sendiri.. Alhamdulillah, sekarang dia dah terbiasa dengan rutin kami solat berjemaah. Tapi memang seronok tau solat sama2 ni.. dah sudah solat, is mengaji time.. masa ni lah.. Durrah Khayla akan sibuk untuk ngaji sama tau.. Time Amna Addini baca iqra, dia pun akan ikut sama.. aaa baaa taaa... dia pun ikut aa ba taaa... sweet sangat.. kadang2 pelat2 dia ikut baca..hihiii lucu sangat.. indah kan !





Jika kami bercuti di luar rumah, contohnya ke shopping complex, semua orang pasti akan dapat sesuatu . Aku dan suami biasanya membeli barang keperluan rumah..aktiviti wajib la kan. Anak2.. owh, pastinya bukan mainan. Mereka dah terbiasa dengan no toys at shopping complex. Toys cuma waktu2 tertentu je hehe.. jadi biasanya mereka akan pilih makanan dan buku.. Itu pun dah buat mereka pulang rumah dengan tersenyum lebar.. owhh indahnya window shoping sama2..

Jika bercuti di tempat2 peranginan or luar Kuantan, pastinya kami akan bercuti di hotel atau sekurang2nya homestay. Dan masa nilah.. Hasya Addini dan Amna Addini akan siap2 book bilik khas untuk diorang tidur. Bilik tu.. tak mau tido luar.. nak merasa suasana hotel tu.. huhu.. kalau takde bilik pun, mesti ada katil khas untuk mereka.. tak mau tido atas toto.. Hahaa.. takpe.. janji mereka gembira. Kami juga akan pastikan mereka pulang dari bercuti dengan perasaan yang sangat gembira.. Biasalah.. anak akan jadi keutamaan masa percutian kan.. dan kami pun akan pastikan kami sama2 akan pulang dengan perasaan yang sangat indah!! owhhh bestnya bercuti di Pulau Kapas, Cameron highland, Genting Highland, Pangkor, Bukit Merah, Johor Bahru, Kedah, PD, Melaka, Kulim, Pulau Tioman.. even cuti2 naik feri kt penang pun sangat best walaupun bagi sesetengah orang..alaahhh tak heran pun setakat naik feri tu.. tapi, kalau ianya diisi dengan perasaan yang indah semasa naik feri bersama keluarga, maka indahlah cuti anda itu.. kannn kannn betul tak.. try to feel it bro!

Mmmmm... bagiku... takde percutian yang sangat indah selain dari percutian di rumah.. dan menikmat pagi hari yang damai dengan melihat senyuman comel Durrah Khayla. Owhh pagi kami dikejutkan dengan senyuman dan ciuman Durrah Khayla.. comel sangat... dan semestinya ianya adalah saat percutian yang sangat indah.. Tak dapat dibeli di mana2 ...Indah sekali!

Alhamdulillah..
Isilah cuti2 anda dengan hati yang indah..

Friday, November 23, 2012

Test drive Nissan Almera vooommm!!

Sorry takde gambar masa test drive ni.. tak sempat nak bergambar dee

Semalam.. kami ronda2..window shopping ..berlima.. cuci2 mata..hehee
Tengah ronda2 tu.. tetiba ternampak pameran Almera..owhhh apa lagi..."jom darling..test drive jommm!!"
cantikkkkk cantik... aku suke..!!

Terus tengok bonet keta macam dlm iklan tv.. memang luas sangat..

Kids boleh main golek2 baring2  dalam tu..mm bagus2!! Tapi.. buat apa laa bonet besor sangat ni.. bukannya aku nak guna keta ni untuk bawa balik kg punn.. kami dah ada mpv untuk tugas2 khas holiday a.k.a balik kg. mmmmmm takkan lah sampai perlu 2 keta besar untuk balik kg kan.. huhuuu

Then, tengok seat belakang.. try duduk...wah memang selesaaa sangatt..!!


Luasnyeee..! 5 orang dewasa boleh muat ni.. tapi kan.. keta aku ni nanti cuma nak bawa anak2 pegi sekolah, balik sekolah, round2 bandar je.. macam membazir je naik keta besar2 tp untuk jadi keta pak supir je.. membazir ruang dan minyak jer.. lagipun susah kalau nak parking keta besar dekat sekolah or dekat bandar nanti... susah nak cari tempat parking, susah nak menyelit parking.. senang cite not so praktikal untuk parking berbanding kereta comelku sekarang..hahaaa dimana2 aje aku boleh parking kan kann


Puas menerai tempat duduk belakang, aku duduk seat sebelah driver..


Wahhhh very good position! Selesa, rekaan dashboard yang cantik, tempat kaki luas..ehhh jeling seat driver..a.k.a seat aku nanti laaa...haaaa tak sabar ni... ohhh terus turun kereta untuk duduk seat spesel aku nanti..kann kannn jangan jelesss ehhh hihiii

Tetiba baru turun kereta nak terjah ke tempat driver, aku terdengar suara baby menangis..ehhh alamak durrah khayla nangis.. mane diaa ehhh.. durrah...sayanggg... tetiba je rasa gelap..
'yanggg yanggg..baby nangis ni..nak susu kut..
'mmm ok ok..ehh apsal gelap ni'
'ye lahh.. malam kan.. memanglah gelap...'

Waaaaa mana almeraku.... waaaa kenapa tetiba aku duk dalam bilik gelap ni..
opsssss aku bermimpi di malam hari rupenya..ekekekeeee
tak sempat nak possing ahaaa... tak sempat nak merasa duduk kat seat driver huaaaa dan yang penting tak sempat nak test drive huhuuuuaaaaaaaaaaa!!

ohhh makkkk bawakan aku ke sana lagi sekali...!

-gambar : tq to en.google-

Wednesday, November 21, 2012

Wowww bombastic ALMERa!


kann kannnn 
harga pun okla..kan
tapi... 
.
.
berangan je tak jadi jugak
ikutkan nafsu sangat pun tak boleh jugak
.
mmmmmmmm........
.
menyimpan lagi baik kut 
 dari menabung ke arah almera.
lebih baik menabung untuk almera addini binti mahayudin..hihii

tapi nak jugak test drive..jom almera!

psttt sila bersabar ye artini.. tarik nafas dalam2...hembussssss.. 
mmmmm...betullah kata orang, besar periuk besarlah nasi ujan panass keraknyaaa huuuuu

Tuesday, November 20, 2012

DIY cenderahati tuala kecil


Ok.. 
first.. ikat tuala muka atau tuala kecil untuk cenderahati tu supaya membentuk seperti kipas
then, ambil  dolly paper yang putih, bahagi or kerat dua supaya menjadi semi bulatan
letakkan pada hujung tuala yang telah membentuk kipas td, kemaskan dengan ikatan reben.

Tadaa.. inilah hasil tuala2 kecil kami.
harga tuala RM2 je kat kedai 2 ringgit, terengganu. Memang muraaah sangat, kualiti kain pun tebal dan berkualiti

Then, letakkan dalam box untuk cenderahati kepada tetamu nanti. Mudah kann

Inilah antara mereka2 yg sangat rajin membantu pengantin (baju merah pewitttt) 
Lipatt jangan tak lipat.. nanti tak dapt pauu red valvet banyak2..hihihiii

Im d' boss @ 13 months

 Hai semua.. sayalah bos! Kat mana2 je.. saya mesti jadi bos.. 
Ini masa saya jadi bos sementara tunggu abah ke kedai jap. Saya ambil mood jadi big bos hihii..
Tapi bila abah datang.. saya akan cepat2 lari kat ibu..ibu pun akan cepat2 peluk saya...
comel kannn!     

 Hari ni saya genap 13 bulan.. owhh saya dah besar.. dah boleh jadi kakak. Kadang2 ibu akan panggil saya kakak durrah dan panggil kak amna baby amna.. sebab kakak amna tu huhuuu manja sangat... lebih manja dari saya.. alolooo kak amna yang comel
 
 Owhh saya sangat suka main dengan kakak2 saya. Kakak2 saya ni baik sangat especially kak Hasya. Kakak saya ni selalu peluk dan cium saya. Saya pun selalu cium mereka.. sayannnggg sangat kat kakak2.


Tapi..oleh kerana im d boss..heheee.. saya akan selalu menjerit kalau tak dapat apa yang saya nak. Kadang2 saya nak makan kuih tart, tp ibu tak bagi.. ibu asyik kata no noo nooo!! ala ibu ni.. nak sket pun tak bagi. Kadang2 saya nak lompat2 atas sofa pun ibu tak bagi.. 
Kadang2 saya suka guna kuasa veto untuk naik motor vrooomm vrooommm dengan abah pada setiap petang.. Kalau abah tak nak bawak saya ronda2 naik motor, saya akan menjerit2 .. minta abah dukung jer.. tak nak duduk bawah, tak nak duduk dengan ibu dan kakak.. nak suruh abah dukung jer hingga boleh naik motor,, pandai tak taktik saya.

Oh yee.. gigi saya sekarang ni dah ada 8 batangg.. banyakkann

Sekarang ni, banyak benda baru yang saya dah belajar tau.. selain dari salam, kiss, bye2 dll , sy juga dah pandaaaiiii
- bila orang minta sesuatu barang pada saya dengan baik, saya akan bagi balik barang tu pd dia. Tapi jangan tarik barang2 tanpa minta baik dulu tauuu... nanti sy marahh hehe
- kalau orang cakap no nooo, ohh ok saya paham tak boleh buat benda tu .. baiklah saya tak buat
-dah pandai menonton tv espc kartun 
-dah mula belajar berjalan..5-6 langkah, dah boleh berdiri sendiri..
-dah pandai tunjukkan gigi (sambil nganga mulut tunjuk gigi), tunjuk hidung, eye (sambil kenyit mata)... 
-saya dah pandai panjat dan duduk atas sofa.. turun dari sofa pun saya dah pandai juga..hehee senang jee
-time semua org makan kt meja makan, sy pun nak duduk dlm baby chair sy.. tapi.. saya mesti duduk sambil main, duduk, bangun, panjat keluar dari kerusi, hehee..
-kadang2 saya tak sengaja terpukul ibu or kakak or abah, tp saya akan cepat2 kiss mereka mintak maap.. cute kan saya.. hehee
-bila nak pakai baju dan seluar, saya akan sama2 hulurkan tangan dan kaki saya untuk pakai baju.
-saya sangat sukaaa main2, merangkak keliling rumah, panjat sofa, main bola, main toysss ,kacau kakak main, main puas2  ... pastu bila saya ngantuk barulah saya akan tidur lenaa
-pandai buat memek muka 
-akan cepat2 angkat tangan tinggi2 bila cakapp "sapa durrah khaylaaa?"

Saya juga dah dpt vocab baru tauuuu
- owhh saya dah boleh panggil ibu .... IBUUUUUU.. ibu suka sangat!!
- tuh (jatuh), duk (duduk), maill (smile), dahhh (sudah), pahh (kipas), kett (sakit), kutt (biskut), cit (nasik), bakk (susu), 
-bila ibu sebut oneee twooo , saya akan sambunggg teeeeee (three)

mmmmmm oklahhh saya dh penat taip.. nanti saya update lg yee...
smile selaluuuuuu!

Monday, November 19, 2012

Kek red velvet love..

 cup cakes
cake
-sumber en.google-

nyummm nyummm deliciouss!!

Buai laju laju.. sampai pokok rambutan!


Owhh.. tak sabar nak tunggu pengantin ber'outdoor' kat sini nanti..mesti cantik bangat!
pengantin tuabaru tapi lama aci dok..? ha haa haaa mesti ramai nak join se4 kaki kan kannn!

Monday, November 12, 2012

Harapan setinggi gunung?

owhh tidak.. aku tak pernah meletakkan harapan setinggi itu.. cuma aku mengharapkan yang terbaik je untuk kami..

2011
Satu
Ehhh.. ida, classmate dpt pindah teganu.. dh bertahun2 dia duk luar tengganu tau, dia duk langkawi, hubby dia s.alam. Tapi, dia dh dpt balik kg..bestnya kan kan

Dua
Ila.. classmate dulu bgtau kt fb dia boleh tuko tengganu.. wowww bestnya.. dah bertahun2 dia kawin ngan orang utara, duduk kt negeri utara..pastu dapat rezki balik kg n hubby ye pun ikut skali..

Respon: mmm.. kita dah okey dah duduk kat tengah2 ni.. nok balik kg ayang pun senang.. nok balik kg abang pun senang.. okeylah.. syukurlah
Aku : terima je dengan penuh redha. yelah.. aku tak pernah pun meletakkan sebarang harapan untuk itu.. cuma sekadar keinginan je..

2012
Abang.. tadi kawan kelas master, kak maz dapat tukar tengganu. duduk kt sungai rengas je. Mula tu ye balik pantang terengganu.. pastu terus ada rezki tuko keje tengganu.. besnya kannnn!!

Respon:
Dia keje apa? 
Gomen  .. orang besar jugak dia ni
Takpelah.. dia keje gomen, senanglaa nak tukor2 keje..

aku: mmmm.. takde pulak timbul isu 'dh okey kita duduk tengah2'. cuma isu keje je.. mmmmm adakah cuma untuk memujuk hatiku dengan alasan yang sangat lojik.ataupun malas nak bincangkan isu ni panjang lebar atau seperti nak beri lampu hijau je.. heheee i like!

lantas aku pun berkata..
mmmmm orang tak pernah pun berdoa moga dapat balik duk tengganu.. sebab susah nak cari keje kan.. tapi mana tau kann kut2 ada rezki.. dipermudahkan Allah.. sebab ustaz don pesan.. berdoaa.. berdoa.. !! Jadi orang nak doa.. moga2 ada rezki atau ada yang terbaik untuk kita ..

Iya.. banyak perkara logik perlu diambilkira untuk aku.. opss kami pindah balik kampung aku..
Faktor utama mestilah faktor kerja..
Kami kerja swasta. Untuk berpindah ke tengganu, mestilah cari kerja baru di sana.. Jadi, mungkin ianya kurang sesuai untuk kami nak mulakan karier baru di tempat baru kan.. Tapi..heheee aku membayangkan beberapa U yang mungkin sesuai untuk aku.. Tapi, macamana pulak hubby, mungkin agak sukar.. ye aku paham.. sukar !

Tak apa.. yang penting doa.. !
Doa seikhlas hati.
InsyaAllah aku tak kan keciwa jika doaku masih belum dimakbulkanNya
sebab
aku tak pernah meletakkannya sebagai harapan setinggi gunung..

Aku..
lepas SPM di Trg- masuk matrik di N.Sembilan- Masuk UKM Bangi - Keje KL-Kawin, pindah Kuantan hingga sekarang-

two lines..

.
.
.


Thursday, November 8, 2012

Anda suka ROKA? Saya juga...


Terjumpa ini dalam party pack Hasya.. kawan sekolah bagi katanya.. 
Aku pun terus ngap! heheee
Tapi.. nak lagi...mana nak cari ehhhh?

Awakkk, awak pun mesti suka kan kannn! 
Belikanlah untuk saya juga..huhuuuuu

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini