Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Friday, June 22, 2012

Ikhlas?

Ikhlaskah kalau sesuatu perkara tu kita dapat dengan percuma tapi kemudian dijual semula pada orang lain dengan tujuan uwang semata atau manfaat bersama mungkin..?? Ohh bagiku.. inilah peluang untuk kita buat amal jariah free.

Contohnya.. anak-anakku dapat baju free dari sedara mara (hehee...ni contoh yek.. kami tak de lagi dapat baju free ni melainkan hadiah semata2 yang melambak2 hehe. TERIMA KASIH) . Pastu bila anak kami dah besar dan dah tak muat baju tu.. maka takkan kami nak simpan je baju tu kan..

Maka, walaupun baju tu masih cantik dan bagus kualitinya, InsyaAllah kami takkan sekali-kali ada niat untuk jual baju tu dengan harga yang sangaaat murah (maybe seringgit sehelai) dengan tujuan untuk lariskan jualan dari membazir bagi free pada mereka2 yang mungkin tak nak ..Ye lah.. mungkin juga kalau kita bagi free pada mereka2 yang mungkin bagi kita dia memerlukannya, mungkin juga mereka tak guna atau buang atau simpan sebagai pekasam jek.. TAPI .. ianya lagi bagus kalau kita niat dengan sedekah.jer. Itu niat kita.. selesai. Urusan seterusnya samada mereka guna ke tak itu terpulang pada mereka

Thats my ten sen .. maybe lain orang lain pandangannya..

Surat khabar.. nak sedekah kat apek suratkhabar?? ohhh mestilah tidak sebab kami dah keluarkan duit untuk beli suratkhabar tu.. dan ianya lagi bagus kalau kita dapat sedikit benefit jual suratkhabar tu walaupun kadang2 dapat RM1.50sen je (yang kakak teka dapat 50 ringgit sebab bleh wat makan2 kt pizza hut)
Lagipun suratkhabar tu bukan barang free.. kami beli tau ngehh ngeh..

Wallahualam..

No comments:

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini