Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Wednesday, July 25, 2012

Glass tile pilihan kami

Terliur tengok gambar2 glass tile yang pernah aku post sebelum ni..kat sini 
Tengok lagi gambar2 kat rumah ni.. mmm agak mengancam jiwa raga bebbb hehe

mengancam kannn.. lagi2 dengan kilaun lampu ... berkilat jerk

 Kami ke kedai tile pilihan tukang.. mmg banyak sangat pilihan tile kat sini.. pendek kata tak perlu ke kedai tile lain sbb cuma perlu petik jari then order then ulur duit ekekeke..

 Kami berkenaann sangat2 yang ni.. oren2 gitu sama macam kitchen kabinet. Harga RM12/feet
 Yang ni pun ok jugak.. cuma yang jenis segiempat memanjang sket.. mmm tak kisahlah, janji ada oren-oren kira bereh! Harga sama..

Tapi sayangnya, kedai ni dah habis stok. Mau order seminggu baru dapat. Oleh kerana kerja2 renovation dah nak siap..cuma tinggal pemasangan tile, lagi2 dah dekat nak sambut ramadhan.. kalau dapur tak siap jugak... haru birulah puasa kami nanti.. mane nak cari lauk untuk sahur nanti.. huhu..

Aku pun sevey kat kedai lain.. 

Yang ni macam kurang menarik sebab takde kaler oren.. la laa laaa. Harga RM13/ft.
Yang jenis line atas skali tu jenis batu-batu... cantik jgk tapi sangat mahal.. tak ingat brapa sebab  dah reject awal2 tak termasuk dalam senarai pilihan.. hehe

Yang ni macam malap sket.. tapi berkilat2.. hubby tak brape berkenaan sebab berkilat sangat  katenya.. lagipun mahal. RM18/ft

Haa.. kedai ni banyak yang cantikk... yg kami nak oren2 tu pun ada.. wowww!! suka sangat.. TAPI .. huhuu.. sangat mahal.. RM25. 2 kali ganda mahal dari kedai yg tukang rekemenkan.. huuhuuu.. cancel lagi..
 Tup tup.. satu hari tu, tukang bagitau dia nak tunjukkan pattern selain oren pilihan kami tp ala-ala oren jugak katanya... 
macam ni..

macam ni... ala-ala berkilau kilau gitu.. henpon cap ayam aku ni jer yang tak boleh nk  ambik gambar  kilat2 tu.. heheee
cam cantik kannn

kalau compare dengan jenis tak kilat tu.. mmg yg kilat tu lg lawaaa !! okeh  kami setuju!
Tapi harga? mak aihh.. 18!! mahalnya.. kan tak pasal2 kami kena tambah pulus lagi.. skali tukang aku cakap.. alaaa rege dia 12.50 jerk..
ohhooo.. baru aku tau.. rege asal yang dia tulis 18 boleh dapat 12.50.. myb dia regular customer kan..
so, kalau yang tak kilat tu tulis harga 12, mesti bleh dapat lebih murah...
so, kedai yang jual sampai 25 ringgit tu mmg mahal sgt2! my bro kate dia beli pun 18. okey.. lain kali oder from kuantan jer wokey!

So... total cost brape? tile biasa harga 2ringgit je sekaki.. ini kan pula yg 12.50 sekaki.. kayoooo kayappp..
hehehee... it is hidden cost
sebabbbbbbbbbb

Masa mintak quotation dari tukang.. . kami rasa mcm dah ok dengan quotation tu.. maka kami pun setuju dengan HARGA yang dia letak. 
Tapi masa kami buat perbincangan semula.. baru kami tau yang harga tu dah ambilkira kos tile untuk semua dinding dapur dari atas ke bawah, dan juga untuk tile kt kabinet dapur atas dan bawah. Kos tile tu untuk tile biasa bukan yang glass tile ni. Oleh kerana kami nak letak glass tile ni atas kitchen kabinet jer dan bukan semua dapur dan bawah kabinet.. maka kos tile yang kami tak nak tu dia dah absorp ke dalam kos tile mahal ni. .. Kami cuma perlu tambah 200 ringgit dari quotation asal. Wahhhh.. jadi kami tak terasa sangat kos untuk glass tile yang mahal nih.. Walhal.. mahu kena tambah banyak maaa.. Wahhhh rase happy sangat sebab cuma perlu tambah 200 untuk dapatkan glass tile tu..!

Hehee... jadi sekarang ni.. balik rumah.. terus ke dapur.. senyum.. ekekeke.. sambil masak .. senyumm... tengok tv pun boleh tiba2 bangun ke dapur .. senyum sorang2..Dari ruang tamu nak ke bilik, mesti jeling2 dapur dulu.. dari bilik nak g solat pun mesti jeling hehehee...pendek kata DARAT UNDANG lah kami ni.. hehee ala.. hubby pun sama. Kami sama-sama pakat duk kat dapur sekarang ni. Tak tengok tv pun tak apa.. janji tengok dapur hahaaa..
Macam kena pindah tv ke dapur jerrrr ...(atau pasang tv baru kat dapur hehehe...)


Update : Inilah glass tile pilihan kami..




Update: hampir setiap hari ada views berkenaan glass ni. Harap info ni serba sedikit dapat membantu anda.  Ohya, nak tengok glass tile pilihan kami? - intai sini

11 comments:

#5 said...

Mane pict nye? 'Dapur Baru Di Aidil Fitri' sungguh...

Engku Artini said...

hehe..jeng jengg.. jemputlah datang berhari raya dulu

azyatun said...

salam, boleh jadi rujukan utk saya bila pindah rumah nt ;) comel anak2nya

Engku Artini said...

azy.. ye moga sedikit pengalaman ini dpt jd panduan mereka2 yg nk pindah rumah baru

YATT said...

salam perkenalan ...tumpang tanya kat mana kedai glass mosaic yang akak survey tu ye...tq

YATT said...

salam perkenalan ...tumpang tanya kat mana kedai glass mosaic yang akak survey tu ye...tq

Engku Artini said...

yatt... kedai ni kat batu 10, dekat taman tas, kuantan. nak buat dapur baru ke..

Anonymous said...

Mtk exact add kedai ni bole tak.. Tq2

- kontraktor kecil2an :)

Engku Artini said...

alamat betul saya tak tau.. tapi kedainya terletak sebelah dgn sek men sains dekat taman tas..

home renovation said...

Kontraktor ubahsuai rumah di kawasan kajang, bangi, cheras, serdang hubungi 0182233854 khaidir

home renovation said...

Kedai tile kat jalan reko kajang harga pun berpatutan stock banyak sebab store dia besar

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini