Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Wednesday, August 29, 2012

tweet tweetttt yoh tehhh!!

Hai my uncle tehh n anutie tehh
Assalamualaikum n gud morning!!


Hehee.. peeepaatunggg!!

 Auuummmcaaakkkk!!
Selamat hari raya yoh tehh... sorrylaa mummy kita lama tak apdet blogg.. mummy kate masih dlm mood rayaa.. ekekee.
kakak kita kata puasa 30 hari, raya pun 30 harilaaa
mommy kataa.. raya raya orang tak main blog, orang main bunga api je hihihiiiii

Selamat hari raya semuaa maaf zahir batin dari Addinies n family!


Monday, August 13, 2012

nak eskremmmmm!!

takde mood nak update blog.. tp nak tulis jg sbb nanti kut lupa.. hikhikk..
kisah sorang budak nak makan eskremm di bulan posa..

mula2.. layan gambar dulu ehhh..

main motor brommm brooommmm

nak main jugakk.. voommmmm naik keta walaupun nampak kakak mcm sangat besar masa main keta ni.

si comel ni.. alaa.. main tepuk2 je.. aloo looo sian diaa

nyummm nyummm bestnyaaaa!!

dah penat main... ada orang nak makan eskrem.. oklah.. kami terus belikan  eskremm sbb amna ni mmg susah nak makan. .jadi apa2 yg dia nak makan, kami akan cpt2 belikan sementara dia masih ada selera.

Kakak.. jgn tengok adik makan tau..
huu.. aku yang tukang pegang bekas eskrem ni punnn terliur bangatt .. inikan pulak si kakak hasya tu.. yang tengok mungkin dari jauh je kut.
tapi dah nama dia pun kanak2 kan.. ohhh
dari mula2 moyot.. pastu muram.. pastu tak bersuara.. bermuram durja.. masam jerk..
abah pun tanya..

kakak nape.. nak beli baju raya lg ke..?
takkkk
nak eskreem kee
diamm..
nak makan eskremm sekarang ke.. takpe abah tak marah (umpan je tuh, sbb tau dia memang tak nak berbuka nyerr)
huukk hukkk... (start crying...)
kakak nak eskremm mcD..(dengan suara tersekat2... memang nangis + sebak sangat dah masa ni.. huuu)
nak sekarang ke .. jommmm..
takkk.. nak masa buka nanti... (terus nangiss... alooloo.)

daddy duk pujuk kakak... aku.. nak tergelak masa ni.. tp controll...

Kakak kakak... yeaa.. betullah.. dia masih kanak-kanak... anak ibu yang sangat manja tau..!!
oh yee.. kami tetap belikan dia eskrem mcD untuk berbuka puasa petang tu..
kakak masih berpuasa penuh tolak 1 hari berbuka masa first day sekolah di bulan ramadhan.. penat sangat katanya..
syabas kakak... ibu tak sehebat kakak berpuasa masa darjah 1 tau... Alhamdulillah

Friday, August 10, 2012

Penjagaan dapur

Dulu dulu.. (ops baru sebulan hehe.. ) dapur kami diasingkan antara dapur basah dan dapur kering. Pattern ni memang dah disediakan oleh pemaju. Aku panggil dapur masak tu sebagai dapur kering sebab hanya ada dapur semata, sink semua takde.(tapi.. dah 3-4 taun my mcgyver sediakan sink kat dapur kering ni untuk memudahkan kerja2 dapur... tq laling) So dapur kering tu ada kat luar rumah.. kira masak open air gitu.. best jugak tau sebab sambil masak sambil menikmati udara segar. Lagi2 segala asap, bau minyak, lada dsbgnya tak masuk dalam rumah. Dan untuk mengelakkan jiran2 intai kami main masak2.. kami tinggikan  sket tembok or pagar kat belakang rumah..

Dapur basah dalam rumah... takde dapur, cuma ada kabinet dan sink.So, semua aktivit basuh pinggan dsbnya di sini..
Ni dapur basah asal kami.. kabinet semua dah dicabut dan akan dipasang semula nanti kat dapur baru.. hehee. konkrit table top tu jek yang terpaksa dipecahkan nanti.. uhuu mane boleh cabut pasang balik daaa.. huuu.
Dapur kering kat luar tuu..

So.. renovation yg kami buat, kami cantumkan skali dapur basah n kering ni. Lepas ni bolehlah Durrah Khayla main masak2 skali dengan ibu kat dapur..

Dapur kering sampai tahap dinding putih tu jek.. yang lain tu tambahan baru
Mmmmm... so now, dapur kering dan basah bercantum skali.. kenalah selalu rajin2 bersihkan dapur baru.. (heheee.. memang sangat2 besemangat skrg)

jadi.. setiap kali lepas masak untuk berbuka puasa.. macam ni lah jadinya dapur aku...

tungku ni akan duduk lepak2 dengan anak itik tok wi durrah khayla.. tunggu  sampai kering  dan ready untuk diguna semula esok..

Hehe...aku tulis ni bukannya apa.. sekadar untuk mengingatkan aku.. supaya jangan hangat2 tahi ayam jer tau.. .. ohoooo.. yezzaaa baiklah insyaAllah..



shoping raya @ terengganu

Day 1
bazar ramadhan manir je with menu wajib murtabak pak hashim yang sangat besss!!

Day 2
1. Borong kat kedai Eco 2... semua barang rege 2 ringgit.. murah sangat2 dan lawa sangat2 barang.. kami borong 22 barangggg!! huyoooo

2. Ke Desa murni Batu 6. Desa murni baju cuma jual banyak baju melayu siap, songkok, telekung.. baju untuk aku... tarak huhuuu... Desa murni tudung lak... mak aihhh macam biasa bertepek2 orang.. aku masuk kedai sorang jer sebab takut anak ke mana, aku ke mana bila masuk kedai ni... rambang mata pluss orang ramai sangat..

3. Desupppp ke Astaka Mall.. pun takde baju kurung siap yang cantik.. yg ada yg terlebih lawa..above RM150.. hubby beli selai.. lain2 untuk Addinies jer.. pastu beli barang2 untuk wat rendang petang nanti..

4. Ke pasar Cabang 3.. beli daging, dan barang basah untuk rendang..

Day 3

1. Mula2 kami ke Losong.. cari kepok keping yang best2.. okeh RM60 borong kepok.

2. Kakak nak ke perpustakaan. Ni memang aktiviti wajib dia. Aku pun suka bawa diorang kat sini.. berbaloi sangat2 sebab buku dia banyaakkk sangat, pelbagai saiz dan kat sini ada satu bilik untuk diorang buat aktiviti. Dan.. hehee.. yang bestnya kat depan perpustakaan ni ada TTC (Terengganu Trade Centre)... So, kami tinggalkan kakak dengan henset aku, dan dengan pesanan apa2 hal tipon abah.. kami nak soping2... Okeh.. bereh kata kakak (aku berani tinggalkan dia camni sebab ada jg member2 aku selalu wat cenggini.. insyaAllah selamat sbb ada security n cctv)

3. Lepas tinggalkan kakak kat library, kami jalan kaki je ke TTC.. mak aiihhhh banyaknya baju rayaa.. blouse raya pun melambak.. murah giless below RM20.. lawaa sangat. tapi tak ambik pun sebab fokus untuk baju raya jerk.. kat sini baru jumpa baju raya .. borong terus untuk 3 Addinies, dan kasut raya skali..Baju aku... ohhh agak mahal jgk baju2 kat sini walaupun banyak.. so, cancel

4. Mmmmm nak ke mana lagi kita... soping atas stesen bas nak..?? jom jommmmm kata hubby... maka kami  la laa laaa li laaa lagi ke sini.. Alhamdulillah orang tak ramai sebab hari bekerja kut. Kat sini macam biasa memang mewahh dengan tudung dan tudunggg... Ambil tudung kakak je selai.. baju aku? pun tarak kat sini huuuuu

5. Sempat lagi ke pasar cabang 3 lagi.. beli lauk untuk berbuka.. yeahaaa tangkap ikan merah buat gulai petang nanti... sedapnyaa!!

Day 4
1. Odw nak balik kuantan, mula2 ke kebun duku arwah abah.. bukan shoping ye tapi mengambil buah duku yang sangat manis ni..

2. Hubby dah janji nak ke Desa murni lagi.. kali ni dekat Pengadang baru.. okeh.. kat sini kami borong telekung strawbery untuk kids, kopiah n tudung. Baju aku...? huuuu masih takde..

Huhuu... kesimpulannya.. kat Terengganu susah nak cari baju kurung ready made. Maybe sebab kt sini ramai orang tempah sendiri dan kurang gemar beli siap ... maybe sebab upah kat sini lagi murah .. so better buat dari beli siap..

dan kesimpulan ke dua.. baju kurung aku baru ada 2 helai.. huhuuu... takde baju nak beraya ni.. camne nak berayaa...

mi halus

ini kisah aku ngan kakak pasal mi halus kegemarannya. dia memang hantu mi halus.. suka sangat2.. tiap2 hari masa bulan tak puasa akan singgah kat kedai untuk tapau mihun.. tapi ... hukksss

aku : kak.. sedap tak mihun ibu wat arini..
kakak : mmmm.. bolehla..
aku : ikhlas dok ni.. ke terpaksa
kakak : sedaplah jugak.. (sedap kut sebab makan bertambah dan siap makan untuk berbuka dan bersahur sekali hehehe...)
aku : boleh lawan mi halus tok ma?
kakak : mi tokma mestilah no.1...
aku : ye laahhh.. nanti ibu kena belajar lg sebijik macam tok ma wat.. tapi mi ibu no.2 best kan...
kakak : tok ma no.1, kedai kuning tu no.2, mi ibu no. 3... tapi sedap jugaklah mi ibu ni
aku : ohoooo yelahhh no.3 ekkkk... uhuuuuu....eleh sedap sbb nok bodek ehhhhh
kakak : takkkk ... memang sedap punn

aku... risau jugak bila air tangan orang kedai kuning tu lagi best dari air tangan aku.. huhuuu.. ishhh tak boleh jadi nih...!!

...rendang..

ini kisah aku dan bonda masa balik cuti di ramadhan baru ni..

aku : petang ni nak wat rendang ngan mi halus..mi halus ma wat neh.
bonda : ye lahh.. (demi anakandan tercinta kan.. ekekekekkkkeee)

aku pun mulalaa kat dapur sedari kul 3pm.. ketung ketangg ngan encik ayu.. dia ketungg aku ketanggg ahaksss...

aku : maa .. rendang doh siap.. mi halus dok wat ape2 lg .. dok rendang lagi 
bonda : doh tadi kata nok rendang.. dok rendang lagi ke mi?
aku : wat rendang... bukan rendang mi...
bonda : ohooo rendang mende
aku : rendang daging... bukan rendang mihun kkakakakakakaaa

tergelak kami semuaaaa.. hahahaaaa..sib baik sempat lagi rendang mihun untuk goreng...
haru orksss.... !!

Wednesday, August 8, 2012

Dihargai..

Semua orang suka dihargai walaupun tidaklah mengharapkan sangat samada dihargai atau tak. Bagiku, aku akan menghargai segala pemberian, hadiah, ucapan mahupun perbuatan yang dilakukan oleh my Addinies. Begitu juga dengan ucapan terima kasih. Walaupun aku tak pernah mengharapkan secebis ucapan berharga itu.. tapi ianya sangat beharga bagiku.. tak kisahlah sama ucapan itu adalah ikhlas atau paksaan semata.. huuhuu... (tak perlulah jika ianya dalam keterpaksaan.. aku tak ingin menyusahkan sesiapa..mahupun mengharapkan balasan)

Well... aku cuma nak ceritakan sedikit perasaan aku takkala aku rasa seperti sangat dihargai.. yeaazaaa... terasa begitu dihargai kala itu tau..

Alkisahnya begini..

Aku sedang berjalan-jalan keseorangan.. jalan dan jalan... menuju ke suatu ke destinasi. Dan dalam perjalanan yang takdelah jauh sangat pun itu... aku ternampak kelibat seseorang yang aku hormati .... mmmm dan nampaknya seolah-olah dia pun sedang berjalan keseorangan menuju ke arah bertentangan denganku. Maka aku meneruskan perjalananku seperti biasa... begitu juga dia. Hampir 6 meter (kut) jarak kami.. dia senyum.. ehh.. aku toleh kiri kanan belakangku, takde orang.. ohhh dia senyum padaku kah..? Aku pun cuba membalas senyumannya itu.. Kemudian makin hampir kami, dia terus menerus senyum padaku.. dan kemudian.. menghulurkan tangan untuk bersalaman denganku.. ohhhh ehhh.. aku tergaman, erkkk bukankah aku yang perlu terlebih dahulu menghulurkan salam padanya..mmmm...

Dalam keikhlasan tangan yang dihulurkan itu.. dia masih sempat bertanya khabar dan berborak ringkas dengan ringkasku.... mmmm.. ohh.seperti sedikit mengambil berat..walhal siapalah aku dalam kehidupannya kan... dan pertemuan ringkas kami ini terasa seperti aku sangat-sangat dihargai olehnya..yeaa.. siapa tak suka dihargaikan...... begitu juga aku.. begitulah aku dikala itu.. seperti di hargai dan seolah-olah berada di awangan.. (elehhh... itu pun nak kembang semangkuk ke... ehhhh mestilah.. sebab aku bukan sesiapa dimatanya.. tapi dia adalah sesuatu yang istimewa dimataku tau.. dah lama admire kt dia ..)

So.. terkadang dalam kehidupan aku, sesuatu yang ringkas itu mungkin memberikan seribu titik indah dalam perjalanan kehidupanku. Seperti kakak.. yang memberikan kad ucapan ringkas pada abahnya tempohari..
'terima kasih abah sebab selalu belikan barang barang yang kakak nak.'
mmmmmm so apakah maksud di sebalik kad tersebut...? bodek ehhh..... tapi ianya membawa seribu makna untuk abah kakak..


Tuesday, August 7, 2012

Riang ria @ kampungku tercinta!

Balik kampung baru ni.. kami sempat ke beberapa tempat untuk hiburkan our Addinies..

@ ASTAKA Mall

@ Perpustakaan K.Trg
Riang sungguh mereka bertiga kan,,, Alhamdulillah Ya Allah.. Sejuk hati aku lihat mereka semua bergumbira. 

Tapi.. masa kat teratak bonda.. ada sorang budak ni.. lagilah happy.. macam2 dia buat.. 
tengok ehhh

Ibuu.. cantik tak bow kakak ni.. hehee

kakak : Tie ni cantik tak ....
adik : cantikkkkk... anna nak jugakkkk kakak

Tapi kan.. kesian kakak.. tak sempat nak buat kuih raya ngan cik su.. takpe nanti kita buat projek lagi ngan cik su..


Rindunya Durrah yang comel!


Alahai.. 4 hari bercuti.. 4 hari dia sentiasa dimataku.. tak pernah hilang dari pandangan mataku..
Tidurku akan diulit mimpi indah bersama puteri Khayla..
Lenanya si puteri pun mesti ditemani ciuman manis dan degupan nafasku

oh... rindunya ibu
Hari ni.. si comel ibu masih dalam lenanya yang indah masa ditinggalkan
terus ditidurkan dalam buaian ..
mesti sedarnya nanti tanpaku disisi..
mesti dia tercari-cari kelibatku
mesti dia terpanggil-panggil kakak dan abahnya

ohhh sayang ibu
maafkan ibu .. ibu tak dapat bersama menemani dan bermain bersama harini..
mesti dia akan tercari-cari jejariku untuk dipegang seperti selalu ketika menyusu
semestinya dia akan merangkak membuat rondaan satu rumah 
mesti dia terjerit-jerit melompat keriangan ketika diagah seperti selalu
mesti dia akan memanggil-manggil.. kakkkk, abahhhh.. 
mesti dia akan terus meniti, berdiri dan memanjat sofa-sofa di rumah pengasuhnya seperti kebiasaannya di rumah

ohhhh.. manja ibu..
sungguh ibu amat rindu
cepatlah masa berlalu
supaya aku cepat pulang memeluk dan mencium puteriku ini..
supaya aku terus menerus dapat mendukung dan membuaikan puteri ibu dalam dakapan
supaya aku masih lagi berpeluang mendengar gelak tawa si comel ibu penyeri hati kami semua.

12.22 pm



Sunday, August 5, 2012

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini