Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Friday, August 10, 2012

Penjagaan dapur

Dulu dulu.. (ops baru sebulan hehe.. ) dapur kami diasingkan antara dapur basah dan dapur kering. Pattern ni memang dah disediakan oleh pemaju. Aku panggil dapur masak tu sebagai dapur kering sebab hanya ada dapur semata, sink semua takde.(tapi.. dah 3-4 taun my mcgyver sediakan sink kat dapur kering ni untuk memudahkan kerja2 dapur... tq laling) So dapur kering tu ada kat luar rumah.. kira masak open air gitu.. best jugak tau sebab sambil masak sambil menikmati udara segar. Lagi2 segala asap, bau minyak, lada dsbgnya tak masuk dalam rumah. Dan untuk mengelakkan jiran2 intai kami main masak2.. kami tinggikan  sket tembok or pagar kat belakang rumah..

Dapur basah dalam rumah... takde dapur, cuma ada kabinet dan sink.So, semua aktivit basuh pinggan dsbnya di sini..
Ni dapur basah asal kami.. kabinet semua dah dicabut dan akan dipasang semula nanti kat dapur baru.. hehee. konkrit table top tu jek yang terpaksa dipecahkan nanti.. uhuu mane boleh cabut pasang balik daaa.. huuu.
Dapur kering kat luar tuu..

So.. renovation yg kami buat, kami cantumkan skali dapur basah n kering ni. Lepas ni bolehlah Durrah Khayla main masak2 skali dengan ibu kat dapur..

Dapur kering sampai tahap dinding putih tu jek.. yang lain tu tambahan baru
Mmmmm... so now, dapur kering dan basah bercantum skali.. kenalah selalu rajin2 bersihkan dapur baru.. (heheee.. memang sangat2 besemangat skrg)

jadi.. setiap kali lepas masak untuk berbuka puasa.. macam ni lah jadinya dapur aku...

tungku ni akan duduk lepak2 dengan anak itik tok wi durrah khayla.. tunggu  sampai kering  dan ready untuk diguna semula esok..

Hehe...aku tulis ni bukannya apa.. sekadar untuk mengingatkan aku.. supaya jangan hangat2 tahi ayam jer tau.. .. ohoooo.. yezzaaa baiklah insyaAllah..



1 comment:

Ibuhani said...

Teringin jgk nk ada dapur kering n basah cm tu tp fulus x ckp. Hrp2 ibuhani dpt jgk dapur cm tu sebelum pencen. ...huhuhu....

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini