Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Tuesday, September 18, 2012

Susu expired!!

Hari ni first day Durrah Khayla terpaksa minum susu fm.. ohh susuku dah takde stok ebm. Aku macam biasa masih meneruskan rutin pump di ofis, tp makin lama dah makin berkurang.. bermula pada bulan puasa, then berlarutan hingga bulan raya dan sekarang..

Ohya.. ebm yang dari chiller bertahan hanya 3-5 hari, selepas 5 hari perlu letak kat tempat beku. Biasanya aku akan terus letak kat beku pada hari ke-3. Tapi kann... ohooo... pagi tadi, aku baru perasan susu yang ada dalam peti bertarikh 13/9/12 dan 12/9/12. ehh... mcm dah lama jugak.
 Okeh kita kira ehh

13/9 to 14/9 - 1st day
14/9 to 15/9 - 2nd day
15/9 to 16/9 - 3rd day
16/9 to 17/9 - 4th day
17/9 to 18/9 - 5th day

So.. pagi tadi masa ambil susu untuk letak dalam cooler bag, aku kira camtulah.. okeh.. susu masih elok dan guna pakai.. (uhuuu.. terlepas pandang yang 12/9/12). Dahla susu yang tinggal yang tuu jerkan.. sayanggg pulak kalau nak buang. Lagipun bb belum try fm, nanti kalau dia tak nak camne kannn... jadi aku pun redha jelaa bagi susu tu yang aku rasa n konfiden sangattt elok lg.

Petang.. aku tanya pengasuh, bb minum fm tak.. dia jawab minum.. tapi, badan bb naik merah berkuping2 seluruh badan lepas minum susu ebm yang aku bagi..  Oye.. susu fm, tak effect apa2 gatal or allergic masa dia minum.. Errrkkkk aku pun teringat kisah pagi tadi.. oppsss susu tu dah betul2 expired kee?? huhuuuu susu mana boleh buat main2..!! kesian perut bb..

Aku pun bergegas cari ubat kat farmasi, dia bagi cellomine losyen jer untuk bb. Pengasuh dah sapu minyak kelapa dara dan bedak merah pureen kat bb. Masa aku tiba.. alooo sian sangat .. matanya sangat ngantuk nak tidur, tapi tangan duk garu2 gatal. Merah kuping2 dah takde cuma muka dia bengkak sebab gatal2 tu...

Aku terus sapukan losyen tu.. sambil garu2 badan bb.. nampak dia macam ngantuk sangat2.. Aku suruh pengasuh buang je baki susu yang tinggal. Bagi susu fm je lah kat bb since dia mimum takde masalah.

Uhuuuu...huuuu.. maafkan ibu sayang.. ibu akan lebih hati2 lepas ni...
Moga tak berlarutan.. amin..


2 comments:

Nora Karim said...

Kenapa x trs ltk kat freezer? saya selalu lps perah, trs ltk kat freezer... so xperlu risau susu expired...

Engku Artini said...

Tak terus letak kt freezer sbb nk bg yg fresh (2-3 hari) kt bs. Fresh better dr ebm kan..Jarang bagi ebm kt bs, buat stok je...guna time emergency je or time stok tak cukup or g kusus je.
Tp yang ni.. lupa pulak dah xpired sbb dah takde yg beku.. huu

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini