Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Monday, May 13, 2013

3D printing di Malaysia..?

Owhhh semalam tengok channell lifestyle kat astro.. kemudian ternampak tajuk ni..
3D printing

Opsss akukah yang ketinggalan ketapi atau ianya masih baru di Malaysia atau dah agak lama di Malaysia..

Topiknya sangat menarik.. Kita boleh draw dari computer, then print.. so keluarlah hasilnya dalam bentuk 3D, kagum jab aku yg first time tengok..

Contohnya gini yer

Ni gambar asal
Then boleh print 3D mcm patung.. hebatkan.. suke2..!
Sumber : click disini

Ini contoh mesin 3D printer tu


Yang aku tengok kt tv tu, dia buat gelang.. ambil masa dalam 2 jam + jugak la... cantik design dia

Ni pulak contoh-lain yang dihasilkan dari mesin ni.. sumber google



Dari sumber yang aku baca.. kebiasaannya digunakan untuk tujuan perubatan mcm nak buat tengkorak, gigi palsu, model pankreas, jantung dan lain-lain. Bolehlah anda try gugel pulak dan share sama-sama ye

Cuma.. aku nak sangat tau rege mesin ni.. agak2 brape ye... Idokle aku nak beli mesin ni.. cuma, wonder nak tau je.. kalau tau, share dgn saya ye... tq in advance!


4 comments:

Fizah said...

alamak comelnyaaaa patung budak tu....he he

Engku Artini said...

salam kenal fizah.. comel kan patung tu..

Ahmad Hilmi Muhammad said...

salam, layari www.pebblereka.com. First bumiputera company yang fully involved dlm 3d printing industry di Malaysia.

Ahmad Hilmi Muhammad said...

salam, layari www.pebblereka.com. First bumiputera company yang fully involved dlm 3d printing industry di Malaysia.

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini