Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Monday, September 2, 2013

D.I.Y Cat kereta sendiri

Ni projek wikend hubby.. maklumlah, orang terengganu 
kan dapat cuti 3 hari cuti merdeka..

Okeh.. perkara utama yang diperlukan..: 

1. Cat (Cost RM30)
Warna dipilih atas keputusan majoriti.. 5:1 . Puteri Addini and daddy pilih warna 225 Mini Pink Nippon Paint you... hahaaaa... dan daku terpaksalah pasrah.. . Aku nak kaler putih or silver jerk.. tapi takde sokongan huuu


2. Alatan sampingan (Cost RM20-30)
Alat-alat seperti simen, mercury, kertas pasir dan lain-lain
Tujuan untuk touch up or repair lubang-lubang atau kerosakan pada kereta


3. Cat under coat (Cost RM10)
Hubby guna dalam 2 tin cat spray jer untuk undercoat sebelum spray cat pink. Warna diipilih adalah putih.













4. Compressor and spray gun
Yang ni dikira sebagai aset tetap, so tak dikira sebagai kos D.I.Y cat kereta. Kalau tak nak guna alat ni, boleh jugak beli cat spray macam gambar kat atas, tapi kualitinya adalah sangat tidak memuaskan. Guna alat kat bawah ni ... mmmm kira okey jugaklah kualiti cat tu





Okay.. jom mengecat:

1. First, basuh bersih-bersih kereta comel ini. Kami berenam, tapi 2 orang opss 3 orang konpem lah sbg sleeping partner laa laa laaa
Ni lahh keta cumilku sebelum di cat
2. Tampal simen pada lubang or cat yang dah tanggal. Then, jangan lupa gosok dengan kertas pasir untuk meratakan simen tu nanti


 3. Tampal kertas surat khabar lama di bahagian cermin dan semua bahagian yang tak nak kena cat.. Part ni remeh sikit sebab perlu teliti
 4. Kemaskan bahagian tepi dengan salotape supaya cat tak terpecik kat celah-celah tepi surat khabar nanti
mamarazzi  a.k.a mandur sedang skodeng big boss wat keje..

penat tauu tampal surat khabar ni.. sangat leceh.
Sib baik pekerja aku ni sangat rajin hahaa

5. Cat undercoat di semua bahagian kereta. Hubby opss my staff spray guna cat spray tu je sebab tak perlukan kemasan lagi untuk cat ni

 6. Selesai undercoat, dan cat pun dah kering.. bolehlah mula spray cat cantik pada kereta comel..ohyee spray guna compressor keh..
cat guna compressor ni kejap je, dalam 45 minit siap !



sprayyy jangan tak sprayyy






























7. Tadaaa... dah siap! Proses spray dilakukan pada lewat petang supaya cat dapat dikeringkan pada waktu malam.. Kenapa jemur malam..? ohhhh supaya kurang habuk-habuk yang akan melekat pada cat yang belum kering tu.. maklumlah siang hari banyak kereta lalu lalang jadi banyak habuk berterbangan di udara.. nanti kurang cumillah keretak ku nanti hehee.

Kualiti cat.. okehlah.. bagi aku memuaskan! 4 bintang!!
Owhhhh daku pasrah pada pilihan warna itu... demi puteriku!















Jom kita main kira-kira pulak

Direct material                           RM30
Direct labour                                     0
Direct expenses                                0
Prime Cost                                     30
Overhead                                       40
Total Cost                                    70

Variance Analysis :
Total Cost                              RM      70
Minimum upah cat di kedai           (1000)
Cost SAVING                                 930

Amacammm... mengancam tak angka kat atas ... hahaaaa....I Like!

Oh ye.. bila dah tukar warna kereta ni, perlu bagitau JPJ ye... supaya dapat tukar warna kereta pada geran.. Nanti geran tulis warna putih, tapi kereta warna Oren camne tu... 

Okeh.. selamat mencuba..! Gambar dah siap betul nanti aku publish semula.. la laa laaa

Update 5 Ogos 2014:
Click sini untuk gambar kereta 

Click sini untuk DIY cat kereta wira pulak

45 comments:

Nora Karim said...

yey... comel... comel... comel... nice apa color tu kak... hehehe yang paling penting.... JIMAT!! haha

Engku Artini said...

betul betull.. yg penting jimat yang amat hahaa

Anonymous said...

samekom boh..tu compressor and spray gun kit tu mna nak cri??and brape kos boh tu smua??

Engku Artini said...

Sory lewat reply.. X perasan komen.
Compressor beli kat kedai hardware kuantan RM500, spray gun beli kat kedai cowboy kuantan RM59. Harap membantu..

mfadhlan said...

banyaknya jimat. tp bab compressor tu la ralat nak beli, melainkan ada plan buka bengkel/car wash.

Engku Artini said...

A ahh..kompresor kos besar sketla.. tp tak rugi beli sbb hubby mmg guna unt kerja-kerja lain..pam pelampung anak pun guna kompeesor hauahuuuu...supaya rasa x mbazir kan

Awang Andy said...

Cat under coat tu kene wane putih jga ke cmna?xbpa fhm..hehe

Engku Artini said...

Bro awang.. ni jawapan mr huuby saya...

"Okla...gini....utk pro sprayer...biasanye warna undercoat bergantung pada warna finising kereta...samada putih,grey atau gold kalau tak silap...tp utk kita yg tak pro ni...buleh guna warna cerah spt putih, grey yg cerah atau kuning cerah pun blh gak asalkan yg penting warna finising kita tak tenggelam oleh warna undercoat.

Dicadangkan guna warna putih (warna undercoat paling selamat) utk warna finishing kita lebih timbul."

Harap membantu

ali said...

salam...minta tolg sket.bleh bg spek air compressor dgn spray gun x?? sy igt nak start cat keta snd jgk...

afif said...

Salam nk tnye..kereta kena masuk puspakom jgk k kalu cat kereta utk daftar jpj?

afif said...

Salam nk tnye..kereta kena masuk puspakom jgk k kalu cat kereta utk daftar jpj?

Anonymous said...

Utk info semua ada sprayer nama paint zoom. X perlu air compressor..

Mohd Hafiz said...

Boleh ke pakai spray tin sebagai undercoat?tak ada apa-apa kesan ke?

Engku Artini said...

Cik afif..sory late reply
Masa saya jual kereta kancil pink saya, dalam geran masih tulis warna putih. Masa nak buat tukar milik kereta kena buat pemeriksaan puspakom juga. Tapi JPJ cuma buat pemeriksaan enjin je. Saya juga pernah dimaklumkan sebelum ni yang warna cat tak diambil berat sangat tapi kalau nak lagi selamat boleh isi borang JPJ untuk maklumkan tukar warna kereta di geran.

Anon.. kuat tak spray tu kalau tak guna compressor? Macam menarik je

Hafiz
Setakat ni takde kesan apa-apa pun. Tapi kereta kami ni kereta yang dah berusia 10 taun lebih..jadi takdelah sayang sangat kalau rosak cat dll. Kalau kereta baru rasenya kami hantar kedai juga hihi

Unknown said...

Boleh tgk kt cini paintzoom.sy pun nk try guna jgk.

www.facebook.com/mypaintzoommalaysia

Anonymous said...

Hi.. cat nippon utk kereta tu bli kt mana? Kedai hardware biasa ade jual ke? Tq..

Engku Artini said...

unknown... tq sharing
cat untuk undercoat beli kat hardware biasa. Untuk cat nippon furnishing beli kat kedai cat

Anonymous said...

slm kak nk tanya bila color pink tu dh kering tak sembur ngan cat clear ker baru tahan lama & shinning sikit

Engku Artini said...

sepatutnya semburlah.. tapi untuk sendiri punye dan nak jimat kos, kami tak spray pun. So far, tahan lama jugak.
Cubalah nanti bagitau kat sini ye.. :)

Isak Artnesse said...

puan. nak tanya sikit. cat kemasan tu xperlu campur apa2 ke. contoh thinner. dan lgi satu nak cat satu body kereta tu nak kene gosok ke lebih kurg.

Isak Artnesse said...

puan. nak tanya sikit. cat kemasan tu xperlu campur apa2 ke. contoh thinner. dan lgi satu nak cat satu body kereta tu nak kene gosok ke lebih kurg.

Engku Artini said...

Mmm.. ni kali ke-4 saya taip untuk balas komen untuk En. Isak.. setiap kali publish mesti error.. hopefully kali ni berjaya..

Ini jawapan dari en hubby saya :

Untuk kemasan cat :
Kena campur thinner secukup rase untuk mencairkan sedikit cat kemasan tu (yang biasanya pekat). Tujuannya nak memudahkahn kita nak spray nanti bila dia cair (pastikan jangan terlalu cair nanti meleleh.

Untuk body:
Kalau nak spray satu body atau sebahagian..semestinya kena gosok sehingga hilang kesan cat ("clear") yang lama. Kalu tak nanti cat baru akan cepat mengelupas.

Harap jawapan tersebut dapat membantu En Isak.
Nak cat kereta juga ke? Nanti bolehla share kat sini juga ye.. :)

Engku Artini said...

Alhamdulillah.. baru dapat publish komen selepas 4 kali cubaan.. hahaa... cobaan!

Bokbom 84 said...

Brape liter cat pink 2?

Jeheyr said...

Lepas undercoat suami puan ade gosok dgn kertas pasir ke?
Sy pon baru simen sendiri kereta, jenuh jgk la nk gosok.. skarang tgh tggu weekend utk spray pakai paint zoom.. harap2 menjadi la..

perakman said...

assalamualaikumm.. kt mana nk beli cat kete area ipoh..


amirah bakri said...

hai salam nak tanya . compressor tu if x pakai xpe ke ? costing sikit in proses nak diy kann ,, so just pakai spray gun ke yg kecil sikit tu .. ?


then nak tanya if cat kereta (warna putih) saya masih okay xde masalah just nak tukar warna . kene buang cat asal ke ? terima kasih :)

Unknown said...

As salam....
Nk tnya..Mercury tu kne campur dgn simen ke? Kt mn ada jual?

noor khallezza said...

Nak tanya. Simen n mercury tu mcm mana cara pakai ?

noor khallezza said...

Nak tanya. Simen n mercury tu mcm mana cara pakai ?

Anonymous said...

berapa masa diambil untuk cat kering? dan bila kereta dapat digunakan? adakah 1 atau 2 hari??

Unknown said...

X pkai cat clear ke?

Unknown said...

X pkai cat clear ke?

Unknown said...

Kt hardware ader jual.Simen tue campur siket jer mercury.Biar dia cpt keras.Kalo xletak mercury nnti dia xmelekat plak

mohd radzuan bin razali said...

Pernah ader pengalaman skali Jerk.Tp okeylaa hasil.Emm....simen tue campur sket mercury biar dia cepat keras.Kalo xletak mercury nanti dia x melekat keras plak.Kalo letak byk nnti membbazir simen.Pasal dia cepaat kering.Ckuplaa sekadar letak mercury tue cukup raser.

Lepas tue biler dah kering pakai kertas pasir rata kan dia ngan sekeliling.Pastikan pasirkan sampai halus.Btol2 licin.Kt hardware ader jual kertas pasir ikut nombor .Tp sy dh lupa dh nombor2 kertas pasir tue.

Yg nie nk kne tanyer admin.Cat tue selain campur tinner xyh campur benda laen ker.Mcm hardener.

Engku Artini said...

jawapan my husband.. sorry late respond ye :)

Utk unknown. ..utk hasil akhir yg kemas dan cantik rasenye......wajib guna clear (ehhh...ada wajib pulak).lg satu clear ni utk protect warna kereta kita utk satu jangkamasa yg agak lama.
En.mohd radzuan razali.....betul la tu apa yg encik bagi tau tu.

Engku Artini said...

jawapan my husband.. sorry late respond ye :)

Untuk Anonymous May 9
Biasanya cat kering dalam setengah jam selepas kita spray..bergantung pada campuran cat hardener dan thinner kita.. dan untuk betul-betul kering lebih kurang 3-4 hari

Terima kasih

Engku Artini said...

jawapan my husband.. sorry late respond ye :)

untuk soalan di bawah dari En Ali, September 2014 (sorry lama sesangat dah)
salam...minta tolg sket.bleh bg spek air compressor dgn spray gun x?? sy igt nak start cat keta snd jgk...

Cadangan jawapan:

Untuk spek compressor tu.. bagi kita yang nak buat sendiri ni.. beli yang power dia 2 ke 2.5 horse power pun dah cukup..harga lebih kurang RM300 ke RM500 kalau tak silap (cuba la tanya kat kedai yang jual compressor ni kat tempat tuan-tuan) mungkin harga dah naik kut (plus gst lagi..huhu)

Engku Artini said...

jawapan my husband.. sorry late respond ye :)

untuk soalan di bawah dari En Afif February 2015 (sorry pun lewat reply)

Salam nk tnye..kereta kena masuk puspakom jgk k kalu cat kereta utk daftar jpj?

Cadangan jawapan:
Setahu saya tak perlu pergi puspakom..cuma kena register dengan JPJ melibatkan pertukaran warna kereta (mungkin ada kena bayar.. huhu kena duit lagi)

Engku Artini said...

jawapan my husband.. sorry late respond ye :)

untuk soalan di bawah dari En Jehery September 2016 (Sorry lambat reply encik)

Lepas undercoat suami puan ade gosok dgn kertas pasir ke?
Sy pon baru simen sendiri kereta, jenuh jgk la nk gosok.. skarang tgh tggu weekend utk spray pakai paint zoom.. harap2 menjadi la..

Bergantung pada permukaan undercoat .. kalau terlalu kasar harus gosok.. kalau dah halus dan licin, sunat je kalau nak gosok. Ehhhh ... ada harus dan sunat pulakk.. tapi yang pasti takda yang haram.

Terima kasih

Engku Artini said...

jawapan my husband.. sorry late respond ye :)

untuk soalan di bawah dari En Perakman November 2016 (sorry lewat reply encik..)

assalamualaikumm.. kt mana nk beli cat kete area ipoh..


Cadangan jawapan:
Maaf.. tak pasti pulak kalau kat ipoh..cuba tanya kat kedai hardware.. tapi biasanya kat hardware ni cat kereta yang biasa la bukan yang mahal cam cat 2K.

Terima kasih

Engku Artini said...

Untuk soalan di bawah dari Amirah Bakri, January 2017 (sorry Amirah.. lambat akak reply )

hai salam nak tanya . compressor tu if x pakai xpe ke ? costing sikit in proses nak diy kann ,, so just pakai spray gun ke yg kecil sikit tu .. ?


then nak tanya if cat kereta (warna putih) saya masih okay xde masalah just nak tukar warna . kene buang cat asal ke ? terima kasih :)

Cadangan jawapan dari husband saya:

1. Untuk compressor tu..boleh kalau tak nak guna.. tapi laratke nak spray satu body kereta guna spray can?
Lagi satu.. kalau guna compressor ni cepat dan kemas sikit hasil kerja kita serta menjimatkan masa berbanding guna spray can.
Kalau untuk area kecil ok la kalau guna spray can, tapi jangan campur pulak spray can dan spray compressor.. boleh merosakkan hasil spray kita

2. Untuk cat putih tu, tak perlu buang cat putih tu.. cuma tetap kena buang lapisan clear asal. Gunakan sand paper saiz halus, saiz 800-1,000 kalau tak silap. Ini bertujuan supaya masa kita spray cat baru ia akan melekat ke atas permukaan yang kita spray tu.

Terima kasih

Engku Artini said...

Untuk soalan dari Unknown, February 2017 (sorry encik lambat reply ye..)

As.. Nk tanya..Mercury tu kne campur dgn simen ke? Kt mn ada jual?

Cadangan jawapan dari husband saya:


Ye.. mercury tu atau yang sebenarnya merupakan hardener kepada simen, mercury tu brand dia..boleh dapatkan di kedai hardware cuma.. ada jugak simen yang dah memang siap dicampur hardener.. kalau tak silap warna kelabu. Yang tidak dicampur hardener warna coklat.

Terima kasih.

Engku Artini said...

Untuk soalan dari Unknown, June 2017 (sorry banyak encik lambat reply..)

X pakai cat clear ke?

Cadangan jawapan dari suami saya:

Untuk hasil akhir yang kemas dan cantik rasenya... wajib guna clear (ehh..ada wajib pulak). Lagi satu clear ni untuk protect warna kereta kita untuk satu jangkamasa yang agak lama.

Terima kasih

Engku Artini said...

Untuk pandangan dan komen dari En Mohd Radzuan bin Razali, June 2017 (sorry lambat respond ye encik)

komen dari husband saya..

Betul la tu apa yang encik bagi tau tu.. terima kasih banyak :)

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini