Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Wednesday, December 31, 2014

Simpe calculation


30 bahagi 6 = 5
5 bahagi 4 = 1.25
1.25 bahagi 5 = 0.25 per day

...........................................
easy or not..? have to rtny!
try your best.. rtny!

GOOD LUCK yeaaa!

oh ye.. sama-sama doakan keselamatan dan kesejahteraan mereka di sana yang ditimpa musibah bencana alam yang tak disangka-sangka dan juga mereka yang masih ternanti-nati berita MH370 dan QZ8501

AMIN..

Monday, December 8, 2014

Cara buat tuntutan insurans banjir rumah


Antara persoalan selepas banjir adalah:
Adakah boleh buat tuntutan banjir untuk insurans rumah?

Jawapannya Yess! Boleh!

Ok, ni cerita banjir kami taun lepas.. musibah-hadapi-banjir-di-beserah-kuantan

Ok, antara beberapa perkara yang perlu anda pastikan sebelum buat tuntutan adalah:

1. Pastikan rumah anda ada insurans rumah
Mulanya, aku pun tak ingat rumah aku ada insurans ke tak sebab tak tau bila bayar.. haha. Rupanya, bank akan auto ambik bayaran insurans dari akaun bayaran rumah. Contoh camni (ni contoh je tau):

Tiap bulan transfer duit ke akaun MBB bayaran rumah - RM750
Bayaran rumah sepatutnya cuma                                     - RM737
Lebihan setiap bulan                                                        - RM  13
Jumlah lebihan setahun (RM13 x 12 bulan)                    - RM156
Bayaran Insurans rumah                                                  - RM144

Nampak tak lebihan duit dalam akaun sebanyak RM156 tu bank akan auto ambik sebagai bayaran insurans tahunan rumah. Thats why kami tak ingat betul ke bayar,..betulke akaun kami aktif? hehe..
Kalau duit tak cukup dalam akaun, bank akan call bagitau duit tak cukup dalam bank untuk bayaran installment rumah, bukan tak cukup bayar insurans rumah..hhehe (berdasarkan pengalaman camtula... sebab tu bayar lebih tiap bulan)

2. Pastikan insurans rumah turut cover kerosakan rumah akibat bencana alam atau banjir

Lepas banjir, jiran yang turut terkena tempias banjir tanye..
Dah claim insurans belum?
Boleh claim ke? Cover banjir juga ke?
Tengok insurans apa yang kita ambik.. ada orang dah dapat dah dalam 5k claim
Mmmm ye ker ? (tanpa menaruh apa-apa harapan sebab masih bersedih)

Then opismate pun bagitau yang rumah dia pun boleh claim insurans banjir. Eh.. dah kalau camtu, kena tengok jugakla insurans rumah kami..sebab rasa macam rugi pulak dah bayar insurans tapi tak buat tuntutan kan.. So, aku pun godek-godek dokumen insurans rumah.. call insurans tersebut.
Yess katenya ada. Dia ambil maklumat serba ringkas pasal banjir, no akaun dan bagitau akan maklumkan kepada agen yang berada di Kuantan

3. Selalu buat follow up dengan ejen insurans
Agak lama juga tunggu panggilan dari agen di Kuantan. Adala beberapa kali call, alasan dia banyak kes banjir perlu diselesaikan kat Kuantan. Jadi harap bersabar dan tunggu que katanya. Baiklah..

4. Ikut segala temujanji yang ditetapkan
Setelah hampir sebulan kut, barulah agen yang sepatutnya call. Hari ni dia call, pastu kata nak datang ambik maklumat kat rumah lusa. Uihhh.. apa dia ingat aku ni tak kerja ker kan? Tapi member aku dah pesan, kalau dia dah set temujanji, ikutkan je sebab kalau cancel temujanji tu, tak tau lagi bila turn lain dia nak datang.. kena que semula..silap2 beberapa bulan akan datang pulak kan. Jadi, aku kata OK je

5. Pastikan masih ada bukti rumah kena banjir
Masa mereka datang, mereka akan ambik beberapa bukti yang rumah kita terkena bencana banjir, Contoh bukti adalah kerosakan lantai / dinding, kesan sisa air pada dinding / lantai/ kerosakan plug, himpunan barang yang rosak kat luar rumah dan sebagainya. Nanti dia akan ambik gambar semua kerosakan tu sebagai bahan bukti untuk letak kat report claim banjir nanti.

Oh ye ..perlu ke buat police report?
Tak perlu ye.. Aku buat la juga in case dia nak sebagai bukti banjir kan. Tapi dia langsung tak tanye. Jadi, tak perlulah bazirkan masa pergi balai polis untuk dapatkan police report tu.

5. Berikan semua maklumat yang diminta dan tandantangan borang tuntutan
Semasa ejen tu datang rumah, dia akan tanya beberapa perkara dan explain beberapa perkara. Berikan semua maklumat yang dia nak terutama No Akaun bank dan no telefon. Pastikan juga korang sign sehelai borang tuntutan banjir. Sebab kalau tertinggal, susah pulak nak kena jumpa semula dan melambatkan proses claim nanti.

6. Follow up lagi tentang status claim anda
Menurut ejen tersebut, kalau tuntutan kurang dari 5k, proses adalah cepat sebab tak perlu dapat kelulusan dari HQ. Since claim aku lebih dari 5k (wowww masa ni dah opocot tekejut mak koi), maka claim aku terpaksa dihantar ke HQ di KL dan akan memakan masa hampir sebulan.

Dah sebulan, belum dapat sebarang feedback lagi. Aku call lagi. Katanya proses lambat kali ni sebab terlalu banyak kes tuntutan banjir di Kuantan dan HQ perlukan report detail bagi setiap kes. Maybe lagi 3 minggu katanya. Ok, takpe.. tunggu lagi.

Hampir 3 minggu aku call lagi. Katanya person in charge cuti. Ok takpe.. aku call balik esok. PIC tu cakap, semua dokumen dah dihantar ke KL.. sabar ye kak katanya.. Tunggu jer feedback dari KL nanti. (hahaa malu seposen masa ni..)

Dah 3 minggu, aku call lagi. Aku call beberapa kali ni sebenarnya sebab aku takde sebarang black & white document pasal claim ni. Risau jugak karang tak pasal-pasal kena tipu ke,.. kan kena buat semula dah bazir masa kan.. Then HQ kata inshaAllah payment dalam minggu depan. Semua dah approve cuma tunggu nak bank in je katanya. Wahh ok, takpe tunggu lagi minggu depan..

Minggu depannya... tunggu dengan penuh debar. Hari-hari suruh hubby cek sebab guna no akaun maybank dia (sebab rumah atas nama dia). Hari-hari hubby kata.. takde.. takde lagi..
One day. my frens yang dah submit claim awal 2 minggu kut dari aku cakap..
AKAK..KITA DAH DAPAT!..
Wahh ... terus aku wahhh suspennya tunggu.
Malas dah nak tanye hubby tiap-tiap hari. Rupanye minggu depannyer baru dapat. Hubby terus send gambo baki bank..
Wowww... dah mashukk!!
Syukur sangat2! Rezeki dari Allah semuanya. Walaupun ianya takkan dapat menggantikan kenangan pahit kami ditimpa bencana banjir, sekurang-kurangnya kami dapat bergembira sekejap hasil dari rezeki yang tak disangka-sangka ni..

Nanti kalau free aku cite lagi faktor-faktor yang diambil kira dalam pengiraan claim insurans ni.

Notes : Rumah ni atas nama suami. Tapi boleh je orang lain yang buat tuntutan. Macam aku yang wakilkan suami buat claim ni.. no problem moo..

Moga dapat dijadikan panduan buat mereka yang nak buat tuntutan insurans banjir terutamanya penduduk di Kuala Terengganu yang terkena musibah ni baru ni..

Saturday, November 29, 2014

Anugerah peperiksaan akhir tahun 2014

1. Sekolah KAFA Berek Polis Alor Akar Kuantan

Alhamdulillah.. my girsl Hasya Addini masih menyandang juara bertahan. No.1 dari darjah 1 hingga 3 sekarang. 

Hari anugerah baru ni, dapat 6 piala.. 
1 piala untuk dapat no.1
5 piala untuk 5 subjek terbaik

My Amna Addini juga alhamdulillah dapat no.1. 
Dapat 2 piala jer.. 
1 untuk no 1
1 lagi untuk subjek cemerlang

Opss saya ibu...?
:) InsyaAllah nanti baby Durrah pun belajar rajin-rajin nanti dapat hadiah macam kakak ye..

6 kali kakak naik pentas ambik hadiah. haha

Amna naik 2 kali

2. Sek Keb Assunta Convent, Kuantan

Amna dapat no.3 dan dapat hadiah galakan menabung dari Ambank



Kakak pun dapat no.3 dan terbaik mata pelajaran pendidikan Islam

Kakak buat persembahan Kalam Jamaie masa hari anugerah tu. Kakak berdiri kat belakang sekali, kiri sekali
Persembahan ni menang peringkat daerah Kuantan dan dapat hadiah saguhati semasa peringkat negeri Pahang. Ok lah tu.. 

Sempat selfie sekali.. haha.. Durrah dan Dhia tak datang. Durrah terkejut tengok gambar ni..
"Eh.. kenapa ibu abah tak ajah abby pergi sekolah kakak skali..?".. marah dia.. heheee

Ok.. ni result penuh diorang untuk ingatan kami kelak. Aku tepek dari darjah 1 untuk kakak untuk ingatan aku... yang dulu tak pernah save kat blog lagi rasenya

KAFA- Hasya Addini masa darjah 1

KAFA Hasya Addini masa darjah 2

KAFA Hasya Addini masa darjah 3

KAFA Amna Addini Darjah 1

Tahniah anak-anak ibu & abah. Teruskan berjaya dan menjadi anak yang berjaya dunia & Akhirat.. Amin

Friday, November 28, 2014

Design bantal sendiri (Pillow felt craft)

Tema bantal : Olaf

Birthday our twin princess kali ni, kami plan nak bagi bantal istimewa. Istimewa sebab nak design sendiri dan tempah dengan my ex-student aka ex-mentee .. Syikin

Ni dia bantal yang dah siap tu.. cantik tak si olaf ? hahaa

Sebenarnya aku tak design pun.. hihi.. mane reti kan.. tangan keras
Aku cuma bagitau jer ciri-ciri bantal yang aku nak

1. Tema :olaf
2. Ofkos tema kaler: pink
3. Tulisan : Durrah Khayla is 3! dan Amna Addini is 7!
4. Bentuk bantal: bentuk segi empat tepat
(yang ni aku request sebab biasanya aku tengok bantal yang orang tempah yang segiempat sama tu.. sesuai untuk buat hiasan jer. Jadi kalau boleh aku nak bantal yang saiz bantal tidur, bentuk segi empat tepat. Nanti senang diorang buat tidur depan tv terus.. baru berbaloi beli..hehee)

Aku start tanya-tanya pasal bantal ni masa bulan Julai. Padahal both birthday pada 20 Oktober (kembar tahun lain-lain hehe). Tapi rupenya, Syikin cakap bagusla tempah awal, senang dia nak design nak buat.. takdelah rushing sangat.). Aku pun ok kan jer lah.  terpulanglah camne dia nak design tu kan.. InshaAllah aku percaya kreativiti syikin ni memang bagus!

Awal September dah siap dah.. haha cepat kan. Aku nak 20 Oktober nanti. Jadinya, aku suruh dia hold dulu. Kang kalau dia pos awal-awal kut kantoi dengan addinies tak best la pulak hihi.. Awal Oktober baru aku suruh dia pos. Dan.. hasilnya.


Tadaaa... cantik kan! Puas hati sangat.. 

So,, apa lagi, tempah cepat-cepat..  Ni FB Syikin : Nur Asyiqin Dzulkifli

Antara contoh pillow felt yang syikin pernah buat..cantik kan!

Oh ye.. harga..? 
Untuk bantal segi empat sama : Harga RM25/piece
Kalau beli 2 dapat lagi murah ..

Bantal segi empat tepat yang aku tempah : RM50 untuk 2 bantal
Kalau beli 1 maybe harga mahal sket..


Thursday, November 27, 2014

Sayonara my Pinky Kancil..

Date : 22 November 2014

9 tahun bercinta.. akhirnya putus sudah kasih sayang kami

Tahun beli : 2006 warna putih

Happynyer puteri addinis main kancil yee

Kancil ni dah lama tersadai.. demam tak baik-baik, jadi terpaksalah hantar workshop naik kren
Upah kren dari rumah kami di Batu Hitam ke Balok RM50. Sebelum ni pernah juga naik kren dari Maybank Beserah ke Balok RM80, dan dari MRSM Kuantan ke Balok RM100.

Setelah dah siap makan ubat, cucuk sana sini.. alhamdulillah si kancil ni pun sihat walafiat. Rupanya enjin dah masuk air.. Penuh air dalam enjin.. dah karat sikit-sikit dah.. Setelah cuci karat, tukar piston, tukar entah apa-apa lagi.. maka sihat lah dia.. Melayang laa RM800..fuuuhhhh,,,berpeluh dahi kome. Pomen pulak tanya kut-kut nak jual sebab ada buyer cari kancil katanya. Kami pun.. setelah berbincang sana sini, pikir pro & con, yang penting taknak kena naik kren lagi dah pasni... dengan sedihnya decide..

Yesss.. ready for sale!

Mmmmm what to say.. life must go on.. Kereta ni jarang rosaknya. Ekon elok, tayar sport rim, enjin dah pernah overhaul .. tapi kadang-kadang bila datang sakitnya... haaa tu yang terus rasa cam nak jual..

Kat workshop. tunggu buyer datang.
 (Addinis pakai baju sekolah agama sebab baru balik dari Hari Anugerah kat sekolah)

Dengan kancil ni lah dulu aku ronda-ronda pergi kerja dengan Hasya.. masa tu panggil dia baby lagi. Then Amna joint the club, pastu Durrah si princess then last Dhia si comel kami. Hahaaa.. kadang-kadang kami enjoy jer naik kete kecik berenam pusing-pusing bandar... Best, sebab kecik... senang merempit dan off kosss senang parking! Tu yang aku suka sangat bawa kancil ni.. boleh selit parking kat mana-mana jer.. hehee

Dengan kancil ni lah juga aku pernah bawa gi kursus kat KL beberapa kali. Oh ye.. kancil ni juga pernah bawa aku gi interview Master kat Shah Alam tahun 2008 dengan Busu.. Lepas tu, pernah la bawa kancil ni 2-3 ke Shah Alam, hantar tesis, pergi kelas.. tapi ke Klang (rumah sewa arwah kakak tempat aku tumpang tinggal selama 2 semester PJJ belajar wekend) tak pernah la pulak sampai. Balik kampung Chemomoi pun pernah, ke Manir tak pernah rasenya.. tak ingat pulak

Yang penting, banyak nostalgia aku dengan kereta ni.. Dalam kereta ni lah dulu Baby (Hasya) cerita kat aku dulu yang dia ada 9 cita-cita..haahhh banyak kan.. hahaa. Masa tu ada banyak masa dengan Baby.. segala-galanya Hasya jer. So, banyaklah masa kami bercerita, menyanyi, berdiskusi (kononnn) kat sini... seronoknyer kalau ingat balik

Banyaknyer kenangan si pinky ni.huuuuu

Sementara tunggu buyer datang, kami bagi addinis main puas-puas. Berangan jadi driverlah.. asyik vrooommm vrommmm jer princess durrah hahaa

Dah puas main kat dalam, main kat luar pulak..

Then, tak lama kemudian.. datangla mereka.. yang akan memisahkan kasih sayang kami.. 
Sebelum ni pernah diskus dan pernah jumpa dah dekat bank untuk selesaikan hal kereta ni.
Pembeli ni sebenarnya adalah pelajar kolej aku..ohoohooo... mmmm takde rasa sedih sangat sebab akan satu kolej lagi dengan my Pinky ni.. hehee Cuma.. maybe tak akan selalu ke kolej sebab dia akan start dengan praktikal lepas ni. Takpe, think positif, dia tetap akan ke Kolej one fine day nanti... hahaaa (dengan harapan dapat tengok atap pun jadilah.. hahaaa macam orang bercinta kan kunun2)

Ohooo... will be miss u darling..!

Bye bye.. Sayonara..

Jom makan pizza.. (untuk hiburkan hati...la laa laaa)

Wednesday, November 19, 2014

Bersinarlah mentari!

Dah beberapa hari hujan non stop di Kuantan. Ramalan cuaca kata hujan berterusan minggu ni diikuti air pasang. Arghh..agak menakutkan bagi kami yang melalui bencana besar di Kuantan tahun lepas. Masih berbekas dan berframe lagi cerita ngeri tu tau.. errr

Walaupun kami mendapat tuntutan insurans banjir yang besar.. ,(memang lebat hingga kami dapat on kan projek kabin kami guna duit insurans), dapat sumbangan istimewa dari majikan yang juga agak lebat nilainya...Alhamdulillah, harapnya setakat tu je lah rezki banjir yang kami dapat.

Ehh.. kalau banjir lagi nanti dapat durian runtuh lagi tau....

Ohooooo ... no noo.. ianya bukan durian yang istimewa. Bukan durian macam tu yang kami nakkan.. begitu juga seluruh mangsa banjir tahun lepas. Bukan itu yang merek nak..

Kami lebih rela tak dapat apa-apa dari menukarkannya kepada bencaa musibah banjir yang perit dan ngeri tu. Tak perlulah durian runtuh lagi. Cukuplah sekadar rezeki yang sedia ada ini kini.. moga peningkatannya sekata.. selari dengan peningkatan kerja dan usaha yang dilakukan. Itu jer lebih dari bersyukur untuk kami..

Kami mendoakan agar kami dijauhkan dari bala bencana banjir dan perkara yang tidak diingini. Lindungilah kami semua..

Alhamdulillah..hari ni.. hujan dah berhenti. Mentari perlahan-lahan menunjukkan sinarnya.. berseri... seperti hatiku yang berseri -seri menerima kunjungannya..

Teruslah bersinar mentari! Kami menantikan kehadiranmu...

Wednesday, November 5, 2014

Singgah di Air Terjun Berbisik Cameron Highland

Tarikh : 25 oktober 2014

Masa on the way naik Cameron, (tk sempat cerita kisah naik, terus kisah turun hihi ) kami terlepas tempat ni. Sign board tak berapa jelas dan hanya ada 1 sign board sebelum sampai sini. Jadi masa otw turun, kami terus singgah. 

Kalau dari Raub, air terjun ni terletak kat corner belah kanan, sebelum pit stop tea bharat. 

Apa yang menarik..?
Mestilah air terjunnya.. pernah baca review pasal air terjun ni. Katanya macam berbisik jer bunyinyer.. ye ker eh? Jom kita tengok.

Belakang kids tu laah air terjunnya.. tak lebat sangat.. slow motion jer airnyee

tempat ni macam tengah nak renovate kut. Penuh dengan tiang besi cacak sana sini. Bahaya untuk kids. Pagar safety pun takde. Harapnyer ada penambahbaikan lepas ni.

Eh.. betul ke bunyi berbisik air terjun?
Mmmm betullll... macam orang berbisik jer tau. Dahla sejuk kat sini. Kalau ada tempat lepak mau aku santai pejam mata jap hehee.. tapi  nan ada..huu

kat belakang tu adalah hutan. Dalam kolam belakang tu banyak juga ikan koi.. 

Selain air terjun, ada sarang burung merpati dan merak juga. Masih baru rasenyer


Kat luar sebelum sampai air terjun, ada banyak pokok2 bunga di tanam. Aku geram tengok pokok capsicum ni.

yang merah tu capsicum. Untuk dijual

Overall: 
3.5 bintang

Tuesday, October 28, 2014

Tangggungjawab sebagai Pensyarah

Pensyarah sama tugas seperti seorang guru. Jika guru menyambut Hari Guru, pensyarah tiada Hari Pensyarah.. Tak apa. bukan itu yang pensyarah harapkan. Ianya sekadar Hari Guru yang disambut besar-besaran dari peringkat sekolah ke peringkat kebangsaan untuk menghargai jasa guru. Betul.. tak dinafikan jasa guru sangat besar.. tak terbalas. Tapi, macam tadi..bukan penghargaan yang aku inginkan.

Aku bertugas sebagai pensyarah sejak tahun 2004.
(elehhh baru 10 tahun kut.. ada yang lagi lama dari tuh.. lagi hebat dari tu tau.)
Tapi bukan tu yang aku nak comparekan.
Ianya pasal harapan
pasal tanggungjawab yang terpaksa dipikul.

Hari ni keputusan periksa keluar
aku menjenguk .. jenguk ok sebab takut.!
Seriussss sangat takut !
Subjek?
Perakaunan Kewangan 2 FAR150
Bilangan student?
3 orang SAHAJA.
ellehhhh 3 JER ker?
yess 3 orang student repeaters hokey
salah seorang students tu telah repeat 2 kali.. yess 2 kali! Ok katakan namanya AABB
lagi 2 orang tu... haaa lagi hebat.. repeat untuk kali ke 3! Yer TIGA KALI! Yang ni aku bagi nama CCDD dan EEFF
so.. the masalah problemnya adalah...CCDD & EEFF repeat paper ni untuk kali ke-3.
MAKSUDNYA
kalau mereka fail juga paper ni untuk kali ke-3, mereka akan terus dikira TAMAT PENGAJIAN!
tak boleh repeat lagi.. tapi dikira DISMISS terus..
maksudnya kena say BYE BYE kat kolej terus walaupun dia score paper lain or dapat pointer 3+.

Nampak tak?
Tanggungjawab sape kat situ?
Apa aku nak jawab pada parents mereka..?
Macamana masa depan mereka?

Ianya bukan pasal KPI kau gagal dapat 100% pelajar lulus peperiksaan (Walaupun aku sangat kisah pasal tu?)

Takut berganda-ganda bila HOD ajak tengok result students bersama-sama..
Dup dapp dup dapp
Tiap malam aku doa tau
Tak perlu cemerlang.. cukuplah lulus untuk mereka..
Bantulah mereka.. Ya Allah.
Aku dah berusaha..

And..
dengan tabahnya aku intai result mereka.
HOD yang bacakan.
100 PERCENT LULUS Tini!

Wahhhhhhhh Alhamdulillah..Alhamdulillah
terlepas beban sudah.
Syukut mereka dapat meneruskan pengajian
Dapat meneruskan impian dan harapan keluarga mereka
Alhamdulillah!!

RESULT PENUH:
AABB : B-
CCDD : C
EEFF   : C

Nanti aku publish semula result diorang..


Monday, October 13, 2014

DIY : Buat buai gantung sendiri

Amacam.. ok tak buai buatan sendiri kami kat bawah ni..
tak kisah la apa pun.. yang penting jimat amat hohohoo!

Bahan:
Kayu.. guna lebihan kayu buat pondok aritu
Tali : yang dah ada kat rumah
Drill: dah ada (untuk tebuk lubang tali)
Cost: ZERO!! Lalaalaa :)


dah siap terus tak sabar nak main..

Ok ni caranya..
drill 4 lubang untuk masuk tali nanti pada kayu nanti. Kami tebuk 6 lubang sebab nak ikat tali kat tengah buai.. senang addini nak pegang buai


Masuk tali pada lubang tu..

then.. gantung jer pada pokok..


Taraa!! Dah boleh main hoyeyy!!

Peace...!!
Sengaja buat buai rendah supaya senang dhia & durrah naik. So far diorang naik sendiri jer. Kami.. tak naik buai.. tapi mmmmm

slurpppp makan coconut shake with aiskrim oreo homemade!! 

Duta aiskrim oreo..hahaa

Jemputlah datang main buai..
jom amin, amir, aqib, dhamirah, hakim lalaaaa

Opsssss dah dahh!!
jom siapkan ISO hahaaa... 

Friday, October 10, 2014

Cara buat aiskrim oreo sendiri

Semalam nampak resepi buat aiskrim ni kt fb.
Macam senang kan. Terus singgah TMG beli oreo, susu dan ovalette. 
Bahan lain dah ada kat rumah.

Kos (RM):
Susu full cream 5.99 (anggaran guna separuh je RM3.00)
Oreo 2.99
Ovalette 4.99 (guna 1 sudu je, anggaran kos 50 sen je)
Susu pekat setengah tin anggaran guna RM1.50

Total RM8.00

Ok.. campur semua bahan.. blend. Aku jadi mandur kali ni sebab princess sebuk nak buat aiskrem sendiri ..suka suka!

Bahan kat bawah ni dah siap blender dan oreo yang dah siap patah-patah

Pastu campur je bahan blender tu dalam bekas aiskrim isi oreo. Kacau sebati. Aku tabur choclate rice kat atas bagi lawa haha
Peacee tangan 2 orang pembantu aku hahaa

Pastu.. tak boleh makan terus. Kena bekukan dulu dalam peti ais.

Pagi ni... gigih semua orang pepagi makan aiskrem oreo,
Hurmmm... sedap! Princess Dhia pun berebut nak makan aiskrim walaupun sejuk. 
Cubalah.. senang sangat tau!

p/s... Kos RM8 dah boleh beli aiskrim ready made kat kedai.. ye betul! Kenapa perlu susah-susah beli bahan, blend, bekukan bagai kan.. Tapi, ianya takkan sama dengan your feeling makan aiskrim yang dibuat sendiri lagi-lagi kalau anak sendiri yang buat. Memang thumbs up!!  

Try & feel it your self  first ! :)



Thursday, October 9, 2014

Kesan kenaikan minyak 20 sen JER

Tarikh kenaikan minyak : 2 Oktober 2014
Berapa banyak naik? : 20 sen JERRR

Kesan kenaikan:

1. Harga makanan naik melonjak-lonjak. 

Tadi baru gi lunch kat warong depan opis. Tengok harga baru terus dia tulis dengan marker hitam.
Majoriti semua makanan naik harga 50 sen. Air belum naik. 
Mmmmmmmm.... minyak naik 20 sen JER, tapi kenapa makanan naik 50 sen?

2. Harga NGV set naik mencungap-cungap

Akibat kenaikan harga minyak sebelum ni, kami bercadang nak pasang NGV kat kereta wira. Senang dah save bajet minyak petrol sebab hubby berulang-alik dari Kemaman-Kuantan tiap hari. Jarak perjalanan 120 km pergi balik. Lagipun di Kemaman ada stesen NGV. Senang dan sangat jimat pikir kami. So, kami dah call pada bulan September. 
Harga : RM2,800
Jenis : NGV sequential (yang auto tukar gas-petrol kalau gas dah habis dalam tangki)

Tapi, plan tangguh jap sebab nak settle tukar enjin dekat geran dulu. Mmmm... tak tau pulak kerajaan tiba-tiba nak naik petrol kan, jadi kami decide nak tukar NGV lepas raya haji. Tapi, dah tup-tup kerajaan buat penjimatan terbaik untuk negara...billlion-billion jimat katanye (kononnnn), so kami call semula untuk cornfirm order NGV. Nak tau berapa harga baru?

Kedai di Kuantan:
Harga sebelum minyak naik : RM2,800
Harga selepas minyak naik 20 sen jer : RM3,800

Kedai di Kajang:
Sebelum : RM2,750
Selepas : RM4,000

Well, minyak naik 20 sen jer kan,,tapi,... kenapa naik sampai 1k+?

3. Kos perjalanan meningkat

Biasa balik dari Kuantan-K.Terengganu - Kuantan cuma perlu isi minyak dalam RM100 gitu jer. Tapi kali ni, cornfirm tak cukup . Perlu isi semula RM30 ringgit masa perjalanan balik.

Sebelum : RM100
Selepas : RM130

Kenapa?
Walaupun minyak naik 20 sen jer, tapi kita bukannya isi minyak untuk 1 liter jer. 

Well, itu yang terbaik untuk negara jer ker? Adakah ianya terbaik untuk rakyat juga?


Wednesday, October 8, 2014

Harga buai rotan gantung

Tarikh survey: 6 Oktober 2014
Lokasi kedai : Pulau Kerengga, Marang Terengganu

Ada 2 jenis buai.. ni gambar dari pakcik gugel.. tapi lebih kurang camnila..

Jenis A

Jenis B 

Harga tepek : RM350
Harga lepas diskaun : RM300

Mmmmm macam mahal ke murah eh..?? 

Keputusan senat: cancel !

p/s.. gantung buai tayar lagi best kannn amin

Friday, October 3, 2014

Update blog guna blogaway instead of chrome

Nice kan poto ni

Try update guna blogaway.. sbb tak boleh update guna google chrome (opreration time out)

Saturday, September 27, 2014

Tempat wajib bercuti ke Kota Melaka

Tarikh : 20-22 September 2014
Tempat : Melaka bandaraya bersejarah

1. Kota A FAMOSA

Mmmm... pergi Melaka tak sah kalau tak bergambar kat Kota A Famosa ni kan..

One snap from me and kids!

One snap for hubby with kids!

2. BECA Melaka
Dan tak sah juga kalau tak bergambar dengan bece. Kali ni tak naik beca.. mahal dan membazir rasenya. So, lets pic again!

Peaceeeee!

Kebanyakan beca kat sini kali ni semuanya bertemakan hello kitty! Masa pergi tahun lepas takde tema rasanya cuma semua beca akan dihias cantik ikut kreativiti masing-masing.. Kali ni majority adalah dengan tema hello kitty.. cantik sangat!!

3. Dataran Pahlawan Mall
Dan tak sah juga kalau tak window shoping di Dataran Pahlawan.

Cuba teka tangan sape tu... amboiii kemain tunjuk jam nampak..
eh.. mana lagi satu tangan? kan berenam?

Semua sibuk pilih jam kat dalam mall besar ni.. semua pada harga RM10 each..except daddy punye. Since aku baru dapat hadiah jam masa birthday aritu, jadi takdelah aku teringin nak jam baru lagi walaupun cantik-cantik jam kat kedai ni.. Dhia dalam stroller sebab dapat upah biskut dalam mulut hehee.. kalau tak mau diangkutnya jam-jam tu masuk stroller

Haa... baru complete 6 tangan.. sorang tu tak de jam sebab tak muat size..(padahal sengaja tak nak belikan...jimat ..hahaa)


Ok.. nanti ada kesempatan, aku share lagi tempat best dan free di Melaka..dah la best, free pulak tu... 

4. NORA in de house
Oh ye.. ke Melaka tempohari juga, sempat bertemu mata dengan kenalan Nora dan family..siap masak dinner istimeewa untuk kami.. memang istimewa sangat dari air tangan seorang rakan.. thanks Nora.. ada masa dan rezeki kita jumpa lagi ye.. (opsss ada orang jeles kah nanti ni nora.. hihii)

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini