Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Tuesday, January 21, 2014

Kemalangan kecil anak- terkena air panas

Perisitwa ni berlaku dah lama.. around 2012.

Sian durrah.. ini kecuaian ibu.. huuuu

First - terkena bubur panas.

Tiap pagi memang masak bubur dan bubur yang panas tu letak dalam bekas untuk bawa ke rumah pengasuh. Satu hari, letak bubur ni kat depan pintu keluar. Biasanya Durrah akan main dalam rumah je dan tak pergi ke pintu keluar ni. Masa ni dia merangkak or mengensut lagi.

Masa tengah mandi, tetiba kakak ketuk pintu bilik mandi dan jerit..
Ibu.. tangan baby kena bubur panas!! baby nangis ni!!

Haaa!!! Terus keluar bilik air, ambik durrah dan basuh tangan dekat sink. Basuh dan basuh. Teringat dulu aku pun pernah kena air panas dan doktor pesan suruh letak bawah air paip. Jangan letak kicap or ubat gigi. Tapi, durrah masa ni tetap nangis .. kuat pulak tu! Okeh.. terus siap tuju klinik 24 jam di Jalan Beserah.

Tiba di klinik around kul 7+. Baby nangis sepanjang masa. Sampai di klinik, disuruh tunggu. Doktor belum sampai lagi katanya.. Ok, sabar. tunggu.. then tunggu tak sampai juga.
Tanya lagi, mane doktor?
Dikatanya.. sekarang ni kul 7-8 pagi adalah waktu doktor bertukar syift dan waktu bersih klinik. Jadi doktor akan sampai dalam kul 8.
What?? Aku dah start marah masa ni? So whats the point klinik 24 jam namenya? Dahla durrah menangis tak henti masa ni.. Mintak ubat pun suruh tunggu doktor je huuuu!! Eeeeee memang geram sungguh masa ni. Sampai sekarang aku memang blacklistkan klinik ni tau huh!

Kul 8, doc sampai, terus masuk bilik. Doc sapu losyen putih kat tangan.. tak melecur teruk katanya. cuma luaran je. Then, dia masukkan ubat tahan sakit kut punggung.. rasenya macam ubat demam yang masuk kut punggung tu. Itu jer. nanti sapu losyen tu lagi katanya dan bagi minum ubat tahan sakit je katanya..

Hu..alhamdulillah, tangannya tak melecur teruk tapi mestilah sakit kan.. sian.. menyesal tak sudah aku sebab tak letak bekas bubur panas tu tinggi atas meja. Rupanya kakak pergi keluar sebab nak letak barang then tak sedar rupanya durrah khayla ikut skali dia keluar then main bekas bubur yang aku tutup tak brape rapat. huuu maaf sayang. Lain kali ibu cuba untuk berhati-hati

Second- terkena air milo panas.

Dady, Amna dan kakak ke pasar malam. Aku dan durrah kat rumah. Sementara tunggu diorang bawa balik makanan dari pasar malam, aku buat air siap-siap. Air milo dan kopi untuk daddy. Ambik jug, letak air panas, milo, susu , kacau...
Tiba-tiba durrah datang dan tertolak aku dengan walker.. Jug jatuh dan air tertumpah pada durrah dalam walker. Alamak...!! Cepat-cepat ambik dia dan basuh tangan kat paip.. basuh dan basuh.. nangis sikit je. Rasenya tak brape panas kut sebab air panas letrik tak brape panas dan bila dah letak milo dan susu tu maybe kurang sket panasnye. Huuu... tapi perasaan bersalah tu tetap ada.

Durrah naik walker, terlanggar ibu ..dan air milo panas pun tertumpah kena dia.. aloo sian!!
Moral.. Berhati-hati pada setiap keadaan. Expect what you are not expected!

~Auto publish~

2 comments:

Anonymous said...

Baby sy pun kena air panas.30 july 2016 aritu.menyesal tak hingga.habis 5 jari dia.hopefully he will recover fast.risau bila anak sakit ni

Engku Artini said...

owh.. ye ke.. sian kan.. teruk juga tu kena 5 jari. Moga anak cepat sembuh. banyakkan berdoa puan..!

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini