Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Wednesday, March 12, 2014

DIY : Cat kereta wira sendiri 2

Tarraaaa.... Ramainya yang view DIY cat kereta kancil aritu. Ada 1251 page views!! So, aku update pulak DIY kereta wira hubby pulak.

Warna dipilih kali ni adalah oren wuhuuuu!!
Wira yang dah hampir siap. Tinggal mekap-mekap sket lagi kat tayar kena spray hitam, cermin kereta perlu touch up sket..

Ok let's diy cat kereta

Mula-mula cat under coat hitam, nak tutup karat kat kereta


Yang tu mesin kompressor yang diguna untuk spray cat nanti


Sapu simen kat tempat karat dan lekuk or berlubang

Dah sudah sudah rata simen, under coat lagi sekali kaler grey.
Amboiii hubby kan...mentang-mentang kereta sendiri kannn,
Undercoat jerk sampai dua kali... Cantiklaa kereta dia nanti !!

Ok, pastu barulah spray cat oren pakai kompressor. Aku intai dari bilik je sebab berabut kat luar.
Nampakkannn sesi spray kat luar tu



Part nak spray kat atap kereta... Agak susah sket sebab kut wayar kompressor bergesek dengan cat yang bellum kering kat body kereta..

Jadi... Nahhhhh panjat!!! Spray jangan tak spray !! Pastu tunggu sampai kering untuk mekap seterusnya
Opsss mana gambar yang dah siap? InsyaAllah nanti aku tepek semula kat sini. Tak tangkap gambar lagi... Hehee keretanya dah lama cun melecun!

Will update soon yek...tungguuuuu!!

Update 5 Ogos 2014 : 

4 comments:

ali said...

salam...bang bleh kongsi teknik & tips mngecat guna air kompressor murah...bese org kat bengkel guna ribuan ringgit pnya air kompressor cam jenama swan tu..

Anonymous said...

lain kali cat bumbung dlu pastu baru turun kebawah. xyah risau nk kena hose spray gun ;)

Muhammad Hisyamuddin Bin Arman said...

salam kak. nak tanya. perlu buang ke cat lama pada kereta sebelum di spray kolor lain?

Engku Artini said...

Untuk En Muhammad Hisyamuddin..

Saya refer jawapan encik pada soalan yang hampir sama dengan reader lain ye..
Soalan dia camni:

Nak tanya if cat kereta (warna putih) saya masih okay xde masalah just nak tukar warna . kene buang cat asal ke ?

Cadangan jawapan dari suami saya:
Untuk cat putih tu, tak perlu buang cat putih tu.. cuma tetap kena buang lapisan clear asal. Gunakan sand paper saiz halus, saiz 800-1,000 kalau tak silap. Ini bertujuan supaya masa kita spray cat baru ia akan melekat ke atas permukaan yang kita spray tu.

Semoga membantu.. terima kasih.

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini