Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Tuesday, June 24, 2014

10 tip percutian bersama anak kecil

Kami .. 4 orang si kecil.. bermacam ragam. 
Itu baru ragam.. bab pakaian, ubatan, makanan.. pun macam ragam
So tips ni aku baca dalam Majalah Libur.. moga dapat membantu aku dan mereka yang akan bercuti bersama si kecil.

1. Rancang waktu perjalanan masa waktu tidur anak
Kami suka bertolak subuh hari.. or lepas maghrib untuk jimatkan masa...dan cepat sampai


2. Elakkan bercuti semasa cuti sekolah.
mmmm kami biasanya memang tak bercuti masa cuti sekolah. Biasanya balik kampung je sebab tak larat nak bercuti dengan orang ramai .. lagipun mahal .. hotel mahal.. barang mahal!

3. Bercuti bersama dengan rakan atau saudara.
Biasanya kami akan ajak adik, kakak or sedara terdekat untuk cuti bersama.. baru happening dan budak-budak pun seronok sebab ramai geng!

4. Sediakan keperluan anak secukupnya.
Haa..yang ni memang penting.. especially ubat gatal amna. Memang bawa siap-siap ubat alovera, gel alovera, bedak merah pureen, bedak gatal kuning, minyak gamat etc. Susu pun bawa siap-siap termasuklah pampers sebab tak tau sempat tak nak gi kedai dan tak tau maybe harga tempat bercuti lagi mahal ke kan..


5. Simpan keperluan utama anak dalam beg yang mudah dicapai.
Ohohooo yang ni normal! Backpack aku memang jadi beg doremon.. semua ada.. pampers, baju spare, wet tissue wajib ada.. Gomoklaa beg doremon aku. Tapi biasanya barang spare lain simpan dalam satu beg siap-siap dalam kereta. Dalam backpack cuma barang emergency jer.

6. Utamakan waktu rehat anak
Mmmm.. Durrah Khayla biasanya akan kepenatan dan tidur dalam stroller..senang. Dhia Zaara biasanya akan tidur dalam kereta. Kakak dan Amna memang jenis tak kan tidur.. malam baru diorang ni tidur.. wahhaaa 

7. Bawa bersama mainan or buku kegemaran anak
Mmm.. biasanya tak bawak sebab nak jimatkan ruang kereta. Yang wajib biasanya makanan kegemaran ... haaa bagi diorang kenyang selalu..

8. Pilih penginapan yang selesa
Ok.. homestay instead of hotel (untuk cut cost hehee). Or rumah sedara untuk mengeratkan silaturrahim..(ringkas kata untuk 'zero cost..hihii...)

9. Jangan bertangguh
Means.. kalau berkenan terus jer beli? Owhhh tidak.. aku tetap akan survey dulu.. untuk pilih yang terbaik dan menjimatkan..

10. Sentiasa berlapang dada
Ye.. kena be positif selalu dengan si kecil ni. Perlu banyak bersabar.. dan layanlah kehendah diorang ni. Biasanya aku upahla diorang ni untuk beli mainan or cenderahati supaya diorang happy sepanjang percutian ni.. janji yang murah-murah jer.. tak perlu yang mahal pun diorang mesti happy kann!

Next... ni tambahan dari pengalaman aku sendirila..

11. Duit poket 
Yang ni praktis untuk Kakak je dulu. Bercuti ke Cameron, Melaka, Kedah, dan Cameron lagi... kami sepakat beri duit poket RM5 sehari. Mula tu niat nak bagi RM10 sehari... tapi kakak kata..

... Kakak rasa 5 ringgit je dah cukup ibu.. 3 hari dah 15 ringgit. Bolehlah kakak beli keychain untuk kawan-kawan'
Tapi bab makan-makan, beli pakaian or mainan .. yang tu termasuk dalam our budget dah. Duit poket tu hanya untuk kakak beli untuk kawan-kawan atau untuk ibu ker ...hiii

Ok.. selamat merancang percutian!

1 comment:

Dr Singa said...

saya stress berjalan dengan bgudak-budak kecik..
susah nak mgambik gambar bila berjalan dengan budak-budak kecik!

anak awak dulu sekolah Assunta?
anak saya pun..
rendah dan menengah

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini