Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Monday, July 7, 2014

Hadiah anak berpuasa

Assalamualaikum..

Catatan puasa Hasya dan Amna... sekadar untuk ingatan

Umur 5 tahun -
Tak ingat.. yang pasti Amna tak puasa lagi..
Hasya dah start belajar puasa tapi sahur minum susu pukul 7 pagi sebelum ke sekolah.. pastu puasa.. hehee ..kadang-kadang tak puasa penuh pun rasanya

Umur 6 tahun -
Amna pun tak puasa.. try kejutkan sahur pun asyik nangis jer.. last-last tak kejutkan pun. Oh ye.. ada skali dia hampir berjaya puasa penuh, tinggal lagi beberapa minit nak buka puasa, dia duduk depan makanan (sebab nak berbuka ramai-ramai kat rumah tok ma), tapi tiba-tiba ada orang cakap... 'Amna.. makanlah.".. Lalu terus jer lah amna makan dah orang suruh makan kan.. Aduih..rasa nak suh orang tuh belanja makan piza duaploh kali jer pasni.. Ada ke patut alasan dia.."Laaaa...ingatkan Amna tak puasa arini, sebab tu suh dia makan tadi.." grrrggrrrrrr

Hasya.. Alhamdulillah puasa penuh.. kecuali satu hari tinggal puasa sebab letih main track mill rumah jiran.. adehh.. saja cari pasal penat.. pastu mula dah haus laa penat laa.. huuu

Umur 7 tahun
Amna- 2014 Alhamdulillah , dah puasa 6 hari penuh. Dah boleh bangun sahur walau kadang sambil suap roti boleh terlelap hehahaa lawak.. takpe pelan-pelan belajar. Lagi 2 hari tak puasa sebab tak larat katanya.. satu hari berbuka kul 12 tengahari, satu lagi dah kul 6.30. Takpela.. nama pun budak baru belajar kan

Hasya - Alhamdulillah puasa penuh .. pun cuma tinggal satu hari. Sebab penat jadi ketua kelas 1A Sek Assunta.. first day puasa, dia gi minum air kat kantin sekolah sebab penat ,,kena cari cikgu tak masuk kelas. huuu

Umur 8 tahun
Hasya - tahun lepas. Alhamdulillah puasa penuh

Umur 9 tahun
Hasya - 2014 . Alhamdulillah.. hingga hari ni masih puasa penuh.

Hadiah berpuasa..? Tak pernah janjikan apa-apa hadiah or ganjaran untuk mereka. Cuma puji jer lah melambung.. hahaa biasalah kan bebudak kan suka pujian.

Tapi taun ni.. oleh kerana terkejut tengok Amna berjaya penuh.. aku pun berjanji nak bagi hadiah (time hasya penuh dulu, takde pulak aku janji nak bagi hadiah...huuuuu cam bias ork?)

Hadiah apa..?
Owhhhh ..Ibu akan tidur dengan Amna kalau Amna puasa penuh!

Wahhhh maka terpaksalah aku tidur dalam bilik Amna. Amna, Aku, Dhia, Durrah (sibuk nak tidur bilik kakak sekali), Kakak

Dah pastu kakak pulak kata..
Ibu.. kakak puasa penuh juga.. esok ibu kena tidur dengan kakak pulak..
Dah esoknya terpaksalah tidur cenggini pulak.. Amna, Durrah, Dhia, Aku, Kakak..

Wahhhh sangat sempit ok!

Jadi hari ke-4, aku ngelat sikit. Lepas diorang tidur, aku angkut Dhia tidur bilik aku.. heheee... ingatkan taktik baik punyer kannn.. sekalinya esok, masa ambik diorang balik sekolah Kakak bagitau...

Ibu.. adik tak puasa arini
Laa nape.. tak larat ker
A ahhh..Amna tak larat... ala.. lagipun, Ibu bukan tidur dengan Amna pun..

Opsss haaaaaaa tengok!!
Jadi, start haritu... aku tak berani dah nak main ngelat. Tidur dengan diorang jugak.. walaupun sempit..!huarghhhhhhh!!

Tapi, kadang-kadang larilah jugak sebab sempit ..cam terkepit jer rasanya... huaaa

Ok.. Teruskan belajar berpuasa ye anak-anak..!

No comments:

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini