Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Saturday, December 26, 2015

Teaser : My niece's wedding!

Today : Moga majlis berjalan lancar & do permudahkan
Moga perjalanan bonda & adikku dari K. Trg ke Felda Chemomoi juga selamat & dipermudahkan

Aminnn

Thursday, December 17, 2015

Saya ada driver ke pejabat

Dah 2 hari kete orange my darling ni rosak.. 
Mmmm jadi.. dah 2 hari jugak aku dihantar dan dijemput ke pejabat :)
Wahh wahhh !! Best jugak kan. 
Tiap hari boleh dating (sengih lagi)

Barulah perasaan keadaan sekeliling yang dah berubah wajah
Barulah perasaan Embassy dah bertukar kaler rupenya..

Ehh.. dulukan Embassy kaler ijau? Ni dah cantik kaler kelabu taik anjing pulok. Homei kan!
Suami pun kerling ke kiri
Ha ah laa.. bila masa pulak dia tukar cat ni

Eh ..bukan ke klinik chong pindah sini?
Dok lah.. kat sini kan hasya lahir. Bangunan dia sama je, yang tu homestay
Oooooo

Specialists baru kat sini ni bapokla besar kan. Depan ni mesti nak buat perumahan ork?
Bukan...mesti kedai ni. Dia mesti nak commercial kan tempat ni tu
Ye aa kan

Nok kuih dok ..boleh makan sambil drive kekgi?
Nok kuih badak dengan badak skali. Takde badak tak nak makan.
Keh keh keh

Haaa..simple conversation je pun
Tapi makes us happy!
La la laaa
Bukan senang nak dating pagi-pagi tanpa gangguan si kecik :)

Hahaa.. 

Peace skali abang supir...!

Yuhuuuu..cayalah. 
Esok cuti..sure tak dapat dating dah
Kwang kwang kwang

Tq ALLAH!

Wednesday, December 16, 2015

Berjumpa doctor handsome! hik hik!

kuang kuang kuangg!!
masa nak tulis entry ni pun masih terkekeh kekeh rasenya hahaa

Ringkas je citenya.

2 malam lepas ke poli klinik Al-Razi Balok. Hasya demam.
Masuk je bilik doctor, aku macam.. eh ye ke doctor ni?
Dahla muda, hensem lak tu.. tu yang tak menahan tu haha
Pastu yang buat dia jadi makin handsome sebab dia cuma berkolar leher bulat, not in kemeja.
Well, nampak cam tak formal je kan.. i like it! Doctor lokem kan gitulah pakaiannya.. sometimes
Dan beliau sangat ramah tamah hahaa..
Dan a bits funny..haha
Masih ingat certain words yang digunakan
Tapi yang penting is
Senyumannya sangat manis.. wakakakaaaa..
ampun pak..

Keluar bilik jer terus bisik kat Mr Daddy.. 
'Doctor handsome la.. hensem ngat ' pastu baru terkedu jap.. lupa sharing the memories dengan suami.. hehe.. tapi aku tau, he is ok.. (normally ok je ).. err.. i hope so!
Tapi kalu in my part, kalau si suami cakap cenggitu.. boleh accept ke eh? ohh hoo hooo

Opss.. lupa nak share lagi
Betapa handsomenya Doctor tu sampaikan rasa nak ajak doctor tu selpie sama-sama hasya dalam bilik rawatan . tapi kan perasan pulak doctor tuh.. hihi

Ok pendek cite.. first impression tu sangat penting.
Budi bahasa itu juga sangat penting
Semua melambangkan peribadi dan sahsiah diri.. (erk skima pulak dah)

Ok, takpelah. lupakanlah doctor handsome tu.

Kat rumah dah ada budak handsome ni.. :)

dan ini
Both of u are handsome in my mind..
Doctor Ilman & Daddy!



Tuesday, December 15, 2015

Aktiviti cuti sekolah yang free dan sangat enjoy!

First, Addinies dah balik.. clap clap clapp!! Horeyyy... senyum sampai telinga :)
Barulah rasa complete kat rumah
Barulah dapat tengok Durrah dan Dhia gelak berdekah dekah..sungguh-sungguh dia gelak, padahal takdelah lawak sangat pun kakak dia layan
Barulah tengok rumah sentiasa penuh..sana sini addinies hahaa
Pastu mulalah dengar sorang-sorang datang ngadu...'Ibu,.kakak buat, Ibu..amna buat" haha
Pastu Kakak dengan Amna pulak datang dengan mulut muncung sedepa.."Ibu.. abby tu.. bla blaa or yaya tu bla bla bla
Pastu tengok pulak orang lari sana, lompat sana sini
Pastu screen tv dah penuh dengan addinies je ke hulu hilir depan tv
hahahahaa...
takpe.. takpe..
jangan merungut

Ok back tu cerita aktiviti cuti sekolah yang dijanjikan..

Aktiviti pertama mereka, Day 1 balik terus ajak mereka ke sini:

1. Petrosains Tanjung Lumpur, FOC

Yes free ok. Sila datang beramai-ramai.
Lokasinya di Bangunan Yayasan Pahang.

Masa pergi kali ni, memang orang ramai. Bising, crowded.. aku pun cam lemas rasenya

Amna, Durrah & Dhia memang suka mewarna. Padahal kat rumah boleh warna haha.. Takpelah.. support je apa minat mereka kan.

Tapi yang agak kurang best adalah banyak alat yang dah rosak.

Games ni dah rosak.. alahai sayangnya.
Dan banyak lagi yang rosak dan disimpan kat tepi-tepi je. Ada jugak yang display je padahal rosak.

Banyak jugak dia open table, kaunter games. Yang ni game susun paku banyak-banyak supaya balance. Macam senang tapi perlukan daya imbangan yang tinggi.. hehe

Yang ni patung dinosour je. Oklah.. bolehlah aku cite kat Dhia, inilah dinosour macam dalam tv tu. Excited dia tau!

Haa.. yang ni tak sah kalau tak bergambar kat sini. Mirror effect. Sorry gambar tak clear. Sebenarnya Amna masuk ikut pintu belakang berdiri atas tangga je tu..

Ok.. yang lain-lain boleh cuba ye. Kalau first time datang memang excited. Kami ni yang dah datang kali ke 4, 5 ni.. dah boring sebab games yang sama je kat sini.Tapi memang bagus tau game dia.. Datang..datang!!

2. Main masak-masak 

Haaa... kan pernah cite dulu.. ni aktiviti yang paling aku dan kami suka. Dhia pun suka tau. Aku offer dia main kat luar rumah atau nak masak kuih? 
Terus dia jawab nak masak kuih.. wuhuuu terlopong aku jap. Almaklum kalau kakak yang cakap nak main masak-masak aku tak pelik sangat, tapi ni Dhia .. Wahhh, terus aku jom-jom!!

Ok, jom kacau-kacau.!

Kacau lagi.. dan lagi.. Wuhuuu memang seronok main dengan diorang ni!

Tarra... ini yang sebelum masak.
Selepas..? Alaa tak dang snap pulak
Takpe.. yang penting enjoy!


Ok, next aktiviti this weekend. Yang penting free dan enjoy :)
Terima kasih Allah.

Thursday, December 3, 2015

Teruskan bersinar sang Mentari!

Musim tengkujuh dah bermula
Di Utara dah mula banjir
Kelantan pun dah banjir
Minggu lepas, Balok pun banjir..
Owhh sangat menakutkan

Harini dan semalam.. mentari sangat terik.
Memudahkan perjalanan kami semua menghadiri Bengkel di KL semalam
Alhamdulillah..terima kasih Allah tuhan sekelian alam

Tapi kata kawan
Kadang Allah cuma pinjamkan cuaca yang baik ni seketika cuma
Supaya kita leka dan lalai dengan nikmat Allah bagi
Nanti bila-bila nikmat si Mentari yang bersinar ni akan ditarik bila-bila masa sahaja
Oh tidak.. janganlah menghilang lagi

Sejak detik banjir dulu 2013 dulu
Aku dah berjanji pada diri
Aku tak kan merungut lagi pada bahangnya mentari yang memeritkan kulit
Jangan berkeluh pada panasnya dingin malam hari
Bersyukur bersyukur bersyukur!
Teruskan bersyukur!
Kerna
Mentari ibarat bondamu
Dia menerangimu keranaNya
Dia melindungimu keranaNya
Dia mendoakanmu setiap detik keranaNya
Dia sentiasa bersedia memberikan sinar bahagianya walaupun dia pedih menderita dibakar haba panasnya sendiri

Eh.. dah dah
Sama-sama berdoa
Moga bumi kuantan dijauhkan dari bencana banjir
Jauhkanlah bumi Kuantan dari bencana banjir bauksit
Sejahterakanlah kami
Kasihanilah kami ini yang lemah dan tak mampu bertindak apa-apa atas keangkuhan mereka itu

Sesungguhnya hanya Engkau tempat kami mengadu
Hanya Engkau tempat kami meminta pertolongan
Hanya Engkau yang Maha Berkuasa atas segala-galanya
Dan Engkau jualah yang Maha Mengasihani dan Maha Pemurah

Aminnn

Thursday, November 26, 2015

Cuti sekolah bermula

Few days sebelom cuti sekolah akhir tahun bermula... Aku dan Hasya dah mula planning aktiviti cuti sekolah.

Yang paling utama adalah disiplinkan diri waktu solat dan bangun tidur. Walaupun boleh tidur lewat, solat kena awal waktu dan bangun tidur juga tak boleh lewat. Aku nak mereka berdisiplin.. haaaa..
Then nanti, kena kemas bilik dan sapu bilik (termasuk bilik aku hihi) setiap pagi.,, Yeaa!! yang ni aku suka.. bersihlah bilik aku tiap hari :)

Ok... takpelah itu aktiviti sampingan je
Yang penting adalah.. aktiviti yang paling digemari..Aktiviti masak-masak ..horeyy!!
Nak try buat kek, puding, kuih, agar, dan lain-lain dengan addinies ni..
Mmm sounds good kan!

Then nanti nak buat outdoor activities.
Weekend kat Terengganu nanti boleh buat macam-macam aktiviti. Ke Pantai Batu Buruk memang wajib, Kenyir, Air buah, kereta kuda, Masjid kristal, museum, Library, Mydin , makan roti paung, shoping pasar manir, makan gorpis kat sungai manir, ziarah pusara , dan macam-macam..
Mmmm soundsss sooo good kan!

Then nanti, boleh bawa diorang ke Petrosains Tanjung Lumpur. Kat sini memang best untuk kids.. tambahan its FREE!! 

Then wekend jer boleh buat outdoor activities lagi.. main layan-layan,, ke TC, Esplanade, Batu Hitam. ECM, Taman bandar, Sg Lembing dan lain-lain

Or boleh jugak pergi jauh siket ke Rompin, Gambang, Kl or makan angin out of Kuantan kan..
Wahhhh itss soundd soo GOOD kan!

Tapi.. First day cuti sekolah kami balik kampung dulu. Felda Chemomoi.
Bawa balik baju sikit je. Sehelai baju tido dan 2 helai baju siang. Thats all. Tujuannnya nak elakkan dari berlakunya perkara yang tak diingini.

Tapi yang tak diingini tu tetap berlaku.. mmmmmm

Mereka tak nak balik Kuantan. Nak duduk di kampung sebulan. 
Walaupun takde baju?? takpe ibu.. nanti pinjam baju Nini (sepupu mereka yang darjah 6)
Nanti ibu nak g jalan-jalan kat Trengganu..
Nak jalan-jalan around Kuantan wekend..
Takpe ibu.. takpe.. lenkali lahh

Taktik tetap gagal
Akhirnya aku terpaksa mengalah
Eventhough, aktiviti utama - disiplin tetap diteruskan. So far mereka berdisiplin di sana dengan jadual aktiviti yang dah aku listkan. Hihii... dah siap jadual aktiviti dari bangun tidur sampai tidur aku tulis..

Oklah.. so tinggallah anak.
Nanti ibu jalan-jalan dengan adik-adik je
Nanti ibu dapat dating dengan abah tanpa gangguan dah
Nanti adik-adik boleh bebas bercerita tanpa ikut turn lagi (memang kadang-kadang diorang perlu ikut turn kalau nak bercerita dengan aku .. sebab everyday masa pendek bersama mereka. Masa singkat tu lah mereka nak bercerita serentak.. so have to que sometimes huu)
Nanti ibu tak perlu dengar lagi suara adik-adik nangis kena usik dan bergaduh dengan kakak
Nanti bil eletrik ibu bulan ni jimat sebab sebulan bilik kakak takde sape akan on kan aircond.
Mmmmm... macam best jugak.. sunyi sikit rumah

Bye Kak Hasya dan Amna. Jaga diri baik-baik. Jangan tinggal solat. Hadiah Al-fatihah untuk ibu abah tiap hari ye.

Bye cinta hati ibu.. lagi berapa inchi nanti kita dah boleh tukar position. Ibu ke sekolah kakak ke kolej nak.. hik hik

Bye manja ibu ni. Jangan manja sangat nanti. Ibu pasti rindu suara Amna yang suka main gurau dengan adik adik.

Owhh.. baru 5 hari.. Lamanya menanti lagi 25 hari.

Semua plan yang sounds GOOD tu kena hold dulu.
Nak masak nasi pun dah tak lalu
Nak masak kuih pun dah terbayang-bayang kakak yang selalu akan pilih nak masak kuih apa 
Kejap-kejap pandang pintu bilik kakak ..sunyi dan gelap tanpa suara
Adik-adik pun kejap-kejap tanya.. bila kakak nak balik? brape hari lagi..?
Makan malam pun rase macam tak cukup corum kat meja makan

owhhh..
cepatlah masa berlalu..

Takpelah bil melambung sebab aircond
takpelah letih dengar suara berrebut-rebut nak bercerita
takpelah kejap-kejap dengar suara orang nangis, kejap dengar orang menjerit 
takpelah mereka nak berlari depan tv time aku nak berehat menonton tuan anas mikael dan chanel 703
takpelah ibu tak dapat dating dengan abah pun
takpelah semuanya.. 

ibu nak masa itu kembali semula .. back to normal routine!

Ibu rindu kamu!
Kamu pun begitu kan?.. ye ke?

Wachaaa!




Wednesday, November 25, 2015

Giant BEAR murah!!

One day.. (chewah omputih pulak..) ternampak kat fb akak Shilla Firdaus ni..
Dia jual Bear yang besar gedabak ni pada harga RM110. Termasuk pos dan bungkusan skali..

Wowwww terus aku macam...Ooo emmm jiiii
Kali ni kena bodek... kena kipas kuat gitu hahaaa

Since tak pernah dapat bear sepanjang kahwin (kecuali bear kecik kat bunga konvo hihi) & sebelum kawin pun tak pernah dapat bear.. (sian saya kan) hihi.. jadik.. apa lagi.. terus jadikan alasan ... 

"Hadiahkanlah Bear besar ini untuk ganti 12 tahun perkahwinan kita yang tak pernah dapat hadiah bear..... Kesiannya 12 tahun tunggu bear comel tak dapat-dapat. Lagipun wanita dengan bear mana boleh dipisahkan.. kan kann" ..

..cenggitu (tokok tambah cerita kat atas tu untuk sedapkan plot cerita hihi)

So, semalam.. posmen call..
"Puan,,rumah kat mane.? Nak hantar barang.."

Wowwww senyum lebar memanjang laaaaa aku..

Balik rumah terus snap gambar!

Tarraaa!! Memang besar.. Diorang tak larat nak angkat cik bear ni berdua.. berat dan padat.

See... keciknya Ilman kan..!

Terus Dhia buat main lompat-lompat!
video

Ha haaa.. akhirnya tercapai jugak hajat 12 tahun selama ni... Tq awak :)

Harga : RM110 termasuk pos
Retail : RM150

Nak order : contact kak shila kat fb ---> Shilla Firdaus (Barang beliau semua murah dan berkualiti)!

Monday, November 2, 2015

Resepi roti arab addinies

Tarraaa!! Tak tau laa jadi ke tak. Asal ada rupa sikit-sikit dan habis dijual kira ok je la. 
First try kan.. 
Ok ni resepi dari fb
Harap boleh baca ye. Dengan adunan ni dapat 55 doh kecik. Sengaja buat kecik sebab ramai pekerja hihi. Nanti ada yang complain takde keje hehe

Selepas 15 minit mulalah berebut-rebut nak uli pulak. Pening aku nak cari bende gelek. Hentam je lah apa yang ada kat dapur hihi



Hasya pekerja paling rajin sekali kali ni. Bersemangat waja kemain!

Bakar atas api hingga roti gelembung..dan dah boleh ngap dengan kari ikan nyum nyumm!!

Dah penat makan roti , oder dessert oulak. Cake chocolate moist resepi shila rusly



2 version topping & tak topping

Ni projek aritu. Kek gula hangus kukus. 

Oklah.. jumpa lagi. Bai


Monday, October 5, 2015

Perpustakaan SIber Ilmu @ AEON Bukit Mertajam

Jumaat lepas kami terkesini.. Mula tu plan nak ke taman tasik putra Kulim, tapi agak hampa dengan persekitarannya yang agak tidak terjaga, taman permainan yang rosak, berlubang sana sini dan berkarat. Mmmm... aku pun jom kita tukar ke tempat lain
Terus google.. Jusco Kulim. Then here we are.. pakcik google bawa kami ke sini AEON Bukit Mertajam. Kami pun follow je laa

Tengah window shopping dalam AEON tu.. tertiba jumpa perpustakaan. 
Then my Ahmad cakap.. its free acik..!!
Ehh biar betul.. mana ada benda free zaman gst ni kan.
Sekali lagi ahmad cakap.. iyer acikk... ahmad pernah masuk.. free jer.. acik gi la round-round dulu. Ahmad boleh baca buku kat sini dengan kak hasya dan amna


emm.. tengok macam selesa jer tempat ni. bersih, teratur dan banyak buku. Oklah, aku pun tinggalkan mereka dengan seketul hendset. Silentkan. Call kalau ada apa-apa penting jer.
Dalam 20 minit je kut tinggalkan diorang kat sini. Hasya baca buku Perempuan Lindungan Kaabah,(Wahh dah macam remaja kakak sekarang). Ahmad dan Amna baca buku kanak-kanak. 
Tu pun diorang macam tak nak balik. tak puas hati lagi. Suruh aku sambung shoping lagi.
Haha.. lenkali lah. kami ada misi mencari bintang pulak lepas tu.. kena balik cepat 

Bye library
Besrnye kalau ada library cam ni kat Kuantan. 
Memang ada library kat UTC Kuantan dan Library Kuantan.. tapi buku-bukunya mak aih.. buruk usuh lusang outdated koyak dan mmmm.. keciwa aku tiap kali nak ke situ bawa budak-budak

(bila tengok gambar kat atas, kakak memang suka peluk adik-adik camtu. Durrah memang suka sangat main dengan kakak sebab kakak suka peluk dan lambung dia.. Kakak pun memang suka sangat kalau aku peluk dia. Tiap malam dan pagi mesti dia minta aku peluk dia dan dia akan peluk aku semula.. Owhh kakak.. rindunnya ibu zaman ibu selalu timang kakak tinggi-tinggi dulu. 
Cepatnya masa berlalu)

Tuesday, September 8, 2015

Esok mula bekerja semula

Alhamdulillah. .. memang sungguh indah cuti selama 2 bulan. Walaupun penat melayan kerenah addin addinies (wahhh entry kali ni dah boleh tambah perkataan addin.. biasanya addinies je kan.. well nikmat Allah manakah yang harus aku dustakan. .).. tapi ianya amat amat bermakna bagi seorang ibu.. (semua ibu camtu kan. )

Esok.. akan back to normal rutin. Bangun pagi, bersiap ke tempat keje, hantar amna ke sekolah, masuk ofis. Then.. keje..keje.. then lewat petang baru balik jenguk anak-anak semula. Aku guna perkataan jenguk sebab memang tu lah hakikatnya. Sampai rumah pukul 6, masak makan rehat jap pastu pukul 9 dah nak baring tidur. Pukul 10 waktu paling lewat tidur. Awal ke lewat? Ada setengah orang awal tapi ada setengah orang tu pun dah kira lewat kut. Bagi aku kalau lebih pukul 10 ..ianya dah lewat dan aku akan ngantuk esok.
Jadi memang balik jenguk anak sebab hanya beberapa jam bersama mereka.. pastu sambung esok pulak. Sedih kan.. but Itulah realiti ibu bekerjaya.

Mmm.. compare dengan waktu cuti 2 bulan ni.. tiap hari tiap detik aku bersama mereka. Walaupun kadang ada rasa macam nak dush dushhh pastu ikat kat pokok kelapa masing- masing yang buat perangai.. hahaa. Its normal bagi ibu beranak 5.. ikutkan hati gitulah tapi sure taknya .. akhirnya aku jugak yang peluk mereka sama-sama. Kalau anak sorang dua rasenya takdelah nak pikir lebih-lebih macam aku tu..haha haru tau cuti 2 bulan ni. Dahla hati jiwa raga kena bahagi sama rata untuk 5 +  1 + 1. Kadang- kadang fikir jugak.. rasenya kasih sayang aku sekarang hanya lebih utamakan 3 + 1. Dahla 1 tu nunn jauh kat sana. Lagi 2 kadang - kadang termiss. Huhu... sorry my loves .. Ni esok dah start keje lagilah pendek masa bersama mereka. Tak tau bila boleh bayar hutang masa kat mereka semua. InshaAllah I try my best ye..walaupun tak pasti boleh ke tak ni.

Ok.. persiapan untuk esok?

1. Timing baby menyusu & tidur siang - bereh

2. Mental preparation - 50%

3. Timing tidur malam baby - yang ni masih problem sebab baby memang tak tidur lena malam. Pagi esok mesti aku tak cukup tidur dan perlu tidur siang untuk cover balik waktu tidur. Tapi.. ishh ishh esok udah kerja.. huuu

4. Dhia zaara - biasanya dia bangub tidur tengok aku ada. Dah berapa kali pesan esok ibu keje ibu keje. . Harapnya dia tak nangisla kan. Tapi tak taula camne esok ni

Ok kena tulis cepat-cepat.  Tangan kanan riba ilman sambil susukan dia..sambil tangan kiri jap-jap belai tangan dia

Ok biar gambar bercerita
Daily activity

Main masak-masak

Aby tengah lukis jalan semut

Tangan aby cedera sebesar gigitan nyamuk je

Main sama sama

Cukur rambut ilman ..tukang urut yang buat

First day ilman di rumah

First day ilman admitted

Bonda pun datang melawat kami di hospital
Cabut rumput sambil kutip batu

Holiday di mini cameron genting highland

Oklah.. dah kena tidur ni. Moga semua urusan keje dan kehidupan seterusnya dipermudahkan Nya selalu.

Nite.
Mimpi indah alls

Wednesday, August 19, 2015

Dah nak habis pantang..

Kami orang Teganu ni biasanya berpantang selama 40 hari. Biasanya orang pantang 44 hari kan, tapi kami dah dididik pantang 40 je.. jadik I follow je lah. Hihi. Memang suker walaupun beza cuma 4 hari. Ishh.. nikmatnya walaupun beza 4 hari, macam- macam dah boleh makan .. ye makan laa benda paling penting masa pantang ni. Sebab kejap-kejap lapar.. pastu makan menu sama jer. Huuu boring kan.. tapi have to la.. redha jer lah demi untuk kesihatan diri sendiri juga.

Ok.. apa yang seronok bila nak habis pantang?
Mestilah dah merdeka.. boleh makan apa-apa je (kecuali ais dan pedas) especially seafood. Teringinnya nak makan udang..  wuhuu.. sabar ye lagi 2 hari

Tapi apa yang tak best bila nak habis pantang?
Oh no... back to work? Huhu..
Makin cepat merdeka, makin cepatla kena masuk keje semula. Adeh. Masa pantang hari ke 30, aku dah mula meroyan.. Tetiba rase.. eh nanti dah tak dapat nak dukung peluk cium ilman everyday?  Tak dapat tengok ilman tiap masa? Dapat jumpa ilman lewat petang dah hampir nak masuk malam je? Oh noo.. rase macam tak dapat je nak terima hakikat tu. Tapi tu aritu la.. sekarang macam dah hampir boleh absorb hakikat tu walaupun macam eh ye ke.. eh lambat lagi kan.. eh eh

lagi-lagi dah sebulan lebih duduk melayan addinies je kat rumah..




Owh.. how I wish if I can..
 I wish..  (u know what I mean. .)

Friday, July 24, 2015

Cerita pendek : Pengalaman melahirkan anak ke-5

Hihi pengalaman la sangat..
Sebelum aku lupa perasaan masa melahirkan si awang dondang putera addin comei ni.. jadi meh aku taip dulu.. nanti kalau dah berkubur perasaan tu feel dia akan jadi lain .. kurang umph hihihi..

Perasaan ni adalah perasaan yang aku tak pernah rase sepanjang 4 kali aku melahirkan puteri addinies sebelum ni.. haha.. paham eh ayat tu..

Ok..

Perasaan 1
Masa dalam labour room tu, aku rase macam nak bangun dan turun dari katil..pahtu keluar bilik balik rumah.  Haaa serious tau berapa kali aku nak bagitau kat husband masa tu..
"Abang.. nak turun, nak balik rumah"
Hahaa.. entah apa punye perasaan tak waras masa tu.. seb baik tak sempat nak bagitau suami masa tu dan sempat lagi berfikir secara logik semula.
Aku sempat fikir semula masa tu tau..
"Eh kalau aku turun katil ni, tak sempat keluar bilik ..  sakit semula camne.. eh nape tak bijak aku kali ni".. hahaaaa serious tau tu lah perasaan aku masa tu

Perasaan 2
Nak turun katil.. nak gi makan. At least nak makan kurma

Ok ni pun serious tau..
Aku puasa pagi tu. Sempat makan nasi goreng dan milo je sebelum admit. Jadi aku rase aku perlukan more energy dalam labour room tu. Ada bawa kurma tapi mana boleh makan dah masa sakit tu.. kan tak sempat habiskan kurma..contraction datang. Mau tercekik  aku hahaa

Perasaan 3
Untuk pertama kalinya juga aku marah kat doctor dalam labour room. .hihi doctor pakar pulak tu. Seb baik dia paham perangai pelik orang nak beranak nih..
Takde lah marah beria.. cuma aku tak bagi dia pegang atau sentuh perut or badan masa aku tengah contraction. Aku tak nak sape-sape kacau aku masa tu haa.. fefeeling nak tenangkan pikiran la konon. Padahal semestinya aku perlukan bantuan dia sepenuhnya nanti tu.
Hik hik.. sian dia aku siap tepis tangan dia sambil sound..
" doctor. . Boleh tak tolong jangan sentuh saya.."
Pahtu kali ke-2 aku sound gini lak
" doctor. . Jangan sentuh sayala.." takde dah ayat tolong-tolong tu..hihi maap doctor

perasaan 4

Ha haa... ok jangan pelik untuk perasaan ke -4 ni.
Buat pertama kalinya aku rase macam tak nak beranak dah lepas ni.. hahaa aipss. Biasanya tiap kali lepas beranak mesti aku akan kata..
"Ooo gini rasenya beranak.. ok lenkali boleh improve lagi dan boleh beranak lagi... " hihi.. baru lepas beranak dah pikir gitu.. itu perasaan je okeh.

okeh cukup 4 perasaan pelik. Kalu aku ingat lagi aku update lagi..

perasaan pelik tu timbul sebab si comel bambam  ni



scan 11 am..doctor anggar 3.3-3.7 kilo
Sekali keluar pukul 5 petang tu..nah kaww kaw.. 3.95.
Patutla pelik-pelik perasaan aku masa dalam labour room tu..

hihi hi.. ye ke tak nak beranak dah.. nanti addin tak de geng.. (pulak dah..hahaa)
Abaikan je lah perasaan pelik ni ..

Apa pun syukur alhamdulillah

Kata cite pendek eh.. tapi panjang juga rupenya.. hihi
Ok cite panjang akan menyusul kedian..tapi enggak tau bila dong

Thursday, July 23, 2015

Ragam Kakak Dhia nak dapat adik baru

Kata orang.. si kakak atau abang akan mula buat perangai bila nak dapat adik baru.. (owhh kak yaya.. rase macam janggal je panggilan baru tu hihi)

Ni buktinya.. antara gambar yang sempat diambil sebelum lil addin dilahirkan ("antara" sebab banyak yang tak snap)

Ngamuk di meja makan

Ngamuk then buka pampers..kencing kat lantai.. haru sungguh

Ngamuk lagi...buka baju pampers. . Then tau pulak malu tutup ...haha..

Ngamuk.. pastu niarap macam mintak simpati. Gambar ni nampak macam "alahai siannya...anok sape la tu..mane mak dia ni.. " (padahal aku kat belakang dia je haha).. 

tapi aku tau dah taktik dia.. abah jer yang boleh pujuk dia. Kalau aku atau orang len yang pujuk..haha makin menjadi-jadi. Jadi senang cite.. panggil daddy  OR biarkan je sambil gelak dalam hati dan snap gambar sebagai bukti. .hihi

Tapi.. lepas baby addin lahir, dhia lagi sensitip. Tak boleh salah langsung..
Tengok ehh..

time buka pose

Kat spital

kat lobi spital ..ngamuk bawah kerusi.. adui haruuu..
Mmmm..tapi aku cam biasa.. sengih jer.. snap gambar.. pastu panggil daddy yang duk jaga addin kat wad.

Alahai manja ibu yaya.. next week abah dah keje tau. Be good sister macam kak durrah yer

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini