Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Friday, January 29, 2016

Buggy car di bukit bendera

Trobek : February 2014
(Koleksi dalam draf lagi)
Lokasi : Bukit Bendera Penang



Ni masa cuti-cuti penang 2014. Antara program utama ialah ke bukit bendera. Ni kali ke-2 kami ke sini. Yang paling best adalah round bukit bendera... tengok rumah orang kaya-kaya... sambil naik buggy. Buggy ni macam ala-ala saiz kereta golf tu. Muat 7 orang termasuk driver. Kami ambik 2 buggy sebab muatan ramai hehee..takkan nak berhimpit pulak sebab agak bahaya melalui jalan corner dan lereng bukit.

Harga RM30 untuk 20-30 minit (as at Feb 2014). Ada beberapa pit stop untuk bergambar sepanjang perjalanan tu. Bagi kami amat berbaloi-baloi dan recommended. Driver pun amat ramah explain dan bercerita pasal rumah orang kaya itu dan ini dan berhenti di pit stop sepanjang perjalanan. Siap tolong ambik gambar lagi hahaa

Taraaa panjang umur jumpa lagi insyaAllah

Thursday, January 28, 2016

Resort pilihan musim cuti sekolah

Sumber : Majalah
Tajuk : Fokus Destinasi- 8 Resort pilihan musim  cuti sekolah

1. Hotel De Art, Shah Alam
Harga : RM88-208



2. Tasoh Lake Resort
Harga : RM140-RM500




3. Residence Desa Lagoon, PD
Harga :RM450- RM500



4. Bukit Merah Lake Town Resort, Perak




5. Sudara Beach Resort, Kelantan



6. Lost World of Tambun, Perak



7. Philea Resort & Spa, Ayer Keroh Melaka




8. Farm in the City, Seri Kembangan Selangor



Cubalah
kami pernah ke Bukit Merah Lake Town Resort..tapi menginap di apartment sahaja. Taman Tema dia pun kira ok dan sesuai untuk family
* sorry gambar kurang jelas

Wednesday, January 27, 2016

Taman Botanikal Melaka - tempat rekreasi paling best di Melaka

Trowbek : September 2014
Lokasi : Taman Botanikal , Ayer Keroh Melaka

Maaf..yang ni koleksi dalam draf. Publishkan je lah kasi clear draft :)

See.. Dhia Zaara kecik lagi masa ni. Durrah khayla pun masih naik stroller

Tempat ni lebih kepada tempat rekreasi bersama keluarga. Kat dalam ada taman permainan, tasik, berkayak, Kampung Buku pun ada.

Yang paling best bagi aku adalah bermain basikal bersama kids. Amna masih tak pandai beroda dua. Jadi, kami sewa dua basikal je

Satu basikal besar yang ada tempat duduk kanak-kanak. Satu lagi basikal untuk Hasya.

Bolehlah aku kayuh basikal sambil kendong Durrah, Hasya kayuh satu basikal lain. Husband dan Amna terpaksalah berjalan sambil tolak stroller Dhia Zaara. hehe

Kat dalam Taman ni best. Ala-ala berkayuh kat kampung masa kecik-kecik dulu. Round kampung.. masuk hutan.. pastu singgah main playground..sambil kena gigit nyamuk (hehe adatlah kan ). It such a wonderful moment bila kita boleh share our moment main beskal masa kecik-kecik dulu dengan our children dan sharing the same memory dengan husband. Seronok sangat !!(for us la)

Sewa basikal ni murah je.. dalam 3-5 ringgit rasenya. as at Sept 2014

Buggy pun ada disediakan untuk disewa. Tapi dia akan guna laluan lain. 

Taman ni pun sangat bersih, ada banyak papan tanda yang membantu, Environment pun sangat indah.
Kena repeat kalau datang lagi ke Melaka. Oh ye.. nyamuk memang banyak dan juga monyet pun banyak berkeliaran especially dekat tong sampah

Rating : 4.5 star

Tuesday, January 26, 2016

Bersalai semasa pantang bersalin

Entry ni dah lama duk dalam draft. Jadi.. up je lah terus kat sini walaupun cite lama. Maybe boleh jadi panduan untuk anak-anak kelak

Kampung aku di Terengganu .. Kampung Manir masih amalkan adat bersalai. Tapi tak semua la..ada yang buat ada yang tak. Aku bersalai pun masa anak pertama  & 2 je. Tapi kejap-kejap je pun. Pagi pukul 4-5 pagi aku bangunlah jap salai sebab masa ni anai-anak tidur lena.  Masa anak ke 3 & 4 tak buat pun. Alasan mudah tak de katil nak buat ataupun tak sempat nak buat sebab anak dah ramai.. nak layan yang kecik lagi yang besar lagi.. manakan masa nak masak lagi.. nak makan lagi kan

Pantang kali ke-5 ni nekad nak bersalai. Mintak husband sediakan tempat bersalai :
Katil bujang
Tikar mengkuang 
Bantal
Dapur dan gas
Batu sungai
Kuali leper / pan/ periuk tembikar

Tarraa... siap pun!
Katil untuk bersalai 

Kat bawah katil nanti pasang dapur gas portable tu. Aku pakai periuk tembikar yang memang dah sedia ada kat rumah. Letak batu sungai dalam tu. On kan dapur.
Nanti bila dah panas, wap batu tu akan naik ke atas.. meresap kat tulang belulang. Biasanya aku set alarm bersalai dalam 25-30 minit. Lepas mandi pagi dalam pukul 7.30 am gitu dan lepas mandi petang dalam pukul 5.30 pm. Masa tu badan masih sejuk lepas mandi..pastu kena wap panas ...wawhhh best.. sambil bersalai tu aku akan tungku sekali kat perut dan kat kaki. 
Periuk ni biasanya aku letak betul-betul bawah punggung. Nanti wap dia akan bakar hangat-hangat kat bahagian punggung.. bagi segar badan dan kata orang akan betulkan urat-urat kita yang dah banyak putus masa bersalin. 

Bagi aku yang penting aku rasa segar tiap kali bersalai ni.
Ada orang tak berapa suka bersalai sebab panas, berpeluh-peluh dan tak selesa. Bagi aku atas masing-masing. Macam aku, kali ni jer yang bersungguh sangat nyer hihi..yang sebelum ni hangat-hangat taik ayam jer. 
Kali ni rasa macam penting sangat bersalai ..sebab rasa dah tua kut. Badan tak berapa kuat masa mengandung. Selalu rasa penat dan lenguh badan.
So far, hingga hari ni, dah 6 bulan Ilman Khalish lahir, aku tak pernah lagi rasa lemah tubuh badan dan lenguh badan. Maybe jugak sebab jamu or shaklee atau bersalai ni sebagai salah satu faktor penyumbang kan

Okeh. ni yang ipar aku buat. Aku belajar dari dia. Dia belajar dari Mak Bidan Istimewa kampung kami.. Kak Sah namanya.
Batu sungai kecil campur dengan cengkih dan lada hitam untuk bau wangi semasa wap keluar dari batu tu, pan,  dapur portable dan gas

Aku skip part cengkih dan lada hitam.. hehe.. tak nak membazir kununnnn.. haha.. tapi kalau letak mesti harum je baunya kan

Ni pulak tempat bersalai kat kampung kami
Katil besi, para kayu
tikar mengkuang plastik
dapur arang

Yang ni lagi spesel sebab pakai dapur arang. Api panas dari dapur arang ni tak panas macam dapur gas. Api dia akan so sooo jer bakar. Tapi.. tak daya aku nak tiup hidupkan api setiap kali nak guna dapur arang ni kan. Nak mudahkan .. pakai jer dapur gas. hihi. Zaman moden kan

Lagi satu adalah katil dengan pangkin kayu atau para kayu. Barulah best sebab badan kita baring atas kayu (alas tikar). Bayangkan aku tidur atas katil besi aku kat atas tu.. dahla badan rasa besi berpetak-petak kat badan belakang.. pastu besi tu panah wewewwww.. jap jap alih sana.. jap alih sini. Aku letak kain batik tebal sket kat part  rangka besi katil supaya kurang rasa panas besi hihi
Katil aku takde para kayu. Yang ada katil queen je tu pun yang keliling dia ada border kayu tu. Kiranya kalau nak hidupkan api kena selak tilam dan para, buka dari atas , bukan buka dari bawah.. susah pulak kan. Jadi, guna je lah katil bujang yang ada. Besi pun besi lah. Adoi pun adoilah.. Berbekas besi sana sini pun biarlah. Nak sihat kan :)

Contoh gambar katil kayu kat rumah aku. 
Sumber : gogle


Okeh.. terpulang pada citarasa masing-masing.! Bagi aku ianya bagus untuk kesihatan dalaman
Cubalah dulu baru tau
Kalau tak silap ada jugak orang panggil bertangas. tapi yang tu duduk aatas kerusi yang bawah dia ada wap dari air rebusan herba kut kan

Rating :4.5 bintang

Friday, January 22, 2016

Hasil buat Aduan Pengguna KPDNKK berbaloi-baloi!

Assalamualaikum.. hehe.. rezeki jangan ditolak, lagikan pula memang hak kita
Masih ingat pesan lecturer marketing masa matrik dulu, 'Customer is always right! "

Pernah buat tuntutan aduan pengguna? Ini kali ke-4 tuntutan yang aku buat dan memang semuanya berbaloi. 

TUNTUTAN Ke-4 : Celcom
Tarikh tuntutan: 14 Dec 2015
Tuntutan selesai : 21 January 2016

Ini screenshot complaint aku kat celcom


Ini respond dari pihak kementerian pengguna KPDNKK

Ini turutan proses tindakan yang mereka dah buat
Petang semalam mereka call dan bagitau dah bayar tuntutan aku sebanyak RM6.50 dalam kredit celcom aku dan RM250 sebagai rebet, Jadi aku setuju dan tutup kes je lah.


Ok, ini complaint aku kat KPDNKK

1. Caj telefon sms dari no 39918, 33282 dan 33992. 

Pernah dapat sms camni tak? 
Sms ni memang tolak kredit. Walaupun nilai dia singgit atau 50sen je, kalau dah 10 kali dah berapa kan. Kalau 10,000 orang yang dapat sms camni, berapa banyak dia dapat kan?

Sebenarnya sms tu dihantar random oleh syarikat yang tak bertanggungjawab. Semua nombor mereka bermula dengan 33###. Setelah aduan dibuat, Celcom akan hubungi syarikat berkenaan untuk buat tuntutan dan block nombor mereka. Selagi kita tak buat aduan, mereka akan terus poww kredit kita .

Ini kali ke-2 aduan aku berkenaan caj oleh nombor 33### tu. Yang dulu pun dah dapat gantirugi.

2. Aduan penggunaan GPRS RM2,000.00

Gila ke apa guna intenet sampai DUA RIBU RINGGIT! ye dua ribu wokey.! Dalam bil dia caj RM2,000 untuk penggunaan GPRS pada bulan October 2015. Terus aku dail 1111. 
Katanya, 
Mungkin pengguna tertekan mobile data. Tapi takpe puan, celcom bagi promosi penggunaan celcom bulan ni dengan mengenakan caj maximum RM250 je untuk intenet walaupun penggunaan RM250 ke atas. Puan guna dua ribu ringgit, Celcom caj 250 je.

Masalahnya, kami tak pernah langgan Intenet Celcom. Biasanya cuma guna wifi maxis atau wifi ofis saja. Lagipun, takkanlah guna intenet sampai dua ribu kut. Tak logik langsung!.. Lagipun tak penah ada dalam bil penggunaan internet celcom ni bagi bulan-bulan sebelom ni tau!
So, rasa tertipu kan.. terus la aku complaint di http://complaint.cfm.org.my/index.cfm
Dan Tara... semalam, mereka kata caj RM250 tu dah jadi rebet..pendek cerita tak perlu bayar!! Yess syokkk kan! 

Aduan ke-3 : 
Beli meja tulis secara tunai tapi barang masih tak hantar 

Lokasi kedai : Balok

Aku beli meja tulis untuk Amna dan Hasya sebelum GST , dalam penghujung bulan Mac 2015. So, untuk elak GST, kami bayar terus secara tunai. Tuan kedai pun cakap ada stok dan akan hantar malam nanti.

Malam tu, dia hantar meja tulis Hasya je. Meja Amna takde stok dan akan sampai minggu depan. 
Ok, aku tunggu minggu depan,.. pun tak sampai. Call tak angkat, Hubby pergi kedai, katanya tokey takde, barang belum sampai. 

Hampir 2 minggu mereka tak hantar juga meja. Terus buat aduan. Tak lama kemudian KPDNKK call tanya samada barang dah sampai belum sebab diorang nak gi kedai. Aku cakap je belom.

Petang tu KPDNKK call lagi bagitau dah pergi kedai, tokey ada sekali. Meja baru sampai dan akan hantar malam nanti. Kalau tak hantar jugak suruh maklum semula.
Petang tu jugak terus mereka call kata nak hantar barang malam tu... haaa tau takut kan.
Malam tu meja sampai, mereka suruh tarik balik aduan dan sign mengatakan aduan ditutup. 

Ni leh meja tulis Amna tu..

Aduan ke 2: Caj telefon dari no 33###

Aduan ni macam kat atas tu. Total tuntutan dalam RM10+. 
Semua tuntutan selesai dan dapat semua.

Aduan 1: Carrefour Kuantan

Aduan ni dah lama.. sekitar 2009 kut.
Kisahnya .. sekitar CNY akan dapat kupon RM8 untuk pembelian RM88 ke atas kut. So kupon tu aku tuntut sehari selepas tempoh beli barang. Tapi Customer Service cakap, kena tuntut pada hari yang sama pembelian dibuat. Kiranya beli hari tu, dapat kupon dan guna terus kupon tu. 
Adeh.. walaupun 8 ringgit je rasa macam terkena je. Bila bagitau takde pun cakap kena guna terus, dia pun tunjuk syarat kat kertas dia.. kecik yang amat.. manala nampak kan.
Esoknya terus buat aduan. Sebab secara online je kan.. hehe.. kalau kena menapak ke KPDNKK tu malas juga aku buat aduan.
Tak lama, KPDNKK call balik.. siasat-siasat.. dan aku dapat balik tunai RM8 dari carrefour. 
Hihi.. barulah berbaloi walaupun 8 hengget je dah boleh beli piza regular size hehe!

CUSTOMER is always right kan!

Pernah sekali aku beli lolipop di carrefour jugak, Harga tulis 80 sen, tapi bila bayar jadi 85 sen. Aku terus ke customer service. Sepatutnya dapatlah balik 5sen untuk 4 batang lolipop tu , total 20 sen kan. Tapi dia tutup mulut aku dengan Downy.. hihi terus aku tutup mulut dan cow cincau...!!

CUSTOMER is always right kan!

Apa lagi.. jangan lupa buat aduan tau... itu hak kita semua!
Bye..!


Wednesday, January 13, 2016

Short Vacation #2 : De Rhu Beach Resort Kuantan

Date : 09 Januay 2016 (Saturday)
Harga tiket : RM10 Dewasa, RM7 (kanak-kanak )
Waktu operasi : 8.00 am - 12 pm. 2pm - 7pm)



Rating : 4.5 Bintang

Dah banyak fasiliti yang ditambah
Playground terjaga
Dah ada taman arnab
Bangku batu untuk mereka yang menunggu pun banyak
Tandas pun bersih
Yang penting anak-anak memang enjoy. Yang lagi best, dekat sangat dengan rumah..5 minit je dah sampai.. tak perlu membazir untuk kos penginapan kan :)

Tuesday, January 12, 2016

Short Vacation #1 : Sungai Manir, Mydin Mall Gong Badak, Taman Rekreasi Pulau Kambing

Assalamualaikum
Selamat Tahun Baru 2016.

Walaupun dah hampir separuh bulan Januari, tetap nak ucapkan Selamat Tahun Baru. 
Semoga tahun ini lebih indah dan menggembirakan.
Cerita lama yang kusut masam itu.. simpanlah dan jadikan pedoman
Cerita lama yang 'happening' itu sama-sama kita pegang dan kenang sepanjang hayat kita
Manakala cerita lama yang sedih itu .. pejamkan mata, peluk erat mereka yang disayangi.. 
Remember, we are always with u...! we are always there for u..!

Ok, azam tahun baru kali ni.. nak upload semua gambar percutian.
Hah.. yang taun-taun lepas punya percutian ..2 kali ke Langkawi, tak pernah sekali pun update.. 
Rugi kan untuk kenang-kenangan
Family trips vacation ke Banting yang happening tu pun tak update
First percutian bersama Ilman ke Mini Cameron Highlands pun tak update!
Rugi kan..
At least sekeping gambar pun jadilah kan

Ok, ini our first short vacation!
Chewah ..sebenarnya kebetulan balik kampung,, macam biasa terusla kami jalan-jalan kan

1. Persisiran Sungai Manir Kuala Terengganu
(Rating :5 Bintang)


Tenangnya di sini! Sungguh!  Dua pagi berada di kampung, dua pagi jugaklah aku ke sini bersama Amna. 7.00 am dah ada di sini. Berdua saje. Yang lain lebih suka menikmati sejuknya pagi dengan berselimut tebal di rumah bonda saje. Rugi ..tapi itu pilihan masing-masing kan. Amna sporting dan menggembirakan.. segirang senyumannya.

2. Mydin Mall Gong Badak
(Rating :4.5 Bintang)

Tempat ni takdelah happening sangat.. barangnya tak banyak pilihan tapi senang parking.
Yang paling best datang time preggy.. ada parking khas untuk preggy mom :) Dekat dengan pintu utama.. wahhh suka sangat aku masa ni.
Yang istimewa tentang Mydin Mall ni adalah dia sangat menitikberatkan waktu Azan. Semua transaksi perniagaan di kaunter pembayaran akan dihentikan semasa azan berkumandang. Baguskan! Dulu ingatkan waktu azan Maghrib je, tapi few time pergi masa azan Zuhur dan Asar sama, Mmmm bannga jap jadi orang tengganu masa ni


Dah besar awak ye.. rindu masa awak baby tidur bawah ketiak ibu hik hik.. :)

3. Taman Rekreasi Pulau Kambing
(Rating :5 Bintang)

Bagi aku, Kuala Terengganu memang banyak playground yang best! 
Kat sini memang best.. samada untuk kids ataupun untuk makcik-makcik dan pakcik-pakcik.
Playground banyak, secure, dalam pagar, ada tempat makan, view yang cantik especially masa senja matahari terbenam. Tiap kali lalu (lalu je.. bukan berhenti ) mesti kids jerit.. Wowwww bestnya kat sini..!
Kalau ke Terengganu wajib datang sini selain taman rekreasi Batu Buruk yang lagi happening!



Next, hajat nak ke Bukit Panorama tapi tak tercapai kali sebab jalan utama ditutup. Jalan dibuka untuk pejalan kaki saja.. apa sanggup ke deme nak jogging panjat bukit sambil kelek dan dukung anak .. ? ohh say no for today.. lain kali okeyh



Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini