Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Monday, June 6, 2016

Senarai barang murah di GM Klang

Focus utama shopping kali ni adalah untuk settlekan bahagian baju raya kids.
Errr.. imagine 5 orang anak..

Normal expenses for Hari Raya untuk seorang anak (Belanja ni aku letak anggaran harga semasa je ye)

- Kasut                                                                                                          RM40
  (pernah beli yang harga RM20 kat Mydin tapi memang sangat kurang
   kualiti..Jadi beli yang branded sikit bagi tahan lama )                                
- Blouse / tshirt sehelai
  (Biasanya beli 2 helai seorang untuk tukar-tukar)                                     RM30-50 x 2 helai
- Seluar atau skirt pun biasanya 2 helai untuk match dengan blouse           RM 40-60 x 2 helai
- Handbeg                                                                                                     RM20
 (not necessary tapi kesian pulak tengok dia kelip-kelip tengok orang
  lain bawa hanbag tapi dia takde ..sian kan. Jadi kena la beli
TOTAL (ambik pada harga minimum je)                                                     RM200

Seorang around 200 .. darab 5 orang.. then belum masuk tudung raya, extra baju dan lain-lain..
Kalau size Hasya & Amna.. mau cecah dekat 250 seorang..
Tu belum masuk GST lagi..
Adeh.. tercekik leher

So now.. sebelum puasa kami nekad ke GM Klang. Sebelum ni pun dah pernah ke Baby Fair , Expo dan sales area Kuantan.. memang terkedu jap tengok harga. Kalau yang murah memang terkedu jugak tengok kualiti kain. kuang kuanggg...

Kami pernah pegi ke GM a week before.. singgah jap masa otw balik dari cuti-cuti di Morib. Dan suprisingly.. memang harga baju kat sana memang murah dan sangat ok kualitinya.      

So.. di sini aku senaraikan barang yang aku rasa sangat murah dan berbaloi untuk beli

1. Blouse / T.shirt / kemeja untuk anak umur 5-9 tahun - RM20-25
    Aku boleh dapatkan baju ni pada harga separuh dari harga biasa aku survey di Kuantan. Yang penting kualiti baju memang tip top. Ada banyak pilihan, size, corak, pattern.. pendek kata.. aku pulak kena control duit supaya tak terlebih beli. Bila dah cukup 2 helai sorang.. kami sapu lagi 1-2 lai tambahan sebab sangat murah dan berbaloi..

2. Gaun untuk anak umur 3-7 tahun - RM15-30
Bayangkan aku boleh dapatkan branded gaun untuk Durrah & Dhia pada harga RM15 je selai. Tak ke pengsan .. rasa macam nak borong satu kedai untuk buat stok kat rumah. Hahaa.. sib baik leh control nafsu lagi.

3. Kasut untuk anak umur 3-11 tahun - RM20-25


Yess.. kasutnya sangat lembut, ringan, berkualiti dan pattern terkini. Memang tak menyesal beli. Kasut frozen tu RM20 jer. Suka..?

3. Hanbeg untuk kids RM 5


Ok.. tak tipu.. aku beli hanbeg frozen yang style sling ni pada harga RM10 untuk 2 beg. Kiranya RM5 satu. Dahla murah, kain tebal, span ok, corak frozen.. memang menjerit-jerit kids suka masa tengok beg tu.. Aku pun nak menjerit-jerit masa time beli tu. Berbaloi sungguh

4. Baju Baby - RM15-25
Memang murah.. kainnya sangat best, lembut, tak panas, banyak pilihan dan puas hati.
Set keperluan baby dari baju, rompers, tilam dan macam-macam semua ada.. murah murah!!

5. Cadar patchwork RM65 untuk size super single
Aku tak sure harga kat luar lagi murah atau lagi mahal. Aku beli satu je jadi tak sempat nak compare dengan harga kedai luar.

6. Unbranded Handbeg / wallet
Aku tak survey harga. Tapi ada banyak sangat pilihan.

7. Kasut roda
Yess.. yang ni pun murah. Bayangkan aku tanya kat kedai biasa..
Kasut roda tayar plastik dan kasut tak berjahit .. harga RM100
Kasut roda tayar getah dan kasut berjahit                      RM140

Tapi kat GM..
Kasut roda tayar plastik dan kasut tak berjahit              RM59.90
Kasut roda tayar getah dan kasut berjahit                      RM70

Murah kan. Kami boleh beli 2 pasang kasut roda untuk bajet sepasang kasut roda tayar getah..
so far kualitinya sama je

8. Toys..
Memang banyak.. aku tak survey harga.. sebab memang tak nak beli.. hehe.. maybe murah kut

Tapi.. bagi aku ada juga barang yang kurang best. 

1. Blouse dewasa
Maybe bukan taste aku kut. Kebanyakannya size besar .

2. Blouse / Shirt untuk kids umur 11-15 tahun
Bagi aku takde banyak pilihan.. atau almost takde pun blouse yang aku boleh beli untuk Hasya. Samada kecik sangat sebab saiz budak atau besar sangat untuk size dewasa. Jadi misi baju raya Hasya je yang belom selesai kali ni.. takpe boleh cari banyak blouse remaja kat sini cuma harga la nanti.. huu

3. Brooch
Ada banyak .. tapi bagi aku lebih murah di Jalan Tar

4. Tudung
Bagi aku tak banyak pilihan dan agak mahal. Tudung yang murah tu kebanyakannya nipis dan macam dah lama. Tudung keknis tu harga RM15 selai.. sedangkan aku beli kat pasar malam beserah dengan harga RM10 selai. Jadi maybe di Jalan Tar lagi murah.

5. Jam
Banyak sangat pilihan jam.. Tapi kebanyakannya yang takde jenama. Untuk pakai suka-suka bolehla kut.. kids suka sangat dapat jam tapi balik rumah dah patah tempat nak kancing jam.. haru. Huu . Tapi memang cantik dan banyakkkkk choice untuk kids.

6. Perfume
Ada jugak.. tapi aku tak survey sangat

7. Barang dapur eg periuk, sudip, pisau
Tak banyak kedai

8. Barang eletrik
Ada jugak tapi tak banyak. Harga aku tak survey

9. Barang kawin
Ada jugak.. tapi tak banyak kat bangunan baru ni . Ada satu building GM Klang lama yang jual barang kawin je..maybe murah kut

10. Karpet
Ada jugak.. tapi aku tak pasti harga

11. Accesories tudung
Murah kalau beli pada harga borong

12. Telekung
Kebanyakannya telekung yang agak mahal . Rasenya kalau nak cari yang murah..kat Jalan Tar lagi banyak pilihan

13. Sampin / somgkok
Aku jumpa satu kedai je yang jual sampin budak.. songkok pun tak nampak.. sampin pun tak banyak

14. Pelikat / Kain batik
Ada juga.. tapi tak banyak pilihan.. dan harga aku tak pasti

15. T.shirt dewasa
Bagi aku tak banyak dan kurang best.

16. Kasut for ladies / henbeg
Pun bagi aku kurang menarik di mata aku

17. Lace baju
Ada jugak.. tapi harga akan murah kalau beli lebih dari 4-5 meter ke atas kut. Aku nak beli 1.5 meter je jadik rege agak mahal bagi aku

18. Cermin besar, catridge, memory kad, getah rambut, accesories kereta, periuk besar, charger kereta
Antara list barang yang aku nak beli tapi takde. Takde atau aku tak jumpa.. lagipun rasenya ni bukan tempat jual barang tu. maybe Nilai atau Rantau Panjang , mydin,  or kedai yang sesuai ada jual. ..salah tempat beb hihi

19. Acuan kuih samperit RM38
Ada satu je kedai yang jual acuan aluminium ni.. tapi yang kurang best nya acuan bentuk kuih dari plastik.. jadi aku tak beli. Nak tengok kat kuantan je

20. Pants / Palazo / Skirt labuh
Ada banyak.. tapi harga biasa-biasa je. Maybe jugak bukan aim utama nak beli jadi tak survey sangat.

Okeh.. overal barang yang ok beli kat sini adalah untuk keperluan anak dari baby hingga umur 9-10 tahun. Yang anak ramai macam aku nih (bagi aku ramailah kalau 5 orang tu hiihii) memang berbaloi. Aku dapat save separuh dari bajet sebenar.. Bayangkan kalau kebanyakan harga barang adalah separuh dari harga normal yang kita beli. Harga kat sini pun akan jadi lagi murah kalau beli borong.

(Harga-harga aku bagi tu sekadar rujukan aku jer.. mungkin ada yang lagi murah dan mahal..bukan nak menunjuk atau berlagak dan sebagainya.. sekadar menulis untuk ingatan aku.

Kami sampai tepat pukul 10 pagi.. balik pukul 5 petang. Penat sangat tapi berbaloi-baloi. Alhamdulillah setle bab kids.. lepas ni boleh focus pada Ramadhan jer.. Hope so..

Ok.. selamat berpuasa

No comments:

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini