Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Wednesday, October 26, 2016

Homestay murah di Shah Alam 2016

Murah?

Mmmm..setakat mana anda rasa murah bagi sebuah homestay?
Bagi aku.. homestay yang murah mestilah:
- harga below RM150 semalam. 
- ada keperluan asas di dapur seperti periuk nasi dan kettle
- at least ada 1 bilik

Yes.. bagi aku.. bila nak cari homestay mestilah memenuhi kriteria kat atas.
Tapi kan.. percayalah.. susahnya nak cari homestay yang harga below RM150 kan..
Biasanya yang ada pun jenis bilik studio. Studio memang lengkap dengan katil, tv, dapur & bilik air.. tapi takde bilik. Aku perlu bilik.. at least 1 bilik.. sebab.. mmm.. sebab aku bawa bibik.. Jadi perlulah asing kan sebab suami ada skali ..

Pernah sekali kami ke Segamat, dapat  homestay 1 bilik harga RM120 semalam... ada peti sejuk, tv,kettle & pinggan mangkuk je. Takde dapur. Kira standardlah kan harga camtu.

Pernah juga dapat homestay 2 bilik kat Melaka.. RM100 semalam..haaa murahkan. Masa tanya tu katanya rumah tengah renovate, jadi dia bagi gambar luar rumah je. Nampak ok je. Kemudahan siap tv, dapur, peti ais, Masa dimaklumkan, kami penyewa pertama lepas renovate, wah rasa happy je sebab ye lah.. first customer kan.. mesti everything baru kan especially lepas renovate kan. Tapi kan.. adeh.. bila sampai.. indah khabar dari rupa. Rupanya homestay tu direnovate dari rumah kampung macam tinggalan jer, Ada tinggalan tangga yang bersambung ke rumah lain dalam rumah, bilik air bertampal sana sini, dan yang paling tak selesa rasa ngeri semacam jer malam-malam. Kami bermalam 3 malam kat sini. Ilman Khalish masa tu baru 6 bulan. Tiap malam nangis.. huuu pastu serik dah nak sewa homestay murah-murah ni

Pernah juga sewa homestay Langkawi, RM150 semalam, juga sama... murah sebab rumah kampung yang agak sunyi dan seram. Bilik air bertampal sana sini, tong gas berbau gas masa masak..last-last kami tak guna terus dapur gas.

Kalau homestay kat Cameron mesti majoriti RM200 ke atas..  standard dah rasanya harga tu

Area kuantan pun harga camtu. Pernah sewa homestay 3 bilik masa rumah kami kena banjir tahun 2013.. RM150 semalam, Majoritu memang RM150 ke atas kan.

Aku memang nak homestay sebab nak dapur dan ada bilik. Nak ambik 2 bilik studio pun lebih kurang RM70 x 2 bilik = RM140 jugak.. So rasanya better cari homestay yang bajet lebih kurang 2 bilik studio tapi dapat at least dapur kan.

Jadi, masa nak pergi konvo Along (anak buah sebelah suami) 23 Oktober baru ni, terpaksalah kami cari homestay area Shah Alam. Tapi.. majoritinya mesti RM200 ke atas untuk homestay area Syeksen 7. Dekat tapi over bajet..nak menginap 2 malam . Lagipun majoritinya dah penuh orang booking untuk convocation jugak.. hmmmm... masa ni rasa macam alahai.. nampaknya terpaksalah korbankan duit lebih kurang RM400 juga untuk penginapan . .. alahai..

Tapi.. rezki Allah nak bagi.. tetiba terjumpa Homestay Qalif Qaisara kat Face book..

Ruang tamu.. kecik je , tapi ringkas dan comel. ada meja makan skali

Flat kami tinggal yang warna putih hijau tu. Tingkat 16 dari 17 tingkat.. fuyoo.. nampak seluruh shah alam. Dont worry.. lift was there for u. 

Antara gambar bilik, peti ais, mesin basuh, dan dapur.


Mula-mula tengok harga

Kami masih menawarkan Harga Promosi yg mampu diduduki buat anda. 
● Weekdays (Mon-Thu) RM90/night
● Weekends (Fri-Sun & PH) RM120/night

Wahh.. murahnya kan..Kalau ambik 2 malam masa weekend, baru RM240 instead of RM400  kalau stay di area Syeksyen 7. Banyak juga beza tu.. Tapi macam risau jugak takut peristiwa homestay Melaka & Langkawi berulang lagi kan.. so baca lagi..

Homestay yg mempunyai 3 bilik tidur & 2 bilik air. Berada berhampiran dgn Pusat Bandaraya Shah Alam.

Hmmm... biasa jer kan .. takde yang menarik sangat
Baca lagi..

Homestay kami mempunyai 3 bilik tidur & 2 bilik air. Sesuai untuk semua golongan. Dilengkapi dgn sistem kawalan keselamatan 24jam.
.
Antara kemudahan2 yg berdekatan ;
- 1 Lot Parking with Access Card.

Haa... yang ni menarik.. Yess.. lot parking with access card & cctv.. Yes.. i lioke.!
Kat Shah Alam or KL or mane-mane area bandar camni kan .. memang susah nak parking kan. Dulu pernah sewa homestay kat Lumut, flat tingkat 2 RM130 semalam. Dah la takde lif, susahnya hai nak cari parking.. 
Pernah pergi rumah kawan husband area Sentul, MashaAllah, bertindan-tindan diorang parking kereta. Rasanya ada kes kena tolak kereta pagi-pagi dulu kut. aduhai.. mesti hilang mood nak pergi keje tiap hari kan

Then .. barulah aku wassap owner homestay Qalif Qaisara..

Banyak lagi kemudahakn lain yang ada rupanya:
-peti sejuk
-mesin basuh
- Towel
-kelengkapan masak (dapur, periuk, microwave, kettle, kuali, pinggan, jug, mangkuk, sudu, garfu, semua complete.. dah la complete, baru pulak tu hihi.. first customer kan sukenya)
- iron &iron board.

Hmm .. rasanya ok kut. Owner pun boleh dibawa berunding, Aku minta diskaun sebab bermalam 2 malam .. dia layan. Aku sampai awal , minta check in awal  pun dia layan... so ok lah kan..

Tapi kan.. part yang paling bestnya.. bila check in, rupanya ada lagi complimentary lain yang kami dapat:
- 3 helai towel besar & 3 helai towel kecik (yang ni kena pulangkan semula ye)
- 2 batang berus gigi & ubat gigi colgate
- Milo 3 in 1, nescafe
-Mineral water besar 2 botol
- Dan yang paling best... kami dapat 2 jenis mandian. 1 mandian biasa yang kecik, 1 lagi mandian scrub.. wah.. kelass gitu. Hotel pun tak bagi scrub kan mmmm
Oh ye.. area taman ni juga ada playground. Jadi, balik jalan kids boleh main taman, time nak keluar gi jalan pun kids boleh main-main dulu kat sini.. mmmm I lioke sangat!

Okeh.. jom bagi rating (out of 5 bintang):

Kebersihan kawasan : 3.5 bintang 

Kebersihan dalam rumah : 4.5 bintang

Kemudahan dalam rumah : 4.5 bintang

Kemudahan dapur : 4.5 bintang 
(complete.. dont expect soo much, luas dapur standard dapur rumah flat.. but for me.. its ok. kecik tapi comel)

Kebersihan bilik air : 
4 bintang (oklah.. standard deco untuk rumah flat, bersih, ada air panas, hiasan dalam bilik air menarik, air flush biru - nampak bersih sangat, hotel pun takde air flush biru kan hehe)

Harga : 
Amat memuaskan dan berpatutan

Kemudahan ke tempat awam /  tempat menarik : 
Banyak pilihan

Keselamatan :
 3.5 bintang 
Sebab :
Ada 17 kes denggi di kawasan ni- tertera di dinding lif. mmm agak takut jugak mula tu.. patutla nampak ada banyak air minuman untuk kucing disediakan di tingkat bawah flat. Mungkin pihak kejiranan perlu buat sesuatu bagi menangani masalah ni
Kebanyakan penghuninya di kalangan bangsa asing.. Indonesia, Bangladesh dan pekerja kilang. Jadi perlu berhati-hati juga untuk mengelakkan perkara yang tak diingini berlaku
TAPI.. yang penting ada CCTV & kejiranan rukun tetangga yang baik kat sini. Security guard pun ada, acces card pun ada.. (jadi bukan sebarang orang boleh masuk area flat ni..Rasa selamat kan?)
Dan.. yang penting.. sepanjang 3 hari kami disini, tak pernah tengok sebarang anjing berkeliaran.. haaa.. rasa selamat dan selesa kan?

Kepuasan : 
4 bintang 
(Pasti jadi pilihan utama jika berkunjung ke Shah Alam lagi

So.. mane lagi nak cari homestay 3 bilik , complete dapur dan parking lot yang harga RM90 weekdays dan RM120 weekend di Shah Alam?
Confirm aku booking homestay ni lagi jika ada plan ke Shah Alam semula.. InshaAllah.

Oh ye.. kemudahan lain:
- Kedai Runcit, Kedai Serbaneka, Restoren
- Pam minyak (Petron,Petronas 24jam).
- Maybank
- 15minit ke AEON Mall Shah Alam
- 15minit ke MSU College
- 15minit ke SEED College
- 10minit ke TUDM Subang
- 10minit ke Politeknik Shah Alam
- 15minit ke Stadium Shah Alam
- 15minit ke IDCC, SACC, Anggerik Mall, Kompleks PKNS, Plaza Alam Sentral
- 20minit ke i-City Shah Alam
- 30minit ke Subang Airport
*Akses via Federal Highway, LKSA Highway, Guthrie Highway, NKVE
Sebarang pertanyaan hubungi ; 
📞010.2857.480 (Mizi)
Atau WhatsApp 012.4474.707
Lokasi :Taman TTDI Jaya Seksyen U2 Shah Alam.

p/s.. menulis sekadar untuk ingatan diri sendiri.. .. lenkali senang nak booking :)

Monday, October 17, 2016

Korek tabung ..

Semalam,,
hasil korek tabung..

hasil 3 tabung + syiling dalam kereta hihi.. semua aku sapu

pastu jumpa lagi 1 tabung..
dapatla jugak hampir ..dua ratus juga.. 
woww wow! 
banyak jugak kan
bolehla.. lepaslaa buat bayar tol dan makan-makan serba sedikit.

Alhamdulillah

Friday, October 14, 2016

hECTIC wEeK!

owh.. ok.. bukan merungut
cuma sekadar catatan..
terima kasih
masih ada yang percaya pada tugasan yang diamanahkan padaku
masih ada rezki mengalir dariNya untukku

start last week.. busy manjang

Last week

Monday , 031016, cuti awal muharram








Busy baking pizza.. first trial katakan.. excited kemain. Lagi-lagi bila Ilman Khalish suka makan
Tapi aku lupa something.. Ilman alergik pada susu lembu.
So.. malamnya.. berterusan Ilman muntah..muntah ..muntah..
Amna pun muntah juga .. sebab tak makan.. ralik buat pizza sampai lupa nak makan. Dia makan pukul 11 pagi then 8 malam. Aku pun lupa nak suh dia makan..  3 hari Amna tak ke sekolah pastu.
Hasilnya..

Tuesday 041016
Hasilnya.. akibat muntah dan muntah.. pukul 12 pagi kami bawa 2 orang ni ke klinik Putramedic jalan beserah. Habisla RM100+ huu..
Hasilnya juga.. terpaksalah aku cuti hari ni sebab jaga mereka demam dan muntah tu.. amna dah lembik lesu rupanya.. Ilman tahan lagi..

Wednesday 051016
Keje.. Busy.. pulun prepare untuk presentation LI students next weeknya, check report diorang, check slide, prepare borang.. oh my.. penat giless

Thursday 061016
Today was GST Day. We (Accounting Department) had GST Seminar from our GST consultant (our lecturer). Beliau dah siap ada sijil kelayakan lagi.. hebat seminar dia kali ni. Macam-macam aku tau.. barula aku tau rupanya bukan company jer kena GST, sape-sape yang dapat gaji lebih RM50k setahun pun kena GST .. kayanya kerajaan kita rupenya.. Alhamdulillah.. tapi .. kayanya tuh ke mana sebenarnya



Friday..071016
I did Pre Final Examination for my students in Diploma Perladangan. Then, checked agaian... slide, report, photostat, and everything..so tired

Saturday 081016
Morning - came to the office, just to settle everything about LI presentation agaian. Semalam tak sempat semak abis slide students. Dah janji dengan diorang nak tengok.. so datang office tenteram sikit.. boleh focus.
Petang -  having picnic with brothers and in law's family.. well itwass so happening bila kids enjoy and kitorang pun enjoy makan sama-sama kat tepi pantai batu hitam


Sunday
Baking day.. addinies masak muffin vanila and samperit susu..






Monday to Wednesday (10-12 Oct 2016)
Pembentangan Latihan industri by my students..






Well.. rasa bangga bila some of them boleh present dengan baik sekali. Bersemangat, dapat menjawab soalan panel dengan yakin, memenuhi keperluan dan syarat dari pihak Universiti
Ada juga yang kelihatan gementar, kurang yakin, tidak bersemangat, gagal menjawab soalan panel dengan baik dan sebagainya.Tapi tak ramaila gini. Most of them sangat cemerlang!! Good job !!
Tapi ada juga yang gagal .. means perlu membuat beberapa pembetulan sebab tidak memenuhi ketetapan Universiti. Yang ni seperti yang aku jangka dah.. tapi selepas ditegur .. lepas dimaklumkan salah.. masih berdegil.. akhirnya gitulah akibatnya. Hingga sekarang masih tiada markah untuk pelajar tu sehingga pembetulan dibuat. Agak memalukan bila panel terpaksa meninggikan suara dan membuat teguran .. memalukan dan pertama kali berlaku dalam sejarah pembentangan LI kolej (maaf.. aku menulis untuk ingatan aku sendiri bukan untuk menjatuhkan imej sesape)

Rabu juga kami mendapat makluman.. pemergian pengurusan tertinggi kolej kami Allahyarhamah Puan Salmi. Aku takdelah rapat dan amat jarang .. jarang sangatlah ada kaitan dengan beliau. Tapi beliaulah yang memberi dorongan sepenuhnya dan menentukan hala tuju perjalananku kini

satu ketika dulu.. 2007 maybe

Puan.. apa pendapat puan kalau saya sambung MBA (Accounting) di UUM KL?
Mmmmm saya rasa tak perlu.. ambik master in Accounting Engku.. Baru betul dengan bidang u
Tapi course tu ada di Shah Alam dan weekend je puan.
Takpe.. tak jauh pun Shah Alam tu.
Saya tak biasa area tu puan
Takpe.. lama-lama u akan biasa. Your carier lagi penting .. lagipun bukan lama u belajar tu..

Ye.. beria beliau suh aku ambik master accounting juga. Aku tak pikir pun kenapa masa tu. Yang aku pikir jauh ..jauh.. Tapi, aku ikut je lah cakap beliau.. dan hasilnya.. ye.. inilah hasilnya sekarang..
Thank you very much atas pandangan yang diberikan. ..walau sedikit cuma tapi sangat mempengaruhi kehidupan ku seterusnya. Moga nasihat beliau ini.. digantikan dengan seribu ganjaran untuknya di sana.. Moga beliau dicucuri rahmat dan dihimpukan bersama dengan orang yang beriman.. amin

Semalam, khamis dan today Jumaat
Aku.. barulah masuk office, melangsaikan tugas hakikiku.. marking dan marking yang bertimbun-timbun ni,,then key in, next week will be exam week.. then marking and keyin lagi..

Good luck all my beloved students
Do your best!

Wednesday, October 5, 2016

5 October



Aku akan sentiasa ingat detik ini.. detik yang memisahkan kami di dunia sementara menunggu pertemuan abadi kelak inshaAllah..

05.10.1988

Pulang dari sekolah, kelihatan bonda termenung di kerusi di rumah kuarters kecil kami. Bonda jarang begitu. Bonda nampaknya sangat bersedih tapi tak kelihatan air mata di pipinya. Mungkin aku yang tak perasan atau bonda yang dah kekeringan air mata mungkin mengenangkan sesuatu..

Aku beranikan diri bertanya..atau mungkin juga bonda sendiri yang bagitau dengan nada yang sangat lemah..

Tadi, ada orang datang bagitau,ada orang telefon di pondok telefon..minta sampaikan pesan yang abah sakit tenat

Di kampungku masa tu takde telefon rumah. Yang ada cuma pondok telefon yang letak hampir 50-80 langkah perjalanan kaki. Sape-sape yang tinggal dekat dengan telefon tu akan tolong ambil pesanan telefon kalau ada deringan call.

Lepas bonda bagitau abah tenat, aku tak ingat apa perasaan aku masa tu.

Yang pasti, petang hari yang sama, Cik Su Ti datang ke rumah..memaklumkan tentang janji Allah itu pasti. Tak terlewat walau sesaat..

Aku terduduk mendengar khabaran itu.

Cuma khabaran.. bukan menghilang di depan mata. Macam mimpi lagi

Tak kala jenazah sampai, aku melihatnya.. aku sedih. Ye sedih..pilu.hiba

Jenazah dimandikan
Dikafankan.. semua yang menyayanginya menciumnya buat kali terakhir, kecuali aku.
Ye.. sampai kini sesalan itu tiba
Aku ingat.. masih ingat..beria bonda menyuruhku menciumnya. Tapi aku hanya diam membisu
Dah.. tak perlu ada istilah kalau dalam kamus hidup. Ia takkan berulang lagi.

Saat dikebumikan
Saat talkin dibaca
Aku ada pada setiap detik itu

Awak.. juga disitu kan. Share with me please. Apa yang awak ingat tika itu?

Ianya detik 28 tahun yang sudah
Perjalanan kehidupan selama 28 tahun tanpa ayah sangat susah.
Bonda sangat kuat..aku sangat kagum dengannya.
Bonda sangat hebat membesarkan kami dengan air mata & keringatnya

Al fatihah untuk arwah abah
Al fatihah juga untuk bonda..

Baca alfatihah sampai abis tau. Jangan sebut alfatihah je :)

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini