Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Friday, November 11, 2016

Cerita pendek : Pengalaman bersalin

Mmmm.. pendek la konon.. kih kih

Ni sebenarnya nak tulis sebab 2-3 malam lepas, errr.. mimpi bersalin lagi 
erkkk tercekik aku tulis ni tau !!
Jadi, takut lupa ingatan mimpi tu, aku tuliskan je lah kat sini.

Mmmm dulu pernah dah tulis cerita pendek jugak kisah bersalin Ilman, kisah pendek sangat .. then janji nak tulis kisah panjang.. tapi tak tulis-tulis pun.. hahaa..

Sebelum tu.. just to share my family photo
4 gurls and 1 hero
Alhamdulillah .. tak sangka besarnya rezki yang Allah bagi pada keluarga kecil kami

Left: Hasya, Amna, Hubby, Durrah, Ilman, Me, and Dhia atas beskal free susu S26 hehe
Tarikh gambar : 23 July 2016

Ok back to kisah mimpi tu.. tak taulah kenapa tiba-tiba mimpi gitu. Biasanya aku akan mimpi sesuatu kalau terpikir banyak benda.. then terbawa-bawa tido. Tapi tak de pulak pikirkan sesape yang akan bersalin lately ni.. mmmmmm

Gini citenya..
Tetiba aku dah ada dalam labour room..pakai baju pink.. nak bersalin.
Aku tak rasa sakit langsung..mmmm.. wahh gembira sangat masa ni sebab tak sakit kan.. tapi nak bersalin dah masa tu,..kalau tak mesti kawww kawww tak boleh sengih dah masa dalam labour room ni kan.. hihi

Tapi masa tu duk terpikir.
Eh.. kan biasanya mesti sakit masa nak bersalin kan.. tapi.. eh.. alamak takutnya.. camne nanti kalau sakit sama macam sakit masa lahirkan Ilman Khalish?
Yang masa tu aku rasa macam nak lari dari labour room sebab frust tak dapat push baby keluar ?
Kan ke masa tu rasa cam.. mmmm.. eh nape susah sangat baby nak keluar ni? Dah la sakit.. push-push tak berjaya juga.. rasanya bersalin gegurls sebelum ni takdelah sesusah macam ni.
Macam dah putus harap dah masa tu..
Sampai doc pun aku tibai marah sebab duk tekan perut aku jer. hahaa..
Rupanya sebab besar si Ilman ni.. 3.95kg .. kusss semangat!
Patutla susah benar ibu berusaha melahirkan Ilman

Masa tu kan mula rasa berdebar-debar bila ingat balik time tu, 
Adehhh.. takutnya.. tak mboh dah peristiwa tu jadi balik.. tak sanggup rasanya.. huuu

Then doc datang.. bagitau.. 
(masa tu aku sengih-sengih kat doc sebab tak sakit kan)
eh , kalau tak  rasa sakit bersalin ni camne nak push baby nanti? Camne nak bersalin..?
saya rasa kena induce ni.

Haaahhh? Induce?
Macam induce masa Amna Addini dulu?
Ohhhh terus aku...
.tidakkkkkkk!!!

Kenangan melahirkan Amna adalah saat yang sangat sakit.
Masa tu rasa macam putus nyawa punyalah sakit.
Induce means dia paksa kita sakit .. bila sakit kita akan rasa nak push..
alaa.. macam berak sembelit la kan.. kalau tak sakit, tak memulas perut camne nak teran berak kan,,
haaa cam gitu lah.
cuma bezanya sembelit tu taiknya secoet je besarnya
bersalin ni.. dengan baby yang cukup sempurna sifatnya.. mestilah lagi banyak tenaga yang perlu digunakan
paham? paham eh...?

Ok, jadi bila doc cakap jer induce.. terus aku terkedu.
Aku cukup takut induce.
Hasya & Durrah juga induce, tapi tak sesakit induce masa lahirkan Amna
Hasya & Durrah induce cara masuk ubat kat tangan
Amna pulak masuk ubat kat jalan bawah.
Rasanya ubat yang jalan bawah tu yang buat dia jadi sangat sakit,.. tapi sakitnya kejap je. Dalam 10 minit sakit macam tercabut nyawa (hingga sekarang aku masih terbayang rasa sakit tu), then terus selamat lahirkan baby
Ubat yang masuk ikut tangan tu, sakitnya macam melarat berpanjangan..lamalah pastu baru selamat bersalin.
Tapi kalau bersalin natural (tanpa induce), sakitnya macam boleh kontrol.. kejap datang.. kejap boleh rilex jap haa gitu

Jadi, dalam mimpi tu.. perasaan aku adalah..
owhhh... Ya Allah... tolonglah.. aku tak nak perasaan sakit masa bersalin Ilman dan Amna berulang..
Tolongla Ya Allah.. aku takut dan aku tak sanggup hadapinya lagi.

Tapi cam gelabah je dalam mimpi..
tup-tup terus jaga.
Oh mak... syukurlah mimpi je
fobia bersalin ilman tak habis lagi rasanya.. hiihi

Gambar Ilman dalam labour room. baru siap dibersihkan oleh misi 11/7/2015



1 comment:

Nora Karim said...

Besar juga Ilman... nak dekat 4kg...!

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini