Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Friday, April 28, 2017

Touch n Go included GST membebankan pengguna

Baru perasan
masa top up touch & go baru ni, dia ada maklumkan.. harga dah termasuk GST 6%.

So today baru kira semula
kad touch & go RM150
included GST 150/1.06 = RM141.50
Total GST yang dah di pow dalam tu = RM150 - 141.50 = RM8.50

Wahh banyaknya RM8.50 tu. kalau digunakan untuk bayar tol, hampir separuh perjalanan kami kalau balik kampung dari Kuantan ke Chenor RM12.30

Banyaknya untunng gov dapat kan
Walhal kalau bayat tol cash, mesti takde kena caj GST ..confirm bayar RM150 untuk total tol RM150 je kan!

Adeh..baru rasa tertipu
tapi apa nak dikata kan..
mereka akan sentiasa bijak berfikir untuk kebaikan mereka tanpa memikirkan beban rakyat

Alahai.. 8 ringgit pun beban ke?
Memangla beban.. dah boleh buat makan tengahari tau
Lagipun rasa tertipu sangat dengan hidden charge gini.

ingatkan memudahkahkan pengguna tapi sebenarnya memudahkan mereka huuuu

Im prefer to pay cash.. tapi kebanyakan tol memang guna electronic payment sahaja.. so have to use touch n go juga..

mereka dan kepentingan mereka takkan berpisah!

Thursday, April 27, 2017

Percutian ringkas ke utara (6Hari 5 malam)

Kami cuma merancang untuk membawa mak (ibu mertua) pulang ke kampung di Ayer Hitam Kedah. Mak memang jarang balik kampung. Kali terakhir kami balik bersama masa Yaya masih baby..kiranya dah 3 tahun tak balik... lama kan?

Since kali ni ada kenduri, kami rasa ni waktu sesuai untuk bawa mak balik kampung sebab ramai saudara dapat dia jumpa masa kenduri nanti.. Dan memang betul.. mak memang sangat gembira sepanjang percutian kali ni sebab dapat jumpa ramai sedara mara.. Mak happy, kami pun happy tengok

So plan asalnya nak ke ayer hitam, then ke padang besar dan pangkor jer.. tapi last minit tukar plan dari pangkor ke LANGKAWI woooww tetiba.! Kenapa langkawi pulak? Sebab tengok mak sihat jer dan ceria sepanjang masa di Ayer Hitam ni. Lagipun Ayer Hitam & Kuala Perlis dekat jer... so lets go to Langkawi mak! Ye lah.. ikutlah.. kata mak :)

Tapi last minit plan gini.. so buget ke pangkor nak guna untuk budget ke langkawi memang tak cukuplah kan.. haha.. takpe.. niat ke langkawi kali ni cuma nak bersantai dan gembirakan mak jer..lagipun ni percutian kali ke-3 untuk kami ke langkawi.. so kami cuma pergi ke tempat yang kami tak pernah pergi lagi.. cable car, chenang, dataran lang, makam mahsuri.. semua tak pergi.. hahaa  kami cuma ke tanjung rhu (5 stars for tanjung rhu), MARDI (5 stars jugak), Taman lagenda (panas tapi still 5 stars), Pasar Malam Ulu Melaka (3 stars only sebab Pasar Malam Kedawang lagi best)  dan of course tempat wajib Langkawi di HIG, Idaman Suri, Beras terbakar, Minyak Gamat Nusantara

Ini kos percutian wajib kali ni (sekadar untuk ingatan aku kelak)

Minyak        70 + 100 + 100 + 100+ 60 + 50 = RM480
Tol (Touch n GO reload RM150 baki 17.70) = RM132.30  
TOTAL minyak &Tol = 612  
Budget asal tol & minyak cuma RM500.. huuu..  dah lari budget kali ni.. Harga minyak masa ni RM2.24/liter..mahal weh

Tiket feri dari Kuala Perlis - Langkawi - Kuala Perlis (3 Dewasa & 4 Kanak-kanak) = RM212
(Budger tiket feri ke Pangkor cuma RM100..so sekali lagi budget pun dah lari..huuu)

Homestay 2 hari 1 malam (teres 3 bilik di Ulu Melaka) & Avanza = RM300
Penginapan lain kami menginap di rumah sedara mak.
Asalnya nak ambik homestay juga..tapi husband pesan.. biarlah kita tidur di rumah sedara mak.. sebab masa menginap ni..bolehlah mak sembang-sembang dan bermesra dengan diorang.. bila lagi kan. Selain dapat jimat kos homestay selama 5hari 4 malam, dapat juga mengeratkan lagi silaturrahim.. Alhamdulillah memang tercapai niat tu kali ni.

Nanti free akan update gambar santai-santai kami di Langkawi sekadar untuk kenangan.

Percutian kali ni memang seronok. Selain dari dapat happykan mak, tercapai niat kami untuk bawa mak jumpa sedara mara dia, dan bawa dia jalan-jalan lupakan seketika masalah duniawi yang tak pernah putus ni..

Alhamdulillah.. niat baik kami kali ni juga membuatkan semua urusan kami sepanjang percutian kali ni sentiasa dipermudahkanNya..dan juga alhamdulillah semua sihat walafiat. Bayangkan ada satu ketika masa di Langkawi, tetiba lampu minyak kereta menyala... terus kami panic..sebab tak tau berapa jauh anggaran stesen minyak terdekat. Tengah-tengah rungsing tu.. tutup aircond sambil cari signboard setesen minyak.. tup tup terus timbul stesen minyak kat tepi jalan.. macam magic jer.

Masa kami nak  beli tiket feri pun camtu. Sampai kat Jeti Kuala Perlis dah pukul 9.45 pagi, terus dapat tiket then masuk  ke tempat berlepas... then tetiba jer pintu gate utama ke feri di buka.. Macam kami ni jadi VVIP, jadi orang pertama dapat naik feri padahal ramai yang duk menunggu kat tempat duduk.. tapi kami ni masuk je terus pintu dibuka dan masuk feri tanpa perlu bersesak-sesak.. alhamdulillah.


Walaupun budget kalini ciput dan tak dapat shopping sangat di Langkawi, takpe.. sebab niat asal untuk bersantai dan membahagiakan yang tersayang jer.

Moga ada rezki untuk percutian ringkas lagi kali ni. Mak pun dah booking untuk follow our next vacation.. InshaAllah ye mak. Moga mak sihat selalu dan dapat ikut kami lagi..


Sunday, April 9, 2017

Ilman ohh ilman! Bergegar jantung ibu nak..

Ahad memang sunday blues untuk aku. Maklumlah hubby keje.. ikut terengganu kan. 

Dari dulu lagi.. masa anak 4 jer, rupa aku hari ahad memang macam mak limah haha.. sape ntah mak limah tu kan? Aku pun tak tau..

Tapi.. sejak ada ilman dan sejak bibik takde ni.. aku dah lali dengan sunday blues. Rasanya takde sunday blues sangat lah. Semuanya under control . I can manage my sunday very well.. ha ha

Tapi.. not today.. today memang haru biru ..ultraman pun asyik nyala lampu merah je kalau macam ni gaya




Ni lah power rangers ibu yang baterinya sentiasa on! Tak pernah takde bateri  kan ilman 

Ok.. whats your xtvt today yang buat ibu urut dada jer ?

1. Kencing merata
2 x tetiba sedar-sedar dia dah buka pampers.. then tak sempat nak pakaikan pampers, dia dah kencing rupanya.. owh anak .. ni ok lagi

2. Panjat meja makan
Ni memang normal. Makan tak berenti. Semua tupperware dia buka cari makanan. Tudung saji pun buka. Tapi lagi haru bila ada lauk pauk dalam pinggan kaca atas meja. Aku sengaja biarkan bawah tudung saji sebab nak ajar dia behave. Jangan buka tudung saji sebab ada pinggan kaca.. tapi opocot.. asyik-asyik ibu juga yang urut dada owh anak!

3. Main luar rumah
Memang biasa aku biarkan ilman main tepi rumah. Dalam pagar pun.. dia pun dah tau tak boleh main kat depan rumah, main kat belah pagar tepi.  Tapi tadi.. tup tup aku dengar bunyi macam orang duk tarah tanah.. macam biasa hubby buat tarah rumput pakai sabit tu. Aku diam lagi.. cuba dengar lagi sekali sebab biasanya dia main baling batu je kat luar rumah. Tapi.. rase semacam jer. Bunyi orang tarah tanah ni.... terus aku meluru keluar.. 
Anakkk oiiii bahaya nih..! 
Ni abah punyer ajer tau.. lenkali jangan ambik tau.

Ya Allah!. betullah.. parang kontot yang biasa hubby guna tu .. camtulah dia ikut cara hubby tarah tanah pakai parang. 
Bergegar jantung !!

4. Muntah
Aku dah abis bateri. Jemur baju sidai baju ..lipat baju..kemas barang sekolah. Kemas dapur yang sepah- sepah ilman makan. Bersihkan badan ilman yang comot yang amat lepas makan tadi. 
Penat seh.. jomlah rehat ilman
Dia pun rehat sama.. tapi kan.. tengah sedap menyusu sambil baring sambil nak ambik nafas lega dapat rehat.. tetiba ilman muntah.. muntah lagi dan lagi. Aduih.. abis tilam.. abis baju dia dan baju aku.. wahahahaaa... nak nangis rase. Baru nak hilang penat.. tapi penat baru datang lagi

Hemmm dahlah rtny oii.. jangan merungut. name pun amanah dariNya. Jagalah dia elok-elok. Tak taulah berapa lama dia dipinjamkan untukmu. Sayang dia.. jaga dia elok-elok tau

InshaAllah
Sape tak sayang anak kan

Boboy memang camni eh..?

Ok.. jom tengok xtvt arini.. dalam macam-macam tu.. sempat lagi addinies main masak- masak
Muffin vanila
Roti loaf coklat




Aku mencatat sekadar untuk ingatan diri sendiri kelak . 

Nak tido.. siap pesan pada ilman..

Iman ingat tau.. susahnya ibu abah besarkan ilman. Nanti ilman kena jaga ibu abah camni jugak bila ibu abah dah tak larat tau..

Emolah ibu arini kan.. ilman! 
Dah jom tido.. good night semua. 
Assalamualaikum 



Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini