Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Friday, July 21, 2017

Resepi roti arab / roti puri guna bread maker yang lembut



Wallah.. bread maker ajer.. hehe.. alhamdulillah mmg bread maker ni banyak sungguh membantu. Sementara nak tunggu dia uli selama 1 jam setengah tu.. macam-macam benda boleh buat.. Sempatla nak main geletek-geletek dengan ilman, main kat pondok, lepak santai bawah pokok nyoir, angkat baju, mesin baju lagi dan macam-macam.. mudah kan! Sukenyaaaa helper ni

So.. ni menu 2 malam berturut-turut dah.
Tak tau sebenarnya nama dia roti puri ke roti arab ke. Dulu pernah makan 2 kali .. berkelah atas beranda tinggi nunnnn di kulim.. best sangat sambil hirup udara malam.. sambil kira bintang.. cicah roti ni dengan kari.. wowwww sangat! Terima kasih tuan rumah..

Dulu pernah juga buat roti ni.. tapi bakar.. haha lawak betul. Resepi tu tak cakap bakar or goreng.. so aku tibai bakar je.. haha.. tapi sedap juga. Tapi kali ni aku goreng ...

Ni cerita roti arab bakar aritu...klick sini ye :)

Ok so resepi kali ni ambik dari blogger Almaraz .. tq puan sedap resepi ni

1. 2 sudu besar butter (aku cairkan dulu dalam microvawe 1 minit)
2. 2 sudu besar minyak masak
3. 2 sudu besar gula (kali ni tawar sikit.. so next time aku nak letak 4 sudu besar)
4. 300 ml air
5. 6 gim yis (aku guna 1 sudu teh sahaja)
6. 500g tepung gandum.
7. 1 sudu kecil garam (yang ni aku tambah sendiri, takde dalam resepi asal hehe)

So masukkan dalam bread maker semua sekali ikut susunan yang cair dulu ok:
1. air
2. butter cair
3. minyak
4.gula
5. garam
6. gandum
7. yis

Then select menu - dough. Bread maker akan uli doh selama 1 jam setengah.
Lepas dough tu bunyi beep.. keluarkan doh tu.. tumbuk-tumbuk bagi keluar angin dulu. Pastu buat bulat-bulat kecil. Part ni aku tinggal pada addinies.. diorang buat bulat-bulat ni.. jadi macam-macam saiz la ada.. takpe nak.. janji siap hehe

inilah hasil bulat-bulat tu..
Lepas tu.. gelek jadi leper.. tak sempat nak snap gambar dah masa tu..
Lepas gelek leper.. terus goreng dalam minyak yang banyak..


Tara.. so inilah hasilnya!

Seperiuk penuh roti bulat-bulat ni
Pastu aku gi mandi dan solat isyak.. baru sempat mandi .. 
Siap mandi solat semua.. intai periuk semula.. 
opocott!!

Hampir separuh dah tinggal..!
Memang kuat makan sungguh addinies ni.. termasuklah Ilman.
Budak-budak ni kan.. memang seronok kalau masak makanan yang diorang nak makan..
Macam ni lah.. lariss di pasaran hi hi hi!!

Pagi esok semua bawa bekal gi sekolah. Amna siap bekal lagi, makan dalam kereta lagi..
Pastu terus abis seperiuk buat malam tadi.. tepuk tangan!! Hilang penat ibu 


Tapi balik kerja petang semalam.. amna request lagi.. 
Ayoo amna.. ibu nak masak roti untuk pot luck raya office..
Nak buat roti arab lagi..
ayoyoo amna tolong uli semua la gitu.. ibu goreng je eh

Okeh.. well plan
Pukul 9 malam semua dah tersenyum-senyum dapat makan roti arab panas-panas
Ibu pun senyum tengok

So.. lepas goreng roti arab.. terus aku start roti cheese stick dan roti paung sekaligus.. adunan yang sama jer..

12.30 malam baru siap bakar semua..

Ni yang sebelum bakar.. tunggu doh kembang lagi dalam 40 minit lagi

Ni yang dah siap bakar..

Ni yang bawak untuk jamuan arini.. cicah dengan sup cendawan
Harap sedaplah yer.. kalau tak sedap maafkan saya yer.. err

Bye




2 comments:

Laura Azura Zainal said...

sedap sangat roti td kak... flavorful, lembut. X puas makan. I should learn from u. me myself maybe xde BM (alasan hhahaha) kalau buat roti kejung sokmo. hahahaha.

Engku Artini said...

Alhamdulillah.. komen zura kali ni buat akak lagi semangat nak meroti lagi hehe..tq zura. lenkali akak bawa g ofiice bawah lagi eh. BM yang banyak tolong sebenarnya zura.. kalau nak harap tangan akak je yang uli.. bukan kejung.. takde rupa roti langsung dah hihi.. at least zura tetap hebat dapat meroti tanpa BM

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini