Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Friday, September 29, 2017

Roti jala

sumber google

Semalam singgah kedai untuk beli breakfast.
Macam biasa aku beli kuih muih je.. jarang sangat sekarang beli makanan berat macam nasi lemak, nasi minyak, nasi dagang.. 
Kedai ni pun memang best.. dah lama aku tak pergi, rasanya lebih setahun
Hari sebelum tu aku dah singgah .. intai kuih.. wah ada cream puff, cekodok, karipap, tepung kapur... nyummm semua feveret.. tapi aku cuma beli cream puff singgit, karipap singgit dan cekodok singgit.. cukuplah.. kenyang sampai tengahari..
So semalam aku pergi lagi sekali.. hajatnya nak beli cream puff lagi, tapi dah habis.. hmmmm terus rasa , ok takpe, weekend ni nak try buat sendiri chewahhhh kann!

Pastu nampak roti jala.. wah sedapnyer!
tapi terus terpanjat bila tengok harga
mak aiii.. RM2.50 biji untuk 5 biji!
Rasanya ..biasanya harga dalam 5 biji untuk RM2.00 kan!
Tapi kali ni 5 biji RM2.50.. mula tu aku kata (dalam hati la kan..) owh dah naik harga eh sekarang..
tapi bila tengok rupa roti jalanya..
mak aih.. kurus yang amat.!.cekeding jer !
haih.. sangat tak patut rasenya
kalau gemuk-gemuk tu aku boleh considerlah kan rege dia RM2.50 tu
hai laa... kalau beli untuk anak-anak aku.. sangatla tak berbaloi rasanya
sebab.. budak-budak tu bukan makan kuah gulai pun
diorang makan roti jala tu jer.. 
so, dah rugi kuah tu beli mahal-mahal 
lagipun, biasanya kedai dah siap packing 5 - RM2.50
mana boleh nak beli roti jala aja tapi tak nak kuah.. adeh.. maroh orang nanti

Sebenarnya dah lama aku tak beli roti jala kat mana-mana kedai ni.. biasanya memang aku tebar jala sendiri jer .. hihi.. sebab anak ramai kan.. puas hati ! tebar jer habis.. tebar lagi habis.. hihi alhamdulillah

So semalam terus buat
cicah dengan sambal ikan bilis

Macam biasa la.. ikut resepi azie kitchen ni
tq puan.. resepi puan memang sedap dan mudah nak buat
kali ni buat 2 acuan terus.. 
haa.. tak sempat nak snap gambar..
terus licin semalam 2 pinggan penuh aku tebar.
hubby buat sambal 

Hmm.. ekonomi sekarang kadang sangat membebankan
Kekadang masak sendiri jer semua
contoh spagethi.. 
kalau 4 orang makan kat kedai
RM12 x 4 - RM48
belum masuk air lagi
kopak jugalah kan
walhal buat sendiri baru berapa je modalnyakan

Macam modal roti jala semalam
gandum sekilo pun tak habis.. 
let say setengah kilo tepung- baru RM1.++
telur 2 biji katakan 60 sen
bahan lain pewarna, garam secubit, minyak 4 sudu..
alahai kos tak sampai 5 ringgit pun
dapat lebih 50 keping roti jala yang gemuk-gemuk

Alhamdulillah.. masih mampu masak tiap hari balik kerja
kadang makan berat, kadang masak simple2 je
jadilah.. asalkan dapat alas perut anak-anakkan

Bersyukur selalu seadanya


No comments:

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini