Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Friday, March 2, 2018

Kenapa pilih TKC untuk Hasya?

Haa.. tak habis lagi cerita pasal Hasya kan. Dah bulan Mac.. Hasya.. Hasya Hasya.. Bukan apa.. aku menulis supaya aku tak lupa akan special moment ini. Moga Hasya dan adik-adiknya pun faham kenapa ibu pilih TKC yang jauh ni untuk Kakak Hasya..

Masa isi borang permohonan online sekolah berasrama penuh, ada 1 satu je pilihan sekolah yang boleh dibuat. Tak macam MRSM, boleh pilih 3 tempat.

Kenapa pilih TKC?

1. Sejak Hasya menang peringkat sekolah, negeri dan kebanggsaan dan seterusnya mara ke peringkat akhir antarabangsa bagi pertandingan online essei di USM tahun lepas (dan mendapat tempat ke-5), aku rasa Hasya boleh pergi lebih jauh.. jauh dari apa yang aku sangkakan. Hasya juga sepatutnya layak untuk masuk sekolah yang lebih sesuai dengan kelayakannya mara ke peringkat antarabangsa tu. Aku pernah dengar nama TKC ni.. macam gah sikit la.. tapi aku tak sure sangat apa yang gahnya..
(Sampailah aku baru tau yang TKC ni adalah SBP yang pertama di Malaysia pada SPM 2016  masa taklimat ibu bapa tempohari..)

2. Apa yang aku ingat sangat dan adore sangat pasal TKC ni adalah, classmate aku a.k.a best student sekolah di SMPM Kuala Terengganu dapat sambung belajar di TKC masa Form 4. Masa tu barulah aku celik mata.. apakah TKC ni? Hebat sangatkah sampai best student beria-ria nak masuk TKC ni? Masa tu takde google untuk nak search pasal TKC. Aku cuma dengar kisah TKC yang sentiasa best ni dari surat-surat dia pada classmate aku yang lain. Aku bukanlah bff dia, tapi sebenarnya aku lebih dari adore pada dia. Macam idola la.. cuma idola sorok-sorok sebab tak nak nampak sangat kan.. ha ha. Sekarang ni dia dah jadi Pakar Doktor Mata.. kahwin pun dengan Doctor juga.. anak 5.. nampak sangat bertuah dan bahagia dia.. Alhamdulillah. (aku miss contact dengan dia masa form 5.. then terjumpa semula kat fb masa mula-mula zaman fb ni baru start.. masa ni kawan-kawan duk tag gambar kelas masa form 3, so dapatlah tau semula perkembangan dia.. sampai sekarang aku masih follow dia kat fb)

Tapi aku bukanlah nak Hasya jadi macam dia.. i mean kahwin dengan doctor.. ha ha..tapi, nama TKC pada masa tu buatkan aku masih teringat sampai sekarang. Tentang semua orang bercakap pasal TKC.. eh dia masuk TKC la.. Iya..? woww! Cikgu pun bercakap pasal dia masuk TKC!.. hmmm.. so semacam TKC tu sentiasa melekat .. dan macam adalah sedikit perasaan.. untungnya dia.. walhal aku tak tau pun sangat kenapa TKC menjadi sebutan semua orang masa tu.

Jadi, bila aku rasa Hasya ada peluang yang cerah untuk ke pergi lebih jauh, so why not kita apply TKC kan.. cuba jer.. kalau ada rezeki pergi, kalau tak dapat tak apa.. kita terima sahaja.. at least kita dah berusaha yang terbaik untuk Hasya. Itu sahaja

3. Sebab ke tiga adalah sekolah ni semua perempuan.. sama macam sekolah Assunta Kuantan. Aku tak kisah sangat pasal sekolah perempuan je ke..atau sekolah lelaki dan perempuan. Tapi faktor sekolah perempuan je buatkan ia jadi sebagai salah satu faktor pendorong kenapa aku pilih TKC untuk Hasya. Hasya pun setuju sebab ni sekolah perempuan dia suka.

4. Sejak Hasya selalu jadi antara top 3 student kat sekolah, adalah beberapa orang parents yang galakkan aku untuk hantar Hasya ke TKC. Hmm.. aku pun tak tanyalah kenapa.. (sebab nanti nampak sangat aku tak tau sangat pasal TKC ni,, he he.. sekadar tau nama je). jadi aku rasa TKC antara sekolah yang sesuai dengan Hasya.

5. Hati aku .. hati aku sentiasa berat pada TKC ni. Tak taulah kenapa.. Aku tak tau sangat dan tak teringin sangat nak buat survey beria pasal TKC ni.. tapi.. gerak hati ..mungkin dariNya untuk mendorong aku memilih TKC ni untuk Hasya..

Itu je kut sebab aku pilih TKC untuk Hasya.

Apa respond Hasya pasal TKC ni?

1. Kakak tak nak sebab jauh..
2. Kenapa ibu pilih sekolah jauh?
3. Apa TKC ni ibu? Kakak tak taula.. best sangat ke?
dan macam-macam soalanla dari Hasya

So jawapan ibu.

1. Tak apa.. kalau jauh, nanti ibu datang melawat kakak. Kalau hari cuti yang pendek je, kita gi bercuti area sana je.. cuti sambil holiday..  OK, dia setuju

2. Ibu rasa sekolah ni bagus untuk kakak tau. Ibu pun tak taulah bagus mana.. tapi ibu pasti kakak mesti suka kat sini nanti.

3. Kakak cuba tengok website TKC. Ibu dah tengok.. Ibu rasa kakak mesti happy duk sini sebab kakak kan tak suka duduk saja-saja je. Ibu rasa kat sini ada banyak aktiviti berfaedah kakak boleh buat tau.

Aku rasa.. adalah sekali je kut Hasya tengok web TKC. Aku pun adalah sekali dua je kut tengok web TKC. Entahla.. aku rasa .. kalau memang dah aku decide TKC sesuai untuk Hasya, tak perlulah aku beria-beria nak buat research pasal TKC lagi.. Pelik juga rasanya.. sebab biasanya akulah yang paling teliti sekali untuk buat sebarang keputusan.. Contohnya kalau nak gi bercuti, akulah yang akan beria survey sana-sini, baca review orang, tengok gambar sana sini dan macam-macam sampailah aku puas hati, then barulah buat keputusan. Tapi untuk TKC ni.. decide dulu YES, then barulah tengok-tengok sikit.. hmmm.. mungkin itulah gerak hati dariNya.. Kami ni cuma penyebab dan pendorong untuk Hasya sekolah di TKC ni.

Dan aku rasa.. pilihan TKC ni sangat tepat sekali

Sampai sekarang Hasya cakap..
Kakak tak pernah menyesal ibu hantar kakak kat sekolah ni..
Walau jauh?
Iye..walau jauh.. kakak suka sekolah sini..
betul ni?
Iye.. betul.. kakak seronok sini

ye.. alhamdulillah.. Hasya seronok, ibu dan abah lagi seronok

Nak tau tak.. setelah kami hantar borang permohonan SBP ni, kami dah beberapa kali buat keputusan.. keputusan untuk nak hantar atau tak hantar ke TKC ni.(kalau dapat TKC la.. kalau tak dapat senang cerita kan.)
Sebab pertama adalah jauh
Sebab kedua adalah susah nak jenguk selalu sebab jauh
Sebab ke tiga adalah takkan tak ada SBP lain di Kuantan ni yang bagus.. semua SBP kan bagus!
Sebab ke empat juga adalah masa.. husband kerja pada ahad.. so kalau kakak dapat sekolah jauh, husband kenala selalu ambil cuti ahad untuk hantar kakak balik..
dan macam-macam lagi

Tapi dalam duk buat keputusan tu, beberapa kali jugaklah aku ulang point aku pada Hasya dan hubby!
Ibu dulu takde peluang nak ke TKC.. kawan ibu tu hebat dapat masuk TKC tau!(walaupun aku tak pasti hebat manakah TKC sebenarnya sebab tak buat research sangat)
Jadi.. ibu rasa kakak ada peluang ..kita cubalah yang terbaik untuk Hasya
Hubby pun kadang menyampuk..
Betul kakak.. abah dulu pun takde peluang langsung nak masuk TKC tau.. sedih abah! (ha haaaa.. memangler dah awak tu lelaki kan.. confirm tak dapat masuk TKC.. main-main betul dia ni kan.. he he)

Ok, sebelum keputusan masuk SBP ni diumumkan, iaitu malam sebelum keputusan SBP diumumkan, Kami akhirnya decide..!

Kalau Hasya dapat TKC.. kita TAK AKAN PERGI TKC tau..
Kalau dapat sekolah selain TKC.. KITA AKAN PERGI!

ok SEMUA SETUJU DAH MASA NI..
masa ni banyak dah pro & cont yang kita duk bincang.
aku setuju, hubby setuju, Hasya pun setuju.
Ok fine.. kita tengok keputusan esok pagi ok

Aku kuat mengatakan.. Hasya takde peluang ke TKC sebab Ujian Segak kakak rendah. Ujian ini adalah ujian kecergasan. (Sebenarnya lebih kepada nak sejukkan hati supaya Hasya tak dapat ke TKC)
Hubby pulak kata.. Abah yakin kakak dapat masuk TKC ni. Kakak dapat banyak band 6. Ujian online haritu abah rasa kacang je bagi kakak. Cuma ujian segak je rendah.. Tapi abah yakin Kakak dapat sebab kakak dah masuk pertandingan sampai peringkat antarabangsa..
Tapi.. kalau dapat kita tak pergi ok.. kita ke SHARK je atau MRSM

Ok semua setuju dan tidur lena malam tu..
Sampailah pukul 5 pagi aku bangun.. tersedar whatsapp group Assunta duk heboh dah pasal diorang dah tengok result ke SBP ni..
Aku pun terus bangun dan check... dengan harapan yang tinggi agar Hasya dapat SBP Kuantan je.
Berdebar-debar masa buka web ni
Jeng jeng..
Sekali..

Tahniah.. dapat ke TKC!
Opss terkedu jap aku.
Hubby terus tanya.. camne? aku pun cakap.. haa kakak dapat TKC
Haaa.. kan betul abang cakap kakak mesti dapat TKC
Pastu.. hubby gi solat subuh masjid. Aku pun solat subuh kat rumah
Then.. termenung lagi aku.. ntahlah kenapa
Perasaan aku masa ni adalah kosong-sekosongnya
Takde perasaan.. nyesalnya kalau tak pergi
Takde juga perasaan.. jom la kita kena gi.. takkan tak nak pergi kakak dah dapat TKC ni!
Entahla.. aku cuma tenung je surat tawaran tu tanpa apa-apa perasaan.
Hubby balik masjid tanya lagi..agaknya dia tengok aku termenung jer kann
Doh camne.. TKC aa jomm..?
Haaa..? Aku dah macam... haaa..? OK.. TKC eh? Jadi EH.. sambil tersengih-sengih happy.
Iye.. TKC la..
Wahhh terus senyum lebar

Semua lupa dah pada keputusan semalam
Terus kejut Hasya untuk solat subuh
Kakak.. kakak dapat TKC.. kita gi TKC tau!
Haa.. haa ok ibu..
Tak taula.. dia happy ke terpaksa ke apa ke kan.
ha haa..

Paginya terus telefon bonda.
Hajat di hati nak telefon terus pukul 5 pagi tu.. tapi apa pulak nanti bonda pikir.. urgent sangat ke? hal kecemasan ke?
So.. sabar tunggu pukul 8 camtu ..
Terus bonda tanya..
Haa.. camna Hasya? dapat tak?
Dapat ma..
Alhamdulillah.. molek aa tu..
bila daftar?
dan berpanjanganla perbualan kami.. lebih kepada bersyukur dapat ke TKC

So.. GREEN LIGHT dah dapat dari Bonda.., so lagilah aku happy.
Bonda pernah cakap dulu.. masa dia tanya apply sekolah mana?
Aku cakap TKC.. kat Negeri Sembilan
Bonda cakap.. napelah jauh sangat .. takdok doh ke sekolah kat Kuantan tu? Kan ada banyak sekolah molek-molek dinung?
Ooo.. takpe .. nok suruh Hasya sekolah kat Seremban macam dia dulu lah tu. jawab bonda sendiri. (Aku dulu matrik kat Kolej Mara Seremban)
So, aku tak tau bonda sokong ke tak masa tu? Aku lebih banyak diamkan diri kalau dia tanya pasal SBP ni.. dengan harapan Hasya dapat SBP Kuantan je.. ha ha..
So.. alhamdulillah.. Allah memudahkan segalanya. Aku bersyukur dapat sokongan sepenuhnya dari bonda..
Terima kasih Ma.. Pilihan Ma.. sokongan Ma.. sentiasa tepat!

2-3 hari lepas keputusan ke TKC ni on, aku tanya lagi hubby (tak tanya awal-awal sebab takut keputusan berubah pulak kan.. hi hi)
Kenapa tetiba abang tukar keputusan gi TKC pulak? Kan malam tu kita dah decide tak kan pergi TKC kalau dapat?
Entahla.. bukan abang kata tak nak pergi.. tapi kalau nak pergi boleh je.. cuma jauh dan ada pro & cont la sikit. So dah dapat kita gi je la..
Laa.. pulak.. aritu dia yang beria kata tak payah pergi.. tak pe lah.. dah dia kata ok pergi.. so jangan tanya banyak.. dah dia support untuk ke TKC kita pergi . Aku pun sebenarnya dah putus harapan dan tak bersungguh sangat sebenarnya masa buat keputusan malam tu.. pergi pun ok tak pergi pun ok bagi aku.. takde faktor pendorong. So, bila hubby dah support 100%, teruslah aku pun ..ok kita decide ke TKC!! Yesss... akhirnya

Itulah ceritanya kisah kami dalam membuat keputusan ke TKC ni..

Semua yang terbaik itu dari Allah SWT.. yang buruk tu datangnya dari kami yang lemah ini
Terima kasih Allah atas peluang dan rezeki yang diberikan untuk anak kami Hasya Addini ni

Teruskanlah perjuangan dan impian ibu ye kakak ! :)

2 comments:

tengku afza engku yusof said...

insyaAllah... semoga kakak baik2 aje kat sana.. amin2

#5 said...

Result spm yohteh br kluor smlm. Insyaallah, tkc etek ah... Aweks seratarata.....

I <3 tkc

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini