Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Projek kabin

Supaya aku tak lupa.. jadi aku tinggalkan disini untuk rujukan puteri addinies kelak.. insyaAllah!
(Catatan lebih tertuju untuk bacaan dan makluman keluarga di 91-AF Kg. Manir, Kuala Terengganu)

18 April 2014

PROJEK KABIN

1. Pelan
Dah beberapa pelan dibuat dengan PA (saya rasa awak mesti tau sape PA saya kan.. dia tu..ala dia tu laa tapi bukan dear tau..!). Setelah berkali-kali wassap dengan PA pelan projek, tipon tiba-tiba jammed! kena reformat! Aku lupa pulak ada agenda-agenda penting dalam tipon. dan hancusslaa pelan PA.. (tapi seb baik PA tak tau pelan dia dah berkubur.. ). Jadi aku upkan disini.. insyaAllah takkan hilang dah pelan tuh kecuali kalau server blogspot pulak hancus.. harap-harap taklah kan..

Pelan yang dah diluluskan oleh PA - APPROVED!

Pelan main-main : kena reject!
Pelan tak main-main : pun kena reject!

2. LOKASI
Awak awak mesti tau dah lokasinya kan.. ni saya tepek jah gambar untuk freshkan ingatan awak tu. Gambar ni PA saya yang ambik tau. Gigih terbaik PA ni..tak suruh pun ambik gambar tapi dia lagi advanced dari aku. Taula.. dia kan memang kaki projek.. petik jari jah tu... semua jalan! Hebaklahh.. anak sapo ye PA tu..?

Ni garaj tepi rumah. Gambar dari pagar belakang.

Tepi garaj tu ada tanah sikit lebih kurang 60 x 40. 
Jadi dari tanam lalang, PA nasihatkan tanam anggur. ( sila jangan percaya..)
Ok, kami setuju!

Jadi untuk first baby step (erkk.. baby ler sangat).. akan buat satu pintu pagar di tembok belakang bagi memudahkan keluar masuk hasil buah anggur nanti. 

05 05 2014

Deposit pagar : RM720 paid
Balance RM1,080

27/5/2014

3. Pagar done!!
Kos : RM1,800



  Tapi dah macam hutan rupa laman kali ni.. ishhh kena kasi clear pokok rendang  dan renek tu dulu. 

Owhhh..projek agak slow. Sebulan baru siap pagar. Dah lari rghupa gantt chat kome nih.

Bosss... warm up sket!!

11 Jun 2014
4. Membersih tapak

Kos : RM200 (mesin rumput, tebang pokok, buang sampah & rumput sampai clear)

Kalau compare dgn kat atas sebelum kawasan dibersihkan.. memang puas hati sangat. Bersih, rumput clear, pokok pun dah kena tebang. 




Tapak untuk first kabin.. belah kiri


Next : order cabin!!
Bajet : 4.5k

5. Order kabin

12/6/2014
Order


15/6/2014
Deposit paid : RM2,500

Huuu... pelaburan bermula!
Moga berhasil kelak aminnnnnnn

6. Install cabin
21.06.2014

Harga : 4k (new)
Renovate pintu tandas : 300
Transportation: 800
Total: 5.1k



Beberapa immediate action kena buat sebab kren tak boleh install kabin di lokasi sepatutnya sebab jalan sempit. 

Alternative :
1. New plan

Kabin akan diletakkan macam pelan 2 kat atas

2. Number of cabin
Only 2 cabins instead of 3 .. sempit sangat kalau letak 3

3. Crane rental
Sewa kren lain untuk alih kabin ke kedudukan sepatutnya macam dalam pelan untuk fully utilised tanah
(Dah sewa , kos 350)

To be continued.....


2 comments:

Anonymous said...

Waww...
Luasnye tanah dia mintak dua kaki bule..
Eb

Engku Artini said...

Eb? uea ker ni..? kann kannn!

bole bolehh... silakan.. ambik tanah je.. hehee..
opsss your durian masih di dusun bos.. tungguuuu!!

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini