Jom CLICK untuk auto CLICK disini.. :)

Friday, September 29, 2017

Roti jala

sumber google

Semalam singgah kedai untuk beli breakfast.
Macam biasa aku beli kuih muih je.. jarang sangat sekarang beli makanan berat macam nasi lemak, nasi minyak, nasi dagang.. 
Kedai ni pun memang best.. dah lama aku tak pergi, rasanya lebih setahun
Hari sebelum tu aku dah singgah .. intai kuih.. wah ada cream puff, cekodok, karipap, tepung kapur... nyummm semua feveret.. tapi aku cuma beli cream puff singgit, karipap singgit dan cekodok singgit.. cukuplah.. kenyang sampai tengahari..
So semalam aku pergi lagi sekali.. hajatnya nak beli cream puff lagi, tapi dah habis.. hmmmm terus rasa , ok takpe, weekend ni nak try buat sendiri chewahhhh kann!

Pastu nampak roti jala.. wah sedapnyer!
tapi terus terpanjat bila tengok harga
mak aiii.. RM2.50 biji untuk 5 biji!
Rasanya ..biasanya harga dalam 5 biji untuk RM2.00 kan!
Tapi kali ni 5 biji RM2.50.. mula tu aku kata (dalam hati la kan..) owh dah naik harga eh sekarang..
tapi bila tengok rupa roti jalanya..
mak aih.. kurus yang amat.!.cekeding jer !
haih.. sangat tak patut rasenya
kalau gemuk-gemuk tu aku boleh considerlah kan rege dia RM2.50 tu
hai laa... kalau beli untuk anak-anak aku.. sangatla tak berbaloi rasanya
sebab.. budak-budak tu bukan makan kuah gulai pun
diorang makan roti jala tu jer.. 
so, dah rugi kuah tu beli mahal-mahal 
lagipun, biasanya kedai dah siap packing 5 - RM2.50
mana boleh nak beli roti jala aja tapi tak nak kuah.. adeh.. maroh orang nanti

Sebenarnya dah lama aku tak beli roti jala kat mana-mana kedai ni.. biasanya memang aku tebar jala sendiri jer .. hihi.. sebab anak ramai kan.. puas hati ! tebar jer habis.. tebar lagi habis.. hihi alhamdulillah

So semalam terus buat
cicah dengan sambal ikan bilis

Macam biasa la.. ikut resepi azie kitchen ni
tq puan.. resepi puan memang sedap dan mudah nak buat
kali ni buat 2 acuan terus.. 
haa.. tak sempat nak snap gambar..
terus licin semalam 2 pinggan penuh aku tebar.
hubby buat sambal 

Hmm.. ekonomi sekarang kadang sangat membebankan
Kekadang masak sendiri jer semua
contoh spagethi.. 
kalau 4 orang makan kat kedai
RM12 x 4 - RM48
belum masuk air lagi
kopak jugalah kan
walhal buat sendiri baru berapa je modalnyakan

Macam modal roti jala semalam
gandum sekilo pun tak habis.. 
let say setengah kilo tepung- baru RM1.++
telur 2 biji katakan 60 sen
bahan lain pewarna, garam secubit, minyak 4 sudu..
alahai kos tak sampai 5 ringgit pun
dapat lebih 50 keping roti jala yang gemuk-gemuk

Alhamdulillah.. masih mampu masak tiap hari balik kerja
kadang makan berat, kadang masak simple2 je
jadilah.. asalkan dapat alas perut anak-anakkan

Bersyukur selalu seadanya


Wednesday, September 20, 2017

Main masak-masak


Assalamualaikum 
Lamanya tak update blog.. tengok busu update blog cite kuih tart sedap dia tu.. hmmm terus nak update jugak sekadar untuk kenangan main masak-masak dengan addinies.. bukan nak berlumba dengan busu hi hi..

Ni mini vanilaa muffin with raising and chocolate rice
sekali ngap 14 biji yaya makan.. mak aii berbaloi sungguh rasa buat..
(tak kisahla sedap ke tak kan.. ha ha)

Hari yang sama jugak.. buat pizza..
Dough semua hasya yang buat.. ala.. prepare je bahan.. masuk dalam bread maker jer kan.. senang ajer
aku cuma tolong tengok-tengok je
doh bulat tu aku buat.. topping semua hasya buat.. 
pun senang aje..
sapu pasta puri, letak cheese, crab stick potong,  capsicum, mushroom.. tadaaaa dah siap, aku tolong bakar!

ni masa proses nak bakar.. 


ni cerita lama.. lepas 2-3 minggu lepas dah.. buat biskut chocolate chip 

yang dah siap bakar tak sempat ambik gambar.. 

Ni lah egg tart kami cik su.. sama lah.. sarang tu beli aje.. nanti kita belajar buat sarang pulak
boleh la kan.. untuk makan sendiri je  

ni pulak cornflake.. time pose haritu

ni lidah kucing namanya.. haha..  bolehla.. takde sarang.. aku buat gini je 




Hmm... okla nak gi kelas dah.. 

banyak benda nak tulis kat blog.. kut lupa esok2
banyak kenangan indah

kisah hasya upsr
kisah hasya belajar masak
kisah bercuti bersama bonda
kisah raya korban

dan 
kisah tragis tragedi tahfiz yang amat pedih itu

ok jumpa lagi 





Daisypath Anniversary Years Ticker
babies
baby

Happy Birthday Princess!

Hasya Addini

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Same dress, toys and bed..but different Addini